Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@sad 1 Tak jestli máš jistotu, že trauma nemá nikdo
A je nutné hned mluvit o traumatech? Prostě se jí jen může stýskat… Třeba další rok klidně, je fakt malá.
Taky si myslím, že je prostě malá a chce být raději s mámou. Co taky jiného od ani ne dvouletého dítěte. Sice se mu může chvilku mezi dětma líbit, ale máma je máma. Já bych jí netrápila a nedávala jí tam, pokud se bez toho pracovního odjetí neobejdeš, sežen raději někoho domů. Doma to zná a bude se tam cítit určitě líp.
@Ted dy píše:
@sad 1 Tak jestli máš jistotu, že trauma nemá nikdoA je nutné hned mluvit o traumatech? Prostě se jí jen může stýskat… Třeba další rok klidně, je fakt malá.
myslím trauma nemám já a mé okolí. Fakt jsou to všechno sebevědomí lidé, a úspěšní. To, že byli v jeslích je prostě nepoznamenalo. Podle mně se každému dítěti, které má rádo rodiče, svým způsobem stýská, je to normální, ale naučí se prostě vyplnit ten čas, je tam s dětmi, naučí se spoustě nových věcí. Stýská s ei dětem kolem 10 let, když budou mimo rodiče, i starším…stýská se i mně, když jsem v práci déle anemůžu jít za svou rodinou…
J8 bych to ještě posuzovala podle toho dítěte. Třeba by bylo u vás zrovna to hlídání a chůva lepší. Ty znáš dítě nejlépe a víš. Já třeba vím, že moje malá by byla s nějakou chůvou doma nešťatsná, stejně jako s babičkama a podobně, protože ona potřebuje prostě odmalička ty děti, kolektiv, a to taky vzdorovala, dělala naschvály učitelkám, ale ona si zase od samého počátku s dětma hrála, takže u nás to bylo takhle. Ona se vztekala a dělala zle učitelkám. A samozřejmě ze začátku taky tesknila, ale to je nromální v každém věku při takové změně.
Příspěvek upraven 24.10.14 v 21:32
@sad 1 píše:
myslím trauma nemám já a mé okolí. Fakt jsou to všechno sebevědomí lidé, a úspěšní. To, že byli v jeslích je prostě nepoznamenalo. Podle mně se každému dítěti, které má rádo rodiče, svým způsobem stýská, je to normální, ale naučí se prostě vyplnit ten čas, je tam s dětmi, naučí se spoustě nových věcí. Stýská s ei dětem kolem 10 let, když budou mimo rodiče, i starším…stýská se i mně, když jsem v práci déle anemůžu jít za svou rodinou…
Ale on je strašně velký rozdíl když se stýská 10tiletému (ten z toho má i rozum že) a ani ne dvouletému (ten z toho rozum ještě tolik nemá).Starší chápe a rozumí, ale maloch těžko. A ani ne dvouleté dítě kolektiv nepotřebuje, nemá povinnosti apod, tak malé dítě patří k mámě.
@Crystal87 píše:
Ale on je strašně velký rozdíl když se stýská 10tiletému (ten z toho má i rozum že) a ani ne dvouletému (ten z toho rozum ještě tolik nemá).Starší chápe a rozumí, ale maloch těžko. A ani ne dvouleté dítě kolektiv nepotřebuje, nemá povinnosti apod, tak malé dítě patří k mámě.
asi jak které, prootže moje dítě kolektiv potřebuje. Malá prostě vběhne do školky a hned si jde stavět s klukama, dětma vláčky a hrát si s vláčkodráhou, nebo hrají na piano spolu s učitelkou, pořád vyhledává společnost dětí, takže není pravda, že každé dítě musí být nejšťastnější, když je co nejdéle s matkou. Stejně tak jako ji doma nebaví samotnou cvičit, ale s dětma to miluje. Ten kolektiv prostě spoustu dětí strhne a to jen my si často myslíme, že nejlépe je dítěti s náma doma. Já si to ale nemyslím, a moje dcera je toho důkazem.
@sad 1 píše:
asi jak které, prootže moje dítě kolektiv potřebuje. Malá prostě vběhne do školky a hned si jde stavět s klukama, dětma vláčky a hrát si s vláčkodráhou, nebo hrají na piano spolu s učitelkou, pořád vyhledává společnost dětí, takže není pravda, že každé dítě musí být nejšťastnější, když je co nejdéle s matkou. Stejně tak jako ji doma nebaví samotnou cvičit, ale s dětma to miluje. Ten kolektiv prostě spoustu dětí strhne a to jen my si často myslíme, že nejlépe je dítěti s náma doma. Já si to ale nemyslím.
A u vás berou do školky ani ne dvouleté děti?
Můj dvouleták je hodně společenský, děti má rád, ale rozhodně by nevydržel celý den nebo jen půlku bez mámy. A ani žádného takové dítě v tomto věku neznám… ![]()
Mi přijde, že si nemůže zvyknout, když chodí tak málokdy. Já bych našla chůvu. Malý teď zkouší soukromou školku, je to střídavě oblačno, pokud si nezvykne, budu kombinovat chůvu s babičkou. Je mu 2,5. Chtěla jsem, aby si hrál s dětma, ale ne za každou cenu. Pokud to neklapne, rozhodně to neberu že si něco vyvzdoroval, prostě se ještě necítí.
Je vodět i rozdíl, a to možná taky uvidíte, když přijdete na hřiště a nikdo kromě vás a dítěte tam nebude, anebo přijdete na hřiště a budou tam děti. To opravdu nepozorujete rozdíl na vašem dítěti? Myslíte, že dítě bude raději jen s váma na hřišti než když tam budou děti?
@sad 1 píše:
Je vodět i rozdíl, a to možná taky uvidíte, když přijdete na hřiště a nikdo kromě vás a dítěte tam nebude, anebo přijdete na hřiště a budou tam děti. To opravdu nepozorujete rozdíl na vašem dítěti? Myslíte, že dítě bude raději jen s váma na hřišti než když tam budou děti?
Jenže je sakra velký rozdíl vzít takhle malé dítě do kolektivu na hodinku nebo ne a strčit ho bez mámy na celý den kamsi ![]()
@Crystal87 píše:
A u vás berou do školky ani ne dvouleté děti?Můj dvouleták je hodně společenský, děti má rád, ale rozhodně by nevydržel celý den nebo jen půlku bez mámy. A ani žádného takové dítě v tomto věku neznám…
od 2 let byla v soukromé a od 2 let a 3 měsíců je ve státní. Ve třídě jsou jak mladší, tak starší děti a pouze jediná holčička z 24 dětí, která to nezvládá. Jinak jsou děti šťastné a v pohodě. Ale trvalo asi měsíc, než si zvykly. My máme ale fakt dobrou státní školku a skvělé učitelky, a na tom sakra záleží.
@sad 1 Jenže je strašný rozdíl v tom jít na hřiště a být tam pár hodin s maminkou a dalšíma dětma, než jít do jeslí a být tam 8 hodin bez mámy úplně!! V tomhle vidím zase rozdíl já.
Jinak dvouleté děti si opravdu nehrají společně - hrají si vedle sebe.
@Crystal87 no a podle mě neznáš takové dítě proto, že jsi pouze mezi matkama, jejiž takhle malé děti do školky nechodí, protože jak jsme psala, tak u nás ve třídě to zvládaly všechny děti po měsíci v pohodě, až na jednu holčičku, a zvládají to i jiné děti v mém okolí, co chodily i před 2. rokem. Nevidím v tom problém a nevidím důvod, proč by společněnské dítě nemohlo vydržet bez mámy 8 hodin. Je spousta lidí, co dávají hlídat dítě od narození babičkám, známým, a v zahraničí chodí lidé do práce normálně po půl roce.
Však my také:)První syn nastupoval ve 2 a 3/4 a bylo to bez jediné scény, jediné slzy…druhý šel až ted ve 4,dřív zralý nebyl i když kolektiv miluje ale na školku a to odloučení ode mě zralý nebyl a nejmladšího také nechám doma. Holčičce zakladatelky nejsou ani 2 roky a v tomhle věku je každý měsíc znát… a také nejvíc záleží na tom jaké je dítě. Holčice evidentně jesličky moc dobře nedělají, tak proč to lámat přes koleno, bude zralá třeba za rok, ale ted není. Mě by za to tyhle scény prostě nestály a rozhodně bych to nebrala, jako že si něco vynucuje.Jen dává najevo co cítí ![]()
@Ted dy to ano, vedla sebe, ale vedle sebe, a to moji dceru baví. Baví ji jezdit si vláčkem, když vedle ní jede jiný dítě, než tady doma samotnou nebo se mnou. Stejně tak jako ve školce ji baví i více v kolektivu jíst, spát, prostě jí to baví. A přece když děláš ve školce, tak musíš vidět, jak ty děti rády spolu, vedle sebe, tančí, cvičí, zpívají, nebo ne?