Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Tak ono stavět a kupovat je trochu něco jinyho.. Ze tu tolik zmiňujete ceny bytů kdesi.. To je úplně bezpredmetny.
Ale samozřejmě s jejich platama nic, řekla bych, že na praci moc šikovní taky nebudou, aby si hodně udělali sami, ale ty ceny, co tu kolikrát na emiminu litaj mi přijdou nesmyslný.. 100m² dum za 5 mega je extrem
Extrém? To není dneska už žádný extrém, ale ještě slušná cena. Můj táta je stavař a na obyčejný domek 4kk je i šest milionů málo.
@Anonymní píše:
Tak ono stavět a kupovat je trochu něco jinyho.. Ze tu tolik zmiňujete ceny bytů kdesi.. To je úplně bezpredmetny.
Ale samozřejmě s jejich platama nic, řekla bych, že na praci moc šikovní taky nebudou, aby si hodně udělali sami, ale ty ceny, co tu kolikrát na emiminu litaj mi přijdou nesmyslný.. 100m² dum za 5 mega je extrem
To jsi usnula před těmi 6 lety. 5 mega na barák 100m2 rozhodně není extrém, spíš lehce vyšší průměr.
@Anonymní píše:
Co vím, jsou spolu od září a bydlí v pronajmuté garsonce, ale chtěli na náměstí, takže cena
Jak jsem uz psala, mezi “chtít” a “moci si dovolit” bývá často rozdíl, a racionální by bylo se v současném stavu řídit tim “moci si dovolit”. Každý bychom toho chtěli XY, ale jako finančně gramotnosti dospěli lidé zkratka chápeme, ze některé věci mít nemůžeme, navzdory tomu obrovskému chtění, anebo aspon ne teď / hned. Pak jsou mezi námi tací, co to nechápou, a v 99% případu to konci hodně blbe (dluhove pasti apod.)
Navic teď mají nějakých cca 40k, ale az půjde ona na rodicak, budou mít jeho plat a rodičovský příspěvek, takže nakych 26-28k a výdaje vyšší (dítě). Cely mi to přijde totálně uspechany, nepromysleny a odhady na stavbu z úplně jiný doby.
@Anonymní píše:
Hele to já už nevím … ona má teď asi 23k plat a asi ne extra vyhlídky na zvýšení. Nechci to tu probírat, to už není moje věc, ale myslím, ze by to rodině asi ani nespláceli … nevím. No nicméně do bytu prý nechtějí.
Možná nějaký mobilheim postaví na pozemku..
@inkakřivák píše:
Tak mu navrhni, ať se tím živí. Postaví dům za 1,8 a v klidu prodá za čtyři. Při současných cenách mu všichni stavebnici utrhnou ruce.
Tak v minulé diskuzi byl provokatér co tvrdil, jak krásně teďka postaví dům za 2 mega.
Ehm měli jsme s manželem také podobné plány, já na MD s přijmem cca 22k a on živnostník různě mezi 30-40k když poplatí pojištění, manžel vlastní celkem velký byt, takže jsme měli čím ručit, a pozemek by nám rovněž zafinancovali rodiče (počítali jsme asi 1,7 mega)… a bohužel též by nám banka půjčila méně než bychom na dům potřebovali… takže jsme to vzdali.
@Cenarius píše:
Tak v minulé diskuzi byl provokatér co tvrdil, jak krásně teďka postaví dům za 2 mega.
Takovejhle možná ![]()
Jen pro srandu-manžel teď stavěl dětem domeček cca 2×3 metry a už je v tom skoro za 70k. A to máme známého na pile ![]()
S chlapem, co má plat 18 tisíc bych si určitě pořídila dítě ![]()
A ještě barák k tomu
Škoda žes tuhle diskuzi nezaložil na apríla.
@Anonymní píše:
Ehm měli jsme s manželem také podobné plány, já na MD s přijmem cca 22k a on živnostník různě mezi 30-40k když poplatí pojištění, manžel vlastní celkem velký byt, takže jsme měli čím ručit, a pozemek by nám rovněž zafinancovali rodiče (počítali jsme asi 1,7 mega)… a bohužel též by nám banka půjčila méně než bychom na dům potřebovali… takže jsme to vzdali.
To mi teda přijde, ze na tom jste o dost lip. Tady ma podle zakladatelky ona 23k a je to ten vyšší plat z tech dvou, navic nemají žádnou nemovitost svoji, a u toho pozemku nevíme, jestli by jim ho rodiče koupili darem, nebo by to chtěli nějak splácet.
A navzdory vaši situaci vám banka nepujcila, tak co teprve u zakladatelky zmiňované dvojice…
Jenže to se těžko radí, kdyz místo racionální diskuze o rodinných financích a treba snahy toho muzskyho si najít něco lepšího (protože 18-19k na chlapa je fakt zoufalství teda, zvlášť kdyz plánuje rodinu) je jejich argumentem “nechceme do bytu”, podobně jako u pronajmu “chceme na náměstí”, i kdyz na to (skoro) nemaj.
@unuděná to musej mít ale krásný, ja jsem jako dítě strašně snila o nějakým domečku u babi a děda na zahradě, zvlášť po tom, co jsme na škole v přírodě (naka 1. Nebo 2. Třída) navštívili Kočičí hrádek ![]()
No já mám plat 43k cca čistého, vlastní byt co jsme kupovali za 2,5mega v krajském městě (jedno z největších ČR) na okraji, ale do centra pohodlně, novostavba, parkovací místo vlastní, 70m2 a k tomu 15m2 terasa, takže si piskam, hypo máme teď s fixaci na dalších 7 let 9k a i s energiemi 13k … usetrim měsíčně třeba 15-17k a třeba teď jsem si koupil nový iPhone, protože na něm částečně i pracuji a mám to i na kvalitní fotky a proste jsem si dovolil udělat radost, protože počítám stále - navíc jsem prodal starý, takže nevyšel ani tak draho. No a dostal jsem od te kamarádky vynadano, ze jsem nezodpovedny, ze mobil za 30k by si nikdy nekoupila a ze je to blbost … ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,
anonym - chodi sem známí. Kamarádka chce otěhotnět, její mladý bere asi 18,19k čistého a mohli by v květnu přes nějaký pořadník, či co sehnat pozemek na který si půjčí doma. Ale pak by chteli stavět a když jsem se ptal, tak prý 1,5milionu - 2miliony za třeba dům co bude mít přes 100m2 … Mně to přijde jako dost málo na stavbu od A do Z, ale nepohybuji se v tom, tak mě napadlo, jestli tu někdo nemá opravdu poznatky z praxe za poslední dobudiky
S 20tis čistého? Jako Kč? Z toho dnes zaplatíš splátku hypo garsonky, pak energie, vodu, něco do žaludku a něco na sebe a už aby přišla další výplata. Takže zpět na zem. Nemáte na pozemek, 1,5-2M vám nikdo nepůjčí, navíc za tyhle peníze dnes pomalu neuděláš hrubou stavbu se střechou, letos navíc půjde materiál o dalších min. 30% nahoru, takže si kupte Lego a stavějte si domek pro panďuláky a vymyslete si něco, co je trošku reálnější.
@Proseccová píše:
@unuděná to musej mít ale krásný, ja jsem jako dítě strašně snila o nějakým domečku u babi a děda na zahradě, zvlášť po tom, co jsme na škole v přírodě (naka 1. Nebo 2. Třída) navštívili Kočičí hrádek
Jo, je to pecka, mají to ve svahu a i s verandičkou ve vzduchu, na kuřích nožkách
Ale je legrační, jak si myslel, že to bude hrc prc hotové a za pár šupů a dělal to několik týdnů a utopil v tom peněz jako za motorku ![]()
@Pajka89 píše:
Extrém? To není dneska už žádný extrém, ale ještě slušná cena. Můj táta je stavař a na obyčejný domek 4kk je i šest milionů málo.
Ano, ale tri mega mu jdou do kapsy, vid ![]()
Bavíme se o tom, jestli lze za určitý peníze stavět dům.. Firma z těch sesti mega má slusnej zisk, plus platí dost dělníků. Jak by chtěli tyhle lidi stavět nevíme, kdyz je někdo sikovny a nenarocny, určitě nemusí postavit dům za 6 mega.
Mit pozemek, tak už tam stojí
ale pozemky jsou u nas ctyrnasobne dražší než když jsme kupovali my, za cenu co jsme koupili pozemek 800m² a postavili dům pred 7 lety, bysme na stejném miste dneska koupili jen ten pozemek