Záchvat úzkosti - dcera

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21311
26.9.22 10:52

@kocourGarfield ale to uz je psychiatr. My jsme psaly o to, ze praktik ma možnost ji k odborníkovi objednat sám mnohem rychleji než rodič.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
26.9.22 10:54

Zakladatelko hlavně se neobvinuj. Pocit selhání je častý a snad neznám rodiče, který by ho neměl ( v kombinaci se strachem). Za mě je super na tohle rodičovská skupina. Úžasné místo :srdce:

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
26.9.22 10:56

@Tichošlápek a jaký je rozdíl mezi praktikem a psychiatrem? I psychiatr muze přeci doporučit dál( u nás třeba k okamžité hospitalizaci a sehnat místo na dětské psych.taky není zrovna jednoduchá záležitost).

Příspěvek upraven 26.09.22 v 10:58

• Citovat
  • Upravit
21311
26.9.22 10:58
@kocourGarfield píše:
@Tichošlápek a jaký je rozdíl mezi praktikem a psychiatrem? I psychiatr muze přeci doporučit dál( u nás třeba k okamžité hospitalizaci).

ale musíš se k němu nejdřív dostat :zed:, což je to, co zakladatelka řešila. Čekacky na detskeho psychologa nebo psychiatra jsou děsný, přes praktika je to snazší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
26.9.22 11:01

@Tichošlápek jenže ten systém je úplně stejný. Řešíš akutní situaci. :nevim:

Stejně jako když ti dítě pustí domů, tak mu musíš zajistí následnou péči. Opět to za tebe nikdo neudělá. Řešíš s to sama. :pankac: A prostě voláš a čekáš v pořadníkách.

Nám tedy pediatr taky nepomohl.

• Citovat
  • Upravit
624
26.9.22 11:14

Řešila bych to přes praktickou, ale my ji máme fajn a vím, že by pomohla. Pokud bych praktické nijak nevěřila, tak samozřejmě zkoušet psychology. Je fajn, že se Ti podařilo hned na příští týden sehnat, super. Já si pamatuju, že jsem v tomto věku taky měla hrozné strachy, bála jsem se večer jít do postele, že všichni usnou a já ne a budu sama a budu se bát. Vlastně jsem se bála toho strachu. A taky jsem měla šílené sny. Kolikrát jsem třeba půl noci nespala, seděla v rožku postele s kolenama pod bradou a bála se. Doma bylo vše ok, sem tam starší ségra mě něčím strašila, ale nevím, jestli to bylo tím. Bála jsem se, že umřou moji blízcí, že bude válka, čehokoliv. Taky si třeba vzpomínám, že jsem byla hrozně smutná z toho, že když jsem ve škole, je mamka určitě smutná sama doma a hrozně se jí po mě stýská :roll: Ach jo, neporadím, ale moc držím palce, ať to nějak zvládnete. Doteď mívám horší období, pomáhá mi třeba kozlík a další bylinky, ale nevím, jestli je to pro děti vhodné. U syna jsem zkoušela ve stresovým období i bachovky, ale s ním to nebyl takový extrém. Psycholog je určitě dobrá volba. Drž se, jdeš na to dobře :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
26.9.22 11:15
@Anonymní píše:
Děkuju všem za rady. Seděla jsem teď na telefonu a obvolávala jsem psychology. S praktickou doktorkou - psala jsem jí mail a čekám, až se ozve. Ona je fajn, ale během covidu si zvykla na objednávání dopředu, takže i teď, když je dítě nemocné, tak se musíte objednat mailem nebo pomocí sms, volat nemá smysl. Nicméně, podařilo se mi dcerku objednat se na příští týden k psycholožce, prý jí tam někdo vypadl z důvodu nemoci, jede pouze na přímé platby, ale co už. Snad je dobrá.Pořád mi v hlavě rezonuje věta „nevím, jak mám dál fungovat“. To tak strašně bolí… tak moc…

Super že jsi našla :dance: To je fajn. :palec:
Je to těžký, ale fungovat prostě musíš..
Je to blbý, ale může být vždy daleko, daleko hůř.. my v tom jedeme řadu měsíců, mně osobně pomáhá rodičovská skupina. Člověk zjistí, že není jediný " blbec" na světě a vlastně to může být ještě horší. I když je to totálně na prd i tak. :srdce:, abych to nějak nezlehčovala.
Ale my jedeme v silnějším kalibru. Děkuji Bohu že žije. :andel: a musíme stále věřit, že se jednou uzdraví. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
5889
26.9.22 11:22
@Anonymní píše:
@Mediula Děkuju, jsem z Moravy, to už je opravdu daleko. Psala jsem v příspěvku výš, podařilo se mi sehnat na příští týden psycholožku a budu doufat, že pomůže. Moc si vážím tvojí nabídky, děkuji :srdce:Děkuju všem, co jste se ozvali, za radu i zkušenosti. Všechno jsem to pročetla a musím si nachystat nějakou „řeč“, nebo si asi promyslet nějaké reakce k dcerce. Mám hrůzu, že jednou špatně zvolenou větou spustím atomovou reakci. Četla jsem si po sobě tvůj úvodní příspěvek a jak to tam postupně popisuju, to by asi trklo i mrtvýho, ale ono když dny plynou a ty náznaky se objevují postupně a není to tak vše najednou… prostě jsem neviděla, že situace je, jaká je, až do včerejšího večera. Celý dopoledne mi místama tečou slzy, ale potřebuju to ze sebe dostat, protože až děti přijdou ze školy, musím už to mít aspoň nějak zpracované. Máme spolu velmi blízký vztah a nikdy neměla problém mi cokoliv říct. Asi jsem její strachy podcenila a nechala to dojít až sem, moc mě to mrzí.

Nic jsi neudělala špatně. Jen pro děti bylo náročné covidové období a teď se furt mluví o válce, kolik lidí umřelo a někteří se prostě bojí, že se válka dostane dál. A pro už tak nalomenou psychiku covidem, distanční výukou apod. to je moc. V podstatě přes dva roky žije v tom, že je furt potřeba se něčeho bát a vše čeho se má bát vede ke smrti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
26.9.22 11:30
@Fiveone píše:
Nic jsi neudělala špatně. Jen pro děti bylo náročné covidové období a teď se furt mluví o válce, kolik lidí umřelo a někteří se prostě bojí, že se válka dostane dál. A pro už tak nalomenou psychiku covidem, distanční výukou apod. to je moc. V podstatě přes dva roky žije v tom, že je furt potřeba se něčeho bát a vše čeho se má bát vede ke smrti.

Taky myslím, že pro děti je tohle období obzvlášť náročné, navíc v tv i na netu to jede pořád. Sama za sebe můžu říct, že dokud jsem to sledovala, taky mi nebylo dobře. Teď tv nezapínám, na netu tyhle zprávy vynechávám a je to lepší. Děti to vnímají a tv slyší, i když jsou třeba vedle v místnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
26.9.22 11:32
@Lilian1980 píše:
Taky myslím, že pro děti je tohle období obzvlášť náročné, navíc v tv i na netu to jede pořád. Sama za sebe můžu říct, že dokud jsem to sledovala, taky mi nebylo dobře. Teď tv nezapínám, na netu tyhle zprávy vynechávám a je to lepší. Děti to vnímají a tv slyší, i když jsou třeba vedle v místnosti.

Jo, plus se o tom mluví i ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
26.9.22 11:43
@kocourGarfield píše:
@Tichošlápek jenže ten systém je úplně stejný. Řešíš akutní situaci. :nevim:

Stejně jako když ti dítě pustí domů, tak mu musíš zajistí následnou péči. Opět to za tebe nikdo neudělá. Řešíš s to sama. :pankac: A prostě voláš a čekáš v pořadníkách.

Nám tedy pediatr taky nepomohl.

Záleží, jak akutně ten pediatr/obvoďák tu situaci vyhodnotí. Protože třeba k tomu dětskému psychistrovi se okamžitě dostaneš na zavolání rodiče jen v případě, že dítě je dítě v ohrožení živoat (třeba kolabuje při poruchách příjmu potravy) nebo se pokusí o sebevraždu.
Pokud pokud zvedně sluchátko rodič a volá psychiatrovim, že dítě je na tom psychicky špatně a sebepoškozuje se, psychiatr nebo nemocnice ho vzít fakt nemusí.
Když mu zavolá kolega pediatr, že má dítě, které je aktuálně opravdu úplně v perdeli (a není to tedy jen nějaký subjektivní pocit rodiče) a že sice ještě pod ten vlak skočit nešel, ale neručí, že to nepůjde udělat zítra, nebo že pokud nedostane nitrožilní výživu, tak pro něj do dvou dnů pojede rychlá, tak je mnohem větší šance se k té odborné péče dostat rychleji.
Ten „obvoďák“ zná (nebo by měl znát) své pacienty a jejich rodiny. Taky i posdoudí, která rodina si doma umí pomoct sama (a zvládne tak běžnou čekačku „svépomocí“ a doporučeními od doktora), ale která je prostě neschopná/nefunkční a v zájmu zdraví pacienta je potřeba třeba hospitalizace (více ze sociálních, než zdravotních důvodů).

Jako není to stoprocentní záruka, záleží na konkrétním doktorovi, ale u těch považovaných za „dobré“ to tak vcelku funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.22 11:47
@kocourGarfield píše:
@Tichošlápek a jaký je rozdíl mezi praktikem a psychiatrem? I psychiatr muze přeci doporučit dál( u nás třeba k okamžité hospitalizaci a sehnat místo na dětské psych.taky není zrovna jednoduchá záležitost).Příspěvek upraven 26.09.22 v 10:58

To může. Bohužel, dokud se dítě nepokusí zabít, na akutní hospitalizaci to není (dcera, která se poškozuje a má sebevražedné myšlenky čeká na léčebnu od dubna - s doporučením od psychiatra).
Zakladatelko - dceři pomáhá, když spím s ní. Než se dostanete k léčbě, kup hořčík a vitamín B.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
26.9.22 11:59

@Svistice já reagovala na příspěvek kde se psalo, že dětský lékař bude obvolávat.

Nakonec tedy to není povinnost lékaře, ale dobrá vůle.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
26.9.22 12:01
@Anonymní píše:
To může. Bohužel, dokud se dítě nepokusí zabít, na akutní hospitalizaci to není (dcera, která se poškozuje a má sebevražedné myšlenky čeká na léčebnu od dubna - s doporučením od psychiatra).
Zakladatelko - dceři pomáhá, když spím s ní. Než se dostanete k léčbě, kup hořčík a vitamín B.

To mě mrzí. My měli dítě k akutní hospitalizaci hned.
Kdyby mělo čekat 4 měsíce, tak je taky klidně mrtvé. :,(

To si fakt nějaký psychiatr troufne nově meditovat dítě uvažující o sebevraždě bez lékařského dohledu? :,(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.9.22 12:23
@kocourGarfield píše:
To mě mrzí. My měli dítě k akutní hospitalizaci hned.
Kdyby mělo čekat 4 měsíce, tak je taky klidně mrtvé. :,(To si fakt nějaký psychiatr troufne nově meditovat dítě uvažující o sebevraždě bez lékařského dohledu? :,(

Ono mu nic jiného nezbývá. Každý 8. puberťák má psychické problémy. V ČR je cca 290 dětských psychiatrů, včetně těch v léčebnách (to je vlastně většina). V našem kraji jsou 3 a žádné lůžkové dětské psychiatrické oddělení. Když to bude v pr…, máme volat rychlou.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA