Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj anonymní, tak za prvé neposazovat, záda na to nejsou připravené. Za druhé leze, nebo je na čtyřech? Má jěště čas na sezení.
Měl by si sednout až začne lozit po čtyřech. Z této polohy si pak sedne.
Napíšu asi jediné, každé dítě má své tempo
že tabulky říkají, že by dítě mělo v 6měs sedět tak se nemusíš hroutit, že tobě v 8měs ještě nesedí ![]()
Nechápu, proč mamky tak bazírují na sezení. To je pasivní dovednost a ještě křiví záda. Radši bych se starala, aby děcko pěkně lezlo po čtyřech. A jinak - dvě z mých tří dětí si sedly až v osmi měsících. Prvně si stouply.
Syn si sám sednul v 10ti měsících..ve sportaku jezdil od 8mého měsíce v polosedu, ale on se ani nesnažil přitahovat
línej byl ![]()
Jéj, minimálně do roka bych si s tím nedělala hlavu. Sedne si tak, že z polohy „na čtyřech“ si kecne na bok, nejdřív se bude i opírat o ručky a postupně to vypiluje.
A neposazuj, on se to fakt naučí sám, není kam spěchat, ve škole se nasedí až až ![]()
Malý se sám posadil až po desátém měsíci. hlavně si pohlídej, aby nepřeskočil fázi lezení po čtyřech, ta je důležitá.
Malej chodil kolem nabytku, plazil se…vsecko. Ale sam si umel sednout az kolem 10m.
@helenkka píše:
Ehm, a jak se to dělá? Když chodí, tak mu podtrhuješ nohy?
Ne. Dáš mu pod bříško třeba ručník a v tom ho může jeden rodič nadzvedávat a druhý mu ukáže, jak šoupat nožkama. Jde to nacvičit.
Vůbec bych to neřešila. Každé dítě má svoje tempo. Moje holčička se začala v 8.měsíci teprve otáčet!!! Byla trošičku tučnější. Vzpomínám na kontrolu u lékařky - tak co už umí? Už se vám v postýlce staví? Já na ni vytřeštila oči. Néééé paní doktorko, ona se teprve začala otáčet. A už nás hnala na neurologii. Aspoň, že ta neuroložka a fyzioterapeutka byly normální. Malá byla úplně v pořádku. Všechno pak zvládla v krátké době a chodit začala ve 14.měsících.
Takže za mě - tabulky nesledovat!
Jůla má 9 měs., už dlouho leze, víc jak měsíc obchází nábytek, ale vůbec si nesedá a ani se v sedu neudrží, když ji posadím. Holt na to ještě nepřišla
Krmím v lehátku v polosedu a ve sporťáku jezdí taky v polosedu.
Naše malá si začla sedat, když začla lézt - někdy v polovině devátého měsíce. A to pak šlo vše najdnou - lezení sezení a stoupání. Kamarádky holčička dřív stála a chodila kolem nábytku než se sama posadila… každé dítě je jiné, někdo to má tak a někdo jinak a v jinou dobu. Jsou děti, co chodí v 9 měsících a jiné v roce a půl. V klidu vyčkej a užívej relativního klidu, pak ti začne hodně rychle mazec ![]()
Ach jo, tak to je špatný, malej na začátku osmýho měsíce zatím jenom se převaluje na bříško a zpět na záda. Jinak nic – žádné lezení po čtyřech, to ani náhodou.
Leží jak vánočka, nohy věčně u pusy, palce v puse a jen se převaluje. Ale ještě NELEZE!!To by už měl??
![]()
Je tu někdo, kdo to má také tak? Dá se říci, že malý sedí s oporou, mě na klíně, když ho držím, tak děla takovou tu žabku, nebo opřený o polštář. Sám ale ne, žuchne hned sebou do strany, nebo do předklonu. Zatím ho nedávám do sporťáku, až bude sedět.
Jak si ale sám sedne - najednou se posadí? Nebo ho to mám nějak učit?