Zácpa u miminka

258
28.6.05 16:27

zácpa

Ahoj maminky, nevim zdali tady už proběhla podobná diskuze, ale pokud ano, tak jsem ji nenašla a moc vás chci poprosit o radu.
Můj 7 měsíční chlapeček má problémy s kakáním.Když mu byly 4 měsíce měl zácpu a doktorka říkala že je to u kojených dětí běžné a tak jsem mu pomáhala rektální rourkou a pak se to upravilo a kakal sám. Teď ale už měsíc mu každé 2 dny opět pomáhám, protože se hrozně stahuje do sebe a ven nic nevytlačí, asi ho to bolí. Doktorka řekla že se to srovná s příkrmy, ale ty dostává od 6 měsíce a zatím se nic neupravilo.Je pravda, že kdyby baštil více zeleninky, srovnalo by se to? Jinak ho většinu času kojím, dávám přesnídávky a na večer kašičku, řídkou, ale stejně ho to staví. Tak nevím co dělat a jak mu od tohoto trápení pomoci. Poradíte mi? Moc děkuji. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
51
28.6.05 17:00

zácpa

Ahoj Janicko
Máme podobný problém.mám pocit jakoby doktorky nikdy neměli zácpu.
Mám dva kluky.Jednomu 3,5roku.Od 2měsíců pil HA mlíčko.Nejen to,že kadil zeleně,ale kadil taky třeba 1 za týden.Naštěstí ho však bříško nikdy nebolelo.Přešlo ho to až tak ve dvou letech,odkdy kadí i několikrát denně.
Mám ale jiný problém,mám ještě 3měsíčního prdolu,a co myslíš.Kadí zeleně,a ještě ke všemu tak za 4dny-tuhou stolici.Doktorka řekla,že je to normální.Jenže jeho naopak bříško bolí.Vyřešila jsem to teda po svém.Nechci ho trápit,a tak mu jednou za 2dny přidám do mlíka malinko(tak10-20ml.) švestkové štávy od Hippu.Stolici mu to změkčí,vykadí se,a nebolí ho zbytečně bříško.ءídíme se jinak celkem přísné dietě,máme strach ze vzniku alergií,takže jinak nic nedávám.Ale tohle na malého fakt zabírá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
28.6.05 17:42

Ahojky ta švestková šťáva je fakt bezva - taky nám pomáhá(teda Honzíkovi) :lol: .
https://www.emimino.cz/modules.php?…
https://www.emimino.cz/modules.php?…
tady je toho fůra.
Pa Hanyna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
258
28.6.05 18:10

zlatíčka

Ahoj maminky, jste zlatíčka, moc děkuji za rady. Já zatím zkusila jen švestky v přesnídávce Sunárek ale jen pár lžiček, protože to chutná jako povidla a malýmu se do toho moc nechtělo, ale šťávičky jsou dobrý tip. Děkuji a přeji krásný večer.pa pa :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
28.6.05 21:36

Ahoj Jani,
před 6 měsícem jsem to u syna řešila také švestkovou štávou. Po začátku příkrmů se to výrazně zlepšilo. Výborné na úpravu stolice je dávat jako zeleninu vařené fazolové lusky (např. od Bonduel), ještě lepší uvařený fenykl bulva ( dá se sehnat v Delvitě, Tescu). K té švestkové štávě nedávat ji pouze nárazově ,ale denně asi 5 lžiček i když dítě jde na stolici , je nutné ,aby si vypěstovala defekační reflex.
Od 8 měsíce se můžou dávat bílé jogurty, po té se stolice výrazné upraví .
V krajním případě se doporučuje denně 2-3× 15gtt.Sab simplex , případně Lactulosa sirup.
 Lenka

• Citovat
  • Upravit
271
10.3.06 21:47

Zácpa:(((

Ahoj maminky,
chtěla jsem se zeptat, maličká taky chudáček trpí zácpou, má s tím opravdu hrozné problémy:(
Při tlačení ji to bolí, jednou měla i krev ve stolici…:( Často u toho pláče, je mi jí hrooozně líto:(

Dáváme teď taky Lactulosa sirup, a chtěla jsem se zeptat, jak často a kdy jste ho podávaly? Nám bylo doporučeno 1× denně lžičku nalačno, hned ráno.
Užíváme týden, zatím moc změnu nepozoruji. Ještě jsme braly NutrolinB, ale už jsme dobraly, taky žádný velký rozdíl.

Jinak používáme vločky do jogurtu, strouhaná syrová mrkev, jablko, hodně zeleniny… nic moc nezabírá.

Jinak celodenní jídelníček se skládá :
ráno - jogurt (s ovocem, vločkami)
oběd - zelenina, maso, příloha
svačinka - ovoce, popř. s jáhly, pohanka atd., přesnídávky
večeře - kaše (nemůže způsobovat zácpu?) - různé druhy a příchutě (mléčné instatní)

jinak kojení.

Nedělám chybu ve skladbě jídelníčku?
Z kiwi mám trochu strach, kvůli alergiím.

Nemáte ještě tip co na tu zácpu? Tekutiny se snažíme co nejvíc, ale je to max. 200ml denně + cca 4-5× kojení

Díky moc za rady, dost nás to trápí:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IS
1
10.3.06 22:45

Ahoj,
my máme skoro 7měsíčního kloučka a po zavedení zeleninových příkrmů
měl asi 3 dny zácpu. Na radu paní doktrorky jsem na pár dnů přestala k obědu podávat mrkvičku … a bylo po problému :).
 I+M

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
11.3.06 10:20

Ahojky,

přidávám ještě jednu diskuzi https://www.emimino.cz/modules.php?…

Doporučovala jsem tam jedno cvičení a zabralo, tak můžete taky zkusit… :wink:

Peťula + Pavlík 9měs

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
271
11.3.06 11:28

Ahoj holky.
Moc děkuji za názory a rady.
Myslím ale, že už u nás je to něco jiného. Moje holčička už má rok (a týden) a problémy měla od malička, to jsme pravidelně cvičily s nožičkama přitisknutýma na bříško - ale to bylo v období plného kojení, kdy je stolice úplně jiná a fungovalo to.
Teď jsou to už opravdu velké problémy, je na příkrmech a jen dokojuji. V této fázi už přitisknutí nožiček moc nepomáhá, navíc se tomu sama brání. Někdy pomůže, když ji rozbalím jí je přitisknout k bříšku, ale to je už úplně když tlačí. Strašně u toho pláče :cry: a zvedá nožičky nahoru, úplně je zapíná.
Dneska ráno jsme si teda užily :( Fakt hrozný.
Nám nezabírá ani laktulóza, mrkev teď už dáváme jen občas, v tom to není. Zkouším pořád ty vločky, švestky a tak, ale taky nic moc úspěch. :(
Ach jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860
11.3.06 11:43

Ahoj holky, nam zacala zacpa a problemy s tuhou stolici s prikrmy (kolem 7.m), ctu poprve nazor, ze u plne kojenych deti je zacpa normalni :?: :! Zelenina (mrkev, celer, petrzel,..) jako takova ucpava hodne a taky ty ryzove kase. Jablko taky dost stavi.
U nas hodne pomaha - TEPLE svestky (sunarek) nebo ta stava od hippu. Pak hrusky, merunky, spenat s bramborem (hipp) ten taky hodne zmekcuje stolici, jogurty.
Tak at se nam to brzy ustali.

Radka

PS - jo jeste jsem chtela taky v lekarne prodavaji probiotika - ovlivnuji streva a napomahaji od zacpy - ve forme prasku a muze se to pridavat detem do jidla, nazev, ale bohuzel nevim :(

Suzzie - vlocky jsou sice projimave, ale musi se na ne hodne pít, syrovou mrkev a to jablko bych vynechala, to stavi. Zkus stavu ze zavarovanych svestek - teplou, ja vim, je tam sice cukr, ale pomaha to z tech svestkovych pomocniku nejvic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
729
11.3.06 14:34

ahoj holky dneska už taky vím co je to zácpa naše malá se konečně uspěšně nechala nakrmit polívčíčkou má devět měsíců a je to jsou to její první příkrmy asi třidny dneska po obědě začala plakat zničeho nic zjistila jsem že se jí chce kakat a tuhou stolici jestě neměla až dnes chudaček strašně se natrápila,zkusím asi taky tu štavičku ze švestek,ale ta přesnidávka ze švestek je fuj malá ji nechtěla a já se nedivím nechtěla ji ani moje starší dcerky. Barča a zajíčci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
12.3.06 17:50

Dobré jsou taky borůvky, upravují zažívání. A malé moc chutnají, dávám jí je do kaší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
15.3.06 19:32

podle me se da problem vyresit hlavne podavanim ovocnych stav a ovoce,hlavne hrusek,treba hrusky,hruskova stava nebo svestky,linda dostava denne aspon sklenicku hrusek a kaka pravidelne,kdyz nedostane ovoce kaka mene… denne muze treba celou hrusku,mirne ji povarim v pare a rozmixuju,dam par kapek citronu aby nezhnedla… :wink:
nez jahly,spis otruby a jogurt,linda dostava jogurt od 7m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
15.3.06 19:33

joooooooo
a nejdulezitejsi,zacpa vznika pri nedostatku tekutin takze je dulezite davat porad neco na piti..plati i u dospelych.. :idea:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
569
15.3.06 19:42

Ahojky
mám hoooodně pomáhá brokolice.Ta malého prožene vždy a pak je klid. :lol:
Někdy ji dělám samotnou a někdy s bramborem ale i u těch brambor je vždy víc brokolice.

petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky