zadrhavani v reci

Kac
5049
6.1.07 12:38

zadrhavani v reci

Ahoj,
zadam timto o radu.
Honzik ma za mesic 3roky a na zacatku kazde vety nebo kdyz se snazi neco rikat strasne kokta. Ne kdyz rekne jedno slovo, to ne. Jen kdyz zacne rikat neco delsiho. Jako by se zaseknul a premyslel jak bude pokracovat dal…?
Mam z toho obavy jestli to mam zacit resit u logopeda jiz nyni, nebo mam cekat do 4let az se jeho rec lepe vyvine?
Mate nekdo zkusenosti s timto?
Diky za rady.
 Kac+H

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
28414
6.1.07 12:54

Ahoj Kac.
zkušenosti nemám, mám terpve 21-ti měsíčního klučinu. Myslím si , že návštěvou u logopeda nic nepokazíš, naopak budeš mít jistotu, že ho viděl odborník. Je lepší jít jednou zbytečně, nebo s malým problémem, než něco zanedbat.
Pa pa…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
6.1.07 13:38

Já bych také počkala. Na logopedii se prý chodí ve vážných případech ve 4, většinou až v pěti. Dělají to, protože chtějí něco honem říct. Klára někdy zopakuje první slovo třeba čtyřikrát, než dokončí větu.
 Halka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
488
6.1.07 14:30

V tomhle věku se to často stává…děti se chtějí rychle vyjádřit nebo prostě myslí rychleji než mluví a proto se zadrhnou nebo opakují první slabiku nebo slovo. Třetí rok je pro tenhle druh řečových potíží docela typický a je to normální (tzv. vývojová neplynulost řeči). Myslím, že na logopedii je ještě brzo - v tomhle věku se stejně dost obtížně diagnostikuje skutečná koktavost. Zatím bych počkala a během několika měsíců se to určitě spraví samo. Trochu tomu můžeš pomoct tím, že ho budeš zahrnovat písničkama, básničkama, říkadlama…prostě rytmizace.
Myslím, že si zatím vůbec nemusíš dělat starosti, zatím to nech být, až kdyby se ti zdálo, že se to postupem času nelepší nebo dokonce horší, teprve potom se obrať na logopeda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
6.1.07 16:06

Ahoj,
tak dekuji za povzbuzeni a budeme teda cekat a doufat, ze to prejde samo… doma si myslime, ze kdyz je rozruseny- treba hrou tak je mluva horsi.
Mejte se krasne a uzivejte spolecnych chvilek.
 Kac+H

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
6.1.07 21:42

ahoj holky,

hlásíme se do klubu koktálků. Honzíkovi jsou čerstvě 2, mluví krásně ve větách a z ničeho nic začal koktat, snažíme se ho zarazit a přinutit ho, aby se uklidnil (je rapl) a pak to pomalu a v klidu řekl. Docela nás to vyděsilo, snad se to spraví. Také se začal zajíkat. Vůbec nechápu proč. Mandle? Zlozvyk?

Pihule

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
6.1.07 21:43

ahoj holky,

hlásíme se do klubu koktálků. Honzíkovi jsou čerstvě 2, mluví krásně ve větách a z ničeho nic začal koktat, snažíme se ho zarazit a přinutit ho, aby se uklidnil (je rapl) a pak to pomalu a v klidu řekl. Docela nás to vyděsilo, snad se to spraví. Také se začal zajíkat. Vůbec nechápu proč. Mandle? Zlozvyk?

Pihule

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
7.1.07 10:33

Ahojky,
máme to samé. Mě to příjde, jako když mluví angličan, to je samé hm, e, ehm..... Mozek jim předbíhá, je vidět, jak se chce hrozně rychle vymáčknout, ale kde najít ta správná slova?
Rozhodně počkej. Ono se to s tím mozkem nakonec potká :D
 Alča.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
8.1.07 10:07

Milé maminky „koktálků“,přestože tento problém neřeším, dovolte, abych se k tomu vyjádřila jako druhá strana - tedy logoped.Mám s „koktavými dětmi“ nějaké zkušenosti a hlavně skvělou profesorku, která je jedním z největších odborníků na koktavost u nás -doc.Peutelschmiedovou.Musím říct, že Jana24 podala velice fundovanou radu, kterou bych snad doplnila pouze o jediné.Neupozorňujte děti na to, že dělají (říkají) něco špatně.Nenuťte je to stokrát opakovat správně nebo je pořád upozorňovat.Kromě již zmíněné rytmizace (básniček, písniček, vytleskávání…)jim pomůžete také tím, že sami na ně budete mluvit normálním, ale pomalejším tempem a dáte jim přirozeně najevo, že vás zajímá, co prcek chce říct a že na něj máte dost času.Budete-li je na problém neustále upozorňovat nebo je nutit něco stále opravovat, budou mít časem nechuť vůbec mluvit.Zároveň bych vás chtěla uklidnit, že takové „zadrhávání“ je v určitém věku naprosto normální věcí, a to právě kolem toho druhého nebo třetího roku.Duševní vývoj může probíhat rychleji než fyzický a dítě to nedokáže dostatečně zkoordinovat.I když to nedělají všechny děti, tak to je zcela běžné a vůbec to neznamená, že budou celý život koktat.Na druhou stranu bych chtěla upozornit, že je důležité celou věc sledovat apokud by problém přetrvával delší dobu nebo se zhoršoval, klidně se obraťte na logopeda.V nejhorším řekne, že to nic není.Přeju hodně štěstí všem.Evropanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
8.1.07 16:04

Ahoj maminky,
souhlasím s Evropankou, i z pohledu mého oboru (psychologie) patří tyto řečové projevy k vývoji (rychlému a někdy i nerovnoměrnému) a není třeba se jimi znepokojovat. Důležité mi připadá zjeména to, jak se jako rodič (nebo jiná dospělá osoba) budu k zadrhávajícímu dítěti chovat - já osobně bych všeho nechala, sedla bych si k němu na bobek, dívala bych se klidně na něj a dávala bych mu tak celým tělem najevo, že jsem tu jen pro něj a mám času kolik bude potřebovat, aby se vyjádřilo. Požadovat aby se zklidnil je zdánlivě totéž, ale jen z našeho dospělého pohledu. Z pohledu dítěte je to další úkol, který se bude usilovně snažit splnit a který ho zatíží (primitivně řečeno, kvůli kterému bude koktat ještě více). Konec konců, je to přeci tak zajímavé sledovat, jak se myšlenky a slova předhánějí, kdo bude rychlejší… :D
Zdravím, Lora

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
9.1.07 09:11

Milé odbornice :-)

moc Vám děkuji za radu, paradoxně jsme dělali všechno špatně, tedy Honzíka zastavovali, nutili ho to říct vše pořádně a pomalu znovu. Ve dvou letech a týdnu umí zazpívat celé prší prší, tak proč takový skok zpět?

Budeme se snažit o víc trpělivosti a ncháme ho vykoktat, co nám chce. Nepochopila jsme, proč začal koktat ze dne na den. V sobotu se probudil a začal koktat, do té doby to neudělal nikdy. Zkrat v té jeho umíněné hlavičce? :-)

Ještě jednou moc díky a všem přeji hezký den

Pihule

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
9.1.07 10:34

Milá Pihulko,
vůbec se neobviňuj.Je to celkem přirozený a kdyby mi osvědčené postupy nevtloukali několik let na fakultě, tak bych určitě postupovala stejně jako ty.Důležité je pochopit, co je pro tvoje dítko opravdu důležité.Ten skok, jak ty píšeš, určitě není skok zpět, ale je to prostě jen taková komplikace ve vývoji.A že k tomu došlo tak najednou, je jen zdání.Doposud totiž tvůj Honzík zvládal vše bez problémů.Mezi druhým a třetím rokem (přibližně) dochází k velkému vývojovému skoku a každé dítko se s tím vyrovnává jinak.No a pokud jeho mozeček je napřed oproti pusince, tak se prostě občas zadrhne.Až ten vývojový skok pomine a bude-li váš přístup k Honzíkovi tolerantní, vše samo pomine.Já bych to období odhadovala tak na 2-3měsíce.Ale je to opravdu jen zhruba a vůbec se to takhle nedá říct. přeju vám ať vás to dlouho netrápí.evropanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
9.1.07 23:00

Milá Pihule,
zdravím tvého šikovného malého zpěváka! Pokud je ještě navíc umíněný (pro tuto vlastnost mám slabost), tak tentokrát bych umíněnost nevinila… Zadrhávání v řeči vůlí příliš neovlivní, ani kdyby chtěl (vám udělat radost). V tomto věku o nic nejde. Mějte se krásně a někdy příště ty nám odborníkem… :D.
 Lora

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
11.1.07 21:11

Dekuji za rady, budu se snazit budu jeste dodrzovat par tipu z psych. hlediska:-)
Mejte se krasne a nasim „koktalku“ sikovnejsi pusinku:-)
 Kac

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.1.07 21:47

Milé odbornice a zkušené maminky,

ještě jednou díky, je to s koktáním trochu lepší - pobyt u babičky mu nějak svědčí, snažím se na něj mluvit pomalu a občas pomůžu doříct, on to zopakuje, pochválím ho.

Bohužel se ke koktání přidaly strašné hysterické záchvaty. Naše druhé narozeniny jsou zlomem hodného chlapečka k hysterickému konktadlu, nechápu, takový obrat - bohužel k horšímu a fakt snad přes noc. Dnešní záchvat trval hodinu, metoda pevného objetí vysílila mě a u něj podpořila hysterii, osprchování nožiček, omytí obličeje studenou znamenalo další hysterii. Po hodině jsem byla zoufalá, už ani nevím, jak to utichlo, pak mi usnul v náručí. Pomoooc! Existuje nějaký „fígl“ na hysterický záchvat? Čím starší, tím víc starostí.

Dobrou noc všem

Pihule

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect