Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dělat s tím jdem mnoho věcí. Jsem logopedka. Ideální by bylo, abys došla k odborníkům (logoped a psycholog), ti ti poradí, jyk dál. Pokud chceš poradit víc, tak napiš SZ.
Zadrhávání se nejvíc projevuje při nervozitě, v cizím prostředí na veřejnosti a při únavě.
Obvykle nejvíc nastává u hlásek P, B a M. Ale je to individuální.
Děkuju za odpověď. Myslíš že bych se toho mohla nějakým způsobem zbavit sama? Moc se mi nechce s tím někam chodit ![]()
Mohla, ale je to strašně komplikované. Není na to jednoduchý postup - jako ddělej tohle a přestane to.
Super je začít s dýchání - ideální je nějaký sport typu tchaji nebo jóga, kde se naučíš správně dýchat. Další kroky na to navazují (je to jedna možnost).
Dobrý den, stála bych a zároveň moc prosím o radu. Syn bude mít teď 4 ročky a začal nám strašně koktat, rodina to připisuje tomu, že jsme se s jeho tatínkem hodně škaredě hádali. Syn na nějakou dobu přestal, uklidnil se, ale ted začal koktat tak 3× tolik, je mi z toho do breku. Zvažuji pod rodiným nátlakem, že půjdeme k doktorce, ale bojím se, že jej to vystresuje ještě více. Prosím, poraďte. Děkuji.
Ahoj. Chtěla bych se zeptat jestli se dá koktavost vyléčit. Můj přítel koktá a teď začal i můj 2,5 letý syn. Chodíme na logopedii, ale nepřipadá mi to jako léčení. Jen tam opakuje je kočka, to je pes.Je to pro něj nuda, tohle už dávno umí. Máme změnit logopeda? A dá se to vůbec zlepšit??Diky za odpověď
@Anonymni píše:
Ahoj holky,
ráda tu zasahuju do diskusí ohledně dětské řeči, jelikož jsem profesí logoped a momentálně na mateřské, takže mi to nikdy nedá.A chtěla bych vás naprosto uklidnit - vše je pravděpodobně v pořádku!!!!Zadrhávání v řeči mezi 2 až 4 rokem u dětí je velice časté a zpravidla to neznačí žádnou poruchu.Jde prostě o vývojové období, které se u jednoho díěte projeví a u jiného zase třeba v něčem jiném.Věřte mi, studovala jsem u jednoho z největšího odborníku na balbuties (koktavost) v téhle republice - doc.Peutelschmiedové.Pokud vám mohu něco doporučit, tak s tím určitě nechoďte k lékaři ani k logopedovi a dítě s ničím zbytečně nestresujte - vše by se ještě zhoršilo.Pokud nemáte koktavost v rodině, tak jde opravdu jen o vývojové období, které dříve či později samo odezní.Pokud se jedná o vážnější poruchu, tak to v tomhle věku stejně žádný lékař nepozná a řekne vám, ať vyčkáte.Pokud váháte, jak na zadrhávání dítěte reagovat, tak se snažte mu dát najevo, že ho posloucháte a že máte čas si poslechnout, co vám chce říct.Na zadrhávání ho vůbec neupozorňujte, ani na jiné obtíže v řeči.Můžete s ním zkusit častěji zpívat, říkat básničky, vytleskávat.Prostě jakoukoli rytmizaci, která je pro tyhle obtíže důležitá.V každém případě to musí být ale hra - ne nějaké cvičení.Pokud byste měli ještě nějaké dotazy, ráda zodpovím.Petra
Hezky den. Muzeme se,prosim,pobavit o koktavosti me 6-ti lete dcery. Dekuji
@Anonymni píše:
Ahoj holky,
ráda tu zasahuju do diskusí ohledně dětské řeči, jelikož jsem profesí logoped a momentálně na mateřské, takže mi to nikdy nedá.A chtěla bych vás naprosto uklidnit - vše je pravděpodobně v pořádku!!!!Zadrhávání v řeči mezi 2 až 4 rokem u dětí je velice časté a zpravidla to neznačí žádnou poruchu.Jde prostě o vývojové období, které se u jednoho díěte projeví a u jiného zase třeba v něčem jiném.Věřte mi, studovala jsem u jednoho z největšího odborníku na balbuties (koktavost) v téhle republice - doc.Peutelschmiedové.Pokud vám mohu něco doporučit, tak s tím určitě nechoďte k lékaři ani k logopedovi a dítě s ničím zbytečně nestresujte - vše by se ještě zhoršilo.Pokud nemáte koktavost v rodině, tak jde opravdu jen o vývojové období, které dříve či později samo odezní.Pokud se jedná o vážnější poruchu, tak to v tomhle věku stejně žádný lékař nepozná a řekne vám, ať vyčkáte.Pokud váháte, jak na zadrhávání dítěte reagovat, tak se snažte mu dát najevo, že ho posloucháte a že máte čas si poslechnout, co vám chce říct.Na zadrhávání ho vůbec neupozorňujte, ani na jiné obtíže v řeči.Můžete s ním zkusit častěji zpívat, říkat básničky, vytleskávat.Prostě jakoukoli rytmizaci, která je pro tyhle obtíže důležitá.V každém případě to musí být ale hra - ne nějaké cvičení.Pokud byste měli ještě nějaké dotazy, ráda zodpovím.Petra
Dobry den, muzu se zeptat jak dlouho vetsinou muze dite koktat? Malej zacal kdyz mel 2,5roku, ted to bude 6 mesicu co jeste malinko zadrhava. Je to v poradku, nebo jit k logopedovi?
Dcera zadrhavala hodne ve veku 3-4r, pak se to zlepsilo, jeste v 1. tride porad zadrhavala a ted je ve 2. tride a kdyz tak o tom premyslim, tak to asi zmizelo nejak samo, dokonce soutezila v prednesu.
@Hobitka píše:
Dcera zadrhavala hodne ve veku 3-4r, pak se to zlepsilo, jeste v 1. tride porad zadrhavala a ted je ve 2. tride a kdyz tak o tom premyslim, tak to asi zmizelo nejak samo, dokonce soutezila v prednesu.
Tak to jste me uklidnila
a chodila jste s dcerou k logopedovi nebo jste nechala a samo to vymizelo?
@misanin dá se to zlepšit, já se to odnaučila. Správným dýcháním, relaxačními technikami, vědomým nasazováním problematických hlásek. A nejvíc pomohlo to, že už 6 let čtu synovi každý den nahlas pohádku. Zajděte na logopedii. Případně k psychologovi, může to souviset se sebevědomím.
@Luciiii23 Ja to nechala, nejak jsem tehdy vycetla, ze cca prave v tech 3-4 letech je to fyziologicke a melo by se to upravit samo. U nas se to pak po 4. roce hodne zlepsilo, i kdyz to nezmizelo uplne. Nebylo to asi uplne klasicke koktani
, spis zdvojovala, ztrojovala posledni slabiky slov, protoze honem nemohla prijit na to, co chce rict, tak mezeru vyplnovala vatou. Ale bylo to obcas hodne o trpelivosti ji vyslechnout. Jinak jsem ji na to nijak zasadne neupozornovala, ale obcas jsem ji nechala nejakou vetu opakovat pomalu.
@Hobitka moc dekuji, jeste pockam, snad se to vytrati uplne. Je oravda, ze je obdobi, kdy mluvi krasne, ake zanedlouho opet zadrhne. Tak verim, ze se to vytrati vekem.
Dobry den, chtela bych se poradit. Synovi byli tedka 4 roky zacatek brezna. Posledni treb 6 mesicu se stava, ze zadrhava, kdyz chce neco rychle rici.. rychle zacne dychat.. treba tototo..tobe to ale trva.. mamama… malicko.
Ale ne porad.. kdyz je v klidu uplne super.
Myslite, ze to rici detske a na logopedii?
Dekuji za informace a zkusenosti, rady
@misa1990 píše:
Dobry den, chtela bych se poradit. Synovi byli tedka 4 roky zacatek brezna. Posledni treb 6 mesicu se stava, ze zadrhava, kdyz chce neco rychle rici.. rychle zacne dychat.. treba tototo..tobe to ale trva.. mamama… malicko.
Ale ne porad.. kdyz je v klidu uplne super.
Myslite, ze to rici detske a na logopedii?
Dekuji za informace a zkusenosti, rady
A neměl před půl rokem nějaký stres nebo se něčeho nelekl? Určitě bych to zmínila na té logopedii. Pokud by to pokračovalo, tak možná i dětská psycholožka. Je dost možný, že to má pouze dočasné. Moje sestra takto zadrhávala, když nastoupila na základní školu a byla vystresovaná z třídní, měla i tiky. Já sama zadrhávám od malička, při stresu je to prostě horší. Naučila jsem se s tím postupně pracovat.
My měli logopedicke vyšetření ve školce a malá asi rok na logopedii chodila, přímo ve skolce. Jen tak pro jistotu.
Většinou koktaj kluci. Osobně si myslím, že to mají psychicke. Určitě se to dá odnaučit. Nebo aspoň zmírnit. Jen nevím kde budete shánět teď v této době logopeda.