Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Ivana 85 Tak nevím jestli jsme to neměli tak vážné, v propouštěcí zprávě je napsané pouze dilatace HK, jinak normální nález, nevím co to znamená ta dilatace, Tak držím palce , abyste to měli všechno v pořádku, od sousedky dcera trpěla jako malá na záněty ledvin, a ted má 6 let a už z toho vyrostla.
@bbludička u nas posilaj automaticky hned vsechny na nefro.Od svagrovy dcera to mela v pul roce a nikdy uz se to neopakovalo a presto musej jednou za rok na kontrolu na nefro.
@Ivana 85 jdeme do stejné ordinace , ve které nám dělali ultrazvuk, když jsme byli v nemocnici, my nemáme nést ani moč , ani se nezminovali ,že by nam brali krev, tak třeba nám to budou brát až na místě. mějte se
@bbludička Ahoj, taky jsme to řešili. Zakalená moč nemusí nutně znamenat nějaký problém. Když se to ale opakuje a máš obavy, tak zas někdy vem ranní moč k pediatrovi a domluv se na dalším postupu.
Jak píšeš, že dcera pije jen vodu, tak to můžeš být jen ráda, ta je pro močové cesty vhodnější než nějaká slazená pitíčka a přeslazené školkové čaje.
@Ivana 85 S těmi džusy opatrně, radši to zkonzultuj na té nefrologii. Samozřejmě nevím, jestli to vadí i na vaše problémy, ale třeba mně doktorka (nefroložka) vyloženě upozorňovala, že svému dítěti džusy nemám dávat, ať se naučí pít čistou vodu. Džus prý dráždí močový měchýř, s kterým dcera právě má problémy. Měla opakované záněty močových cest a zánět ledvin taky jeden prodělala. A vůbec sladká pití a sladkosti by se měly omezit, cukr podporuje množení nežádoucích bakterií v močovém měchýři, což zvyšuje riziko zánětu močového měchýře.
@iila jj o tech sladkostech vim a ty ona ji minimalne.Na ty dzusy jsem se ptala uz kdyz jsme lezely v nemocnici a rikala dr ze to nevadi,hlavne at pry pije a je jedno co.Ja do ni proste jinak litr a pul piti nedostanu.
@Ivana 85 Tyjo, litr a půl?
Kolik že jí je? Nebo kolik váží? Nepočůrává se ti po takové dávce?
@iila Ale pije málo, snažím se jí davat polevky, protože to je taky tekutina, brali ji moč i na bakterii a ta je taky ok, vždycky mě to trochu vyleká.
@iila jsou ji cerstvy 3 roky a vazi 14kg.Mne se litr a pul zda hodne a kdyz jsem to v nemocnici rekla tak me dr malem sezrala.Dokonce nam tam furt ,,vyhrozovali" ze pokud to nevypije tak ji daj na kapacky.Jeste mi zduraznovali ze i musim hlidat aby curala nejpozdeji po 3 hodinach,ale to vzhledem k tomu kolik vypije tak je uplne v pohode a chodi kazdou 1,5-2 hodiny.Jen v noci vydrzi dyl.To cura cca po 5ti hodinach.
@Ivana 85 Hm. To je síla.
Moje váží kolem 20, 22 kg a když na kontrole předložíme mikční kartu, na které je uvedeno, že vypila kolem 1l, tak doktorka na nefru řekne, že to je v pohodě. Je to teda v období, kdy nemá obtíže.
No a taky jsem byla jednou v nemocnici se synem po úraze, kolik jen to vážil? Tak 18 kg? Byly mu necelé 4. Na tu svou hmotnost měl podle tabulky WHO nebo nějaké takové úžasné organizace vypít mezi 1300 a 1500 ml tekutiny za den. No, lila jsem to do něj horem dolem, víc než těch 1300 jsem do něj teda nedostala a začal se mi počůrávat, hlavně v noci. Ta tabulka mi přišla dost brutální a nic se nemá přehánět, že. Oddechla jsem si, když jsme vypadli z nemocnice a mohl pít zas normálně.
@bbludička Nojo, to je problém, že nechce pít. Ty malý děti prostě neukecáš a nevysvětlíš jim to. Tak jsem si v lékárně koupila stříkačku 25 ml a do pusy jí vodu někdy stříkala, když jsem neměla nervy jí to pití pořád vnucovat. Opatrně a po částech samozřejmě. Když už to měla v puse, tak už to spolkla. Za dvě minuty měla vypitou třeba padesátku, pak se udělala přestávka, za chvilku se mohlo zas…
@iila je to pro me uplne nepochopitelny,ale ona mela jeste pred nastupem do nemocnice,kazdou noc uplne pocuranou plinu.Jsem rikala ze ta bude mit plinu na noc snad jeste v 5ti letech.A jak jsem ji zacla v nemocnici furt nalejvat tak najednou se zacla budit na curani.Jen ja uz se proste asi nikdy nevyspim celou noc ![]()
@Ivana 85 Fakt, jo? Tak to je dobrý. No, kéž by to tak fungovalo vždycky.