Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
před týdnem jsem musela jít na revizi (zamlklé těhotenství 10tt). Teď se z toho už trochu vzpamatovávám, ale nepřála bych to nikomu. Chtěla jsem se jen zeptat, pokud bych příště otěhotněla, jdu hned na rizikové těhotenství nebo jen pokud budou komplikace? Při prvním těhotenství jsem to brala sportovně (nepřipouštěla jsem si že by se něco mohlo stát, normálně jsem pracovala) a dopadlo to takhle
. Doktoři mi říkali, že to z přepracování určitě nebylo, prý to bývá poruchou genomu a špatného dělení. Ale i tak v budoucnu pokud otěhotním (chtěla bych co nejdříve - nedokážu teď myslet na něco jiného),tak budu chtít být asi už v klidu (dělám v nemocnici). Jakou máte zkušenost? Díky za odpověď a držte se. M.
Mně po ZT nikdo nenutil jít na rizikové. Doktor mi ho sice hned po potvrzení těhotenství nabídnul, ale říkal že to by stejně nic neřešilo, že to jen tak pro lepší pocit. Tak jsem chodila do práce normálně až do 8. měsíce.
@Veverice26 Ahoj, já teda na doporučení doktora zůstala doma. Nenutil mě, ale říkal, že by mi to doporučoval a ať si to rozmyslím. Takže jsem nakonec doma zůstala. Možná to bylo zbytečné, ale byla jsem víc v klidu (a neprudila mě šéfová).
Jinak přeju, ať se brzy zadaří.
Příspěvek upraven 24.09.12 v 14:37
NO ja si myslim, ze ti doktor da neschopenku jen kdyby byly komplikace. Ale jestli mas dobreho doktora a reknes si o ni hned na zacatku, tak by ti ji mohl dat. Ale zalezi jen na doktorovi.
Ja mam za sebou dva potraty a u druheho tehotenstvi mi doktor neschopenku nedal. Ale je pravda, ze ja si o ni nerekla. A sam od sebe mi ji nedal.
Pokud byla příčinou potratu genetická vada, tak tím, že zůstaneš doma asi nic nevyřešíš. Musela by jsi pracovat na nějakém rizikovém pracovišti, např. s chemikáliema, aby to mělo nějaký vliv na plod. Stres genetické abnormálie asi nezpůsobí. Ale pro ten lepší pocit doma zůstat můžeš ![]()
Ahoj Všem, také bych se chtěla podělit o s vou bolest. Otěhotněla jsem celkem snadno, hned na poprvé nám to vyšlo. Všechno probíhalo skvělě a nic mi nebylo.Ve 23 týdnu jsem byla na utz, kde zjistili, že je mrňousek menší než by měl být a tak si mě pozvali na kontrolní meření opět za týden. Tam zjistili že od posledního měření nevyrostl ani o kousek a tak si mě tam rovnou nechali na rizikovém odd.Byla jsem tam týden a potom rozhodli, že je moc malinký a že to nezvládne. Měl pouhých 320g. Pustili mě domu s tím, že musíme počkat až mu přestane tlouct srdíčko což trvalo tři dny. Hospitalizovali mě a začali vyvolávat porod.Po čtyřech dnech to namě přišlo a musela jsem ho porodit. Nebudu Vám psát jak moc hrozné to pro nás bylo, protože to všechny dobře víte sami.Jen doufám, že se nám to všem znovu povede a už to vyjde. Teď mám druhou MS a pak se můžeme začít zase snažit. Tak všem moooooc držím aplečky.
Gizel - Právě to si taky říkám, jestli je to genetická vada, tak nic nevyřeším. Ale na druhou stranu jsou to všechno jen „teze“, pravou podstatu nevím a třeba tradiční čínská medicína by mi to zase vysvětlila jinak
ve zdravotnictví pracuju takže vím, že nic nevím
.
Holky děkuju moc za odpovědi ![]()
@Ellbow Ahoj, tak to muselo být hodně kruté. Ale neboj, ono se zase zadaří a tentokrát už to bude bojovník. ![]()
Já měla to štěstí, že jsem potratila hodně brzy. Ale při dalším těhotenství jsem se hrozně bála a asi i z pověrčivosti jsem na začátku skoro nic pro mimi nepořizovala. Pak jsem to všechno honila na poslední chvíli.
Ale zadařilo se a máme krásnou holčičku. ![]()
Takže všem moc držím palce, ať to dobře dopadne.
@fatin děkuji moc za podporu. Doufám, že máš pravdu. Kruté to bylo, je a bude.
Nečekali jsme, že nás něco takového může potkat a tak máme doma všechno připravené. Měli jsme chlapečka.......Jsem ráda za Vás, že se Vám to podařilo a máte kársnou holčičku, tak ať Vám dělá jen a je radost. ![]()
@Ellbow Neboj, zadaří se a za chvíli taky budete chovat.
Je to kruté, ale je asi lepší, než aby se to miminko narodilo s nějakým těžkým postižením. I když si to teda nedokážu představit - přeci jen to bylo v pokročilém stadiu. Přeju moc síly a ať se ta bolest co nejdříve otupí. Po druhé už to vyjde. ![]()
@Veverice26 Ahojky,byla jsem na revizi také jsem měla zamlklé těhotenství v dubnu před velikonocema, třetí menstruace jsem se nedočkala, čekám jednovaječná dvojčátka, jsem v 18 tt, jsou riziková a do práce chodím (je důležité co máš za práci), prací to fakt není…ty jsi to opravdu nemohla ovlivnit, já jsem měla zase šok z dvojčátek, teď se na ně moc, moc těším, ze začátku jsem měla strach o ně bála jsem se přemýšlet co bude dál, ale pořád je vše v pořádku, jsem ráda, že chodím do práce, protože doma bych řešila každé píchnutí v břiše atd. a přitom je vše v pořádku
, neboj dočkáš se, my máme dvojnásobné štěstí
, je to o tom srovnat se s tím
@Ellbow Neboj za chvilku to bude jen vzpomínka, také jsem prodělala potrat, ale ne v tomto stadiu, něco člověk neovlivní, přeji klidné a krásné další těhotenství s nejlepším konce a to s mimčem v náručí
@fatin kruté to je a strašně nespravedlivé. Ale takový je život bohužel. Miminko s postižením by jsme určitě nechtěli a to jsme i řekli doktorům, ale i tak to bolí no. Však víte. Snad máte pravdu a brzy se budeme také radovat. Děkuji všem moc za podporu. ![]()
Ahoj holky, v pondělí jsem zjistila na ko, že mám zamlklé těhotenství v 8tt. Čekali jsme na // rok a vůbec jsem si nepřipouštěla, že by to mohlo nevyjít…bohužel
Zítra mě čeká revize a už to chci mít za sebou. Počkáme dvě MS a začneme znovu. Příště už to musí vyjít. Držte se
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Ahoj holky, taky se s Vámi podělím.jsem v 9.tt. ve čvrtek sjem byla u doktora dostala jsem už prukazku a celá štastná si jí pořád prohlížela.Už jsem se těšila na bříško jak si to budu hezky trajdat ve městečku s pupíčkem ale den poté v pátek večer jsem začala špinit a o hodinu pozdeji i krvácet,zalekla jsem se tak jsem o pulnoci letela na pohotovost,vzbudila nepříjemného doktora,který mi udelal ultrazvuk a zjistilo se že ten můj plůdek je velký pouze 3milimetry místo 3 centimetru jak by měl být:( a nemá srdíčko.Takže mi vzali krev( kvůli hladine HCG) a poslali me domů, i přesto že jsem krvácela, nepochopim!! no nejaký hrozný bolesti jsem nemela a domů jela,že asi urcite ví,co dělají.celý den jsem doma krvácela asi jako pri menstruaci a bříško bolelo taky jako při MS. v pondelí jsem tedy šla na kontrolu vzali mi opet krev a mela jsem prijít odpoledne kvuli vysledkum,takže celý dny trápení a nadeje že mimi snad bude v porádku a že to snad bude začinající tehu,že jsem se určite spletla v termínu menstruace.bohužel se potvrdilo to,co jsem nechtela slyšet..HCG klesalo,takže mimi umřelo.Zítra ráno v v 7:00 nastupuji do nemocnice kde me budou čistit:( je mi hrozne.Přítel je moje velká opora,moc mi pomáhá,ale urcite bude jestedlouho trvat než se z toho dostanu.tesila jsem se na lednové výprodeje v Tescu na kupování malých rifliček.Ale pořád si řikám,že je to osud,že to tak me,lo být a budu doufat,že příště už miminko vyjde.