Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Denino píše:
s manželem jsme si koupili před 2 lety 50kilového psa, který se cenově pohybuje kolem 20.000,– a určitě tuto částku zvládne za rok projíst. Náš pes je člen naší rodiny, taky se tak k němu chováme a on se naoplátku tak chová k nám. Granule mu kupujeme jedny z nejlepších, protože my také nejíme nějaké druhořadé jídlo. 13i kilový pytel granulí vyjde na 1800,–. Nevím přesně jak dlouho mu vydrží, protože ho přikrmujeme masem. Kupujeme mu hovězí, které mu vaříme(syrové nejí) a maso mu kupujeme normálně v masně, né někde na jatkách nebo ze špatných zvířat. Kdyby se mu cokoliv stalo a musel by na operaci, tak bych si klidně vrala i půjčku, ale rozhodně bych ho nenechala umřít (Stejně jako kteréhokoliv člena naší rodiny)
Můj názor: Pes je s námi přibližně 12 let a za tu krátkou dobu vám dá tolik lásky že za to stojí všechny peníze. Pes je čistá duše plná lásky (pokud se k němu s láskou také chováte) a to bohužel o žádném člověku říct nemůžete.
naprosto souhlasím
Holky a co si myslíte o barfování? Teď jsem o tom četka ve světě psů a moc nevím co si o tom myslet ![]()
Mě to přijde jako dobrý způsob krmení, ale musí se to umět a počítat. Nechápu jak se na většině psích diskuzí o tom strhávají hádky, jak dneska ještě někdo může krmit granulema - jedině barf. Já zas nepochopim, jak tohle může někdo napsat začátečníkovi, který si pořídí velké plemeno. Ano, může toho dost člověk nastudovat, ale ze zkušenosti, co potkávám pejskaře a i jsem dělala u zvířat, tak min. 65% lidí snad vůbec krmení neřešilo, joo dobrý bylo, když alespoň dají přednost granulím a neumím si představit, jak někdeš „študují“ v hakých poměrech co dávat.Osobně jsem nad tím už taky párkrát přemýšlela, ale nemám prostory pro skladování masa a po pravdě kolikrát ani čas. To raději jdu s nima ven.
No určitě se to musí umět, ale nesouhlasím s tím, že na to musí být i čas. Štěně obřího plemene jsem krmila jak granulemi, tak masem syrovým s přílohou, vyrostlo v pohodě a žádné následky to na něm nezanechalo.
![]()
Pudloslava píše:
careynka to je prave ten druhy extrem o kterem jsem tady mluvila. kdyz milovnici psu diktuji jinym lidem, jak se maji ke svemu zvireti chovat. Pro me pes neni vice nez prase, slepice, kralik… a pochybuji, ze by si milovnici psu mysleli, ze je nutno obetovat takovou obrovskou castku i pro slepici.
Takze ty, pokud si poridis psa jakozto milacka a clena rodiny, tak mu dej klidne na jidlo misensky porcelan a nikomu do toho nic neni - na stranu druhou nech zase jine, at se svym zviretem nakladaji, jak chteji (pokud je netyraji).
Nechápu jak někdo může srovnávat psa s prasetem nebo slepicí, možná na vesnici to tak je normální, já nevím, ale pes je určitě inteligenčně někde jinde než prase. Já bych psa nenechala utratit jen kvůli zlomené noze. Chudák pes, každej se dívá jen na podělaný peníze. Kdyby si moje kočka, která je obyčejná toulavá z venku zlomila nohu nebo páteř, tak bych za ni dala i 30.000,– jen abych ji zachránila. Pro mě soucit a láska je na vyšším levelu než pos*aný peníze. ![]()
Sumaya pokud ja vim prase je uplne stejne inteligentni, spolecenske a cistotne jako pes a tedka je trend chovat ho doma jako mazlicka. Samozrejme to je prase, co je od malinka doma, vychovavane, nemuzes si vzit prase, co bylo rok v chlivku, to je retardovane prostredim - to by se stalo i psovi. sama jsem videla vencene prase na voditku v praze, behalo na zapiskani, zavolani, honilo micek. takze tenhle argument neobstoji.
U nas je to dane jen spolecenskymi zvyky, ze jednoho z nich zereme bez uzardeni a druheho si hyckame. logiku to nema zadnou. proto si myslim, ze chovatel jednoho nema opravo klast nejake moralni apely na jine chovatele, ledaze by to byl vegetarian, ktery chrani zvirata vsechna.
za kvalitu se bohužel platí jak u psů tak u lidí, pokud byste živila psa levnými granulemi, které obsahují suchý chleba a nic jiného, dostal by z vás ty peníze, co jste za granule ušetřila, veterinář, jelikož by pejsem měl samé problémy. takže já mám 3 pejsky a jejich jídlo opravdu stojí tolik. jde o to, co je to za plemeno a kolik toho sežere. kupuji jim 15kg pytel granulí,každému jiný, podle věku a co jim vyhovuje a kupuju je co 6-7 týdnů. jsou to retrívři, takže velká plemena, k tomu pamlsky a odměny…suma sumárum mě jejich žrádlo vyjde na tolik, co jídlo pro mojí 3 členou rodinu na měsíc. ale miluju je a kdybych měla já sama jíst tvrdý chleba, nedám je. i tak je ta veterina drahá a to nemají žádné větší zdravotní problémy spojené se špatným stravováním
Ahojte všichni, taky napíšu své zkušenosti s krmením psů. Máme jich celkem 7 v rozmezí 45-65kg, takže celkem pěkná váha. Máme spotřebu 4 kg masa denně, dávám jim ho syrové, zamíchané s vařenýma vločkama nebo těstovinama. K tomu máme spotřebu 15kg granulí na 6-7 dní. Maso kupujeme u vetamixu za cca 32Kč/2kg a granule kupujeme český Brit za cca 550Kč/15kg. Toto krmení nás vyjde zhruba na 5000 Kč měsíčně. Kdybychom měli větší skladovací prostory pro maso, tak je krmím jen masem. Vyjde to mnohem levněji než granule a vím, že nedávám psovi jen ochucené obilí. Všichni naši psi jsou zdraví, jen nejstarší fenka 11 let má problémy s kolenama.
A ke krmení dětí - já jsem od 7. měsíce začala synovi vařit, nejdřív zeleninu, postupně maso a obiloviny, vařila jsem mu denně čerstvé jídlo a k tomu ještě kojila. Pak už moje mlíčko nechtěl, tak jsme začali kupovat sunar, občas jsem koupila dětskou přesnídávku, hlavně zjara, kdy nebylo pořádně ovoce. Jinak toho hodně máme na zahradě, umělé jídla fakt nekupuju ani nám. Jsem doma se synem, tak mám čas uvařit pro všechny aspoň obden čerstvé jídlo. No a jelikož je manžel mlsný, tak i napéct. Jinak se cpe těma nezdravýma oplatkama. ![]()
I když máme psů hodně, máme je jak členy rodiny, nejsou v kotcích,jsou na zahradě a v domě.
Ahoj já chovám doma bordeauxskou dogu, upozorňuji v paneláku
od štěněte dostavalá cca do 3 let kuře denně a k tomu royal canin . 15 kilo granulí pro štěně stojí zhruba 2000,– lae to jsou jen začátky čím je ten pes starší tak už toho tolik nepotřebuje . Pro staršího už se dá sehnat gigant za 1500,– . Je teda pravdou že díky těm kuřatům a granulím rychle vyrostla a nabrala svalovou hmotu ale to se jí podepsalo na vazyvu to se tak rychle nevyvíjelo, takže ve dvou letech šla na operaci zadních noh ( kolena) na jedné straně si vazy na natrhla a na druhé urvala. Ale díky šikovným ortopedům se dala do kupy a na psovi to není vůbec poznat až na ty jizvy
. Jen jsem vpodstatě chtěla říct že hodně záleží na kvalitní stravě co člověk psovi dá . Naše čuba má žrádlo celý den v misce od narození a nemá potřebu se přežírat a vezme si jen co potřebuje takže má plnou misku třeba na 2-3 dny
. No ale je fakt že vůbec nevíme kolik by měla váži jelokož je větší než pes od BX váží 62 kilo , a jelikož fena má mít od 45 kil do 50 a pes od 50 do 55 kil tak si myslím že je to ještě rozumné
![]()
Pudloslava píše:
Sumaya pokud ja vim prase je uplne stejne inteligentni, spolecenske a cistotne jako pes a tedka je trend chovat ho doma jako mazlicka. Samozrejme to je prase, co je od malinka doma, vychovavane, nemuzes si vzit prase, co bylo rok v chlivku, to je retardovane prostredim - to by se stalo i psovi. sama jsem videla vencene prase na voditku v praze, behalo na zapiskani, zavolani, honilo micek. takze tenhle argument neobstoji.
U nas je to dane jen spolecenskymi zvyky, ze jednoho z nich zereme bez uzardeni a druheho si hyckame. logiku to nema zadnou. proto si myslim, ze chovatel jednoho nema opravo klast nejake moralni apely na jine chovatele, ledaze by to byl vegetarian, ktery chrani zvirata vsechna.
Já prase…teda vepřový nejím, takže jíst prase jako spol. zvyk neberu. Navíc bych zakázala porážky na vesnicích, protože je to týrání zvířat. Je to celý nechutný…hlavně když to vidí děti. ![]()
Sumaya píše:Pudloslava píše:Já prase…teda vepřový nejím, takže jíst prase jako spol. zvyk neberu. Navíc bych zakázala porážky na vesnicích, protože je to týrání zvířat. Je to celý nechutný…hlavně když to vidí děti.
No ono porážky na jatkách ve velkém taky není žádný med, to už mi připadá ta venkovská zabijačka jako procházka růžovým sadem.
Myslím si , že štěňata do 1.roku by měli jíst kvalitní žrádlo. Pes je pro většinu lidí koníček a lidé do svích koníčků investují volný čas i peníze. Kvalitní granule se dají sehnat za 1000kč a vydrží tak ty tři týdny. Jinak veterinární péče je hodně drahá a já chci mít psa vitálního a zdravého co nejdýl. Ber to tak, že je to prostě koníček a není zadarmo a ty peníze za granule jsou investicí do zdraví psa. Stejně jako si můžeš koupit nějakej levnej jogurt se želatinou a škroben za 5kč nebo jogurt s mlékem a mléčnéma kulturama za 9kč.
Já si myslím, že jedinou investicí do zdraví psa je krmení masem. Granule jsou jen lépe nebo hůře ochucené obilí s lepšími či horšími přídavky (konzervanty, barviva, ochucovadla, tuky, umělé vitamíny a minerály). kolikrát se divím, co všechno ti psi vydrží. To je jako byste celý život jedla instantní polévky a dávala si k tomu párek z konzervy. ![]()
Almondea píše:
Já si myslím, že jedinou investicí do zdraví psa je krmení masem. Granule jsou jen lépe nebo hůře ochucené obilí s lepšími či horšími přídavky (konzervanty, barviva, ochucovadla, tuky, umělé vitamíny a minerály). kolikrát se divím, co všechno ti psi vydrží. To je jako byste celý život jedla instantní polévky a dávala si k tomu párek z konzervy.
mysicka5 píše:
No ja ti to reknu asi takle Granule jsou pro psa to nejlepsi co muze dostat a kdyz jsou kvalitni tak jedine dobre. Jsou vyvazenou stravou a pes v tom dostava co potrebuje. Jo nebranim se tomu davat psovi maso ale ne urcite syrove. Ja cube varim kure, slepici, srdce jak veprove tak hovezi a to same u jazyku veprovy a hovezi a obcas i veprovou hlavu. Jde jen o to ze pes musi dostat vyvazenou stravu. Nase cuba ji opravdu jen samotne maso bez jakeho koliv doplneni o zeleninu c testoviny nebo ryzi . Takzetim padem musi dostavat i ty granule. A jeste ti poradim jednu vec. Vem granule a dej je do misky s vodou a dej na to pytlik tak aby se k tomu nedostal vzduch a po chvili sejdi podivat pokud bude pytlik nafouklej tak jsou to nekvalitni granule![]()
![]()
Almondea píše:
Já si myslím, že jedinou investicí do zdraví psa je krmení masem. Granule jsou jen lépe nebo hůře ochucené obilí s lepšími či horšími přídavky (konzervanty, barviva, ochucovadla, tuky, umělé vitamíny a minerály). kolikrát se divím, co všechno ti psi vydrží. To je jako byste celý život jedla instantní polévky a dávala si k tomu párek z konzervy.
ja sice krmim granulema, ale pro psa nejlepsi je podle me barf. Rozhodne ne granule, to je jen pohodlny. A naopak zase nesouhlasim s Almondeou, ze granule jsou to, co napsala. Teda ne vsechny, jsou i takove, ktere se vyrabeji z masa v potravinarsky kvalite a je tam ovoce i zelenina, ne umely vitaminy a konzervanty. Misto konzervantu se pouziva vitamin C napriklad. Ale chce to hledat a koukat na slozeni a pak taky na to, jak ten pes na stravu reaguje