Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Evo tak jsem si vzpomela, ze jsem se vlastne podobne zamyslela nad postojem nekterych uzivatelek ve dvou rozdilnych vecech. jedna vec byla „dat pryc psa, kdyz pokousal dite“ a druha byla otazka preventivniho zavirani pedofilu. Zaver byl, ze psa rozhodne pryc nedat, prestoze neco udelala a hrozi to i dal, protoze to je jen chyba matky, ze si dala dite pokousat, mela si ho vychovat - na stranu druhou pedofila zavrit, nebo rovnou zabit, prestoze jeste neudelal nic a narozdil od psa ma daleko lespi predpoklady svoje pudy ovladnout a pracovat s nimi.
ale diskusi jsem nezakladala
Takovehle diskuse jsou dobre na tribeni inbteligence, argumentace, ale nemam dojem, ze by nekdy vedly ke zmene postoju nekoho zucastneneho
ostatne ty po tehle diskusi taky asi nepujdes zakoupit psi granule drazsi teleciho masa ![]()
Pudloslava píše:eva valoi píše:no jo, tak to se taky muzes zamyslet nad cenou alkoholu, cigaret, luxusnich aut, znackovych hadru..... proste kazdej ma sveho konicka. Pro pejskare je to proste srdecni zalezitost.Pudloslava píše:Prostě mě překvapilo, že je to tak drahý. To je celý. Jinak je mi opravdu jedno, co si kdo kupuje.
hele o cem je zase tahle diskuse?Me stve, kdyz mi nekdo vnucuje, ze o psa je nutno pecovat stejne jako o dite a je nemoralni davat ho pryc - ale zrovna tak me stve, pokud nekdo nejakemu pejskari vnucuje, ze na psovi je treba setrit. Vzdyt to je preci vec majitele. Nekdo koupi psovi svickovou, nekdo granule, nekdo sezere toho psa samotnyho…
Srovnala jsem to proto, že jsem se nad tím v tu chvíli tímhle způsobem zamyslela.
JInak to vidim teda podobne jako ty, jen nechavam kazdemu volnost pro jeho uchylku. Hlavne aby mi pak nejakej pejskar zase nediktoval, cicm mam krmit svoje zvirata zase ja.
Ale já přeci nikomu nic nediktuju, jen mě to překvapilo. A že jsem řekla na jedné straně bída na druhé blahobyt?
Prostě člověk nějak přemýšlí, má nějaké myšlenkové pochody. Mně v tu chvíli v hlavě napadlo jednak to srovnání a pak jsem si vzpomněla na svou bývalou sousedku, která celý život pracovala, pak ji vyměřili 5000 důchod a ona se po zaplacení nájmu živila tak nějak všelijak.
Zase tím nechci nikoho osočovat, jenom prostě mně to tak přišlo v tu chvíli na mysl.
Máš pravdu, že alkohol, cigarety, auta, vyhazování věcí…je to hodně o hodnotové orientaci. Jistě že nám nepřísluší nikomu nařizovat, co si má za své peníze koupit. Ale máme snad právo se nad tím, za co lidé utrácejí zamýšlet. Je to jejich věc, ale obecně to třeba může něco vypovídat o stavu a hodnotách té které společnosti. A ted´tady nechci rozebírat, co je dobře a co špatně.
jenze zamýšlet se v tomto slova smyslu je totéž co vyjadřovat svůj nesouhlas - akorát je to podáno tak, aby se osočený nemohl pořádně ohradit, protože ty se jenom zamýšlíš.
Pudloslava píše:
jenze zamýšlet se v tomto slova smyslu je totéž co vyjadřovat svůj nesouhlas - akorát je to podáno tak, aby se osočený nemohl pořádně ohradit, protože ty se jenom zamýšlíš.
Dobře, uznávám, opět jsem to špatně podala, aniž bych tím myslela něco zlého. Všem zúčastněným se tímto omlouvám.
eva valoi píše:
Tak mně to prostě překvapilo z toho důvodu, že když si spočítám, že koupím dejme tomu měsíčně dvě balení mléka hami, nějaké výživy a jogurty, tak mě 10 měsíční dítě vyjde na míň než by mě teoreticky vyšel pes. To mě prostě trochu zarazilo, tot´vše.
hele tohle je divná diskuze ![]()
zdá se, že není o čem diskutovat
asi záleží…mám dojem, že mám dokonce v kupní smlouvě o krmení kvalitními (superpremiovými) krmivy..
začali jsme Eukanubou, vydrží tak měsíc
Teď jsem náhodou narazila v našem městě na výhradního dovozce Imperial Food…měla by být složením rovna všem známým v CZ prodávaným značkám, snad vyvinul stejný veterinář jako Hills (jestli si to dobře pamatuji) …mají 20kg za 860,–
Zkusila jsem zatím jen na ochutnávku, Connie je spokojená (ale ona je zlatý retriever a raduje se, i když ukradne okurku)
Ale je prostě jasné, že mám svého psa ráda, složení sleduji a když na to mám ráda mu pořídím to nejlepší. Pravda je, že to nejlevnější je prostě znát… ale každého volba..
Dočtu později…
Ale zareaguji a budu se možná opakovat..
My máme 15kg pytel na měsíc,když si pořizuji psa tak vím kolik mě to bude stát a jsem ochotná to akceptovat a psa krmit…Vím,že se to někomu zdá hodně peněz..hlavně nepejskařům ![]()
eva valoi píše:Pudloslava píše:Ale já přeci nikomu nic nediktuju, jen mě to překvapilo. A že jsem řekla na jedné straně bída na druhé blahobyt?eva valoi píše:no jo, tak to se taky muzes zamyslet nad cenou alkoholu, cigaret, luxusnich aut, znackovych hadru..... proste kazdej ma sveho konicka. Pro pejskare je to proste srdecni zalezitost.Pudloslava píše:Prostě mě překvapilo, že je to tak drahý. To je celý. Jinak je mi opravdu jedno, co si kdo kupuje.
hele o cem je zase tahle diskuse?Me stve, kdyz mi nekdo vnucuje, ze o psa je nutno pecovat stejne jako o dite a je nemoralni davat ho pryc - ale zrovna tak me stve, pokud nekdo nejakemu pejskari vnucuje, ze na psovi je treba setrit. Vzdyt to je preci vec majitele. Nekdo koupi psovi svickovou, nekdo granule, nekdo sezere toho psa samotnyho…
Srovnala jsem to proto, že jsem se nad tím v tu chvíli tímhle způsobem zamyslela.
JInak to vidim teda podobne jako ty, jen nechavam kazdemu volnost pro jeho uchylku. Hlavne aby mi pak nejakej pejskar zase nediktoval, cicm mam krmit svoje zvirata zase ja.
Prostě člověk nějak přemýšlí, má nějaké myšlenkové pochody. Mně v tu chvíli v hlavě napadlo jednak to srovnání a pak jsem si vzpomněla na svou bývalou sousedku, která celý život pracovala, pak ji vyměřili 5000 důchod a ona se po zaplacení nájmu živila tak nějak všelijak.
Zase tím nechci nikoho osočovat, jenom prostě mně to tak přišlo v tu chvíli na mysl.
Máš pravdu, že alkohol, cigarety, auta, vyhazování věcí…je to hodně o hodnotové orientaci. Jistě že nám nepřísluší nikomu nařizovat, co si má za své peníze koupit. Ale máme snad právo se nad tím, za co lidé utrácejí zamýšlet. Je to jejich věc, ale obecně to třeba může něco vypovídat o stavu a hodnotách té které společnosti. A ted´tady nechci rozebírat, co je dobře a co špatně.
No tohle je to nejmensi, ja ocenuju, kdyz lidi nekrmi psy zbytkama od obeda…
To spis se mi zvedne oboci, kdyz vidim psi milacky celebrit v obleccich za x desitek tisic a s briliantovym obojkem na krku. Nezvedne se mi ani tak cenou, jako spis tou pitomosti
Kam se hrabou krmiva.
eva valoi píše:
Mě zas přijdou jak vyhazování peněz mlíka Hami a dětské výživyTo si holt nevybereš, každý to vnímá jinak.
Ivuska:A čím budeš krmit desetiměsíční dítě? Mad´arským gulášem? Nebo mu mám nakrájet tlačenku s cibulkou?
Příspěvek upraven 16.09.11 v 15:13Své děti jsem v tom věku kojila a vařila jim domácí jídla přiměřená věku (zelenina + obiloviny/těstoviny, ovoce, kaše). Kupované přesnídávky mám vyloženě jako nouzovku na cesty nebo když vybuchne sporák nebo tak něco ![]()
eva valoi píše:Dobře, tak jsi vařila a místo mlíka hami, což je vyhazování peněz podle ivusky? Přímo od krávy nebo raději kozí?mag píše:Proč proboha maďarským gulášemeva valoi píše:
Mě zas přijdou jak vyhazování peněz mlíka Hami a dětské výživyTo si holt nevybereš, každý to vnímá jinak.
Ivuska:A čím budeš krmit desetiměsíční dítě? Mad´arským gulášem? Nebo mu mám nakrájet tlačenku s cibulkou?
Příspěvek upraven 16.09.11 v 15:13Já jsem normálně vařila dětská jídla (maso, zelenina, příloha).
Jinak já kupuju pytel na měsíc za cca 900.
Kozí z kozy
Ne, tak pokud nemůžeš kojit, tak je jasný, že kupuješ UM, ale pro mě by to vyhazování peněz zkrátka bylo, stejně jako pro někoho, kdo má vořecha u boudy, superprémiové krmivo ![]()
eva valoi píše:Nepatří to sem, ale řeknu ti, proč vyhazuju peníze za dětské výživy. Náš pediatr mi to doporučil, nebot´jsou vyráběny z kontrolovaných surovin. Na rozdíl třeba od mrkve ze supermarketu. Proto mi pro kojenecký věk doporučil raději tyto výživy.mag píše:Nereagovala jsem na ivusku, ale na tebe, tys mluvila o guláši a tlačence, jako by neexistovala nic mezi tím.eva valoi píše:Dobře, tak jsi vařila a místo mlíka hami, což je vyhazování peněz podle ivusky? Přímo od krávy nebo raději kozí?mag píše:Proč proboha maďarským gulášemeva valoi píše:
Příspěvek upraven 16.09.11 v 15:13Já jsem normálně vařila dětská jídla (maso, zelenina, příloha).
A mrkev se dá sehnat jen v supermarketu? Já kupuju zeleninu přímo od zemědělce, kterého mám prověřeného (shodou okolností certifikovaného na bio produkci), tu hlavní zeleninu má celý rok (ne že by mu rostla, ale skladuje ji) případně z jiné bioprodujce. Jídlo, co leží x týdnů v konzervě se mi prostě z principu příčí a složení bývá dost „řídké“, hlavně u ovocných příkrmů, když se podíváš, kolik je tam procent ovoce a kolik navíc cukru (ale dají se samozřejmě vybrat i dobré, když už kupuju skleničky, tak jedině Babylove nebo Alnatury a to ještě ne libovolnou od nich).
eva valoi píše:Katy2 píše:V pořádku. Prokonzultovala jsi to s veterinářem. To mě nenapadlo, že se o tom pejskaři radí.eva valoi píše:mag píše:Nereagovala jsem na ivusku, ale na tebe, tys mluvila o guláši a tlačence, jako by neexistovala nic mezi tím.eva valoi píše:Dobře, tak jsi vařila a místo mlíka hami, což je vyhazování peněz podle ivusky? Přímo od krávy nebo raději kozí?mag píše:Proč proboha maďarským gulášemeva valoi píše:
Já jsem normálně vařila dětská jídla (maso, zelenina, příloha).
Jinak já kupuju pytel na měsíc za cca 900.Nepatří to sem, ale řeknu ti, proč vyhazuju peníze za dětské výživy. Náš pediatr mi to doporučil, nebot´jsou vyráběny z kontrolovaných surovin. Na rozdíl třeba od mrkve ze supermarketu. Proto mi pro kojenecký věk doporučil raději tyto výživy.NO a jsem u toho, pediatr doporučil.
Příspěvek upraven 16.09.11 v 15:38
Mě veterinář taky doporučil kvalitní granule.
Zase nic ve zlým, tenhle svět mi je asi hodně vzdálenej. Chudák ten pes, kterýho jsem se ujala, měl ho raději nalézt někdo kompetentnější.)
Nejen veterinář je autorita, i chovatel dokáže kolem krmení dobře poradit, když si od něj bereš štěně a i potom v budoucnu. Nebo celkově v pejskařské komunitě, to se prostě mezi chovateli ví a neustále řeší, které žrádlo je dobré a proč a které ne…
kvalitni granule se poznaji podle davkovani. Podle vahy psa je stejny cislo i na davkovani. Priklad - mam 50 kilovyho rotvajlera a pokud jeho davka pretahne 500g na den, tak to nebude to pravy orechovy. Na mych granulich je davka na nej 430g myslim. Mam 15 kilovy pytel a ten ma tedy na mesic. Pokud je tak velky pytel na 14 dni, tak je to kilo granuli denne, to je sileny! To nesezere ani bernardyn. Takze podle ceny bych se az tak neridila, ze je to kvalitni krmivo
ivuska.h píše:Kozí z kozyeva valoi píše:Dobře, tak jsi vařila a místo mlíka hami, což je vyhazování peněz podle ivusky? Přímo od krávy nebo raději kozí?mag píše:Proč proboha maďarským gulášemeva valoi píše:
Tak já kojím a od 9. měsíce přidávám i UM, protože za prvé chci, aby si dítě na UM zvyklo a pilo mi ho (po předchozí zkušenosti, kdy mi holka skoro do tří let vehementně odmítala jakékoliv mléčné produkty kromě mateřského mléka) a za druhé bych i celkem uvítala, kdyby se kolem roku už moje další děti odstavovaly, nebot´mám v té době kojení už plné zuby.
eva valoi píše:Tak já kojím a od 9. měsíce přidávám i UM, protože za prvé chci, aby si dítě na UM zvyklo a pilo mi ho (po předchozí zkušenosti, kdy mi holka skoro do tří let vehementně odmítala jakékoliv mléčné produkty kromě mateřského mléka) a za druhé bych i celkem uvítala, kdyby se kolem roku už moje další děti odstavovaly, nebot´mám v té době kojení už plné zuby.ivuska.h píše:Kozí z kozyeva valoi píše:Dobře, tak jsi vařila a místo mlíka hami, což je vyhazování peněz podle ivusky? Přímo od krávy nebo raději kozí?mag píše:Proč proboha maďarským gulášemeva valoi píše:
Jinak já kupuju pytel na měsíc za cca 900.![]()
Ne, tak pokud nemůžeš kojit, tak je jasný, že kupuješ UM, ale pro mě by to vyhazování peněz zkrátka bylo, stejně jako pro někoho, kdo má vořecha u boudy, superprémiové krmivo
tak tohle zase dostava me, jako ze to neni vystavni nebo pracovni sampion tak si nezaslouzi kvalitni krmivo ale horsi jak srot?