Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
@jaja1810 crp nam nedelali, nicmene naší detske dr verim, nedava ATB pokazde. a ORL dr mi to řekl hned jak se mi podival do nosu, krku, uší…
No já teda nevím, jak se od pohledu pozná, že je to bakteriální
Já měla minulý měsíc příšerný krkabol, který přešel ve skoro tři týdny trvající žlutozelenou rýmu, následovanou dávivým kašlěm, jednu dobu byla i horečka. U dr jsem nebyla, žádná atb nebrala a normálně se vyléčila. Já jsem teda hrozný pacient, takhle se mi to vleklo proto, že jsem s tím chodila do práce a doma taky pochopitelně nebyly žádné úlevy
Pokud bych to vyležela, jsem přesvědčená, že do týdne mám pokoj. Bez atb.
Tak se zeptam jinak, jde třeba i zanet průdušek (slabsi prubeh) lecit bez atb?
@AliTad v praci z Tebe museli mit kolegove radost. presne takto se šíří epidemie, muzes si pogratulovat jak jsi uvědomělá ![]()
@Anonymní píše:
Tak se zeptam jinak, jde třeba i zanet průdušek (slabsi prubeh) lecit bez atb?@AliTad v praci z Tebe museli mit kolegove radost. presne takto se šíří epidemie, muzes si pogratulovat jak jsi uvědomělá
Rozhodně si nemyslím, že bych byla uvědomělá, vrátila jsem se do práce po pěti letech na rodičáku a prostě nešlo po týdnu lehnout. V kanceláři jsem v té době byla sama. Nikdo se nenakazil.
K otázce: myslím, že slabší zánět průdušek bez atb léčit lze, už jsem to i zažila, doktorka pozvala jen na kontrolu třeba za tři dny, pokud se to nebude horšit, na přeposlechnutí. Jen je potřeba ty hleny dostat ven, takže něco na odkašlávání a k dr při zhoršení.
Zrovna minulý týden byl nějaký lékařský kongres či co, kde se řešilo nadužívání atb a vše, co to s sebou nese.
Je to tak třeba i se zelenou rýmou. Většina doktorů to bere jako hotovou věc - zelená rýma = Pamycon. Děti už ji měly kolikrát a NIKDY nebyl potřeba. Moje rýma se skoro pokaždé přemění v barevnou a nikdy jsem ho neměla. Jen to prostě trvá trochu dýl.
Ahoj, obnovuji diskuzi a prosím o anonym.
Chtěla jsem se zeptat, jestli má smysl brát ATB, pokud jsem byla u doktora až 4.den nemoci (dříve jsem nemohla, byl víkend a pak ordinoval až v úterý), přičemž nejhorší byl první den nemoci, nemohla jsem polykat a mluvit, měla jsem jen mírně zvýšenou teplotu, a bolela mě trochu hlava. Poctivě jsem ležela, léčila se čajemi, zázvorem, česnekem, žádný cukr, mléčné výrobky atd. spíše babskými radami. Druhý den mi už bylo lépe, krk byl dobrý, jen nastoupila rýma a suchý kašel, který přešel do vlhkého. U doktora, 4. den nemoci, mi už bylo relativně dobře, jen huhňání, rýma a trochu zarudlý krk (z kašle). Předepsal mi ATB, jen podle barvy hlenů. Žádný výtěr nebo odběry, jestli mám zánět. Když jsem se ptala, jestli je vhodné začínat teď s ATB, byl naštvaný, že se vůbec na to ptám. Je mi den ode dne lépe, ale ještě vykašlávám (jen po ránu) a už se cítím celkem dobře.
Má smysl teď začínat brát ATB? Jinak na záněty nosohltanu trpím častěji a průběh je naprosto vždy stejný (myslela jsem, že mám angíny) a v minulosti, když jsem při polykání cítila žiletky v krku, mi z výtěru nic nenašel, jen normální flóru. Nechci si zahrávat, ale také mám už nedůvěru ve svého obvoďáka, který mi neurčil za tolik let diagnózu. Brali byste na mém místě ATB nebo se doléčili sami?
Ještě dodám, že když jsem v minulosti brala ATB, nemoc se mi do pár měsíců vrátila a pak nastal kolotoč nemocí a ATB…
@Anonymní
To bych teda ATB určitě neužíval. Co jste vlastně dostala předepsané?
@Doctus Proč byste je neužíval? Zinnat 500 mg. Jinak na odběry jdu až po dobrání ATB.
@jaja1810 crp nam nedelali, nicmene naší detske dr verim, nedava ATB pokazde. a ORL dr mi to řekl hned jak se mi podival do nosu, krku, uší…