Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše: Více
Kdyžtak mě někdo opravte, ale myslím, že mi doktorka říkala, že urologický čaj je fajn jako prevence, ale při rozjetém zánětu už je nanic…
Když bylinky, tak lichořeřišnice, tou d-manózou taky nic nezkazíš.
Ovšem nic ani zdaleka tak účinného jako ATB neznám.
@iila Ode dneška už mám ATB, byla jsem u lékaře, zánět ukázali až laboratorní testy a jedna se už o střední zánět… Nikomu bych to nepřála, ty záněty mocaku, jsou nejhorší, co jsem kdy zažila ![]()
@Okta tak to byla ta Gardnerella. Prelecena entizolem ( tentokrat poctivě) jsem znova a stejně. Dnes jsem šla na vyter z močové trubice.
@What88 Cituji z mocoveinfekce.cz „K léčbě je třeba požít vhodná antibiotika. Výběr antibiotik závisí na přítomnosti infekce dalšími mikroorganizmy, na typu antibiotik, které klient užíval v poslední době. Antibiotika je nutné vybrat v předepsaném množství přesně dle instrukcí lékaře. Po 14 dnech od léčby je vhodné zopakovat analýzu moče na přítomnost gardnerelly, aby se vyloučila reinfekce nebo rezistence na podaná antibiotika.“
A je to pohlavně přenosné. Kde jste k tomu přišli? Může se stát v sauně, ale jinak…
Holky, kolik vam je roku? Me se zanety mocaku odviji od hormonalni nerovnovahy, protoze pak hapruje i imunita.
@What88 píše: Více
já se ptala proto, že mě se začly záněty objevovat po vysazení antikoncepce, do té doby jsem to neznala. Pak jsem měla leta klid a teď občas zase, ale já už jsem ve věku, kdy by to mohlo být k přechodu. Takže kdokoli se tu s tím trápí, tak jsem tím chtěla říct, že pokud tam nejsou prokázány nějaké šílené bakterie, tak nemají ATB smysl, ale spíše podporovat imunitu a více se o sebe starat.
@iila píše: Více
NAOPAK! D-manoza je zazrak! Vyléčí i rozjetý zánět. Naopak antibiotika jsou na močál hrozná blbost a víš proč? Protože jsou v 90% předepisována bez kultivace takže vlasně “naslepo” a potom jsou z toho tyhle chronické problémy. Když přijdeš s močákem na urologii nebo gynekologii, udělají ti kultivaci a na počkání. Když přijdeš k obvoďákovi, změří jen lakmusovým papírkem bílkovinu, zánět a krev. Na základě toho dá nějaké ze širokospektrých antibiotik ale pak tady jede tadle diskuze už roky.. protože první průšvih byly špatně zvolené atb a zánět přešel do chronické podoby. Takže pro všechny: pokud se vám rozjede i akutní zánět, dejte si dva dny v teple a klidně 10× denně sáček manózy, za dva dny jste vyléčeny.
Zdravím a přispěju svou zkušeností - pokud tu ještě někdo je a čte to. Už od doby, co jsem začala sexuálně žít, se u mě začaly objevovat záněty močového měchýře. Byl to takový kolotoč, šílené bolesti, které zmírnily jen atb, takže okamžite Biseptol (naštěstí mamka pracovala u mého obvoďáka, takže přísun atb byl okamžitý), jenže spolu s Biseptolem přišly gynekologické problémy, takže hned potom zase léčba zaváděním tablet a tak stále dokola, nakonec jsem navštívila urologa, který dal do souvislosti zánět močového měchýře s pohlavním stykem, což gynekoložka vždy odbyla, že to s tím nemá nic společného. Takže kromě úzkostné hygieny před i po styku jsem „po“ preventivně jednorázově užila atb (tehdy to byl Furantoin nebo Gyrablock) a je pravda, že jsem to v tu dobu vyřešila. Ale pak se objevil zánět i bez souvislosti s pohlavním stykem, chvilku jsem stála bosa, nepřevlíkla hned mokré plavky, voda na koupání byla příliš studená atd., takže stejně mě to celý život pronásleduje. Teď opět šíleně horké léto, takže jsem neodolala okoupání se na pár koupalištích a pěkně od začátku léta Furolin, přítel streptokoka, tak také atb. Po vyléčení nás obou jsme měli pohlavní styk, při kterém jsem zacítila bolestivé štípnutí u močové trubice. Následně za dva dny jsem začala pociťovat diný stav dole, něco jako močák, ale spíš až dole a pálení celý den, nejen při močení, takže hned urologie, doktor mi napsal atb, která ani po pěti dnech bolest neodstranila. Při telefonické konzultaci s Dr. mi řekl, že výsledek moči, kterou jsem přinesla, byl negativní, což jsem nechápala, když mě pořád pálil močák. Takže jsem vygooglila tuhle diskuzi a došlo mi, že nemám přímo zánět močového měchýře, ale nějaký problém u ústí močové trubice, na který nejsou atb účinná. Když jsem pročetla celé vlákno, propadla jsem depresi z toho, že některé tím trpíte i několik let a tak jsem googlila dál. Na stánkách Dědka kořenáře Břetislava Nového jsem četla podobný dotaz a jeho odpověď byla něco v tom ysmyslu, že zásadně nenosit tanga a jiné zařezané prádlo, používat prý pohodlné bavlněné bombarďáky, po stolici se omývat jeho speciálním mýdlem, do pochvy na noc zavádět trochu měsíčkového oleje (pozor, krásně oranžově barví) a hlavně jím potírat ústí močové trubice, kde se vytvořil prý zánět žlázek (u mě asi tím natrhnutím při pohlavním styku), případně propolisovou mastí a dále tam řeší užívání jeho bylinkových směsí. Nechci jásat předem, ale z logiky mi vyplývá, že když výsledky moči jsou negativní, nepomáhají blokurima, brusinky, lichořeřišnice, natož vždy osvědčená atb, tak ten zánět žlázek se mi zdá jako nejvíc pravděpodobná příčina, proč to pořád pálí a zaměřím se na ošetření této oblasti. Včera večer jsem již olej použila a musím říct, že jsem se konečně v noci vyspala a nesoustředila se celou noc na oblast močové trubice. Budu šťastná, pokud mi to pomůže a také pokud to pomůže i někomu z vás.
Edit: Olej sice pomohl, ale za nějakou dobu se pálení objevilo znovu, opět chvíli po styku. Vyšetření moči s negativním výsledkem, současně jsem byla odeslána na gynekologii, kde mi byl proveden stěr přímo z ústí močové trubice a výsledek streptokok, takže opět já zaváděcí atb globule a přítel pro jistotu Furolin. Potíže u mě ustaly, ale musím dobrat atb a potom jdeme oba na kontrolní stěry, a modlíme se, aby už tomu tříměsíčnímu „pinpongu“ byl konec. Je pro mě překvapující, že z odběru moči se nic nezjistilo a z odběru na gynekologii ve stejný den byl zjištěn streptokok. My se vždy řídili tím, že urolog řekl, že výsledek negativní, tak jsem bez obav měli styk a pak zase problémy pořád dokola. Držím palce všem!
Ahoj, myslela jsem si, že se to nikdy nestane, ale taky se přidávám do diskuze. ![]()
Je mi teď čerstvě 19 let a už půl roku (od srpna) mě trápí pálení v trubici po močení, které přetrvává klidně i dvě hodiny. (Občas ani to močení není třeba) Dělali mi všechny stěry, které si, dámy a pánové, dokážete představit. Jak na gynekologii, tak na urologii, a to včetně mykoplasmy a ureoplasmy. Nikdy nic. Měla jsem i trochu krve na toaletním papíře, fakt téměř nepostřehnutelné množství, nicméně mě to vyděsilo. To se stalo tak 4× doprovázeno velkými bolestmi, ale vždy, když mi dělali odběry moči s kultivací apod., tak tam nikdy krev nenašli, snad i proto se to vleče jak sopel. Na gynekologii mi párkrát řekli, že tam mám viditelně zánět (zarudlo, výtok apod.), ale nikdy žádný bakterie! Sex je pro mě nepředstavitelně bolestivý, to už radši nepraktikuju… no a občas se mi rovněž zanítí i anální otvor takže mám rovnou celý set. Říkam si, že to přece musí souviset-
Ta bolest je, dámy, nepředstavitelná. Jsou období, kdy je to slabší, ale povětšinou se mi z toho chce akorát brečet. Už mě to plní úzkostmi a mám myšlenky na rakoviny všeho druhu.. Cystoskopii mám za týden, ale nevím, jestli to s touhle bolestí zvládnu.
Má to někdo podobně? Prosím poraďte!
@Elldorado já měla naopak od sprna klid a teď je to zas zpět
taky mi dělali stěr na mycoplasmu i ureoplasmu a nic. Proste najednou klid. Co jsem vypozorovala tak nemůžu pít zelený i černý čaj ( mám ten mocak přecitlovělý) takže doporučuji sledovat co piješ. A dál.. v září jsem byla kvůli jiné věci u obvodní a ona ze mi udělá komplet vyšetření včetně moči. Moč vyšla slabě špatně ale ona že to nic nebude, mě nic nebylo tak jsem to neřešila, teď jsem v prosinci byla zase kvůli té jiné věci a ona ze znova moč a zas vyšla blbě a mě pořad nic nebylo, Ona že mám brát Brusinky, tak chvíli jsem nic neřešila a teď je par dni jim a peklo. Brusinky zřejmě jsou dobré na bacili ale můj močák je nechce. Takže mě čeká opět moč a kolečko kvůli tomu ( urologie? Gynda?), tím chci říct ze precitlivělý močák nemusí snést vše včetně věci na močák
a taky že je zvláštní že když mě trápil tak v moči nic a když jsem měla klid tak evidentně něco už vidět bylo.. ![]()
Příspěvek upraven 22.01.25 v 13:18
@Elldorado píše: Více
Jestli máš zarudlo, zkus ještě sedací koupel v odvaru z řepíku. To pomáhalo dceři na ty vnější opruzeniny, které se někdy u zánětů objevují. Účinkovalo to fakt překvapivě.
Jinak teda držím palce, ať se toho zbavíš…
@Tmara Ahoj, nevím, jestli tě to uklidní nebo spíš naopak, ale mám už 6 měsíců na chlup stejný problém. Trubice, natrhávání poševního vchodu i konečníku. Pokročilo to s tebou nějak?
Ahojte,
zrovna teď se po 2 letech klidu potykam se zánětem. V sobotu já hloupá po dvou letech klidu jsem pomáhala příteli skládat dřevo, kdy se mi vyhrnovala zimní bunda i mikina pod ní při skládání dřeva na vrch hromady. Přítel mi říkal ať se jdu preslect a já v tu dobu už i zapomněla jaký takový zánět je že, tak jsem odmítla a pokračovala ve skládání, tak jak jsem byla. Včera na večer jakobych curala žiletky z ničeho nic, tak brutálně rychlý nástup. Přijde mi, že čím víc těch zánětů jsem měla, tím rychlejší je nástup té ukrutné bolesti. Rychle jsem začala pít urologický čaj a do toho užívat d-manosu, vše se jevylo, že to pomohlo…no do dnešního večera… Od večera zase pálení, řezání a nevím co, tak je 3:30 a já sedím v kuchyni a vařím urologický čaj a střídám to s vodou, protože nemůžu spát, jak moc to řeže, pálí atd… Moje zkušenost z předchozích zánětů? Po dvou antibiotikach za sebou jsem k mocaku dostala ještě prujem jako vedlejší účinek i přes probiotika a ještě se mi rozhodil cyklus i přes antikoncepci a pak následovala nekonečna řada vaginálních mykóz
takže se jim snažím vyhnout jako
kříži.