Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Takže další dotaz. Kontroluje FÚ podle katastru nemovitostí jestli někdo prodá nemovitost a odvádí daně? Nebo by se na případné neuvedení tohoto příjmu v daňovém přiznání přišlo jen náhodou?
A nějaké nemístné poznámky si můžete nechat od cesty, daně platím neustále a stát pro mě dělá velké kulové… v důchodu mi pak za odměnu vyměří takový důchod jako těm co na daních odvedli desetinu toho co já. Nemám vůbec pocit že bych státu něco dlužil, je to spíš obráceně.
@Camor Ano, FÚ je schopen nahlédnout. Přímo mi říkali, že všechny údaje si stáhnou z těch zbylých úřadů. Jinými slovy všechno co chtějí si zjistí.
Hlavně už jsi musel podat přiznání k dani z nemovitostí, takže by mohli pátrat po tom, kde jsi vzal peníze na tu nemovitost. A taky ses nejspíš odhlásil z platby daně z nemovitostí u té co jsi prodal. (Pokud nechceš platit daň za něco co nemáš.)
Já tohle všechno udělala, jen jsem neměnila trvalý pobyt.
Takže zpětně vidím, že jsem asi trochu mystifikovala ohledně toho bydlení. Trvalý pobyt v místě prostě není třeba.
A ještě jeden, snad i poslední dotaz.
Jak by se na to FÚ díval kdybych od zisku odečetl inflaci kterou vyhlašuje ČNB? Přijde mi to dost logické, protože kupříkladu pokud dám za nemovitost třeba 3 miliony a za 4 roky ji prodám za 6 milionů, v žádném případě jsem nevydělal 100%, protože mezitím mi inflace hezký kus zisku sežrala a skutečný zisk přepočítaný na kupní sílu peněz může být třeba jen 80%.
@Camor že to není vydaj k uvedeným příjmům. Tak by se na to FÚ díval.