Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já bych tak když budu investovat do domu, chtěla ať máme s manželem tu jeho část společnou. Teď bydlíme v dome s tchany, dům je psaný na tchyni, my tady taky dáváme peníze do oprav atd.. Já se jen děsím toho, že budeme muset časem vyplácet jeho bratra, který dostal skoro veškeré peníze když prodávali jejich rodiče byt, tady nic nedělal, ani během oprav.
Chápu tě, jsem v podobné situace. To tam budete bydlet s bratrem? V tom bych viděla kámen úrazu. To bych byla radši, aby jste bratra vyplatili a pořídili si něco jinde jen svého. Ono se pak blbě prokazuje, že se společných peněz manželství jsou tyhle moje použité na rekonstrukci cizího domu. Já v současné situaci taky vidím, že bych odcházela s igelitkami a třemi dětmi, ptz dům patří tchanovcum a nikdy nebude můj, i kdybych s manželem byla sto let.
@Raketka97 proč by tě měl zapsat? Dostal to darem on, ne ty.. Co do nemovitosti vložíš, na to sepíšete papír a v případě rozchodu tě vyplatí a nazdar. Svého jsem taky nezapsala, nemovitost jsem koupila já
Pokud má zakladatelky manžel s bratrem každý ideální polovinu, nemusí s dalším případným vlastníkem souhlasit ten bratr? To by byl blázen, kdyby na to přistoupil.
Jako někdo, kdo jednou zdědí dům v celkem vysoké hodnotě říkám, že bych tohle na místě manžela neudělala. Kvůli investici do oprav na někoho přepíšu půl domu o větší hodnotě, a pak mu budu vyplácet 7 milionů za něco, co vydřeli moji prarodiče a já tu vyrostla, takže k tomu mám bližší vztah, protože do toho dal nějaké drobné ve srovnání s hodnotou domu? Mám k tomu v okolí dost odpuzující příklady. Takže ne, díky. Vklad druhého ošetřit smlouvou. Dvě věcná břemena jsou kdo? Bratr a rodiče? Tak to už bych to tuplem na nikoho nepřepisovala. Mimochodem, výše zmíněný dům je teď pouze mojí mamky ačkoliv táta do něj investuje. A mám ráda ten argument, že by se tam dotyční necítili doma. Takže lidi, co bydlí v nájmu, se nikdy necítí doma? ![]()
@SlečnaDahlia píše:
Tak ono samozřejmě jde u rozvodu prokázat, kolik kdo do rekonstrukce vložil, aniž by musel být spoluvlastník. Není důvod, aby musela zakladatelka odcházet s holým zadkem. Pokud někdo cpe prachy do cizí nemovitosti a nepojistí si to, jeho blbost. Ta tvoje logika mi tudíž žádnou logiku nedává.
Tak samozřejmě, že to jde. Složitě s tunou papírů, účtenek a bůhví čeho všeho, ale jde. To už mi ale přijde stokrát jednodušší se nechat napsat do katastru jako spoluvlastník a neřešit další nesmysly kolem.
To je stejné jako se svatbou. Někteří lidi ji odmítají a tak si radši zařídí miliardu papírování kolem, aby byli krytí stejně jako kdyby se vzali. Proč ne, ale to neznamená, že svatba je zbytečná a k ničemu.
@LilyJane píše:
Tak samozřejmě, že to jde. Složitě s tunou papírů, účtenek a bůhví čeho všeho, ale jde. To už mi ale přijde stokrát jednodušší se nechat napsat do katastru jako spoluvlastník a neřešit další nesmysly kolem.
To je stejné jako se svatbou. Někteří lidi ji odmítají a tak si radši zařídí miliardu papírování kolem, aby byli krytí stejně jako kdyby se vzali. Proč ne, ale to neznamená, že svatba je zbytečná a k ničemu.
Vždyť to, co do toho vloží jako manželé jde napůl, tak jaké složité účtenky, pokud mají SJM?
@Raketka97 píše:
Zdravím,manžel dostal darovací smlouvou dům napůl se svým bratrem, jsou tam dvě věcná břemena na užívání domu. Má otázka je, jestli je to možné a co je vše potřeba zařídit a kolik by to stálo, kdyby mě manžel do katastru pripsal na svou půlku domu?
Docela by mě to mrzelo, a necítila bych se tam jako doma, když už se tam budeme jednou stěhovat a opravovat to, cítila bych se že opravujeme cizí… Na internetu sem našla různá tvrzení ale chtěla bych vědět co tedy platí pro 2021.
Děkuji za každou odpověď.
Jestli to dobře chápu, tak dostal dům napůl s bratrem, a ty věcná břemena jsou rodiče? Píšeš, že se tam budete jednou stěhovat, takže pravděpodobně až bude dům prázdný. Manžel to na tebe napsat chce, nebo to je tvůj nápad? Pokud chce, tak až bude v katastru zapsaný jako spoluvlastník, tak se sepíše darovací smlouva a vloží se návrh do katarstru, poplatek je 2000kč. Ale co ten bratr? To ho pak vylatíte?
@terien Hele, je to sice ze SJM ale přesnou částku ti nikdo nevypočítá, pokud si neschováš účtenky, faktury, neprokážeš cos do toho domu opravdu vložila.
Doporučuju si přečíst nějaké ty příběhy rozvádějících se manželů, kdy spousta z nich kvalitně ostrouhala právě na tomhle. Partner/ka je vykopla z baráku, protože je jeho/její a čau pipi.
Mám i ve svém okolí případ, kdy přesně tady tohle způsobilo opravdu hodně nechutnou rozvodovou bitvu mezi partnery. Kdy chlap nechtěl dát ženské ani třetinu toho co vložila do jeho baráku. Bylo mi až blivno z toho, jakou špínu na sebe lidi chrstnou, aby se vyhnuli vyplacení.
A úplně nejhorší je, když manžel/ka získá nemovitost ještě před svatbou, pak se do SJM vůbec nepočítá a pokud ten druhý nemá fyzické důkazy, kterými by prokázal, že do ní investoval, nedostane ani korunu.
Nejdriv bych vyřešila spoluvlastnictví a taky Kdo tam ma dožití. My to zazili a museli jsme se odstěhovat nefungovalo to. My zdedili dum s muze babickou a jeho bratr mel ma narok na 25% vydrzelo to prvni rok jakzat v klidu. Pak zacalo peklo babicka vecne naschvaly at zvirata zahrada pořád jsme slyšeli co smime nesmime. Treba jsme udělali zahon truhliky nechtela to tak to vytrhala..bratr si k nam jezdil jak domu prolejzal garáž barak ze tam ma podíl. Vse chtel videt schvalit i blbej bazén dětem. Nakonec jsme to vzdali a utekli jinam. Babicka pořád žije přežila tchana i tchyni. A bratr planuje jak tam nastehuje sveho syna co sotva dospěl. Uz nikdy bych nešla do baráku kde je věcné břímě a spoluvlastnici. Kdyz jsme se stěhovali a sli jen do Vlastniho zacali jsme konečně volne dýchat.
@SlečnaDahlia U rozvodu se to prokazuje velmi těžko… to by si zakladatelka musela schovávat veškeré účtenky, faktury, apod. a prokazovat, kdo to platil, zda to šlo ze společných peněz. Není to prostě nic jednoduchého.
@LilyJane píše:
Nechápu o co všem tady jde. Pokud tam plánujete bydlet a financovat ten dům společně, tak logicky bys měla být uvedená jako spoluvlastník.
Moji rodiče na mě taky chtěli přepsat barák, no domluvili jsme se, že to přepíšou až po mojí svatbě a rovnou i na manžela, který na baráku docela intenzivně maká, takže je náš společný.
Tady se lidi ohánějí zlatokopkama, ale když pak ženská napíše, že odchází od manžela s holým zadkem, protože barák není její, tak jí všechny sepsujou, proč do něj rvala prachy. Evidentně je tady vždycky všechno špatně.Jak už tady psali: mezi manželi, nebo v rodinně jsou dary zdarma, takže tisícovka za katastr a je to. Ale pak by jste se asi měli dohodnout s bratrem a případně ho vyplatit a snažit se vyvázat i z těch věcných břemen, pokud je to vůbec možné.
Banky na tak zatížené nemovitosti nechtějí dávat hypotéky totiž.
Myslím si přesně totéž…velice hezky a srozumitelně popsáno
![]()
@LilyJane píše:
@terien Hele, je to sice ze SJM ale přesnou částku ti nikdo nevypočítá, pokud si neschováš účtenky, faktury, neprokážeš cos do toho domu opravdu vložila.
Doporučuju si přečíst nějaké ty příběhy rozvádějících se manželů, kdy spousta z nich kvalitně ostrouhala právě na tomhle. Partner/ka je vykopla z baráku, protože je jeho/její a čau pipi.
Mám i ve svém okolí případ, kdy přesně tady tohle způsobilo opravdu hodně nechutnou rozvodovou bitvu mezi partnery. Kdy chlap nechtěl dát ženské ani třetinu toho co vložila do jeho baráku. Bylo mi až blivno z toho, jakou špínu na sebe lidi chrstnou, aby se vyhnuli vyplacení.
A úplně nejhorší je, když manžel/ka získá nemovitost ještě před svatbou, pak se do SJM vůbec nepočítá a pokud ten druhý nemá fyzické důkazy, kterými by prokázal, že do ní investoval, nedostane ani korunu.
Tak to chce taky používat mozek a neinvestovat do něčeho, kde mi nepatří ani klika od dveří.
@LilyJane píše:
Takže když je kolem něčeho milion papírů, dává mi to automatický nárok na majetek rodiny mého partnera jen proto, že je to jednodušší varianta? No, to asi fakt ne.
Abychom si rozuměly - mně přišlo automatické, aby moje drahá polovice vlastnila polovinu toho, co jsem vlastnila já před naším vztahem. Zvlášť, když už v tom bylo dítě. Tak jsem to tak zařídila. Ale tak jsem to měla já a bylo to moje rozhodnutí, nikdo se mi po něčem, do čeho nepřispěl ani korunou, nesápal. Stejně tak já neočekávám, že na mě v budoucnu tchánovci přepíšou polovinu svého velkého bytu, neb hrozí, že (kvůli nákladům na bydlení) si s nimi byty prohodíme. Situaci, kdy přičiněním někoho jiného bydlím zadarmo jen za provozní náklady, ušetřené peníze investuju do rekonstrukce něčeho, co jednou zdědí moje děti, a ještě si ty náklady na rekonstrukci u rozvodu můžu nechat proplatit, považuji za dostatečně výhodnou. Abych natahovala ruku po něčem, co mi nepatří, protože milion papírů… no, asi by mi ze sebe muselo být dost blbě.