Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Anonymní píše:
Lizbeth a Davdan píše:…Každý jsme zodpovědný sami za sebe, a pokud máme děti i za ně,děti vychovávám k samostatnosti, ale všechno má určité hranice, pokud někdo pustí někam samotné 10tileté dítě,neodsuzuju to, je to jeho rozhodnutí. K sousedům děti nechám taky jít, ale třeba do města, to nikdy. Samozřejmě, že jednou budou chodit sami, ale argumentovat tím, mi přijde nerozumné. Jsem možná až moc starostlivá, ale dá se tím zabránit spoustě věcí, už třeba jen to, že dle vyjádření jednoho primáře z ARO, až 80% dětských úrazů je způsobeno nezodpovědností rodičů, možná to přeháním, vím, že se člověk nemůže neustále řídit podle médií, ale ten nešťastný případ Aničky, kdyby ta holčička nešla sama, nikdy by se to nestalo, a jeden můj vzdálený příbuzný, který dělá tyhle případy, mi řekl, jo holka doba je zlá, nejhorší je věk do 15, hlídej si děti jako oko v hlavě, hlavně je nenechávej samotné, protože se dějou i horší věci.
je to tvá věc, jen jsem se ptala..Takže až od 15ti?
Nejhorší úrazy se stávají odrostlejším dětem, které v dětství nikam samy nesměly a pořád je někdo hlídal, kontrolovat a chránil. Nemají pak ty správné návyky pudu sebezáchovy, odpovědnost sám za sabe… Jsou pak jak utržené ze řetězu, když se konečně zbaví rodičů a částečně i bezradné a nesamostatné (vše míněno v kontextu té odpovědnosti za své zdarví a pudu sebezáchovy).
Dám přednost malým a bezvýznamným úrazům v dětství, kterými se dítě naučí, než polomrtvému teenagerovi, který jen jel podruhé v životě sám na kole a zapomněl, že mu mamka za zády nehlídá auta… ![]()
vulpes píše:
Nejhorší úrazy se stávají odrostlejším dětem, které v dětství nikam samy nesměly a pořád je někdo hlídal, kontrolovat a chránil. Nemají pak ty správné návyky pudu sebezáchovy, odpovědnost sám za sabe… Jsou pak jak utržené ze řetězu, když se konečně zbaví rodičů a částečně i bezradné a nesamostatné (vše míněno v kontextu té odpovědnosti za své zdarví a pudu sebezáchovy).Dám přednost malým a bezvýznamným úrazům v dětství, kterými se dítě naučí, než polomrtvému teenagerovi, který jen jel podruhé v životě sám na kole a zapomněl, že mu mamka za zády nehlídá auta…
no asi z tebe mluví vlastní zkušenost, moje máma mě taky hlídala, a nebyla jsem nesamostatná a nechovala se jak utržená ze řetězu, záleží samozřejmě taky na výchově, a mluvit o pudu sebezáchovy u 4letého dítěte je nesmysl. A navíc v dnešní době nemusí dítě jezdit na kole po silnici, u nás jsou už cyklostezky, takže jsme zpět u výchovy, moje 10letá dcera naprosto přesně ví, kde smí jezdit na kole.
Anonymní píše:vulpes píše:no asi z tebe mluví vlastní zkušenost, moje máma mě taky hlídala, a nebyla jsem nesamostatná a nechovala se jak utržená ze řetězu, záleží samozřejmě taky na výchově, a mluvit o pudu sebezáchovy u 4letého dítěte je nesmysl. A navíc v dnešní době nemusí dítě jezdit na kole po silnici, u nás jsou už cyklostezky, takže jsme zpět u výchovy, moje 10letá dcera naprosto přesně ví, kde smí jezdit na kole.
Nejhorší úrazy se stávají odrostlejším dětem, které v dětství nikam samy nesměly a pořád je někdo hlídal, kontrolovat a chránil. Nemají pak ty správné návyky pudu sebezáchovy, odpovědnost sám za sabe… Jsou pak jak utržené ze řetězu, když se konečně zbaví rodičů a částečně i bezradné a nesamostatné (vše míněno v kontextu té odpovědnosti za své zdarví a pudu sebezáchovy).Dám přednost malým a bezvýznamným úrazům v dětství, kterými se dítě naučí, než polomrtvému teenagerovi, který jen jel podruhé v životě sám na kole a zapomněl, že mu mamka za zády nehlídá auta…
A ty se za to všechno tak moc stydíš, že jsi inko…?
myslím, že každý má právo na svůj názor.
Příspěvek upraven 29.06.11 v 23:04
někdo má strach menší, někdo větší, ale každý se s tím musí poprat sám.
Příspěvek upraven 29.06.11 v 23:05
nejtěžší je výchova dětí, každá máme dobré úmysly.
Příspěvek upraven 29.06.11 v 23:06
vulpes píše:
Nejhorší úrazy se stávají odrostlejším dětem, které v dětství nikam samy nesměly a pořád je někdo hlídal, kontrolovat a chránil. Nemají pak ty správné návyky pudu sebezáchovy, odpovědnost sám za sabe…
Pětileté dítě nepouštím nikam bez dozoru. Já jsem bez dozoru běhala a ještě jsem při tom „hlídala“ o 6 let mladšího brášku. Mrazí mě, když si vzpomenu, jak jsem v deseti letech probíhala s dalšími čtyřmi stejně starými dětmi 260 m dlouhým vlakovým tunelem a za ruku jsem vlekla čtyřletého bratříčka, který nám nestačil. Až někde v půlce tunelu mi došlo, že to co děláme je zatraceně nebezpečné.
Anonymní píše: , a mluvit o pudu sebezáchovy u 4letého dítěte je nesmysl.
Čtyřleťáka sama nikam nepustím, o tom žádná, ale proč by čtyřleťák neměl mít pud sebezáchovy…? Má ho každé dítě už od malička, jen záleží na tom, jak ho necháme rozvinout…
Ono je rozdíl město - město. V naší prdýlce by mohlo jít samo i šestileté (s nadsázkou řečeno).
Paradoxem je víte co? Že dětem, které můžou ven od mala samy, se nic nestane, naopak těm o které se bojíme, ano.
Je to tedy tak, že tvá 10ti letá dcera chodí do družiny a ráno jí vodíš do školy? A bude chodit až do 15ti? A na všechny kroužky jí vozíš?
Nechodí s kamarádkami ven ani za určitých pravidel? Zminovala jsi totiž Aničku a ta bohužel šla jen svou trasu ze školy..
( to se neptám posměšně, jen mě to opravdu zajímá)..
Já dost dlouho vodila dítě do lidušky, snad do 9 ti let a byla jsem naprosto poslední kdo na ní čekal před liduškou..Musela mi to dcera říci, že chce již chodit sama, bylo jí to blbé..
Takže ano, uvědomuji si nebezpečí , ale zároven si uvědomuji nakolik může obezřetnost působit na psychiku dítěte..
Davdan píše:Anonymní píše: , a mluvit o pudu sebezáchovy u 4letého dítěte je nesmysl.Paradoxem je víte co? Že dětem, které můžou ven od mala samy, se nic nestane, naopak těm o které se bojíme, ano.
Tak to je naprostý nesmysl. Manžel byl od útlého věku samostatná jednotka. Ve čtyřech letech spadl do řeky a málem se utopil. Jeho kamarádi se vyděsili a utekli, naštěstí tam byl nějaký starší kluk, který to viděl a hupl pro něj.
No nevím, přiznám se, že podobný postoj měla moje mamča, myslela to dobře, ale ve výsledku to bylo jen vždy jen z jejího pohledu, sobecké, bez toho, co bychom chtěli my…z hnízda jsme utekli a ta netolerance našich osobností způsobila, že tam nní vztah, jaký by mohl být kdyby se takhle nechovala…
Takže za mě, tyhle pocity přebij něčím jiným, už to lepší nebude a dětem to čím jsou starší více vadí…
navrhuji domácí zvířátko, možná psa (kočka je víc svéhlavá, pes věrný)
Můj postoj je, jsem šťastná, když je šťastné moje dítě… ![]()
alifie píše:Davdan píše:Tak to je naprostý nesmysl. Manžel byl od útlého věku samostatná jednotka. Ve čtyřech letech spadl do řeky a málem se utopil. Jeho kamarádi se vyděsili a utekli, naštěstí tam byl nějaký starší kluk, který to viděl a hupl pro něj.Anonymní píše: , a mluvit o pudu sebezáchovy u 4letého dítěte je nesmysl.Paradoxem je víte co? Že dětem, které můžou ven od mala samy, se nic nestane, naopak těm o které se bojíme, ano.
Kvůli jednomu tvému příkladu je to „naprostý nesmysl“..?
Ty jsi skoro bůh…!
alifie píše:Davdan píše:Tak to je naprostý nesmysl. Manžel byl od útlého věku samostatná jednotka. Ve čtyřech letech spadl do řeky a málem se utopil. Jeho kamarádi se vyděsili a utekli, naštěstí tam byl nějaký starší kluk, který to viděl a hupl pro něj.Anonymní píše: , a mluvit o pudu sebezáchovy u 4letého dítěte je nesmysl.Paradoxem je víte co? Že dětem, které můžou ven od mala samy, se nic nestane, naopak těm o které se bojíme, ano.
No ale nakonec se mu přece nic nestalo, ne? ![]()