Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No naštěstí se vídáme jen každý druhý víkend, ale je to krutých 48 hodin… Je to babička cvičitelka.
Jen jsem si chtěla ujasnit, že dcerku nezanedbávám, jak občas tvrdí tchýně ![]()
jen poznámka švagr má syna (3R), který do teď nemluví a má plíny…
Raději se odstěhovali 200 km daleko, aby to neměli denně na talíři ![]()
Příspěvek upraven 28.01.14 v 09:50
Náš malý má 20 měsíců, barvu nepozná ani jednu, zvířata teda pozná a ví jak dělají, mluví jednoslovně a když to porovnávám s jeho vrstevníky, tak toho umí až až. Takže si s tím nelam hlavu, dcerka je moc šikovná ale zase bych jí nepřetěžovala. Zuby čistíme perličkou a vyplivovat taky ještě neumí.
@lenii82 jestli tvoje dítě pozná hyenu tak žiju fakt v jiným světě ![]()
@lenii82 : Ne neaznedbáváš.. navíc každé dítě je jiné.. ona může klidně říct - sousedova holčička umí to a to a naše nic…, ale né kvůli tomu do dítěte hučet barvy apod.. já mému nechávám volný prostor, čteme si hrajeme si, ale taky ho nechávám užívat si dětství… Učit se toho ještě bude tooolik ve školách..
![]()
Ty jsi máma ty víš co a jak, nejlépe
Tchýni řekni to co já, že si její rady atd. ráda poslechneš, ale že musí pochopit, že ty si máma a nakonec si to stejně uděláš podle sebe ![]()
No a zubní pasta rozhodně není kyanid tak bych to tak neřešila ![]()
@lenii82 se zájmem jsem si přečetla tvůj příspěvek… Máš úžasnou dceru a příšernou tchýni
. Místo, abys se mohla radovat z vaší malé princezny, tak tě tchýně neustále zneklidňuje… Za minulého režimu spolu mnohé matky soutěžily o to, které dítě bude první chodit, sedět na nočníku, mít první zoubek… A v některých ženách toto zůstalo… Naprosto chápu, že tě znějistí… Pokud to jde, tak bych ji držela co nejdále od své rodiny… A nebo alespoň pouštěla z hlavy vše, co by se mi tam pokusila nasadit…
Pokud jde o barvy, ty se děti opravdu učí až ve školce. U svých dětí jsem navíc používala označení „sluníčková“ pro žlutou ap. To jim šlo mnohem lépe než hned rovnou názvy barev… A hlavně, úplně každé děťátko je jiné, žije v jiné situaci… I u mých dětí byl velký rozdíl v tom, co které kdy začalo dělat nebo umělo. Tak se drž ![]()
@PajinkaT No právě taky mi přijde, že by měla z dětství prd, kdyby jich tak „cvičila“, nechávám ji být. Jen ty za dva dny s „babičkou“ si toho užije dost na měsíc
.
@Ali-Ali píše:
V 15m umi nejake barvy a 25 zvirat?
nas maly ma 18 mesicu, barvy neumi zadne a ze zvirat rozeznava psa a prase
boze diky…ja uz myslela, ze mame dementni dite, ze v 18m jeste neumi barvy ![]()
Ahoj já mam pastu od Vademekcum je to od 0-12m spí se polikat a stejně tam nedáváte hodně..existuje hodně zubních past a zubař určitě poradí u zubaře jste už byli ne?
Jinak náš malej umí 10 slov jakoopravdu, že mu jde rozumět zbytek je žvatlání.. zvířátka pozná domácí i jejich zvuky a barvy? jen mu říkám červené auto atd, ale nějak to po něm nevyžaduju.. pije z hrnečku jí sám umí se svléknout přinese si plenku i sundá na nočník..no nevím každé dítě je jiné.. a tchýni doporučuju obklad na čelo ![]()
@Eveelin Myslím, že to ji přesně vystihuje - soutěží s kolegyněmi kdo má šikovnější a rychlejší vnoučata!!! Já to skoro pouštím z hlavy, ale občas mě něco trochu znejistí, zvlášť když manžel myslí, že maminka má pravdu a asi by to už měla umět, dělat, zvládat… ![]()
@Terezka s Denískem No to třeba Eli neumí, svleče jen mikinu (rozepne zip a svleče), čepici a rukavice. Toť vše…
Tak elmex bych klidně dala, přímo na té pastě je, že je od prvního zoubku
My tím dětem zuby čistíme, mladšímu od malička…
Na krabičce prǎvě myslím bylo, že polknutí nevadí, to vadí u dospělácké… ![]()
Ale čisti zuby čím chceš, na tchyni se vyprdni…
Tvoje malá je šikovná…