Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, mám takový dotaz, ale nejdříve mě omluvte za kategorii kam jsem to dala, nějak jsem si nevěděla rady, kam s tím.
Když mi bylo 10 let, zemřel mi děda. S babičkou vlastnili velký barák, celkem velké části polí a tak dále. Má mamča nebyla dědova dcera, a on s babičkou měl ještě jednu dceru (tetu). Má mamča po něm nezdědila nic, ale já jako jediná vnučka jsem měla zdědit část baráku, ale teta to shrábla pro sebe s tím, že mě v 18ti letech vyplatí.
Je mi 20, začínám se o to zajímat a oni mi to tají. Nikdo nechce nic říct, má mamča o tom neví, prý jen něco zaslechla. Když žil ještě můj taťka upozorňoval mě na to, ať jednou nejsem blbá a nechá se vyplatit. Teď si píšu se svou sestrou, je starší než já a také mi tvrdí, že to zaslechla, že to tak mělo být, že v 18ti budu vyplacená.
A tak Vás prosím, nevíte někdo jak postupovat, když teta ani babička nechtějí poskytnout žádné papíry a mlží?
Budu moc ráda za každou radu, či pomoc jak třeba otevřít dědictví znovu a zjistit co tam je, popřípadě i jak najít notáře.
Díky!
Nechci kecat, ale neřekla bych, že bys měla dědit. A kdyby jo, tak by ty peníze měla dát tvé mamce i před 18. Pokud měl závěť, tak by mohla být ještě v databázi.
To právě nechtěli z určitých důvodů, a tak prý bylo sepsáno, že je v 18ti dostanu já, ale nevím a proto bych se ráda podívala či o tom něco zjistila…
Tak jako tam budeš muset kontaktovat právníka. Určitě ale máš nárok na dědictví. Ale to měli řešit tvoji rodiče. Tvůj majetek zpravovat a v 18 ti ho předat. Ne že po x letech ozveš.
V tom je ten háček, oni nechtěli aby to spravovali moji rodiče, páč bych nedostala tuplem nic. Ale teď mlží i ony ![]()
EDIT: a zase si říkám, že dyby netajili, tak mi papíry z dědictví ukážou, ne? ![]()
Příspěvek upraven 26.03.14 v 20:14
@Mazlinaa Pokud je to sepsané tak najít ten papír a asi se budeš s tetou soudit. Evidentně se k vyplacení nemá
Tak především si zjistit, kdy proběhlo dědické řízení (jestli vůbec proběhlo, který notář to projednával, kdo byl projednání závěti přítomný a tak). Bez těchto informací se člověk z místa zřejmě nepohne.
@Olion Když ono nebude lehké se k tomu papíru nějak dostat, je to asle asi ta nejjednoduší cesta no..
@Jura007 To je mi samozřejmě jasné, ale jak na to vše přijít, když k tomu prostě přístup nemám?
Mně se to zdá divný
, moji mamku taky vychovával nevlastní otec a po jeho smrti nedědila ona, ani my, dědovi NEVLASTNÍ vnoučata
Ani nás to nenapadlo, že bysme měli nějaký nárok
![]()
@blecha72 Na katastru nemovitostí jsme koukali, ale nic konkrétního jsme nenašli, jen to, že barák se momentálně dělí na to, že 1/8 obývá teta (terá by mě měla vyplatit) a babičce nechala zbytek..
@Michelangelo Ke mě se to doneslo, já nevím ale jen by mě to zajímalo co je na tom pravdy, kdyby do mě neryli, ta by mě nenapadlo si o to po 10ti letech říct
Ale vzhledem k tomu, že sem byla jediná, prvorozená vnučka, kterou miloval ta bych se nedivila
a i kdyby jsem na nic neměla nárok, nebudu zklamaná, jen chci vědět pravdu..
Kontaktuj právníka a pravděpodobně, pokud proběhlo dědické řízení, se bude muset znova otevřit.
Jen nechápu, ty jsi byla jediná vnučka a najednou máš starší sestru? To mi nějak nesedí ![]()