Zatajené dědictví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9135
26.3.14 20:21

@Jitmik Ano, jediná vnučka z máminý strany, „sestra“ je nevlastní z tátovi strany… měl jí soudně pověřenou do výchovy, ale s mou mamčou neměla nic společného v podstatě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6909
26.3.14 20:22

@Mazlinaa Ahaaa, už tomu rozumím. No ale stejnak, poraď se právníkem, tam to bude nejjistější

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
26.3.14 20:22
@Mazlinaa píše:
@Michelangelo Ke mě se to doneslo, já nevím ale jen by mě to zajímalo co je na tom pravdy, kdyby do mě neryli, ta by mě nenapadlo si o to po 10ti letech říct :D Ale vzhledem k tomu, že sem byla jediná, prvorozená vnučka, kterou miloval ta bych se nedivila :nevim: a i kdyby jsem na nic neměla nárok, nebudu zklamaná, jen chci vědět pravdu..

Tak jestli měl k tobě takový vztah, tak na tebe myslel v závěti, páč ze zákona ti nejspíš nárok nevznikl :think: Zajdi se zeptat na matriku, třeba ti poradí tam, kde hledat kopii závěti :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.3.14 20:24
@Mazlinaa píše:
@Jura007 To je mi samozřejmě jasné, ale jak na to vše přijít, když k tomu prostě přístup nemám?

Tak myslím, že znáš měsíc, rok a místo úmrtí svého dědy. Tak kontaktuj notáře v okolí, kteří v tom roce vykonávali notářskou praxi. (Ti, co ji začali vykonávat později, asi těžko mohli projednávat dědictví.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
26.3.14 20:26

.. nějak tomu nerozumím… tak pokud děda vlastnil s babičkou na půl dům, tak po jeho smrti se tedy dědila polovina domu.. je to tak??? V první větvi by asi tím pádem byl babička a jeho dcera /tedy tvá teta/… ty, pokud jsi vnučka nevlastní dcery /tvá matka nebyla jeho pokrevní dcerou/,tak podle mne nemáš důvod po něm co dědit– samozřejmě z hlediska právního… pokud by chtěl, abys dědila, tak by to zřejmě bylo v závěti… právoplatně bys měla dědit až díl po babičce… potažmo po své matce… ne?
co na soudě?? nedávno jsem něco podobného shodou okolností řešila s kamarádkou a napadlo nás si na soudě vyžádat celý spis a tam bylo vše napsáno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9135
26.3.14 20:30

@Selfi Netuším jestli byla závěť nebo tak něco, ale asi jiná cesta než nějaký advokát či zjistit jaký notář to byl nebude.. takže asi hurá do toho no :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
26.3.14 20:32

Otázkou je jestli se dědictví řešilo ze závěti nebo podle zákona. Pokud podle zákona tak bych řekla že na dědictví nemáš nárok. Jako nevlastní vnučka totiž podle zákona spadáš až někam do čtvrté skupiny dědiců - tvoje mamka byla jako osoba spolužijící (pokud nebyla dědou adoptovaná). Pokud byla závěť tak je potřeba zjistit notáře a řešit to přes právníka a notáře. http://business.center.cz/…k/cast7.aspx - odkaz na citaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
26.3.14 20:40

@Mazlinaa dedit bys mohla jedine kdyby deda sepsal zavet. Ale tam by to urcite nemohla zdrzovat teta ani nikdo jiny, tam by tve rodice kontaktoval notar. V pripade zaveti by se do toho dedova vdova nemela co plest a rozhodovat kdy a jak te vyplati.
Takze predpokladam ze se dedictvi resilo podle zakona a tam nemas pravo na nic. Pokud teta nekdy nekde rekla ze te vyplati, tak to zalezi jen na jeji dobre vuli a vubec nic ti davat nemusi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
26.3.14 20:45

Jedine, na co bys mela mit narok, je cast te babicciny poloviny. Jestli ona je/byla mamincinou matkou, tak by po ni ona mela cast zdedit a potom zase po ni ty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4462
26.3.14 21:00

@Mazlinaa Nejjednodušší máš kontaktovat toho právníka. Nejen že ti to vyhledá, ale rovnou pak poradí kdo to sebral a co s tím dál… Řeším něco podobného už dva roky a věř mi, kdybych hned na začátku měla za zad.kem právníka, tak si ted nemusim trhat vlasy :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
26.3.14 21:03
@Mazlinaa píše:
Ahoj holky, mám takový dotaz, ale nejdříve mě omluvte za kategorii kam jsem to dala, nějak jsem si nevěděla rady, kam s tím.

Když mi bylo 10 let, zemřel mi děda. S babičkou vlastnili velký barák, celkem velké části polí a tak dále. Má mamča nebyla dědova dcera, a on s babičkou měl ještě jednu dceru (tetu). Má mamča po něm nezdědila nic, ale já jako jediná vnučka jsem měla zdědit část baráku, ale teta to shrábla pro sebe s tím, že mě v 18ti letech vyplatí.

Je mi 20, začínám se o to zajímat a oni mi to tají. Nikdo nechce nic říct, má mamča o tom neví, prý jen něco zaslechla. Když žil ještě můj taťka upozorňoval mě na to, ať jednou nejsem blbá a nechá se vyplatit. Teď si píšu se svou sestrou, je starší než já a také mi tvrdí, že to zaslechla, že to tak mělo být, že v 18ti budu vyplacená.

A tak Vás prosím, nevíte někdo jak postupovat, když teta ani babička nechtějí poskytnout žádné papíry a mlží?

Budu moc ráda za každou radu, či pomoc jak třeba otevřít dědictví znovu a zjistit co tam je, popřípadě i jak najít notáře.

Díky!

V tomhle případě by měla „dědit“ i tvá sestra a ne jen ty, ne?
Ale z mého pohledu nemáš na dědictví žádný nárok. Pokud na něj neměla nárok tvoje maminka, jakožto nevlastní dcera dědečka, tak ty jsi tím pádem nevlastní vnučka a nevzniká ti žádný nárok na dědictví.
Pokud bys v budoucnu něco měla dostat, nebylo by to zákonem dané, ale byla by to pouze dobrá vůle tvojí tety nebo babičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
26.3.14 21:08

No a další věc je ta, že pokud bys byla napsaná v závěti jako dědic nějaké části, notář by tě kontaktoval sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
26.3.14 21:15

Já si myslím, že je to nějaká fáma. Název diskuse je dost zavádějící, protože tajit někomu dědictví, je nesmysl. Pokud má zakladatelka na něco nárok (což by bylo pouze v případě závěti), tak jí nemá právo kdo co tajit. Pokud by byla v závěti uvedená, tak by v životě žádný notář nesouhlasil s tím, aby jí nějaká teta vyplácela až se jí bude chtít. To je prostě nemožné, do takové věci by tetka neměla vůbec co kafrat, šlo by to úplně mimo ní. Pokud někdo něco dědí, tak ostatní dědicové nemají právo rozhodovat kdy a jak to dostane. Natož něco tajit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
26.3.14 21:17

@Lejaa sestra je zase taky nevlastní. Ta zase není matky. Je v tom hokej. Každopádně si neumím představit, že by po mně měla nevlastní dcera cokoli dědit. Nebo dokonce její děti :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
26.3.14 21:23

@Antonie Bolavá Jestli vše nedomluvili ústně mezi sebou. Ale co je psáno, to je dáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová