Zátěžové astma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
1.1.21 18:52

Astma mám od 4 let. Dlouho jsme s ním i vrcholově sportovala. Pak jsem si začala všímat, že při větší zátěži, zejména při venkovních trénincích v chladu nestačím a dusím se. Mám inhalátor s kortikoidy. Léčba mi umožnuje i náročnější turistiku, ale když je námaha opravdu vysoká, začne mě bolet a pálit na hrudníku, nemůžu vydechnout a chrčím. Musím zvolnit a přidýchnout se. Ale zvládám to dobře. V životě mě to nějak neomezuje. Ale na profesionální sport by to asi nebylo.

• Citovat
  • Upravit
983
1.1.21 19:18
@Anonymní píše:
Astma mám od 4 let. Dlouho jsme s ním i vrcholově sportovala. Pak jsem si začala všímat, že při větší zátěži, zejména při venkovních trénincích v chladu nestačím a dusím se. Mám inhalátor s kortikoidy. Léčba mi umožnuje i náročnější turistiku, ale když je námaha opravdu vysoká, začne mě bolet a pálit na hrudníku, nemůžu vydechnout a chrčím. Musím zvolnit a přidýchnout se. Ale zvládám to dobře. V životě mě to nějak neomezuje. Ale na profesionální sport by to asi nebylo.

Děkuji moc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7862
2.1.21 12:18
@Galitea píše:
@Secado @mag
Už delší dobu zvažuju, že si zajdu na vyšetření, jsem holka co sportuje ráda, kolo, turistika ve velkém, různé lekce… dřív jsem i běhala a chtěla bych zas. Ale jako bych nedokázala nabrat kondici, zadýchám se pomalu i do prvního patra, túry miluju, těch se nevzdávám a kopce vytrvale šlapu, ale kolikrát s jazykem pod koleny. Když to přeženu, začnu extrémně sípat, sípám pak i při mluvení. Tlak na hrudi a bolesti, srdeční tep mi dokáže vyletět hodně rychle nahoru. Snažím se to trvale trénovat, ale přestávám si myslet, že je to kondicí. Moje máma to má taky, ale ta nějak víc nesportuje, tak jí to nikdy nepřekáželo…
Nevím… pozoruji to už od dětství od takových 13 let. Děkuji za odpovědi, možná jde o něco jiného, ale asi vyšetřením nic nezkazím (kor po té koroně co teď mám a co mi na těch plicích vyloženě dovádí) :roll:

no hele, já mám teď přesně to samé, ale začalo mi to tak nějak ze dne na den letos (teda loni) v březnu po jedné viroze. :nevim:
Předtím jsem běhala, i překážkové závody…teď nejsem schopná se vrát ani z poloviny tam, kde to bylo. Jak se trochu rozběhnu, už mám tep skoro 190 :zed: sýpu…pak mě pálí na plicích další 2 dny. Skoro denně chodíme s mužem rychlých 8-12km, nebo jdu běhat…přesto se zadýchávám i do prvního patra a u konverzace nestačím s dechem i při pomalejší procházce…nechápu, co se mi to stalo v tom březnu :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.1.21 08:07

@vulpes Nejsem sportovec, ale chodila/snažím se chodit denně 7-10km, nyní spíše skoro vůbec, jelikož to nejde. Ale co jsem chtěla - takhle jsem se začala zadýchávat (nemožnost mluvit při chůzi, zastavovat se, tep v klidu přes 100) při počátku anémie - tehdy jsem to pociťovala již při hraničním hemoglobinu okolo hodnoty 120. Časem jsem spadla na 90. K tomu se občas přidala tíseň na hrudi, trochu jinak jiné jako u astma (to mám taky). Spirometrie dá se říci v pořádku, lehce pod limitem, ale asi v normě.
Letos mě z odborné poradny, kam chodím preventivně, poslali na spirometrii plus difusní kapacitu plic. Spirometrie vyšla klasicky dobře, to druhé špatně (ač jiné roky to bylo v pohodě). Teď čekám co bude dál, co zjistí.
Mohu říci, že mám štěstí v neštěstí. Obvoďák to shazoval na anémii a takhle to vypadá, že anémie bude spíše přidružená.
Takže určitě dechovou nedostatečnost konzultovat s lékařem.

• Citovat
  • Upravit
7862
3.1.21 08:51
@Anonymní píše:
@vulpes Nejsem sportovec, ale chodila/snažím se chodit denně 7-10km, nyní spíše skoro vůbec, jelikož to nejde. Ale co jsem chtěla - takhle jsem se začala zadýchávat (nemožnost mluvit při chůzi, zastavovat se, tep v klidu přes 100) při počátku anémie - tehdy jsem to pociťovala již při hraničním hemoglobinu okolo hodnoty 120. Časem jsem spadla na 90. K tomu se občas přidala tíseň na hrudi, trochu jinak jiné jako u astma (to mám taky). Spirometrie dá se říci v pořádku, lehce pod limitem, ale asi v normě.
Letos mě z odborné poradny, kam chodím preventivně, poslali na spirometrii plus difusní kapacitu plic. Spirometrie vyšla klasicky dobře, to druhé špatně (ač jiné roky to bylo v pohodě). Teď čekám co bude dál, co zjistí.
Mohu říci, že mám štěstí v neštěstí. Obvoďák to shazoval na anémii a takhle to vypadá, že anémie bude spíše přidružená.

Zajimave… já bývala anemicka v dětství. Teď se snažím pravidelně každé ty dva roky dodržovat prevenci u praktika. Nabery mi děla a i naposledy (cca rok a půl) bylo vše “v pořádku). Ale já vlastně moc nevím, co všechno mi nabiral :oops: :oops: Vím ze jednou jsem si tu kartu na odběry prohlíželi a právě mě třeba zarazilo, ze železo tam vůbec nebylo zaškrtnuto…
celkové jsem pořad děsně unavená hlavně s neschopnosti ráno vstát z postele a pak mam často nezvladatelne navaly únavy po obědě. Já to přivítala jednak poklesu nálady a snažím se doplňovat hořčík a jednak jsem to přičítala stravovacim problémům, které jsem chtěla nějak v novém roce řešit (jakoze tuším, ze některé potraviny mě zmrtvuji víc než jiné, nejlépe se cítím, když nejim vůbec…což ale fakt moc neumím :lol: )

Nechala jsem si jen v létě udělat sportovní ergometrii. Srdce vypadá v pořádku. Jen potvrdili, ze při sportu se téměř nedostanu do té optimální spalovací zóny, při zátěži mi všechno skoro hned vystřelí do červené zóny :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
983
3.1.21 09:37
@Anonymní píše:

Moc dekuji! :kytka: Kazda odpoved je pro me moc prinosna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
983
3.1.21 09:38
@vulpes píše:
Zajimave… já bývala anemicka v dětství. Teď se snažím pravidelně každé ty dva roky dodržovat prevenci u praktika. Nabery mi děla a i naposledy (cca rok a půl) bylo vše “v pořádku). Ale já vlastně moc nevím, co všechno mi nabiral :oops: :oops: Vím ze jednou jsem si tu kartu na odběry prohlíželi a právě mě třeba zarazilo, ze železo tam vůbec nebylo zaškrtnuto…
celkové jsem pořad děsně unavená hlavně s neschopnosti ráno vstát z postele a pak mam často nezvladatelne navaly únavy po obědě. Já to přivítala jednak poklesu nálady a snažím se doplňovat hořčík a jednak jsem to přičítala stravovacim problémům, které jsem chtěla nějak v novém roce řešit (jakoze tuším, ze některé potraviny mě zmrtvuji víc než jiné, nejlépe se cítím, když nejim vůbec…což ale fakt moc neumím :lol: )Nechala jsem si jen v létě udělat sportovní ergometrii. Srdce vypadá v pořádku. Jen potvrdili, ze při sportu se téměř nedostanu do té optimální spalovací zóny, při zátěži mi všechno skoro hned vystřelí do červené zóny :nevim:

Taky jsem prakticky ihned v cervene. Ve spalovaci jsem pri normalni chuzi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7862
3.1.21 09:53
@Galitea píše:
Taky jsem prakticky ihned v cervene. Ve spalovaci jsem pri normalni chuzi :lol:

Já už si připadám jak stará stokilova bába, co sebou poprvé v životě hnula :nevim: vyjdu jedno patro a nemůžu propadnout dech :zed: a to jsem ještě v únoru behala 3× týdne 10-15km, s převýšením kolem 300-500m, chodila jsem na kruháče…

Jenže se proste stydím jít k doktorovi, protože v “běžném životě” proste nekolabuji a neumiram… nic se mi vlastně neděje. Kdo by nevěděl, jak jsem na tom byla před rokem, tak by proste jen řekl, ze nejsem trenovana a nikdy jsem se asi nehybala a ze musím trénovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
983
3.1.21 09:59
@vulpes píše:
Já už si připadám jak stará stokilova bába, co sebou poprvé v životě hnula :nevim: vyjdu jedno patro a nemůžu propadnout dech :zed: a to jsem ještě v únoru behala 3× týdne 10-15km, s převýšením kolem 300-500m, chodila jsem na kruháče…Jenže se proste stydím jít k doktorovi, protože v “běžném životě” proste nekolabuji a neumiram… nic se mi vlastně neděje. Kdo by nevěděl, jak jsem na tom byla před rokem, tak by proste jen řekl, ze nejsem trenovana a nikdy jsem se asi nehybala a ze musím trénovat

To si rikam i sama o sobe no… jenze vim ze v dobe dennich fitek a behani jsem stejne nikdy nemohla ten dech popadnout a bylo tam jen temer neznatelne zlepseni v dlouhodobem horizontu. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
3.1.21 12:52

@vulpes naopak. Takova zmena je pádný duvod vyrazit k doktorovi!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.5.21 14:03

Ahoj, přidala bych se k tomuhle tématu, i když nejde o mě, ale o dceru. je jí 15 a před 2 roky najednou na táboře nemohla dejchat (resp. spíš nemohla vydechnout). přes léto se jí to přihodilo ještě 2×, doktorka nás poslala na alergologii, kde jí zjistili zátěžový astma a alergie na nějaký pyly. zkoušeli různý léky, nakonec se to ustálilo na castispir večer a ráno inhalovat relvar, pro případ záchvatu ventolin. ty záchvaty dušnosti přesto mívala při každé větší námaze (i ve škole tělocvik, odpoledne capoeira nebo břišní tance). zajímavý je, že doma ty záchvaty nedostane, i když tancuje až do zpocení.
ale teď jí novej ventolin napsat nechtěla, že se prej od něj už ustupuje a že má i při dušnosti použít ten kortikoidní relvar, jenže pak jsem se v letáku dočetla, že to se právě dělat nemá… nemáte někdo podobnou zkušenost?
 díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.8.21 20:21

Ahojte, ráda bych se s vámi poradila. Po půl roce přemlouvání lékařů, že skutečně se mi špatně dýchá mi bylo diagnistikovano zátěžové astma. Avšak potíže, které zde popisujete mi připadají trochu odlišné. V listopadu jsem si zacvicila venku a nadychala se ledoveho vzduchu, hrozně mě to pálilo a lapala jsem po dechu. Od te doby citim, ze mám na pruduskach jakoby napraseno, zúžení a občas i pálení uvnitř. Bývá to po sportu, kdyz se zadycham, ale nastupuje mi to treba az za pul hodiny a citim to do druhého dne. Někdy to cítím i jen tak z niceho nic. V zimě mě přišlo, že to je závislé na počasí, nicméně teď si to dělá co chce. Neni to tak, ze bych lapala po dechu ci kaslala. Zkratka mi to nesedí a nerada bych se léčila pro něco jineho, protože zatim necitim zadnou ulevu po lecich a inhalatory mé tělo nesnese uz vůbec. Máte někdo obdobné potíže?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex