Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky, jako malé mi zjistili, že mám Adhd
do dospělosti mi to naštěstí nezůstalo
(přítel byl zdravé dítě.) Jsem teď ve 24 tt s prvním miminkem a četla jsem, že je to na 75 % dědičné, což je dost pravděpodobné, že mě to s malou taky potká. Jsou tu i takove maminky jako já? Zdědily to po vás vaše děti? ![]()
Já děti nemám, ale znám z blízkého okolí dva páry co mají adhd syny a tatínci v obou případech jsou také adhd. U maminek nevím ![]()
@mehaaja
Děkuji. Asi na těch 75 % opravdu něco bude. Čekám holčičku a u kluků je to prý častější, ale kdo ví…ja jen tak pro zajímavost. Jednou uvidím ![]()
Mám dva kluky a starší má adhd a dysfazii. Nevím o nikom v rodině kdo by něco takového měl. Ale otec má jinou poruchu z podobného spektra.
@Fifi2 kamarádka měla adhd a její dcera taky, musí mít asistentku ve školce, neteř se synovcem to mají také po své matce (mé švagrové) a v dost velké míře, synovec má asistentku ve školce a ještě ve svých 7,5letech není ve škole, neteř bere asi 3 prášky ![]()
A muj manžel měl adhd a zatím u nás nic, teda dcera je dost divoká, ale po srovnání s ostatními dětmi s adhd mi příjde asi jen neposlušná a rozmazlená
no uvidíme časem, ruku do ohně bych nedala, že to nemá
ale co jsem tak načítala a povídala si s tou kamarádkou a vubec co ta neteř a synovec, tak si myslím, že fakt to ta naše nemá..
Můj otec má a já nejspíš taky. Diagnostikované to nemáme ani jeden, ale příznaky jsou jasné. Dceři je rok, takže těžko soudit, ale je dost živá, takže ji to asi taky nemine. ![]()
Asi se to dědí. Švagrové strýc má ADHD, její brácha ( její mama a strýc jsou sourozenci ) má taky ADHD a můj synovec to má taky. Takže u nich v rodině se to projevuje jen u kluků a holky jsou přenašečky tohoto genu.
Dekuji za reakce.
Ja asistentku mit nemusela ani prasky, dokonce mam pedagogicke vzdelani a s takovyma detma ted pracuji
ale detstvi s touto diagnozou neni lehke
a tajne doufam, ze se ji to vyhne ![]()
@Fifi2 myslíš moc dopředu, neřeš to. Stejnak to neovlivníš, jen se tím zbytečně užíráš. Užívej si těhotenství ![]()
@lucynka25
Ja si tak, až dneska zapremýšlela, neužírám se tím, ale máš pravdu
děkuji ![]()
Náš malý ho zdědil, ale po mě i po manželovi plus všichni synovci také. Máme v rodině ještě spánkovou poruchu, která se u něj bohužel projevuje cca od roka a půl. To že by mohl mít po pradědovi a strejdovi schizofrenii si raději vůbec nepřipouštím. Tam je to hodně závislé na spouštěčích, tak se snažíme být respektujícími rodiči.
Tak to mě moc mrzí, kam se hrabe adhd na schizofrenii
moc drzim palce, at se vam to vyhne. To spani musi byt taky vyhra
Je dobre, ze se snazite byt dobrymi rodici a myslim, ze to neprijde
pradeda je dost vzdaleny a asi si to za nej vybral ten strejda
kazdopadne v nejhorsim i s tim se da fungovat ![]()
@Fifi2 Kamarádka ADHD má tři syny a všichni ADHD. Větší pravděpodobnost je matka x syn, než matka x dcera.
Hlavu bych si nelámala, stejně to neovlivníš, užívej těhotenství a po porodu miminko ![]()
@Cappuccetto
Adhd ma ruzne podoby a treba jste jen temperamentni ![]()
@Bebuše
Uklidnujici, mohl by to byt muj pripad
dekuji
ja si to v ramci moznosti uzivam
ja uz bych to miminko chtela u sebe ![]()