Zdravá výživa v těhotenství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3417
5.6.05 21:23

Kváskový chléb

Pravý kváskový chléb je ručně zpracovaný chléb podle staré tradiční receptury, která se vrací ke starým kořenům zdravé kuchyně našich předků.

Kváskový chleba neobsahuje droždí, žádné chemické pří:,–(y, různá aditiva jako jsou stabilizátory, regulátory chuti apod., ale výhradně chlebový kvásek a to zaručuje zachování velkého množství minerálů a vysokého obsahu vlákniny. Použití pravého kvásku zabraňuje nadměrnému škodlivému množení kvasinek v organismu a nevytváří tak podmínky ke vzniku kožních chorob a mykóz a přispívá ke zlepšení kondice. Kváskový chléb čistí krev a je zvláště vhodný pro osoby trpící akné, je prospěšný nervovému systému, upravuje trávení a po jeho konzumaci nevzniká zácpa a nadýmání. Také se netvoří hlen, který je častou příčinou onemocnění jako je rýma, kašel, alergie, záněty průdušek a bronchitida.

Koho to zaujalo, tady jsou další stránky:

http://www.albiostyl.cz/core.php?…

http://www.ekovesnicky.org/…vasek_1.html

Musím říct, že je výborný. V Praze ho mají v Rozmarýně a mají tam také kváskové rohlíky (jmenují se chlebánky). Sušený kvásek mají v Albiu, ale ještě jsem to nezkoušela, zatím jenom kupujeme. Další info najdete, když si do vyhledávače zadáte „kváskový chléb“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
5.6.05 21:29

Holky dekuji vam za odpovedi.PIMPA o tech knihach jsem uz slysela.Urcite si je taky koupim :! :P SIAMINA ja „vzdycky“ chtela byt vegetariankou.Ne,ze by to bylo IN ale protoze moc maso nemusim.Mam rada vse zeleninove.ALe asi se k tomu nikdy nedokopu,protoze pritel je jenom masovej bohuzel.Takze i kdyz si nekdy varim zvlast nemela jsem na to dost casu,ale koncim v praci,tak snad ten cas uz budu mit…Taky prave proto se snazim sehnat nejake receptiky.Kaila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
5.6.05 21:42

Kaio, můj manžel je také masožravec :D , ale nijak nám to nevadí. Hned na začátku jsem dala dostatečně najevo, že maso nejím a nechci ho ani vařit. On to respektuje a jsme naprosto bez problémů - on si jí přes týden masová jídla v práci v jídelně a o víkendu moje vegetariánská. Funguje nám to takhle už víc než 12 let a doufám, že bude i nadále :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
5.6.05 21:51

SIAMINO,tak to jsi udelala dobre. :wink: JA uz jsem s pritelem 8let a z toho spolu zijeme prez 4roky,ale ja si ho naucila spatne,takze ho uz neodnaucim :( .Varim mu masova jidla.Obedva doma,takze varit musim.A zeleninu moc nemusi jenom kdyz ji nakrajim cerstvou.Varenou nebo jinak udelanou jist nebude.Skoda nezbyva nic jineho nez varit dve ruzna jidla :roll:PIMPA ten chleba vyzkousim.Dekuji za ty webove stranky ja jsem o nich drive vedela,ale ted jsem se snazila je najit a nemohla jsem si na zpomenout.diky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1466
6.6.05 11:08

Ahojte odbornicky! :-)
super napad vsetky tie zdrave recepty takto zoskupit! :lol:
Mozte mi prosim vas povedat co su to tie JAHLA?????? :roll:
V:,–(e sa o tom pise, kto vie ekvivalent v slovenskom alebo inom jazyku? Co si mam pod tym predstavit? :?:
Dopredu dik!
 Souris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4097
6.6.05 13:07

Ahoj Souris, nasla jsem na internetu ve slovniku, ze JAHLY se anglicky reknou HUSK MILLET. Bohuzel ve francouzstine mi to to slovo nenaslo. Je to druh obili.
 Bara

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
6.6.05 16:58

Na tehle webove adrese si o tom muzes neco precist,ale jak se to rekne po Slovensky to nevim :roll: .Myslela bych,ze stejne jak u nas ne?Promin s tim ti moc neporadim. :? Kaila :P http://www.doktorka.cz/…va/r-art.asp?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
6.6.05 17:16

Tak ve zdravé výživě je k sehnání jáhlový knedlík . V sobotu jsem ho jedla poprvé, chutnal mi tak středně :D .
Daleko víc mi chutná kukuřičný knedlík, ten se prodává pod názvem Kukuřičná polenta a je to lahůdka. Jinej knedlík už ani nekupujem. Určitě by šel udělat doma, ale do toho jsem se ještě nepouštěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
6.6.05 18:02

Mňam, já kukuřičnou polentu taky ráda :D . Dělám ji na cibulce a se zelím, stejně jako se dělají knedlíky. Vyrábí se s kukuřičné krupice, soli a vody, ale jak, to přesně nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
6.6.05 18:05

Holky ja jsem jeste nic z kukuricne polenty nic nevarila :roll: .Jak to vlastne pripravujete :?: :?: Napsaly by jste nejake receptiky :?: Diky Kaila :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
6.6.05 18:12

Kaio , ta polenta vypadá opravdu jako knedlík, jen je zabalená v takové průhledné fólii. Můžeš ji nakrájet na plátky (jako knedlík), ohřát v páře a používat všude tam, kde bys normálně použila právě knedlík. Ale skoro bych doporučovala ji nejdříve vyzkoušet na té cibulce a s kys. zelím (osmahnout cibulku, dát polentu nakrájenou na kostičky a až se trochu osmahne, přidat kys. zelí). Chutná přece jen trochu jinak než klasický knedlík, tak abys vyzkoušela, jak se ti ta chuť bude zamlouvat :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
6.6.05 20:54

Holky já si myslím, že by šla uvařit hustá kukuřičná kaše a v něčem vytvořit tvar knedlíku a nechat v lednici utuhnout - nebo tak nějak. Napadlo mě to zabalit do takovýho toho silikonovýho válu na pečení. Ten ale nemám a je dost drahej, možná by to šlo i do mikrotenu, jen by to asi nebylo tak hezký :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
6.6.05 23:24

Tady jsme nasla nejaky recept na polentu:
POLENTA;
recept je určen pro 4 osob(y)
Ingredience:
2l vody, může být i masový vývar, chcete-li
2 lžičky soli
trocha bílého pepře
2 hrnky hrubé kukuřičné mouky
1/4l oleje na smažení

Příprava:
Specialita severní Itálie.
Do hrnce dát vodu, sůl a přivéct do varu. Pomalu a postupně přisypávat kukuřičnou mouku za stálého míchání. Dávat pozor, aby se neutvořily hrudky.
Snížit teplotu na velice nízkou (polenta bude bublat a možná prskat, takže částečné přikrytí hrnce je dobrá věc). Pokračovat ve vaření, až je polenta úplně hustá (asi 30-35min), často míchat . Pozná se že je polenta hotová, když vařečka stojí sama o sobě uprostřed hrnce.

Polenta se může podávat takto připravená, nebo pečená podle dalšího postupu.

Olejem vymazat plech s okrajem, nebo zapékací misku asi 28cmx18cm. Rozetřít do něj uvařenou polentu, nechat vychladnout a stát při pokojové teplotě po několik hodin.

Vyklopit polentu z plechu a nakrájet obdélníky, čtverce, kosodelníky atd. podle Vašeho přání. Rozehřát asi 1/4 hrnku oleje na pánvi na velice horký, přidat kousky polenty, snížit teplotu a osmažit polentu na obou stranách do zlatohněda (asi 5min.).

Polentu podávat horkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
6.6.05 23:28

POLENTA recept:

Pečená polenta se zeleninou

recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 55 minut

Ingredience:
400 g kukuřičné krupice,
200 g limburského sýra,
1 cibule,
1 červená a žlutá paprika,
200 g rajčat,
150 g fazolek,
200 g brokolice,
100 g hub šiitake (event. žampiony),
25 g másla,
100 ml bílého vína,
sůl,
pepř,
cukr
Příprava:
1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Krupici vmí­cháme do 500 ml vroucí slané vody a necháme přejít varem. Kaši rozprostřeme ve vrstvě silné 1 cm na plech vyložený papírem na pečení.
2. Sýr nakrájíme na malé kostičky a posypeme ji­mi polentu. Pečeme v troubě asi 20 min.
3. Oloupanou cibuli jemně posekáme. Zeleninu očistíme, omyjeme. Papriku nakrájíme na nudlič­ky. Fazolky předvaříme asi 3 min. v osolené vodě a dáme okapat. Brokolici rozebereme na růžice. Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
4. Cibuli zesklovatíme na másle. Přidáme zeleni­nu s vínem a dusíme 5 min. Ochutíme solí, pep­řem a cukrem. Polentu nakrájíme na kosočtverce a dáme na talíře spolu se zeleninou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
6.6.05 23:30

POLENTA- RECEPT:

Polenta se sýrem fontina - Polenta e fontina in tort
Ingredience:
1 rovná lžička hrubé mořské soli,
300 g hrubé kukuřičné mouky nebo krupice, čerstvě mletý pepř,
4 lžičky čerstvě nakrájených bylinek: tymián, majoránka, dobromysl (oregano),
180 g sýra fontina nakrájeného na plátky (možno nahradit plátkovým čedarem),
50 g másla
Příprava:
Ve velkém hrnci uvedeme do varu 1,5 litru vody a osolíme. Za stálého míchání (nejprve metlou na sníh, potom vařečkou) opatrně tenkým praménkem přisypáváme kukuřičnou mouku. Polentu vaříme na mírném ohni asi hodinu. Po celou dobu varu ji musíme míchat, jinak se připálí.
Jakmile se polenta začne oddělovat od stěn hrnce, vlijeme ji do formy vypláchnuté studenou vodou. Necháme vychladnout a v celku vyklopíme. Nití polentu vodorovně nakrájíme na pláty asi 0,5 cm silné.
Do nákypové formy vytřené máslem střídavě klademe plát polenty a plátky sýra.
Každou vrstvu posypeme pepřem a bylinkami. Poslední horní vrstvu tvoří polenta. Na ní dáme vločky másla a v troubě předehřáté na 200°C (plyn stupeň 3) pečeme půl hodiny, dokud polenta nebude mít zlatohnědou kůrčičku.

Název polenta pochází pravděpodobně z latinského názvu "puls”, což znamená kaše. Původně se vařila z mletého obilí nebo ze zeleniny, ve středověku z fazolí utlučených v hmoždíři a smíchaných s cibulí a olivovým olejem. Dochucovala se šalvějí, fíky nebo medem. Jakmile se v 19 století začala pěstovat kukuřice, byla polenta často jedinou potravou, které měli sedláci dostatek. Dnes se polenta vaří jen z "farina gialla” žluté nebo bílé kukuřičné mouky. V mnoha italských regionech je to velmi oblíbená příloha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí