Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@beeerush no to nevím, to se vykládalo na rodinné sešlosti před pár lety, písemně jsem nic neviděla, ani nevím, jestli je to pravda, ale mě by opravdu zajímalo, jak se bez cukru dá docílit „neplesnivění“?
Co jsem si o tom v lete nacetla, tak tu marmeladu je proste treba nejak zakonzervovat.
Cili bud jako nase babicky - da se poradna davka cukru a pak se to vari, vari a vari, az to zhoustne. Cili to bude pekelne sladke.
Nebo holt pouzit chemii - zelirovaci cukr, gelfix a pod. A tam se dava klidne pomer 3 dily ovoce na 1 dil cukru.
Nekdo pouziva jen pektin. Ale to nevim, jakou to ma potom trvanlivost ![]()
@beeerush píše:
Ahoj mamči,
Jako většina z vás nechci cpát děti cukrem a v běžném pečení ho bez problémů nahrazuji, ale u vánočního cukroví jsem v koncích. Respektive u většiny receptů jde zcela vynechat (např. Cukroví, které se pak obaluje v cukru) ALE stále řeším problém s lineckým, které mi prostě nejde, když vynechám cukr strašně se drolí, tak mě napadlo, jestli některá z vás nemá zkušenosti nahradit u lineckého cukr medem??
Normálně nahrazuji cukr medem nebo ovocným cukrem, vždy ještě uberu z receptu třetinu tuku. Linecký s medem je ok, není to jako perníky, dávám špaldovou mouku a potírám marmeládou od Lídla. Ta je s ovocným cukrem, je moc dobrá.
@beeerush píše:
@zuzina85 aha vidíš, to mě nenapadlo, že by to mohlo ztvrdnout…a kolik tak dáváte do lineckého cukru? Dáváte plnou dávku? To se ale pak nedá jíst
já dávám hnědý cukr a určitě míň - tak polovinu, 3/4…kontroluju uždibováním
a napadá mě, možná by šlo sladit cukroví i stévií. Mně osobně nechutná, ale někdo s tím sladí čaj, sladké pečivo,…:)
@Luca82 píše:
Jakpak se dela marmelada bez cukru?
Ja si delala v lete svoji, kam jsem dala tak polovinu davky cukru, ale dostala jsem marmelady od mamy a to je teda hruza.
Ale ona tedy tvrdi, ze tam ten cukr dat musi
Je pravda, že je chutnější klasická s cukrem (ale obecně je všechno „poctivé“ chutnější než zdravá varianta, že). Vybírám hodně sladké druhy ovoce jako meruňky, sladké višně, třeba jahody jdou v marmeládě bez cukru spíš do kysela. Ale naopak zase obsahují víc přírodního pektinu - nejvíc ho má rybíz, který se může přidat do kombinace s hlavním ovocem, to je pak mňamka. Konzervantem je i sůl - takže dávám trošku víc soli, hotový pektin z citrusů a agar. Vždy se povedla, ale dělám marmeládu právě kvůli náplni do dortů, cukroví, perníku…samotné na pečivu jsem je nikdy moc nejedla. Jako náplň je ale právě ideální - není tak sladká, že tě z toho chytnou zuby a nepřebíjí chuť základu. ![]()
@zuzina85 a kolik soli na kolik KG ovoce? Loni jsem zkoušela jablková povidla a s tou solí to byl hnus a to psali, že to v chuti neni poznat ![]()
@zuzina85 Stevie mi taky nechutná a slad taky ne, resp.se sladem neumím pracovat, aby to nebylo poznat na chuti. Používám i různé sirupy, ale do toho lineckého jsem to nikdy nezkusila, tak uvidíme letos…Nakonec mě uprostřed pečení schválila střevní chřipka, tak mám aspoň čas na vymýšlení jak vylepšit cukroví ![]()
@beeerush píše:
@zuzina85 a kolik soli na kolik KG ovoce? Loni jsem zkoušela jablková povidla a s tou solí to byl hnus a to psali, že to v chuti neni poznat
asi půl lžíce na kg, já to fakt na chuti nepoznala ![]()
@beeerush píše:
@zuzina85 Stevie mi taky nechutná a slad taky ne, resp.se sladem neumím pracovat, aby to nebylo poznat na chuti. Používám i různé sirupy, ale do toho lineckého jsem to nikdy nezkusila, tak uvidíme letos…Nakonec mě uprostřed pečení schválila střevní chřipka, tak mám aspoň čas na vymýšlení jak vylepšit cukroví
slad jsem nikdy nepoužívala, to vůbec nevím
sirup bych osobně nepoužila, bála bych se, že to těsto změní strukturu nebo bude moc tekuté, ale našla jsem, že ho někdo radí použít místo cukru: http://www.bio-medunka.cz/…ocni-cukrovi ![]()