Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, delší dobu mě trápí jedna věc. Mám jinak úžasnou tchýni, ale komentuje každý gram mého syna. Syn má 4 a není tlusté dítě. Jí celkem zdravě, má hodně pohybu, chodí do Sokola a sladkosti dostává opravdu výjimečně. Jenomže, oproti některým dětem je opravdu pevnější. Nemá dvě brady a bříško má max chvíli a to těsně předtím, než se vytáhne. Poznámky na syna mě už trápí a vážně nechci, abych ho vedla k obezitě, ale nevím co dělat lépe ![]()
A kolik měří a váží? Jaci jste vy rodice? Co říká dětská doktorka? Pokud jí normálně a hýbe se dostatečně, tak asi nemáš co víc dělat. Ale ono si pod zdravou stravou a dostatkem pohybu člověk představí naprosto cokoliv, takže těžko říct, jestli a kde mate mezery.
Těžko říct, když tvého syna neznáme. Já mám taky kamarádku, která tvrdí, že její dcera má bytelnější kostru. Ano má, ale taky kila navíc. A to si nechce připustit. Některým dětem je prostě třeba tu stravu hlídat víc.
Pokud nemá břicho, tak bych to ve 4 letech neřešila a tchýni řekla, že mě její poznámky vadí, že se snažíte o zdravé stravování. Na druhou stranu je fakt důležité jak vypadají rodiče, bohužel dost často, když mají rodiče nadváhu, tak jim nadváha u dětí přijde v pohodě, omlouvají to, že jsou to děti a vyrostou z toho - no, většinou nevyrostou a nesou si to celý život. Ono to ani tak není genetické, jako spíš stravovacími návyky. I když se jí celkem zdravě, neznamená to, že se musí jíst pořád.
Uz jsem videla 4 lete dite, ktere melo nakroceno k obezite a maminka to nevidela. Tezko bez fotky soudit, kde je pravda. Zeptej se treba nejake dobre kamaradky, at to nezavisle posoudi. Deti s nadvahou je porad vic. Co je hodne pohybu? Dite v tomto veku se ma hybat vetsinu bdeleho casu, tak 7 hodin denne. Hodina v sokole je jak nic. Zase si rodice casto mysli, ze staci treba 3 hodinove sportovni krouzky(u starsich), ale tak to neni. Obzvlast kdyz je privezou i odvezou autem.
Tohle je hodně složité téma. Když to máš doma, máš to jako normu.
U nás zase tchýně měla u obou dětí problém, že jsou vychrtlé, nutila je jíst a jídlo jim pěkně zprotivila. Ale je pravda že oba kolem 4-5 let byli v grafu pod 10. percentilem.
Na druhou stranu sousedi mají 2 děti, kdy je jedno normální a druhé oplácané. Tak to vidím já. Oni vidí vychrtlé a normální. Neustále si stěžují, jak to normální dítě nejí a snaží se, aby dítko přibralo…
Dala bych si dítě do grafu a zeptala se i doktorky.
@Sany80s
@Midaku přidávám dvě oříznuté fotky postavy. Mě už vážně napadá jen nějaký výživový poradce, ale ani nevím jestli pro děti nějaký existuje.
@nikinnna Kolik váží a měří? Rodiče jsou někdy neobjektivní, nicméně tchyně taky jistě nemá postavu bez chyby. Tak ať se nejdříve zaměří na sebe a až bude dokonalá může řešit ostatní.
@nikinnna tak z fotek ve volnější oblečení těžko něco poznat. Nohy hubený určitě nemá, ale zase nejsky extrém to taky není. Napíšeš ty míry? Dej si ho do grafu a uvidíš. Koukni na rustovyhormon.cz. Já Já dvě děti hubené jedno normální. A jak jsem zvyklá na ty dvě hubené, tak mi to normální přijde oplacane. Ale dcera je přesně na 50 percentilu, zatímco kluci mají poměr výšky a váhy někde mezi 10 a 25 percentilem. Jak jsem psala, rodiče jsou často neobjektivní.
@Alušáček já se přiznám, že vůbec nevím. Váha nám funguje všelijak, jednou mi 5 kg přidá a za pět minut ubere. Dětská doktorka ho měří a váží jen na preventivních prohlídkách a další má až v pěti letech. Nahrála jsem dvě fotky pro představu jak vypadá. Objektivně asi opravdu je oplácanější, než někteří spolužáci.
Mně ty nohy a ruce na fotkách přijdou už tlustý ![]()
Ale důležité jsou míry a dlouhodobější graf
@nikinnna normální kluk, ale žádný atlet ze Sokola to není. Jestli má tolik pohybu, zdravou stravu a žádné sladké, tak bych se asi trochu bála, že je něco špatně, protože bych ho tipla spíš na fandu tabletu, co si rád dopřeje.
Můj čtyřletý je mimo graf opačným směrem. Neudělám s tím nic. Akorát na nás lidi čumí, jakože mu určitě všechno sežereme. Je to citlivé téma, všichni se nějak snažíme dělat co se dá.
@lucenka píše:
Mně ty nohy a ruce na fotkách přijdou už tlustý
Ale důležité jsou míry a dlouhodobější graf
No, jo, ty abys nenapsala něco ošklivýho. ![]()
@nikinnna píše:
@Alušáček já se přiznám, že vůbec nevím. Váha nám funguje všelijak, jednou mi 5 kg přidá a za pět minut ubere. Dětská doktorka ho měří a váží jen na preventivních prohlídkách a další má až v pěti letech. Nahrála jsem dvě fotky pro představu jak vypadá. Objektivně asi opravdu je oplácanější, než někteří spolužáci.
Nepřijde mi tlustý a děti rostou skokově, za tři roky může být samé žebro. Pokud víš, že má zdravou stravu a dost pohybu, nic víc neřeš. A kdybys jen měla pochybnosti, skoč si k dr to pořešit, nemusíš čekat na pětiletou prohlídku. Nejsme podle šablony. Já jedno dítě mám velmi, velmi hubené a taky vždy bylo zdravé a poslouchala jsem blbé pindy. Nejsme podle šablony ani my dospělí.