Zdravotní problémy po celkové anestezii

Napsat příspěvek
Velikost písma:
60142
1.5.17 14:35
@inkakřivák píše:
@Baba Víš, ono to zní moc hezky - nechat pacienta vybrat, kde to jde. jenže ten pacient je jednoduše laik, a moc ta rizika a problémy nebude schopen vyhodnotit. Já osobně raději tohle ponechám na lidech, kteří se v oboru vzdělávali a vzdělávají. Já si můžu něco načíst, ano, něco mi mohou vysvětlit lékaři, ale přesto nikdy nebudu znát všechno komplexně tak, jako ten lékař.
@tapetra A takhle bych to taky brala - pokud se mi něco nelíbí, tak odcházím, en? protože ještě jinak - na internetu bych si spíš než dílčí a pochybné info hledala hodnocení nemocnice a třeba popis zákroku, který mne čeká. A když si najdu nemocnici, která mi vyhovuje, jdu tam. Ale mluvit lékařům do jejich práce, to ne. Já jsem v podstatě zbabělec a když m nabídnou uspat, tak jenom zajásám.

No vsak doktor ma ty dva druhy anestezie vysvetlit. Ale, mas pravdu, laik to objektivne posoudi tezko a doktor to taky muze podat tak, aby se mu to hodilo. I podvedome. Bambulin treba ma tendence CA spis strasit.
To co rikas Ty - brat uspani, rika spousta lidi. Ono ale fakt nejde o spanek, je to rizene koma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80287
1.5.17 14:39

@Baba Hele já nejsem doktor, dobře, tak je to řízené koma. Myslíš, že mi tohle vědomí pomůže, až půjdu na další zákrok? A na ten půjdu? Proto říkám, že o některých věcech prostě nechci nic vědět, je to pro mne lepší. Já jsem dokonce tak nezodpovědný pacient, že nedávno jsem odmítla i nabídku - podrobně vám vysvětlíme, co a jak a kde budeme řezat. Ne, děkuji, nechci - podepsala papír a dobrý. Usnula, probrala a jupí domů. Protože jsem stresák a přemíra informací, které nejsem schopna posoudit, by mi opravdu neudělala dobře. Takto jsem to myslela. Jo, vím co mne čeká a nemine, ale detaily děkuji nechci.
jednoduše než do toho jít s vědomím, že se z toho řízeného komatu tedy nemusím probrat ( vím, že se to může stát, ale nechci aby mi to někdo připomínal, když čekám na předsálí), tak tam raději jdu a když se neproberu, no tak o tom nevím, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
1.5.17 14:56
@inkakřivák píše:
@Baba Hele já nejsem doktor, dobře, tak je to řízené koma. Myslíš, že mi tohle vědomí pomůže, až půjdu na další zákrok? A na ten půjdu? Proto říkám, že o některých věcech prostě nechci nic vědět, je to pro mne lepší. Já jsem dokonce tak nezodpovědný pacient, že nedávno jsem odmítla i nabídku - podrobně vám vysvětlíme, co a jak a kde budeme řezat. Ne, děkuji, nechci - podepsala papír a dobrý. Usnula, probrala a jupí domů. Protože jsem stresák a přemíra informací, které nejsem schopna posoudit, by mi opravdu neudělala dobře. Takto jsem to myslela. Jo, vím co mne čeká a nemine, ale detaily děkuji nechci.
jednoduše než do toho jít s vědomím, že se z toho řízeného komatu tedy nemusím probrat ( vím, že se to může stát, ale nechci aby mi to někdo připomínal, když čekám na předsálí), tak tam raději jdu a když se neproberu, no tak o tom nevím, ne?

No jo, ale treba by si to zvazila a sla radsi na regionalni :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80287
1.5.17 15:20

No nevím, zda zrovna tohle by se dalo nějakou lokálkou zvládat - myslíš že ledviny, žlučník aj. podobné by šly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
1.5.17 15:30
@inkakřivák píše:
No nevím, zda zrovna tohle by se dalo nějakou lokálkou zvládat - myslíš že ledviny, žlučník aj. podobné by šly?

No kazdy vykon samozrejme v regionalne anestezii delat nejde.ale kde ta moznost je, mel by si vybrat pacient.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80287
1.5.17 16:01

V tom se s tebu nepřu, ale dodala bych dobře poučený pacient. A ted jsme u toho - jak moc můžeš veškerá rizika a klady a zápory jednotlivých typů vysvětlit třeba 80 let starému člověku nebo nějaké nadšené přírodní ženě/muži s jejich postojem typu doktoři jsou hrabivci a bezohlední darebáci. Anebo třeba vylekaným rodičům, protože jejich dítě právě utrpělo nějaké úraz a oni se prostě bojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
1.5.17 16:06
@inkakřivák píše:
V tom se s tebu nepřu, ale dodala bych dobře poučený pacient. A ted jsme u toho - jak moc můžeš veškerá rizika a klady a zápory jednotlivých typů vysvětlit třeba 80 let starému člověku nebo nějaké nadšené přírodní ženě/muži s jejich postojem typu doktoři jsou hrabivci a bezohlední darebáci. Anebo třeba vylekaným rodičům, protože jejich dítě právě utrpělo nějaké úraz a oni se prostě bojí.

To mas ve vsem - ockovani, porod taky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80287
1.5.17 16:13

Přesně tak. Já jsem se jednou rozhodla, že lékařům budu věřit, protože znám jejich studia, vím, co to obnáší a ty, co znám, tak skutečně nechtějí pacienta ani zmrzačit, ani zabít, ani otrávit. Znám ano, i špatného, jistě, ale z převážné většiny jsou to lidé bojující za své pacienty a za jejich zdraví a i proti nim samotným. Protože spousta pacošů dělá všechno proto, aby se zabili a zmrzačili, popřípadě spadli do invalidního a ten doktor bojuje s nimi často urputněji než s jejich nemocí. prostě to znám. takže já se jim nebráním a když přijde a řekne - tohle musíme uříznout, no tak co, optám se, zda skutečně proč a jaké jsou jiné možnosti a pokud nejsou, no tak jo. myslím si, že jim to žádnou radost nedělá a kdyby to dělat nemuseli, byli by raději.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.5.17 18:14

můj názor

Běžně do diskuzí nepíšu, ale tohle jsem nevydržela. Psala jsem se jenom jednou a tak si ani nepamatuji předchozí heslo k nicku. Tak jestli mi psal někdo zprávu tak prosím na tento nick.
Mno, pravdu zde mají tak trochu všichni diskutující. Doufám, že obnovitelku správně chápu.
Takže můj pohled jakožto anesteziologické sestry s letitou praxí:
a) narkóza je skutečně největší záhul pro tělo ze všech druhů anestezie - souhlasím.
b) mnohé z toho, co se dělá v narkóze, by šlo třeba v epidurálu - souhlasím.
S čím nesouhlasím se zakladatelkou je motivace, proč je u nás tolik narkóz (zbytečně hodně - s tím opět souhlasím.

Můj názor (=zkušenost):
a) Ve špitálech je hodně starších anesteziologů - epidurály apod. umí spíše ti mladší. Je lepší, když dobře dělají to, co dobře umí.
b) hodně pacientů to chce prospat
c) provozní důvody - u malých výkonů - než se babrat s epidurálem, hodí se tam Propofol a jede se.

Moje rady:
Druh anestezie lze často domluvit, ale počítejte s tím, že Vás budou nutit do toho na co jsou jsou zvyklí. Jde o to vytrvat a ev. jít jinam.

A moje maličkost:
U uspávání jsem denně a vidím co to s lidmi dělá. Já sama bych do narkózy šla jen v ohrožení života. Vždy bych volila méně zatěžující způsoby - často to lze. Je to moje tělo pokud se rozhodnu špatně, tak už to nevrátím. Ale každý jsme jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
2.5.17 18:28

@dusicka76apul Ahoj, děkuju za tvůj komentář. O diskuzi vedle čtu, že nějaká lékařka chce uspat čtyřleté dítě kvůli vyšetření sluchu, které „nevydrží být 20 minut v klidu“. Nejsem sice odborník ušař, ale vyšetření - i vysoce specializovaná - se i velmi u malých dětí dělá bez nutnosti jejich uspání. Považuješ to za běžný postup? (Ve smyslu - dítě nespolupracuje, tak ho prostě uspíme?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
2.5.17 18:31
@hanka.br. píše:
@dusicka76apul Ahoj, děkuju za tvůj komentář. O diskuzi vedle čtu, že nějaká lékařka chce uspat čtyřleté dítě kvůli vyšetření sluchu, které „nevydrží být 20 minut v klidu“. Nejsem sice odborník ušař, ale vyšetření - i vysoce specializovaná - se i velmi u malých dětí dělá bez nutnosti jejich uspání. Považuješ to za běžný postup? (Ve smyslu - dítě nespolupracuje, tak ho prostě uspíme?)

Zalezi jake vysetreni. Treba ba MR male dite uspat musis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.5.17 18:38
@hanka.br. píše:

Možná to není narkóza jako taková. Existuje tzv. analgosedace - analgetika + něco na uklidnění. Dítě vpodstatě spí - mozek fuguje. Možná myslela toto.
Narkóza není spánek - mozek při ní vykazuje na EEG aktivitu jako mozek mrtvého člověka.
Rozdíl je velký. Analgosedace je bezpečná. Narkóza - nikdy nevíte, co s v tom mozku vymaže, spojí, přepojí - nikdo to neví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
2.5.17 18:42

Dušičko,
a co kyretáž v analgosedaci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
2.5.17 18:46
@Baba píše:
Zalezi jake vysetreni. Treba ba MR male dite uspat musis.

To chápu. Mluvím o vyšetření sluchu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.5.17 18:50
@tapetra píše:
Dušičko,
a co kyretáž v analgosedaci?

Dusička, néé dušička. Anesteziologům a jejich jejich sestrám se přezdívá /dusiči/ od slova dusit. Důvod je zřejmý.
No kyretáže a malé gynekologické výkony. Analgosedaci ne, protože hrozí reflexní reflexní podráždění gastrontestinálního traktu - mohou být komplikace. Ale není žádný důvod ani to dělat v narkóze, kromě výše uvedených - zvyk, pohodlnost a přání pacientky to prospat. Pokud bychom hleděli čistě na profit pacienta, tak jednoznačně epidurál. Někdo tu už napsal, že dobře provedený epidurál je zcela bezpečný, ale i dobře provedená narkóza je vždy riziková.
Jinak kyretáž uměli starší gynekologové udělat v paracervikálním bloku (pouze místní umrtvení) a v zahraničí se to dělá často také tak. Asi nic příjemného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí