Zdražování a válka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
704
8.3.22 07:57

Rusko otevřeně pohrozilo možností pozastavit dodávky plynu plynovodem Nord Stream 1. Možnost zmínil místopředseda ruské vlády Alexander Novak ve vysílání státní televize. :?

https://www. seznamzpravy. cz/clanek/zahranicni-rusko-prislibilo-dalsi-klid-zbrani-ukrajina-chce-prime-jednani-prezidentu-192442#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy. sznhp. box&dop_req_id=QwioBp21Bbs-202203080647&dop_id=192442&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
.................................................................................... ,, …v Česku to bude 200 a více euro za MWh…"
@matkabagristy píše:
V takove mire, jak se uvadi v citovanem clanku?

Nezbývá, než počkat, zda se předpověď vyplní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13974
8.3.22 07:58

@vokishka ono je už zaseto. Obilí se seje na podzim. Spíš, avy se o to na jaře nekdo postaral.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
8.3.22 08:00
@spetrs píše:
Rusko otevřeně pohrozilo možností pozastavit dodávky plynu plynovodem Nord Stream 1. Možnost zmínil místopředseda ruské vlády Alexander Novak ve vysílání státní televize. :?

https://www. seznamzpravy. cz/clanek/zahranicni-rusko-prislibilo-dalsi-klid-zbrani-ukrajina-chce-prime-jednani-prezidentu-192442#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy. sznhp. box&dop_req_id=QwioBp21Bbs-202203080647&dop_id=192442&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Nezbývá, než počkat, zda se předpověď vyplní.

vzdyt v tom clanku, co tu citujes, se pise toto:Před válkou se v Česku zvýšily ceny energie o 300 procent.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
704
8.3.22 08:11
@matkabagristy píše:
vzdyt v tom clanku, co tu citujes, se pise toto:Před válkou se v Česku zvýšily ceny energie o 300 procent.

Asi měl na mysli:

https://www.kalkulator.cz/…-2022-prijde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
8.3.22 08:14
@stinga píše:
@free333 tohle o tom obilí je určitě celé pravda, akorát nevím, jak by teď Ukrajinci pracovali na poli, když tam mrzne a ještě příští týden mrznout bude - ale na jaře to určitě bude velký problém

To není jen o setí. Musíš si tu půdu připravit. Naši přímí sousedí jsou větší zemědělci na JM. Soused denně i ti další jeho lidi vyjíždí s traktory na pole i teď. Přes den nemrzne a to dělají přípravu. To může být část, která Ukrajincům na polích bude chybět, že na to nemají čas.
A to doufám, že letos sousedi nechají většinu výpěstků doma. Že oni velkou část každý rok prodají do Rakouska. Teď to bude třeba tady udat.

Příspěvek upraven 08.03.22 v 08:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
8.3.22 08:19
@spetrs píše:
Asi měl na mysli:https://www.kalkulator.cz/…-2022-prijde

v tom musim dat za pravdu. Velkoobchodni ceny elektriny sly za posledni rok hodne nahoru v cele evrope. Proto taky doslo ke krachum BE a dalsich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
8.3.22 08:21
@Pudloslava píše:
určitě byli lidé, kteří si toho vážili i dřív
a těm ostaním se alespoň otevřely oči (jak já nesnáším to úsloví, lepší mě nenapadá)

mě vždycky bylo líto trpících v zemích třetího světa a velmi mě mrzelo, jak byly třeba příspěvky Člověka v tísni napadány výroky, že takovým leda balíček kondomů atd… Tam děti uírající hladem, za 200 kč jídlo na měsíc, tady sbírka na nákladnou operaci nalezené kočky, kterou vlastně ani nikdo nechce.
V uprchlických táborech žijí v příšerných podmínkách rodiny s dětmi už celé roky.

Já jsem moc ráda za vlnu solidarity s UA, jen je mi prostě líto těch ostatních.

Já třeba přispívám na různé charity fakt hodně v poměru k platu, celý život pomalu při každé sprše myslím na to, jaké mám štěstí že se můžu máchat v teplé a nemusím se plahočit pět kilometrů s kanystrem jako děvčata v Africe, ale to zároveň neznamená, že nepojedu nikdy na dovolenou (i když teda my jezdíme max ob jeden rok) nebo že nejsem nervózní ze šíleného zdražování jídla.

Taky nesnáším svatouškovské řeči ve stylu „nestěžuj si, že nemáš na boty, když někdo jiný nemá ani nohy“ :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33457
8.3.22 08:22
@Plamí píše:
@adresa
A chceš recepty na klobásy a párky, nebo tě zajímá, jak to zavařit?
Zavaření je v tlakovém hrnci, velmi pomalu zahřívat, jinak ti ze sklenic všechna tekutina uteče,( vyvře) pak 20 minut při 120 °C a opět velmi pomalu zchlazovat. 🤔 Chce to cvik..Nebo to zkus v troubě, tam to chce 30 minut. Zavařované uzeniny se navíc solí a koření, protože to utíká do láku.
Mám recept na norimberské párečky, základní běžné párky, dolnozemskou klobásu, mám jich strašně moc, hlavně z knížky Vladimíra Dyka vše o uzení. Co konkrétně potřebuješ? Nebo se po té knížce podívej, dala by se jistě sehnat.

Ahoj, děkuji.

Recept na základní párky uvítám.
Po knize se podívám, máme udírnu, manžel udi maso, jiné výrobky jsme zatím nezkouseli

K masu - takhle zavařuješ jen uzené, nebo i syrové maso? Četla jsem, že syrové by se mělo zavařit nadvakrát. Poprvé 2 hodiny, zchladnout, druhý den hodinu. Kvůli botulotoxinu.

A poslední dotaz - jak dlouho skladujete, rok, i dva? Máme chladnejsi tmave prostory, ale v létě v tropech tam teplota stejně stoupne na 22-23.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26862
8.3.22 08:26
@matkabagristy píše:
V takove mire, jak se uvadi v citovanem clanku?

Nase domacnost. Obchodni cena plynu do rijna 2020 900,–Kc, od listopadu 2020 1800,–Kc za MWh. Kolik to asi je procent? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
8.3.22 08:26
@matkabagristy píše:
v tom musim dat za pravdu. Ceny elektriny sly za posledni rok hodne nahoru v cele evrope.

Otec má fix a už 2× mu došel dopis, že mu elektriku zvedají. Ale to nevím, jaká je to společnost. Jsem mu nadávala, že lezl k nějaké podivné firmě. My máme eon, fix a sníženou sazbu, protože máme větší odběr, když máme barák a topení v elektrice, takže celkově víc odebíráme, než použije elektriky běžná domácnost. Zatím nám nic nezvedli. Pořád jedeme těch 4,5 tis. měsíčně, zatím každý rok kolem 16-17tis. vraceli. Teď si myslím, že buď nic nevrátí nebo minimum. Plyn nemáme vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
8.3.22 08:27
@Wani píše:
V Japonsku vozí půlka lidí psa v kočárku, nikomu to tam divné nepřijde, nic si tím nekompenzují.

Mně třeba narovinu přijde jako „rozcapenost“, že má někdo čas a energii řešit, jaký je to úpadek, když má někdo psa v kočárku, nebo koně, nebo že jezdí na dovolené, nebo že si mladý kluk nalakuje nehty např.

Když se mě to netýká a nikomu to neubližuje, nechápu proč bych se měla pohoršovat nad tím, co někomu jinému přináší radost, nebo na co je zvyklý, jako by v životě nebylo dost opravdových problémů :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
8.3.22 08:30
@cecetka píše:
Nase domacnost. Obchodni cena plynu do rijna 2020 900,–Kc, od listopadu 2020 1800,–Kc za MWh. Kolik to asi je procent? :nevim:

My jedeme na elektrinu, takove zvyseni jsme nezaznamenali. Za 10 let se nam to zvedlo tak o 30%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33457
8.3.22 08:30

K nedostatku obilí, o kterém tu byla řeč.
Teď ráno jsem poslouchala reportáž z pekařství ve Veverske Bítýšce. Majitel pan Balabán mluvil o nevyhnutelném zdražování a dalších věcech, týkajících se současně situaci.
Mj. Říkal, že pokud jde o pšenici, jsme soběstační, máme ji dost. Ale jiné země ve světě ne, ty nakupovaly v Rusku, na Ukrajině. Teď nemůžou, takže poptavaji jiné země, které pšenici mají, tedy i na. A tato mimořádná poptávky zvedá cenu pšenice i pro nás. Samozřejmě, jen hlupák by levně prodával v CR, když má příležitost vydělat víc. Takže máme jen 2 možnosti, buď koupíme dráze, nebo vůbec.
Ale pšenici máme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33457
8.3.22 08:31
@Liberalissima píše:
Mně třeba narovinu přijde jako „rozcapenost“, že má někdo čas a energii řešit, jaký je to úpadek, když má někdo psa v kočárku, nebo koně, nebo že jezdí na dovolené, nebo že si mladý kluk nalakuje nehty např.Když se mě to netýká a nikomu to neubližuje, nechápu proč bych se měla pohoršovat nad tím, co někomu jinému přináší radost, nebo na co je zvyklý, jako by v životě nebylo dost opravdových problémů :roll:

Přesně. Ať si každý dělá radost čím chce, když na to má. Zase tím dá vydělat někomu jinému. Co je na tom špatného. Nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1602
8.3.22 08:46

@Pidulka1991 jen technická - na podzim se seje tzv. ozim. Což je jen pár druhů. Zbytek se seje na jaře. S tím, že bude problém, kdo se postará, souhlasím :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat