Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Valerie. Rie píše:
Mám známou a ta má Lindu a říkají ji Lali, Lalinko![]()
Tyhle zkratku znám spíš pro Lauru, což je trochu hůř vyslovitelné jméno.
@Alušáček co za jmeno je Óňa? To je silene
a souhlasim s tebou, proc davat nejake jmeno a pak to divne komolit, taky nechapu… jedna dve nejake normalni zdrobneliny, pripadne jen zakladni tvar a hotovo, ja si treba stejne myslim, ze nase bude kocicka a beruska a podobne
tomu se neubranim
@Jogo-Bela já to znám u Ondřeje. Spoluzakovi doma říkali Oňo, Onďo.. mně se to vcelku líbí, k němu to prostě sedí.
Myslím že si každý může oslovovat dítě jak chce. A říkat Stele Elo mi přijde v pohodě. Syn je Radim a taky jsem už párkrát slyšela oslovení Dymi. Neříkám mu tak, ale divné mi to nepřijde.
Jenom takový detail, nezapomeň, že dítě budou oslovovat třeba ve školce a škole i jiní, takže bych vyškrtnula to, kde se mi nějaké zdrobněliny hodně nelíbí. Esther a Esterko je paráda, syn má ve školce kámošku. Ale když tu někoho napadlo Esinko, což je fakt děs, měla bych strach, že to nějakou šílenou učitelku nebo babičku napadne taky. Našemu Erikovi taky jedna nejmenovaná osoba říká Erinko ![]()
Příspěvek upraven 31.05.20 v 23:28
@Lisa_Qr píše:Říkat Stelle Eli mi přijde uhozený, to samý říkat Veronice nebo Dominice Niky, nebo Ester říkat Terko
Taky vybírám a říkám různé varianty jmen, zdrobneliny jak by ji asi říkali pak v kolektivu. A tady jsem cetla ze Stele rikaji i Eli. Co vy na to? Je to jako niky u Veroniky, Dominiky, zas si to umim víc představit nez u Daniely, Gabriely. Elen je moc exotika už. A Valentynka moc dlouhý, je to tezky něco vybrat. Katkam vadi Katko, Luckam - Lucko (přitom to je nejčastější osloveni od cizích lidi ) a to je skoda. Esterko - Terka. A když si doma zvyknete na Osloveni Lindicka proč ne.
Me se zdrobneliny vubec nelibeji. Mame syna Robina a presne tak jsme ho vzdy predstavovali. Rikame mu Robi nebo Robine. Lide mu i tak ale casto rikali Robinku, coz mi prijde hrozne, a casto ani nerespektovali nase prani mu tak nerikat. Ted jiz zijeme v zahranici, tak uz to neresime.
@Alušáček píše:
@Lisa_Qr Moc nechápu proč by někdo pojmenoval dítě Stela, Ester a pak je oslovoval Elo a Terko, to se rovnou mohly jmenovat Ela a Tereza. Nemám ráda hloupé patvary jako Dáda, Máťa, Óňa. Líbí se mi používat jména tak jak jsou, nebo je normálně zdrobnit, například Markétu oslovím Markétko nebo Marketo, ne Maky, Macku a podobný blbiny.
Vidíš, já mám Teodoru a když jí někdo řekne Teodorko, tak se na něj naštve, protože se jí to nelíbí. Je to Teunka nebo Teuška.
@Lisa_Qr to byl důvod, proč jsem tyhle jména vyřadila hned. Když uz se mi líbí jmeno, tak z nějakého důvodu a ne proto, že se mu da říkat uplne jinak.
Ale některý tebou jmenovany varianty slyším poprvé.
Na rodinu se vykašli, Tebe se též nkdo neptal, jak se chceš jmenovat
. Zdrobněliny bych také nezkoumala - máme v rodině malou Annu a Kateřinu a říkáme jim základním tvarem, je nejhezčí
. A jinak já mám též Stellu a říkám jí Stel, Stelko, nebo Stella by Starlight - podle jedné písně ![]()
Já mám doma Jana a říkáme mu Honzíku
divné mi to nepřijde
(vtip) ne, vážně, taky se mi nelíbí některé zdrobněliny. Ale každý máme jiný vkusu, tak respektují přání rodičů a oslovují tak, jak chtějí
Spíše mi vadí, že dneska fakt každý dává jména Stela /, Ema, Nela, Sofie. To na hřišti řekněte Emi a otočí se čtyři
až mi to přijde extrém
![]()
Já si myslím že je to jedno, každý si s tím jménem bude muset v životě najít nějakou cestu. Já třeba nesnáším když u mého jména někdo použije klasickou zdrobnělinu, protože se mi kvůli tomu vždycky vybaví jak se po mě sestřenka vozila, že je o týden starší a já jsem nejmladší z rodiny a nemám nárok na názor. Nejhorší na tom je že několik i světově známých žen má tu mojí zdrobnělinu jako oficiální křestní jméno.
Ale co, teď už jsem dospělá a nemám problém se proti takovému oslovení ohradit.
Syna oslovuji normální zdrobnělinou, dceru zase úplným patvarem, který nemá s jejím jménem moc společného, ale dobře se jím oslovuje. Jak moje děti oslovuje okolí neovlivním jediné proti čemu jsme se ohradili bylo, když tchyně začala syna oslovovat pinďourku, tak se jí manžel zeptal jestli mu nechce říkat ču. áku nebo ko.ote a byl klid ![]()
@Alušáček píše:
@Jogo-Bela Óňo se říká Ondrejovi
tak to je strešné
@Alušáček píše:
@Lisa_Qr Moc nechápu proč by někdo pojmenoval dítě Stela, Ester a pak je oslovoval Elo a Terko, to se rovnou mohly jmenovat Ela a Tereza. Nemám ráda hloupé patvary jako Dáda, Máťa, Óňa. Líbí se mi používat jména tak jak jsou, nebo je normálně zdrobnit, například Markétu oslovím Markétko nebo Marketo, ne Maky, Macku a podobný blbiny.
Příspěvek upraven 06.05.23 v 10:32