Zeleninu jíme - ovoce odmítá

2169
19.7.08 18:35

Zeleninu jíme - ovoce odmítá

Ahoj,

mám 6 měsíčního synka a začínáme s ovocem. Zeleninu, včetně masa, papá nádherně. 20ml na posezení. Ovoce ani náhoou. Zatne rtíky a nic do něj nedostanu. Už jsme zkoušela švestky, jablka, banán a nektarinku. Zkusila jsme i ohřát. Nemáte nějký fígl, jak ho naučit ovoce jíst? Případně, jak dlouho trvalo než si na ovovce zvykly. Moc dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
120
19.7.08 20:31

Přímo zkušenost nemám, starší dcerka papala vše. Osobně bych zkusila přidat něco do mrkvičky. Ta je přirozeně sladká a ovoce se v tom ztratí. Postupně bych zvyšovala koncentraci ovoce a dávala míň mrkve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
19.7.08 21:22

A to jí to dáváš v přesnídávce nebo doma povařený? Přesnídávka bývá sladší a líp se papá. Já bych na dítko netlačila a zkoušela postupně vždy po několika dnech. My jsme první dny u jedení jogurtu málem zvraceli hnusem :-) a pak se po něm mohl utlouct :-)

Nepřihlášená Lasička

• Citovat
  • Upravit
2169
19.7.08 21:48

Mrkev už jsem taky zkoušela - bez úspěchu. I v malé konetraci jablko v ní rozmíchané poznal. Kupovanou už jsem taky zkoušela a ani s ni jsme nepochodila. Asi to nebudud hrotit a uvidím, co přinese čas. Každý den mu dám jen pár lžiček a uvidím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
19.7.08 21:50

Nam to trvalo asi mesic, nez mala zacala jist ovoce - a to jedine banan. Kdyz jsem ji do bananu namixovala trosku neceho jineho, hned to poznala a vyplivla. Ostatni zacala jist az tak kolem 9. mesice. Ja to docela chapu, pokud ovoce neni vylozene prezrale, tak je nakysle. Chce to vytrvat a zkouset a zkouset. Babeta

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
19.7.08 23:32

Nechci se Tě nějak dotknout, ale 20 ml zeleniny je dost málo - takže bych netvrdila, že papáte zeleninu dobře. Určitě po tom potřebuje mlíko nebo prostě moc do jezení není a nechce Ti ani to ovoce.
Ač odpůrkyně kupovaných příkrmů bych zkusila začít s nimi - Frutapura chutná fakt dobře a osvědčila se mi první llžička hruška od Hami. Špatné ovocné přesnídávky nemá ani Hipp, ale nějak roste počet odpůrců přislazování a Hipp docela přislazuje, ale zato to má chutné.
Nepíšeš, zda jsi zkoušela hrušku, pokud ne, tak jí zkus, je to sladké a dětičky prostě na sladké bývají. Ale převařit, namixovat. Dobře chutná v kombinaci s banánen a pak je moje oblíbená kombinace banán - borůvky.
No a pokud budeš hodně zoufalá, tak to přislaď. Ale já nejsem odpůrce malého přislazování - ono totiž vyjde nastejně, jestli dítě sní sladký banán/sladkou hrušku nebo přislazené švestky. Ale to je věc názoru.
Můžeš ovoce taky rozmixovat s obilninovou kaší - asi rýžovou, nebo třeba pohankovou, jáhlovou, to s jablkem chutná taky moc dobře. ¨Ještě podotknu, že nám chitnají víc bio jablka, tak můžeš zkusit i to.

• Citovat
  • Upravit
879
20.7.08 22:48

Ahoj,
můj názor: nelámala bych to přes koleno, nabídla bych vždy po několika dnech, v tomhle věku se chutě strašlivě rychle mění. Stejně je patrně převážně na mléce, ať už kojený nebo UM, takže pokud nebude něco jíst, nijak ho to neohrozí.
Necpala bych do něho ovoce za cenu přislazování. Není stejné, jestli jí sladkou hrušku nebo švestky s rafinovaným cukrem. Obsah cukru v některých přesnídávkách je prostě příšerný. Nejsem maniak přes výživu, ale holky měly ovoce čerstvé nebo doma spařené , případně vařené s rýží apod. Stejně chtějí dnes „něco slaďoučkýho“ nejmíň 2× denně :oops: . Někteří odborníci dokonce doporučují začít jen se zeleninou a teprve když si na ni dítě skutečně zvykne a dobře ji přijímá, zařadit ovoce - právě kvůli návyku na sladké.

Na druhou stranu řada z nich nedoporučuje v tomhle věku ještě maso - až o 1-2 měsíce později. Ale věc názoru (dotyčného odborníka).

Tak se mějte a klid - všeho do času. Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.7.08 23:00

Jak jsem psala výše, můj názor na přislazování je benevolentní, záleží také na tom, čím sladíš.
Já hlavně fruktózou - je to ovocný cukr - právě ten je v těch hruškách. A nemá tak vysoký glykemický index jako Glukopur, byť ho všichni doporučují.
Souhlasím, že některé přesnídávky jsou hodně přislazované tím nejméně zdravým cukrem - bílým rafinovaným.
Taky si myslím, že by měli se soustředit na tu zeleninu - jí té zeleniny hrozně málo (není problém spíš to nechutenství???). A když dostane zeleninu 2× denně, tak to možná bude lepší než to ovoce.

• Citovat
  • Upravit
120
21.7.08 11:03

Taky bych nepřislazovala za každou cenu. A když, tak např. ještě mléčným cukrem. Na obale, co máme doma píšou:

• je prakticky jediným cukrem mateřského mléka¨
  • trávicí systém dítěte je ideálně nastaven na trávení mléčného cukru
  • nemá vliv na zvýšení kazivosi zubů - oproti sacharoze, dextroze(hroznovému cukru, fruktoze) a nevede k návyku na sladkou stravu
  • významně podporuje vstřebávání vápníku a hořčíku, podílí se ak na výsavbě kostní hmoty a její pevnosti
  • podporuje probiotické bifidobakterie v trávicímtraktu
  • je součástí mozkových tkání.
    Každopádně v 6 měsících má dost času. Náš prcek v necelých 6 měs. papá teprve 2 dny mrkvičku.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
618
21.7.08 12:20

Ahoj, tak my taky nepapáme ovoce :! Až do přečtení této diskuse jsem vůbec netušila, že by to mohl být problém. Zeleninku jí krásně (všechny druhy skleniček od 4. a 5.měsíce. Ale ovocnou přesnídávku ani domácí prostě NE. Když jí ukrojim kus jabka, tak se může „ublajzat“, ale rozmixovaný (syrový i vařený) - byť je to sladký jak blázen - nechce. Tak jíme dopoledne jednodruhovou zeleninu (jako místo ovoce) a večer nějaký mix.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2169
21.7.08 18:31

omluva - na začátku píši, že sní 20 ml zeleniny - jde o 200 ml. Jak píšete, nebudu to lámat, ovoce dudu dávat jen na zkoušku a místo ovoce odpoledne budud dávat zeleninu. Každopádně moc dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
389
13.8.08 12:55

ahojky,
jen tak koukám, sice je to už stránka staršího data, ale my jsme taky bojkotovali ovoce, zelenina o.k. - musela jsem zvolit jiný typ přesnídávky, žádné značkové mu nejely, bylo to podle mě na něj kyselý, takže od Hamé - ty jsou sladší ale taky to nechce vždy, má oblíbené chutě, ale určitě jsme to takhle zvládli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2169
13.8.08 13:21

Bohužel u nás nezabraraly zatím žádné přesnídávky. Jediné, co mě zatím konzumoval byl mix malinko rýže, sušené meruňky a jablíbčko v páře. Uvidím dneska. Chci ubrat rýži a přidat pro změnu švestky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí