Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja bych rekla ze nejvic z platu ukousne bydleni (hypoteka na dum) a pojisteni - zdravotni, auta, domu. Jidlo, obleceni a tak, to je v pohode, spousta veci vyjde levneji, nez v Cechach. Jak jste se ptaly na to, jak se tu divaji na cizince, ja bydlim v Houstonu (Texas), cizincu je tu spousta. Vadi mi muj prizvuk, nemyslim si, ze se ho nekdy zbavim, ja ho ani neslysim, ale obcas lidi komentuji (oni teda rikaji, jak je roztomily, no ale…). Napriklad kdyz reknu „thirty“, nevim proc, lidi si mysli, ze rikam „seventy“. Uz z toho mam uplne mindrak!
Pri hledani prace to samozrejme omezuje, kdyz treba nekam poslete zivotopis, no tak nikdo nezna ceske skoly (spousta lidi nezna ani Cesko, mysli si, buhvi co jsme za rozvojovou zemi), takze radsi vezmou Americana bez prizvuku a s americkym vzdelanim. ![]()
tady jsem na idnes narazila na hezký blog a hlavně ty fotky! Tomu říkám výběr a kultura nakupování!Ne jako ty ohnilý zeleninový kompost v našich SM.
@Burj Chalifa No jo, to je Whole Foods Market. Mame ho tady za rohem, obcas do nej nakouknu, ale je to silene drahy, takze normalni smrtelnik tam nakupovat bezne nemuze. Ja bych ty nase ceske obchody tak nepomlouvala (viz „ohnily zeleninovy kompost“). I tady v Americe obcas vidim v nasem normalnim obchode, kam chodim nakupovat, plesnive jahody, nacernale banany a zbozi s proslou zarucni lhutou. Ono to opravdu neni tak, ze je tady takova bajecna „kultura nakupovani“! ![]()
@Easinka píše:
@Burj Chalifa No jo, to je Whole Foods Market. Mame ho tady za rohem, obcas do nej nakouknu, ale je to silene drahy, takze normalni smrtelnik tam nakupovat bezne nemuze. Ja bych ty nase ceske obchody tak nepomlouvala (viz „ohnily zeleninovy kompost“). I tady v Americe obcas vidim v nasem normalnim obchode, kam chodim nakupovat, plesnive jahody, nacernale banany a zbozi s proslou zarucni lhutou. Ono to opravdu neni tak, ze je tady takova bajecna „kultura nakupovani“!
Kdo chce vidět kompost, nechť zajde do Penny na Proseku ![]()
@Easinka píše:
@Burj Chalifa No jo, to je Whole Foods Market. Mame ho tady za rohem, obcas do nej nakouknu, ale je to silene drahy, takze normalni smrtelnik tam nakupovat bezne nemuze. Ja bych ty nase ceske obchody tak nepomlouvala (viz „ohnily zeleninovy kompost“). I tady v Americe obcas vidim v nasem normalnim obchode, kam chodim nakupovat, plesnive jahody, nacernale banany a zbozi s proslou zarucni lhutou. Ono to opravdu neni tak, ze je tady takova bajecna „kultura nakupovani“!
Ja v nem sice nakupuju, ted uz temer 2 roky jen v WF a TJ's, ale vsechno varim/pecu from scratch. Jist zdrave je pro nas priorita, i kdyz je pravda, ze penez to stoji opravdu hodne. ![]()
@Boomer Tak to te obdivuju! Ja se taky snazim varit a pect, ale je to tak pul na pul, obcas proste koupime sendvice nebo jime nekde v restauraci. Kor manzela porad nemuzu privest ke zdravemu jidlu. Udelala jsem po mesici rybu a on ze pry ji tak casto nemusi!
Rikam si, ze zacneme jist zdraveji s malym, no ale nevim, budu se snazit, ale uvidime, jak to dopadne v realu. Drzte mi palce! ![]()
Holky, co jste v USA, co mazete mimcum na chleba/rohliky? Zkusim obyc sladke maslo, ale co jeste? Delate nejake svoje pomazanky? Tavenak samozrejme ne, kupujete nejake mekke syry, nebo co? (Malymu bude 11 mesicu, tak dejme tomu od roka.) Diky!
Děkuju za držení palců při tom podívat se alespoň na rok nebo na celý život do US…
jenže.. mluvila jsem o tom s přítelem.. nejel by, ani na rok :‚( jsem z toho hrozně nešťastná :‘( jenže vím, že kdybych jela bez něj.. byla bych víc nešťastná než teď.. teda alespoň si to myslím a riskovat to nehodlám..
tak si hledám informace o různých částech US a zajímavých místech.. snad se tam ještě někdy podíváme…
Jak se vy tam holky máte a jaké je počasí a co pořád děláte.. povídejte
jsme tady určitě všechny zvědavé
paapa…
Ivet…
Ahojte,
chtěla bych se zeptat, jestli někdo z vás neví o nějaké práci v USA? Nedávno jsem se rozvedla, mám dvě děti (skoro 6 a 7 let) a s prací je to tu bídné. Do USA jsem chtěla už dávno, ale nikdy se k tomu neodhodlala. Teď mám jen strach z toho abych tam sehnala práci a měla s dětma kde bydlet. Prosím pokud by jste někdo o něčem věděl dejte mi vědět, budu vděčná za jakékoliv info. ![]()
Jo tak nevim, co ostatni, ale ja bych teda do USA ted za praci nechodila. Tady je to furt taky jeste bidny, furt jsme se poradne nevyhrabali z te recese. Manzel je bez prace uz 2 roky a porad nemuze nic sehnat, i kdyz je to i tim, ze uz je starsi a vsude chteji mladsi. A to jsme v Texasu, kde nas to pry tak nepostihlo. Ale i tak. A jak bys sem jela, na jaka viza? A jak s detmi a skolou? Myslim, ze by to bylo dost komplikovane!
@Kaceka81 píše:
Ahojte,
chtěla bych se zeptat, jestli někdo z vás neví o nějaké práci v USA? Nedávno jsem se rozvedla, mám dvě děti (skoro 6 a 7 let) a s prací je to tu bídné. Do USA jsem chtěla už dávno, ale nikdy se k tomu neodhodlala. Teď mám jen strach z toho abych tam sehnala práci a měla s dětma kde bydlet. Prosím pokud by jste někdo o něčem věděl dejte mi vědět, budu vděčná za jakékoliv info.
Jestli myslis na cerno, tak na to snad s dvema detmi zapomen. To je prilis velke riziko (dobre - bezpecne - ubytovani, prace, pojisteni, atd.). Jestli na viza, potom zalezi na tom, jake mas vzdelani, jestli by jsi se na vizum kvalifikovala a jestli by jsi mela domluvenou praci jeste nez by jsi odjela. Je tady porad mirna ci vetsi krize (zalezi na meste/statu a oboru), a urcite jeste nejakou dobu potrva. Zacinat znovu v krizi a s detmi neni legrace.
Mozna Kacenka81 pise pod vlivem toho, jak se dnes stehuji lidi za praci v ramci EU - relativne snadno, zejmena asi po te „papirove strance“. Ale opravdu, sem se prestehovat legalne povede za praci malokomu. Takze to jsou treba lekari, vedci, pracovnici ve vyzkumu apod. Proste sem potrebujes sponzora a jinak je prisun pristehovalcu velmi omezovan.
A nebo se holt vyodne vdat
. Do US se bezny smrtelnik pres pracovni vizum prakticky nema sanci dostat. Jen vysoce kvalifikovany odbornik. Pak jeste muzes zkusit loterii o zelenou kartu, resilo se to tu asi jednu stranku zoet, tak polistuj. Linda
Hello taky se hlasim do vasi diskuse, ted jsem vas nahodou objevila. Vim ze je tu obcas nejaka diskuse, skupina, a le v tech skupinach to moc „nezije“. Zdravim a preju hezkej den ![]()