Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Snorlaxik píše: Více
Takže se musíte i vracet nějakým konkrétním spojem, nesmí vám ujet, nemůžete jet dřív. No pro mě by to nebylo, ačkoli na spoustu výletů taky jezdíme vlakem, ale zpáteční kvůli místenkám opravdu nekupujeme, rádi improvizujeme, protáhneme si výlet, po cestě nás něco zaujme, tak prostě zastavíme a jdeme se mrknout atd.
@unuděná píše: Více
A víš o tom, že třeba u vlaku se dají vrátit relativně na poslední chvíli? Že se dají kupovat většinou celkem na poslední chvíli?
To jo, ale pak pojedete tím narvaným vlakem dost pravděpodobně na stojáka, protože zrovna třeba ten spoj Beroun-Praha v neděli po výletě opravdu nebude mít 3 volné místenky vedle sebe půl hodiny před odjezdem, na to vem jed.
A jinak - vlakem jezdím poměrně hodně. Ano, místenky jsou do rychlíků, do různých těch intercity apod., a někde je to s kapacitou lepší, někde trága. Když ale chceš na výlet někam do přírody, obvykle musíš využít osobní vlaky a ty místenky neposkytují. Zrovna třeba konkrétně ten posázavský pacifik. A zkus s ním jet v sobotu ráno na výlet a pak nám přijď říct, jak byl poloprázdný a v klídku sis tam mohla číst ![]()
Tak Beroun Praha je úplně v pohodě, protože tam jezdí i osobák, co v Berouně začíná ![]()
Kupuju na 2-3 spoje- nevyhovující vracím. Dělá to spousta lidí.
A když budu chtít jet třeba ze Srbska z výletu v sobotu? Tak musím jet osobákem, protože rychlíky tam nestaví, a bude nařachlej
Mě to jako nevadí, ja si nechci ve vlaku číst, jíst a hrát karty, ale úplně vidím tu tvojí idylku mezi cyklisty, kočárky a narvanými uličkami ![]()
@Havlova píše: Více
To vysvětluje nemožnost koupit místenky na některé spoje a pak jet bez místenky poloprázdným vlakem
Jako dobrej typ no, mě to ale přijde trochu bezohledné.
Myslíš ty běžný osobaky na trase z Prahy kolem Sázavy? úplně v pohodě… Jezdíme s nimi dost často a na hlaváku si v pohodě sedneme ![]()
Asi jezdíme v jiný termín, nikdy jsme letos ve vlaku nestáli ![]()
Nj, tak ne každý ale jezdí z Hlaváku, lidi bydlí i jinde, víme?
Já jezdím ve všemožných termínech, od sedmé hodiny ranní v sobotu po nedělní podvečer a je to prostě jak kdy a jak kde.
Takže výletujete mimo víkendy? Zrovna ten posázavský pacifik je narvaný snad v každou denní dobu o víkendech
Taky nebydlím v blízkosti hlaváku. Ale nejsem líná tam dojet ![]()
Schválně jsem nepsala nic o statistice v ČR, protože jsme rozvinutá země a je mi jasné, že tady je aut hodně. Napsala jsem „z celosvětového hlediska“. Zběžně jsem koukla a auta by tedy mělo mít asi 66 % domácností na celém světě, takže ok, máš pravdu, statisticky mi to ani tak nevychází. V každém případě si ale stojím za tím, že mít auto není samozřejmost a člověk bez auta není žádná zanedbatelná menšina ani exot. Prostě normální člen společnosti, s jehož existencí by se mělo počítat. ![]()