Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem v podobně situaci. Po rakovině děložního čípku a částečném odstranění čípku mi zůstalo 22 mm. Teď jsem v 17. týdnu a čípek se mi zkrátil na 14mm. Jsem v nemocnici, dostávám magnezko a prášky gynprodyl 2× 200mg. Doktor v nemocnici to konzultoval s týmem doktora Roba v Praze a prý zašití čípku není možné, že se musí jen ležet a doufat. @Radunka87 Můžu se zeptat jak ti to dopadlo? Je to strašně podobná situace, se kterou nikoho takového neznám. ![]()
@Luckaa90 a proč není cerkláž možná? Já jsem ji měla a zachránilo mi to dítě (25. týden a čípek 3 mm), donosila jsem do termínu.
Aha, no ale původně jsi měla 22 mm ne? Moc tomu nerozumím. Já jsem měla už i prolaps vaku blan. Každopádně držím palce!
@Luckaa90 ahojky.cerklaz mi take nedoporucil.je to tam tak krehke ten cipek ze by to steh mohl snad nejak prorezat..ja jsem 21+3 a jsem zatim v poradku. normalne funguju. i když mam doma nemocenskou. polehavam. a odkud jsi a jakou mas operaci za sebou? mas pravdu.je malo holek-zen s touto operaci. a jak dlouho tam mas ležet?to.me strasne mrzi. pooravde ja tak nejak cekam kdy me to taky potka
@Radunka87 jsem z Prostějova. Nejdříve mi v Prostějově uřezali 2cm čípku v domění, že to bude stačit, ale bohužel nestačilo. Poslali mě teda do Prahy kde jsem dostala chemo a pak mi doktor Rob udělal radikální trachelektomii a lymfadektomii. Začátkem příštího týdne bude kontrola a uvidí se. Snad se čípek zase trochu natáhne nebo alespoň zůstane stejný a pustí mě ležet alespoň domů. Doufala jsem, že to bez problému dotáhnu alespoň do 6 měsíce, ale i tak jsem šťastná že po tom všem se nám povedlo celkem rychle a přirozeně otěhotnět, snad se mi i to mimi povede donosit.
@Luckaa90 ty jo. neznam nikoho s trachelektomii az tebe.ja tuto operaci mela v unoru loni. predchazela konizace.Jsem z ostravy.tady mi chteli brat celou delohu, ze vlastně nedokazali urcit, jak hluboko by karcinom mohl zasahovat.mela jsem adenokarconom in situ. zachytili to asi nejak v počátku. uzliny ciste a nebyla třeba chemo ani ozarky. normalne jsem jela po 10 dnech z motola domu. kolik ti je a kdy jsi mela operaci ty? jinak ja vysadila po operaci antikoncepci po vic jak 10 letech.je mi 29. Pul roku se nedoporučuje otehotnet po operaci. jenze ja nemela 4 mesice po vysazení ani menstruaci. dostala jsem utrogestan.ms prislaale nebyla 2 dalsi mesice ovulace. bratila jsem se na car a udelali 2inseminace a.noc.v listopadu jsem byla na hysteroskopii a dilatacihrdla, cipek se nejak zajizvil a mysleli si ze se tam asi spermie nemohou dostat. brala jsem clostilbegyt na. ovulaci a v prosinci asi 26.12 se nam prirozene zadzadařilo. zatim se citim dobře. musim zaklepat. vcera jsem.byla na druhem screeningu a ve zprave mam delka kanalu cca 26 mm.tak nevim co to presne je za udaj. jestli jen cipek nebo i vcetne toho hrdla delozniho..a dr to tam vidí jak? davaji sance na donoseni?
@Radunka87 já na operaci minuly rok v lednu, chemo mi bylo dano kvůli stáhnutí nádoru na co nejmenší část čípku, aby bylo vůbec možné otěhotnění, kvůli tomu urezani v Prostějově. Robova mi tehdy říkala, ze by chemo bylo nutné i tak ale. Byl to adenokarcinom ne na povrchu, ale uvnitř děložního hrdla - nevím teď přesně ten název. Zachycen také naštěstí brzo a v Prostějově přicházelo u úvahy vzani cele dělohy. Je mi 26 let a dítě nemám, tak byla jasná volba vyzkoušet tuto variantu. Čeká se na to pondělní vyšetření a pak budeme řešit co dal. Doktor je v kontaktu s Prahou tak mám asi tu nejlepší péči co v tuhle chvíli mužů mít a teď se jen zbytečně nestresovat co by se všechno mohlo stát a příští týden se uvidí. Tak před měsícem mi na gynde doktor říkal, ze 34. týden by byl skvělý, ale ze i ten 28. bude fajn když zvládnu. Tak snad je překvapím v dobrém. Co řekli tobě na donoseni? Ty si ten čípek měla 18mm po té operaci?
@Luckaa90 ja měla ten adenokatcinom take uvnitr. proste nekdr jak zacina hrdlo. a jak ses dozvěděla o prof. Robovi? ja tehdy sedla k intrrnetu a svou lekarskou zpravu rozeslala na vsechna onkologická centra a on se mi nejak ozval tehdy. jinak vsichni psali delohu pryc.je to take nase prvni miminko. cekame holcicku a vy? a jak ti v prostejove prisli na ten adenokarcinom? ja mela pri bezne kontrole zjisten nejaky běžný mini polyp a jak jsem byla na jeho odstraneni tak pri te prilezitosti mi na karcinompřišlii muj dr.na gynde rikal aspon 33 tydnu by bylo fajn.prof Rob tebdy říkal normalni tehotenstvi.ze hlavni je nedostat infekci. jinak ten cipek si myslim ze je u kazde individualni jak tak ctu ruzne. jakoze kdy se komu zkrati atd.ka po operaci myslim 1.8 cm a pri posl. kontrole v praze v unoru 2.6 cm a vcera na kontrole taky tak nameril. rikal zatim ok.moc ti drzim palecky.at donosime obe aspon do tt ktery uz je co nejmin rizikovy..
@Radunka87 gynekologovi se nezdala cytologie, pak další stěr a pak vzal i kousek čípku a poslal na vyšetření. Po zákroku v PV, mi můj gynekolog řekl, že má známého v Praze na klinice, která se na to specializuje - myslel doktora Pluta, který spadal pod Robuv tým ještě v Motolu. Po nějaké jejich odborné radě se mě ujal přímo Rob, tak jsem měla štěstí v neštěstí. Jsi dobrá, že si to nevzdala bez boje, ale to mimi za to stojí. Je to vážně dost podobná situace, až teda na to chemo. Mám předepsaná antibiotika v16. týdnu, 20. týdnu a ve 24. týdnu - tak snad je to tím pojištěné. Dnes jsem dostala výsledky kultivace a žádný zánět tam není což je skvělá zprava. Držím také palečky, ať nám to výjde, když už jsme si to vybojovali.
Pohlavi ještě nevíme jistě, ale vypadá to také na holčičku.
@Luckaa90 vcera uz jsem usla
tak tys to mela zase lehci v uvozovkách s tim otehotnenim. a mela jsi kolik tech chemo? vypadaly ti vlasy? jestli se muzu zeptat? ja z toho taky mela strach.ja taky mam.ta.antibiotika. nejdriv zavadeni Dalacinu bylo.pak antibiotika Dalacin tabletky a ted me v 24tt ceka ten krém Macmiror. mivate pohlavni styk? my ani jednou. delam maximum at se tam ta infekce nedostane. jinak na poslwdni kontrolu jedu k prof. Robovi v 24tt tedy na konci ci na zacatku června. Je to uzasny clovek. nikdy jsem nepotkala tak vstricneho lekaretady v ostrave mi rekl dr.mate špatne výsledky je to karcinom. musime vam.vzit delohu. oto se na zidli a rekl ze jde hledat termín k operaci. vubec nic nevysvětlil atd.jak s kusem masa ru jednaji.kdyz jsme prijeli za prof.so.prahy.vse nam vysvetlil. nakreslil, bere me hned co nejdriv at tam necekam kdyz jsme az z ostravy..to je super ze taky holcicku. holcicky jsou bezva..a co delas tak v te nemocnici? musis mit.nohy nahore? a jidlo ti taky asi nosi vid.
@Radunka87 jo vlasy vypadali, to bylo na psychiku nejhorší a pak ještě ty stavy po chemu. Měla jsem jen 3 dávky, ale hodně silné. Předepsané léky máme úplně stejně. Kontrolu mám v 6tém měsíci u doktora Pichlíka, který to konzultuje s Robem. Styk, plavání atd. mám zakázané. To už mi tehdy říkal i Rob, tak to dodržujeme. Taky jsem mu vděčná, že to se mnou nevzdal. Ještě jsem se nechávala očkovat proti rakovině tak jsme museli cca půl roku čekat než jsme se začali pokoušet
Po chemu jsem měla umělý přechod, kdy se mesíčky dostavily až skoro po 3 měsících. Mám každý den návštěvy, dobrou paní na vedlejším lůžku tak to zatím pěkně utíká, ale jsou to teprve 4 dny
Nohy mám rovně, prý to ničemu nepomáhá je mít zvednuté. K jídlu si normálně sednu, to prý můžu. Tak hlavně hodně odpočivej ať za chvilku taky neležíš.
@Luckaa90 snad te brzy pusti.no ja mam psa tak ten potrebuje pohyb. zatim zvladame hodinove prochazky.ja byla ockovana proti rak.del.cipku dva roky zpet. a na predporodni kurz ses chystala? jo a porod ti rikali cisarem? mi ano
@Radunka87 také mám hafana, ridgebacka. Ty procházky jsem před hospitalizaci měla stejně. Teď už to musí zvládnout přítel sám. Porod prý mužů normálně co mi říkal můj gynekolog.