Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem od 17.2.hospitalizovana v porodnici. Mam zkraceny cipek na 13mm a dnes jsem 23+4 tt.
Hrozi mi predcasny porod. V kapacce mam magnezko, dostavam kortikody na vyzivu plic miminka, kdyby sel ven.
Jeste mi davaji nejake atb. Lezim a jsem v klidu. Verim ze maleho jeste udrzim, i kdyz mam strach. Jen se teda bojim chodit na velkou, abych neco nepochroumala a nevytlacila. Mate naka podobnou zkusenost? Doktori me pripravili na vse, i na to ze mohu rodit dnes…zitra…nebo pozdeji. Trochu me strasi, ale snazim se si to tolik nepripoustet.
Hani to bude určitě dobré!
Jsme s tebou
Navíc máš tolik podpory, že není možné, aby jste to nevydržely 2V1. S tou velkou, to si říkám i teď a to nevím, jak na tom s čípkem jsem
S tím vůbec neporadím. Ale asi ti dávají jídlo, které moc neucpává
ne?
Nebo jak vlastně dostáváš jídlo?
Měla jsem něco podobného v prvním těhotenství, i teď mám čípek kratší než by měl být, nicméně ne pod 25mm (snad, k dr jdu v týdnu). Nicméně u mě vše dobře dopadlo a nakonec mi porod vyvolávali po termínu
Věř si, věř doktorům, zvládnete to ![]()
Přišli na to, proč se Ti čípek takto zkrátil? Co se týká záchodu, rozhodně netlačit! V nemocnici mě na to upozorňovali. Jen lehce, co půjde, kdyby nešlo, tak použít glycerínový čípek. Držte se!! ![]()
@Andrea.Tom jidlo dostavam co ostatni tehule, takova klasika…
@Koty píše:
Přišli na to, proč se Ti čípek takto zkrátil? Co se týká záchodu, rozhodně netlačit! V nemocnici mě na to upozorňovali. Jen lehce, co půjde, kdyby nešlo, tak použít glycerínový čípek. Držte se!!
Zatim pricinu nevi…ptala jsem se jestli jsem si to sama nejak nezpusobila, ale pry ne. Ja prave dneska tlacila vubec to neslo je to peklo, ale snad to bude dobry. O cipek jsem si radrjii rekla. Od ted budu na wc fakt opatrna.
@Hani23 píše:
Zatim pricinu nevi…ptala jsem se jestli jsem si to sama nejak nezpusobila, ale pry ne. Ja prave dneska tlacila vubec to neslo je to peklo, ale snad to bude dobry. O cipek jsem si radrjii rekla. Od ted budu na wc fakt opatrna.
Já se divím že po kapačkách mg.to nemusíš naopak brzdit ![]()
@Radunka87 o nicem takovem nemluvili a to se dela? Pomaha to? V jake delce cipku je to mozne?
Cerkláž je sešití čípku, aby se dále nemohl zkracovat a otevírat. Provádí se v krátké narkóze a sešití se odstraňuje při porodu. V současnosti se od cerkláže odstupuje, protože předčasnému porodu ne vždy zabrání a při zákroku se podstupuje velké riziko, že při zásahu do něj se porod rozjede. Nejčastěji se provádí u vícečetných těhotenství jako prevence ještě před 20tt, kdy je čípek ještě „v klidu“. Jinak tento zákrok se provádí cca do 28tt.
@Koty ja jsem 11 tt.jsem po operaci cipku.ne konizaci ale primo trachelektomii, kdy jsem mela rakovi u cipku a zustalo mi 1.8 cm. Jsem z Ostravy a tady s tim dr. nemaji zkusenosti.Muj dr. zde navrhuje cerklaz, zas dalsi co jsem psala do poradny ze se to nedoporucuje..tak jsem z toho zmatena, co se mnou bude a jak mimi donosim. jeste jedu na. konzultaci v 12tt za prof. Robem na Vinohrady, ktery me operoval.tak snad sedozvim tam blizsi info.Mate s timto zkusenost? myslim s cerklazi?
@Radunka87 osobně zkušenost nemám, u mě ji doktoři zvažovali u obou těhotenství (pokaždé jiná porodnice), ale já jsem jim rovnou řekla, ať nad tím ani nepřemýšlí, že bych ji stejně nepodstoupila, právě kvůli aktivnímu zkracování. Ale já byla v jiné situaci. Ve tvé situaci bych nad tím popřemýšlela. Osobně si myslím, že pokud se sešití provede, dokud je čípek v klidu a zatím se nezkracuje, mělo by to být v pohodě. Švagrovka cerkláž podstoupila kvůli vícečetnému těhotenství ve 20tt a čípek krásně držel. Rozhodně to prober s více doktory, vyslechni si více názorů a hlavně se svěř do rukou někomu, kdo s tím má zkušenosti. Držím pěsti ![]()