Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny ptákomilky, uvažujeme s manželem že si pořídíme papouška, raději bychom nějaký vetší druh, žako, kakadu, ara, můj dětský sen je mít aru zelenokřídlou, kamarádka má právě žaka a je moc šíkovný, hezky mluví, moc nekřičí.
Nechtěli bychom vyloženě nějakého křiklouna což údajně Ary jsou?. Jako děti jsme chovali jen andulky a korelu s větším druhem nemám zkušenost. Uvítám jakékoli rady ohledně chovu, očkováni, nemocí, na co si dát pozor při koupi, jejich soužití s dětmi(8m) a jinými zvířaty(pes). Také hodně o víkendech cestujeme tak jak třeba snášejí přítomnost cizího člověka(hlídaní)?
Tihle velcí papoušci jsou hrozně nároční na čas a pozornost, člověk se jim musí opravdu denně dlouho věnovat, jinak strádají, škubou si peří, jsou destruktivní, řvou apod. Je to jako se psem, nejde ho odložit, ale opravdu denně s ním komunikovat.
Děkuji za zkušenosti, já jsem většinu času doma, pracuji jen na částečny úvazek, ale o víkendech jezdíme pryč, dá se ale říct že je u nás doma pořád někdo. Když jsme pryč psa nám hlída aupair, která je člen rodiny, tak by byl na ni papoušek zvyklý. Jinak bydlím kousek od bráchy, tak v nejhorším připadě by pohlídal on, chodí k nám často na návštěvu tak by s papuškem byli snad kamarádi. Právě se snažím zvážit všechny aspekty páč vím že to není sranda pořídit si takové zvíře. S tím létaním po domě by problém nebyl pokud se teda bude snášet se psem. Manžel ještě říkal že by mu vybudoval velkou voliéru, tak aby byla částečne venkovní-na léto a částečně vnitřní uzavíratelná-v zimě, je kvůli tomu ochotný i zrušit okno do zahrady.
Jo a syn alergický není, teda zatím, a s ptáky přijde běžně do styku u tchánovců(andulky, korela, zebřičky, holub) spíš mi šlo o to jestli by mu ten papoušek třeba nějak neublížil, přece jen tím zobákem zvládne ucvaknout i prst.
Já se v papoušcích vůbec nevyznám, ale když jsem četla název diskuse, vzpomněla jsem si na našeho kamaráda, který papouška má (druh nevím). Tak snad jen pro pobavení. Papoušek umí dokonale napodobovat zvonění mobilu a rád a často ho napodobuje. Dovedeš si asi představit, jak kamarád běhá po baráku a hledá mobil, který nezvoní
. Samozřejmě, že to zvonění často mění. Ale papoušek taky
.
Promiň, nemohla jsem si pomoct. Snad ti napíšou další holky info, které potřebuješ. ![]()
Ja bych do techto druhu nesla, jak uz bylo vyse zmineno, velci papousi jsou silne fixovani na majitele, nahrazujes jim ptaciho partnera. Je to obrovsky uvazek, vetsi jak mit dite, mimino vyroste v samostatneho jedince, papouch nikdy, porad (=nekolik desitek let) bude vyzadovat znacnou davku pozornosti a projevu prizne. Pokud nedostanou co pozaduji, trpi a projevuje se to ruzne-skubanim peri, krikem, niceni veci, jsou zli, zakerni(coz pri jejich sile v zobaku je nebezpecny)nebo i naprostou apatii… Pak se takovy domaci mazlicek stava nezadoucim zbozim a da se koupit ve zverimexu ![]()
Ja ti rozumim, mela jsem dlouha leta stejny sen(takovy kakadu, moje slabost..), ale cim vic clovek ty papouchy zna, tim vic respektuje jejich potreby a prirozene chovani. Dnes uz vim, ze na to nemam, abych uspokojive zvladla takovou narocnou peci. Bud bych poridila par, ale tam zase bude chybet ta lakava prichylnost, nebo bych volila nejaky mene narocny druh.. Docela dobre ochocitelny a mazlivy papousek je treba mnisek, nejlepe zamluvit od chovatele rucne dokrmene mlade.
Urcite to jeste peclive zvaz, zjisti si co nejvic informaci, jestli je to opravdu to prave orechove pro vas zivotni styl.
Bubu25 píše:papavlinka33 píše:kdyz si na sebe zvyknou od mala tak by nemel byt problem …papagaj bude mlade takze ho bude brat jakou soucast svy rodiny a teritoria pokud mu mimco nebude vylozene ublizovat ale zaruku ti neda nikdo 100% ze to bude ok a to v nicem v tomhle
Jo a syn alergický není, teda zatím, a s ptáky přijde běžně do styku u tchánovců(andulky, korela, zebřičky, holub) spíš mi šlo o to jestli by mu ten papoušek třeba nějak neublížil, přece jen tím zobákem zvládne ucvaknout i prst.
Jj to je mi jasný že záruky nejsou, ale obavy člověk má, přece jen dítě je dítě a nechápe že zvířeti se nesmí dělat to a to. Stejně jsem uvažovala i se psem. Každopádně děkuji všem za názory apřipomínky.
Afrodité píše:
Já se v papoušcích vůbec nevyznám, ale když jsem četla název diskuse, vzpomněla jsem si na našeho kamaráda, který papouška má (druh nevím). Tak snad jen pro pobavení. Papoušek umí dokonale napodobovat zvonění mobilu a rád a často ho napodobuje. Dovedeš si asi představit, jak kamarád běhá po baráku a hledá mobil, který nezvoní![]()
. Samozřejmě, že to zvonění často mění. Ale papoušek taky
![]()
.
Promiň, nemohla jsem si pomoct. Snad ti napíšou další holky info, které potřebuješ.
náhodou zábavná příhoda
, kamarádčin papouch zase pořád říka Kde jsi? a napodobuje ty hlasy tak si vzdycky mysli ze ji volá někdo z rodiny.
fidla píše:
Ja bych do techto druhu nesla, jak uz bylo vyse zmineno, velci papousi jsou silne fixovani na majitele, nahrazujes jim ptaciho partnera. Je to obrovsky uvazek, vetsi jak mit dite, mimino vyroste v samostatneho jedince, papouch nikdy, porad (=nekolik desitek let) bude vyzadovat znacnou davku pozornosti a projevu prizne. Pokud nedostanou co pozaduji, trpi a projevuje se to ruzne-skubanim peri, krikem, niceni veci, jsou zli, zakerni(coz pri jejich sile v zobaku je nebezpecny)nebo i naprostou apatii… Pak se takovy domaci mazlicek stava nezadoucim zbozim a da se koupit ve zverimexu
Ja ti rozumim, mela jsem dlouha leta stejny sen(takovy kakadu, moje slabost..), ale cim vic clovek ty papouchy zna, tim vic respektuje jejich potreby a prirozene chovani. Dnes uz vim, ze na to nemam, abych uspokojive zvladla takovou narocnou peci. Bud bych poridila par, ale tam zase bude chybet ta lakava prichylnost, nebo bych volila nejaky mene narocny druh.. Docela dobre ochocitelny a mazlivy papousek je treba mnisek, nejlepe zamluvit od chovatele rucne dokrmene mlade.
Urcite to jeste peclive zvaz, zjisti si co nejvic informaci, jestli je to opravdu to prave orechove pro vas zivotni styl.
Naprostý souhlas. Šla bych do toho jen tehdy, kdy by měli velkou voliéru a byli by dva (pár).
Ahoj, nechtěla jsem obnovovat nějakou starou diskuzi, ale potřebovala bych se zeptat.. Sestra přítele dnes u hřbitova na zídce viděla papouška. Nevím co je to za druh, třeba ho máte někdo doma. Přišel, vylezl jí na rameno a mluvil. Tak si ho vzala domů, teď ho mají v baráku, tchán stloukl takovou menší „voliéru“
a nikdy papouška neměli tak neví co s ním. Co to žere a tak. Zatím zobal tvaroh, piškoty a br. kaši
Zítra nechají vyhlásit rozhlasem jestli ho někdo nepostrádá a když ne tak si ho nechají. Má na čapce takovej kroužek s číslem.. a zastřihnutý křidýlka. Já jsem ale slyšela, že ptáci jsou hodně fixovaní na majitele a když se odloučí, většinou pojdou
Myslíte, že když se nikdo neozve, můžou ho chovat normálně na zahradě když je hezky a nebo ho mít doma v pokoji jako andulku?
Přikládám foto, byla jsem ho omrknout ![]()
Žako, papoušek šedý. Tak ať se brzy najde majitel, hlídejte i inzerci, třeba se po něm bude někdo shánět tam.
A nezapomínej, že i je možnost, že ho někdo vyhodil a že jim zůstane ![]()
Ačkoliv tihle papouši podléhají registraci přes CITES, takže přes kroužek je dohledatelný majitel.
http://www.ztracenypapousek.cz/…papousku.php teď je tam zrovna aktuálně na Berounsku ztracený žako, nejde o něj?
@Fjodorka Dík
No, oni to právě dali na facebook, zítra jdou na úřad nahlásit a ještě vylepí papír. Skočí s ním na veterinu a třeba ho tam budou mít zaregistrovanýho
Jako on nemůže lítat takže odněkud přicupital. Beztak ho někdo vyhodil. Divím se, že ho nic nesežralo a taky, že ho ten člověk spíš nezkusil prodat. Jestli ho fakt odnesli ven, že ho nechtěli.. to je hrozný
Takovej krásnej papouch ![]()
@Hr4sek22 Třeba fakt někomu uletěl, tohle je dost drahý pták, podléhající CITES, takoví se nevyhazují
Že nelítá, to se dá vysvětlit jakkoliv, třeba ho sejmula straka, cokoliv.