Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jana206 Tohle jsem ji taky říkala. Že pokud jí to nebude bavit, může potom odejít na jinou sš nebo tam zůstat
zakl.
@Slečna Ferka Já jí říkala něco podobného - že když půjdu z pětky, nemusí se vše učit atd. atd. Sama viděla jak se jeji sestra musela snažit, aby se dostala. Nakonec starší byla 30/400.
Ano podle mě to bude opravdu menší tlak a nemusí nic řešit ![]()
Zakl.
@veria Program máme pestrý, o víkendu jsme přijeli z dovolené
. Tam na mobilu nebyla, protože ji došly data
Tak se mi líbilo jak si hezky užívala stezku v oblacích a přírodu.
Poslala bych ji někam jet na kole nebo tak, ale bohužel ze zdrav. důvodu nemůže dělat žádný sport, jen plavání, takže máme bazén a tam si plave. Už nevím co dál pro ní plánovat, na dlouhé procházky taky nemůže, babičky nás odmítají, tety už obletěla hned na začátku v červenci. Ještě že jedeme ještě na jednu dovolenou, jinak bych se asi zbláznila ![]()
Zakl.
@Bandii To nevím jestli se jí smějí, ale docela mě zarazilo, že se z toho radovala a všem říkala že měla jen 16b
…Já jen teda doufám, že ta příprava ji bude stačit od ledna ![]()
Zakl.
@Anonymní píše:
Zdravím maminky, potřebovala bych radu, jak si řádně promluvit s dcerou. Mám teda 2 holky, první jde letos na soukromé gymnázium, samozřejmě mladší se to zalíbilo. Po prázdninách jde do 5. třídy a od první třídy má samé jedničky. Je premiantka v matematice, klokánka vždy plný počet, učila se to co starší, perfektně umí z hlavy vše vypočítat. Čeština je trochu horší, ale měla vždy 1. Jazyky nedělají problém. Dala jsem jí návrh, že by to mohla zkusit. Byla velmi nadšená. Ale po druhém pololetí se to převrátilo, dnes jsem s ní zkoušela mluvit, že už by se mohla připravovat atd. Odsekla mi, že tam nechce a takové kraviny dělat nebude, samozřejmě jsem se zeptala na důvod a ten byl - že je škola moc daleko ( podotýkám 20min busem od domu), že by jí tam nikdo neměl rád ( přitom je velmi oblíbená a rychle si hledá kamarády). Poslední dobou je na všechny zlá, nadává mě i starší, provokuje a chová se úplně jinak, za to jí beru veškerou elektroniku někdy i přes zadek. Kamarádky ze třídy ji taky nakukaly, že gympl není pro ni a ať tam nechodí a ona mi zblblaStarší s ní dnes dělala cermat test - mladší to samozřejmě naschvál kazila a potom se jen radovala, že je “konečně”hloupá, z čj měla 16b a to a skákala radostí, přitom vím, že kdyby to nezkazila měla by přes 40
. Starší je z toho smutná, protože se těšila, že spolu budou jezdit do stejného města a školy jsou blízko sebe.
Nechci ji do ničeho nutit, má svou hlavu, ale aby najednou takhle změnila? Učitelé ji vždy chválili tak teď nechápu její přístup
Za každou fajn radu budu moc vděčná, protože nevím jak dál
Anonym - chodí tu známí a nepotřebuju, aby věděli, jak to teď máme.
No já bych to přes koleno nelámala. A pokud ji děláš tohle, nedivím se že se šprajcla a připadá mi nepřiměřené tak velké holce dávat na zadek. Ono nevím nakonec co by z gymplu měla pokud by se pak nedostala na vysokou. Lepší mít nějakou odbornou školu a něco umět. Když tam sama nechce, stejně by ji to tam nešlo.
@sediza píše:
Přesně tak, nejen, že základka se všemi vrstvami inteligence a dovedností jí nemůže nabídnout to, co výběrová škola, ale právě i ten kolektiv jí určitě bude nakonec vyhovovat na osmiletém gymplu. Ale může se taky stát, že zůstane na základce, chytne se špatné party a bude ráda, že půjde na učňák, obchodku, či zdrávku, protože tam bude její kámoška. Jinak nic proti těmto školám, ale pro někoho, kdo je chytrý, má samé jedničky je prostě bez debat nejlepší příprava na VŠ gympl.
No jen aby s tou slavnou VŠ něco zmohla. Dnes jde řemeslo. Má zlaté dno a ten kdo to dělá a dělá dobře se má jak prase v žitě. A mimochodem zdrávka je dost těžká škola jak na teorii tak na praxi. Taková zdravotní sestra je za vodou všude a za pěkné peníze.
@drakulova.stara píše:
No když pominu, že jí prudíš s učením o prázdninách, tak bych ji na osmiletej gympl nehnala. Vůbec nic jí neuteče, když půjde až z devítky. Vlastní zkušenost. A navíc ono nikdy nevíš jakou třídu zrovna chytneš, takže jestli má základce dobrej kolektiv, tak o důvod víc tam zůstat.
O prázdninách se nemá co učit. Já o dovolené taky nepracuji.
Pokud zvládne testy na 40 bodů a má extra body ze soutěží které organizuje MŠMT tak se dostane i bez přípravy snad i v praze, pokud ho nedáš na gympl kde na 30 mist chce 400dětí ale jen 200.., Mimo prahu se dostane na gympl určitě. Příprava ale zvedne šanci že se dostane protože v praze je šílená konkurence, PS u nás ditě chtělo na gympl až v okamžiku kdy to bonzlo spolužákům a ty mu začali blahopřát. PS 6 letých gymplu je strašně málo a konkurence je taky obrovská.
To jooo, soutěže a některé kroužky, možná jen ZUŠ už si nepamatuju, dávají někdy rozhodující extra body, tohle je dobré nepodcenit, kdyby tam nakonec chtěla jít ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@Ijen U nás nikde tyto přípravné kurzy nejsou- nebo o nich nevím. Vždy se všichni připravovali jen doma
. To je teda super
Moje dcera si jen párkrát veme sešit s příklady, čte minimálně a veškeré věci jako názvy rostlin a všeho už pozamněla
Asi to zkusím stejně jak ty, ty hvězdy, rostliny a mapy, moc se mi to líbí 
Zakl.