Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Víš, ano teď je to jeden kamínek, celý život se nemusí hnout, ale kdo ti to jako zaručí? Primář, se kterým jsem mluvila, tak je jednoznačně proto, aby se odstranil. Pokud se byť jednou jedinkrát vyskytne problém. Prostě se to někdy zopakuje. Já už to měla blbé, tak jsem si nechala odoperovat celý žlučník, dělalo mi to paseku. Já tě jen chci uklidnit, že je to v pohodě a do tří dnů jsi fit. Mě to jen tak u tebe napadlo, když jsi popisovala, že máš zimnice a další různé příznaky. Někdo ti řekne, že to nemusí mít souvislost se žlučníkem a další by ti řekli že ano, že může. JE to prostě těžký. Zvaž pro a proti a uvidíš.
Také přispěji do mlýnku, ale anonymně. Od začátku roku mě začaly pobolívat záda. Jen určitý bod a vystřelovalo to do středu hrudníku, kde je ta „spojnice“ žeber a pod levé žebra. Vždy se to dalo rozehnat léky a pak mi bylo relativně fajn. Stávalo se to zhruba párkrát do měsíce, ale nebylo to nic, co by mě donutilo k lékaři. Začátkem května však bolesti stupňovaly a lékař řekl, že je to od páteře a měla bych cvičit speciální cviky. Jenže po cvičení se mi vždy začalo dělat i zle a bolelo mě dost pod pravým žebrem - cvičila jsem skoro každý den a spíš se bolest zhoršovala. V druhé polovině června jsme na dovolené museli navštívit pohotovost, protože bolest byla už tak neúnosná a to už se mi nedalo dýchat. Tam mi neudělali žádné vyšetření a ihned mi rozháněli bolest vpichy do hrudního koše - prý že to jsou skřípnuté nervy, když mě to bolí nejvíc při nadechnutí.
Po příjezdu domů z dovolené jsem nevydržela bez algifenu a dalších lahůdek, byla jsem chodící mrtvola a hlavně noc byla nejhorší, musela jsem spávat na igelitové podložce kvůli nadměrnému pocení. Do toho mě můj lékař začal teda léčit bez nějakého vyšetření na žaludeční vředy. To už jsem byla chytrá z internetu a ptala se, jestli to třeba nemůže být žlučník. Řekl mi, že pokud chci být chytrá, měla jsem jít na zdravotní školu a dělat jeho práci místo něj a že v mém případě žlučník se 100% jistotou vylučuje. Přitom při prohmatání v té oblasti jsem už skučela bolestí. Začátkem července jsem opět šla k obvoďákovi, že se cítím mizerně, doma nefunguji, navíc se mi přidaly průjmy. Předepsal mi hořčík, řekl, že je to ze stresu a že tomu odpovídá i to noční pocení, průjmy, nevolnost, zimnice bez teplot a bolesti břicha. Když už mě konečně v polovině července poslal na krevní testy proto, abych mu už dala pokoj, tak to byla taky perla. Šla jsem si vyzvednout výsledky, ani mě sestra nepustila k doktorovi a vyřešila to se mnou u přepážky. Prý že mám v těle zánět, ale bílé krvinky prý s tím bojují, že je mám hodně zvýšené a poslala mě domů, že mám pokračovat v léčbě vředů, že to NEJSPÍŠ bude zánět žaludku (to už jsem zobala několik týdnů léky na vředy). Koncem července můj zdravotní stav vygradoval tak, že jsem musela v noci navštívit pohotovost. Nemohla jsem už sedět ani kvůli obrovskému tlaku v pravém podžebří, jak kdyby mi tam něco rostlo. Výsledek?? Okamžitá hospitalizace v nemocnici, vyšetření ukázalo zánět ve žlučníku, který byl značně oteklý (proto ten tlak při sezení), mám tam 3 kameny o velikosti 20mm. Po pár dnech v nemocnici mi konečně skončilo trápení. Dovedete si představit, že po tolika týdnech stále rostoucích bolestí se mi najednou snížila? Ta obrovská úleva po tom všem? To vědomí, že už vím, co mi je? Za celý čtvrtrok mi nebylo lépe, najednou mám energii, chuť do života a dnes už i bez náznaku bolestí
Odstranění žlučníku mě čeká koncem srpna.
Akorát zvažujeme, co s obvodním lékařem. Vyměnit ho chci, ale spíš mi jde o ostatní pacienty. Jak může ordinovat doktor, který mi jasně řekne, že nemoc žlučníku vylučuje (navíc jeho laxní přístup, určování diagnozy bez testů raději nekomentuji) a mě pak kvůli žlučníku hospitalizují v nemocnici? Kde se mi ještě diví, že s tím obvoďák nic nedělal?
Holky, mám 2 cm kámen ve žlučníku. našli ho náhodou, nikdy mi to nedělalo potíže. až teď mi bývá po snězení těžkého jídla těžko. na operaci se bojím jako čert kříže..co byste mi poradily?
moje známá totiž řekla, že při odstranění žlučníku jen jeden z deseti lidí nemá problémy.
a nebo jestli když ten 2cm kámen vyndají, zda to na funkci žlučníku nebude mít vliv a bude to lepší? nebo se musí odebrat ceý?
A kde v Praze je to nejlepší? Budu z operace příšerným způsobem vystresovaná ![]()
Díky…
@Niemeyer zkus zjistit jestli by je nedokázali rozdrtit prý to u některý jde. Jinak já jsem po operaci žlučníku 6 měsíců a upřímně nic moc
@Niemeyer nemůžeš čekat, že když doktoři vyndají žlučník, tělo pošlape v klidu dál bez problémů. On tam má nějakou svoji funkci a když ho vyndaj, tak holt si tělo na to musí zvyknout a naučit se pracovat jinak. Taky jsem po operaci cítila, že to není ono, občas mě pálela žáha, někdy průjmy atd, ale teď sem tři roky po operaci a naprostá pohoda. Tělo se srovnalo a nemám žádné problémy.
To, jestli se bojím operace nebo ne, jsem vůbec neřešila, to je máček proti tomu, co s tebou dělají žlučníkové záchvaty ![]()
Měla jsem větší množství malých kamínků, což je stav více nebezpečný než co máš ty. Ale i tak ti to může ucpat žlučovod a způsobit další problémy.
Nevím, jestli bych si nechala ten kamen rozdrtit, asi bych se toho bála, aby to odešlo a nezašprajclo se to někde ![]()
Stresovat se dopředu a plašit nemá žádný význam, buď v klidu. A když na to dojde, někde to dělají i ambulantně ![]()
Ahoj..já jsem taky po operaci žlučníku 5 měsíců a pohoda…jsem tak trochu hovádko…takže už si dávám aji řizečky a podobně…když si dám něco mastnýho..trochu..tak je to dobry…pokud víc…tak si projistotu lupnu pankreolan a je to taky v poho..Jestli si to ted trochu nenamlouváš..když o kamínku víš…každopádně operace laparo je rychlovka..4 dnyv nemocnici..
@Niemeyer Mam po operaci cca dva mesice a super. Me ale nebyvalo tezko mivala jsem zachvaty a zlucnik byl kaminku plny. Operace laparoskopicka, neni treba se bat, bolest mirna. Tyden po operaci jsem si dala kebab:-) Pooperacni dietu jsem nedodrzovala. Pokud je kamen jeden, zkus rozbijeni tim ultrazvukem nebo cim se to dela. Pokud by jich melo byt vic, urcite bez na operaci. Z dlouhodobeho hlediska by ti to jinak mohlo zpusobit hodne problemu.
@Niemeyer Ja jsem po operaci zlucniku skoro 3 roky a problemy nemam vubec zadne.
Proc se bojis operace? Dela se to laparoskopicky a 2.-3. den se jde domu. Zlucnikovy zachvat je podle mne mnohem horsi nez operace.
Mimochodem na problémy se žlučovýma kamenama pomáhá brát lecitin. Nejlíp preventivně, ale zvládne postupně rozpustit i nějaký menší kamínky, co už se vytvořily, akorát je to na dlouhodobý braní.
Prosím o anonym, info o zdravot. stavu…Jsem po operaci žluč. asi 20 let, laparoskop. cestou. Měla jsme tam kameny a ty způsobovaly žloutnutí, trávící obtíže a časté nesnesitelně bolestivé koliky. Žlučník odebrali celý, myslím, že jinak se to ani nedělá. Potíže nemám, tělo si zvyklo, akorát někdy, když mám stresy nebo se přecpu mastným, tak to trochu pobolívá (ale s kolikou se to nedá srovnat). Pomáhají mi na to Cholagol kapky.
Jinak já mám zkušenost, že problémy se žlučníkem mají často nervozní a hodně citliví jedinci, nebo lidé s dlouhodobým stresem či trápením. Sama jsme to tak také měla, vztahové problémy bylo příčinou vzniku obtíží.
Takže toto jsou oblasti, které si hlídám -v rámci možností omezit stres, nepřejídat se mastným a mít harmonické vztahy.
Hodně štěstí!
Já kámen asi drtit nechci, to by mohlo být nebezpečné, takhle velký je ok… ale nechce se mi nechat si ten žlučník odebrat uplně..prý už pak dlouhodobě to není dobrý…
jinak operace nemá smysl se bát, to máte pravdu. ale váhám spíš kvuli tomuhle. to asi teda ten kámen samotný nevyndají, ale nemou celý žlučník, že?
A jinak - kdybych chtěla být těhotná podruhé, je radno raději se žlučnkem nebo si ho nechat vyndat?
mě selhaly v těh. játra (cholestáza) ale ač jsem doktorům neustále opakovala, že mám kámen ve žlučníku, tak to mi tvrdili, že to s cholestázou nesouvisí (asi se to spouští hladinou hormonů nebo já nevím).
Anonymní, já vůbec nechci utišit, to vůbec ne. Zahrávat si taky nechci. No, na UTZ viděla samo jen ten jeden kámen, písek nebo blátíčko ne, neb nejsem zrovna drobek
a prý ty problémy nebudou z toho, že i stěna žlučníku je OK. No, ale to co popisuješ mi nahání celkem strach teda. Můžu si o odstranění zažádat i sama? Doktorka mě chce poslat ještě na gyndu, zda nemám prblm tam a na zádech to bude prý od páteře, ale od páteře mě bolí v kříži, ne na levé a pravé straně směrem nahoru.No, jen jsem vypozorovala, že mi to třeba bolí po jídle nejvíc, mi tak přijde nebo v noci vklidu, přes den při pohybu nebo tak to nebolí. Asi ještě to odstranění zvážím no. Mám strach z toho co jsi popsala.