Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám za sebou I. trimestrální screening, ve kterém byl výsledek negativní a rizika vyšší než 1 z 1200(to bylo nejnižší vzhledem k věku).
Potom jsem byla poslána na tripple testy - výsledek negativní a rizika down syndrom 1 z 29000, ten druhý 1 z 1400 a vzhledem k věku 1 z 1200 pod tím je napsáno, že jsou hodnoty AFP vyšší a že je možno zvážit AMC a kontorlní UZ.
Jsem z toho zmatená, protože mi to přijde jako pomatenost.??? Napíšu negativní, takové vysoké hodnoty- rizika a pod to zvážit AMC.
Můj mudr. mi říkal, že je to OK a že by mě na amc nehnal. Jenže zítra mě čeká velký UZ v gennetu a nevím, jestli mě tam nahlodají ještě víc.
Na amc jsem byla v prvním těhu, jsem rh - a teď z toho mám vítr. U prvního to není takový jako u druhýho - asi.
Odborníka zde asi nenajdu. to je mi jasný, a jakmile mě pošlou na amc, tak neodmítnu, ale přijde mi to postavený na hlavu.
S takovými výsledky mi přijde amc úplně zbytečná. To už by mohli místo screeningu dělat amc rovnou všem těhotným ![]()
vzhledem k tém číslům mi to přijde taky zybtečný, ale vrtá mi hlavou, proč to ta napsali ![]()
a hodnota AFP 52,7 ug/L 2,03 MoM - to nevím co znamená
pak tu mám vzhledem k tomu ,že byl změřen biparietální rozměr a tím vyloučena anencefalie, vztahuje se uvedené riziko pouze na spinu bifidu
žem i ten paír dávali do ruky vůbec ![]()
Výsledek svého tripple testu nemám tak nevím jaké mají být hodnoty, ale jestli jsi poslana na sono do gennetu tak bych stresovala až pak. Já jsem měla pro změnu prvo i druho trimestrální screening vpořádku a navíc mi je 23let tak o AMC nikdo ani neuvažoval a mám doma Downíka. Takže splést se můžou tak i tak. A kolik miminek mělo být špatných a narodilo se zdravých, takže hlavu vzhůru!!! Spíš si myslím, že nejde ani tak o Downa nebo Edwardse,ale o spinu bifidu…
já bych určitě amnio podstoupila, kdyby mi bylo doporučováno, když jsem volala na výsledky, říkali negativní a dobrý, pak mi to ukázala a já jsem z toho vyřízená.
můj mudr posílá každou pacientku na velký uz do gennetu, vzhledem k tomu ,že nemá tak kvalitní uz jako tam a tam jsou větší odborníci.
uvidíme zítra, každopádně brouka v hlavě mám a rizika rozštěpů jswou dle mého názoru vidět i na UZ, tak nevím co hned amnio ![]()
Já myslím že v tom gennetu po utz ti naopak řeknou že je AMC zbytečná, mně takhle náká dr. podtrhla jeden výsledek v těch tripple testech s tím že je nižší ale celkově bylo vše ok, a napsala doporučení do gennetu na ten lepší utz (nemohu si ted vzpomenout na jméno) no a já z toho celej víkend nervy že dítě má vadu a tam mi už při příchodu dr. řekl že nechápe proč to náká dr. podtrhla, že to je v normě a utz mi udělal a vše v poho.
já mám z toho popravdě docela vítr, protože už hledám, pátrám, zkoumám… ![]()
tak buď napíšu pozitivní nebo negativní ne? a ne negativní a pod to možno zvážit amc
se zbláznim
hele bud uplně v klidu, hlavně důležitější jsou ty testy z prvního trimestru, oni dokonce zvažují že tyhle tripple testy uplně zruší, protože vychází u hodně lidí falešně pozitivní, pokud tě do toho dr. nenutí, na utz ti řeknou že je vše v pořádku tak bych to neřešila.
Ta zvýšená hodnota AFP ukazuje na možnost rozštěpové vady… Tam nevím, jestli se vůbec vyjadřuje to riziko nějakým tím číslem 1 ku … U prvního prcka jsme tohle řešili taky… My jsme měli tu hodnotu ještě o malinko vyšší 2,09 MoM
Doktorka to řešila hooooodně podrobným ultrazvukem prcka, zkoumala ho hodně dlouho a říkala, že rozštěp u něj nevidí, a potom nás ještě pro jistotu poslala na podrobný vyšetření srdíčka (tam bylo taky všechno OK)… A teď máme doma rok a třičtvrtě starýho, zdravýho (ťuk ťuk ťuk) rošťáka ![]()
U nás taky nešlo doktorce o vylučení jakýhokoliv z těch syndromů, ale jen o ty rozštěpy…
Na plodovku jsme nemuseli a já bych asi ani nešla… ![]()
tripple testy vycházejí snad až v 60% falešně pozitivní, a pro jistotu musí napsat doporučení na genetiku. Ten prvotrim. screening je na 95% přesný, tudíž je prioritní i dle mého lékaře on.
Taky říkal, že pokud se k tripplům pošlou výsledky z toho prvního screeningu, je falešná pozitivita podstatně nižší - takže záleží, jestli tvůj doktor poslal i tyto hodnoty, nicméně pokud říkal že by tě na plodovku nehnal, byla bych v klidu.
Zrovna Downa totiž pozná dle obrazu na UZ v tom první screeningu - chybí nosní kůstka a je jiná hodnota šíjového projasnění ![]()
Jo a ještě… Vzhledem k těm motanicím s TT v prvním těhu mi u druhýho ten NT screening pro jistotu doporučila… U prvního těhu říkala, že vzhledem k věku by to nehrotila, ale podruhé říkala, že kvůli minulýmu těhu mě musí poučit o tom, že ten NT screening je vhodnej…
Každopádně v tomhle těhu byly všechny výsledky OK… ![]()
na tripple testy bych teda zkusila nehledět, moc nechápu, proč ti je dělali, když jsi byla na 1trimestrálním screeningu. Já půjdu jen na utz po 20tt, ty rozštěpové vady se zjišťují tam.
Věřím, že tě to parádně rozhodilo, ale zkus zachovat klid, aspoń do toho ultrazvuku a ať je to v pořádku
loka píše:
tripple testy vycházejí snad až v 60% falešně pozitivní, a pro jistotu musí napsat doporučení na genetiku. Ten prvotrim. screening je na 95% přesný, tudíž je prioritní i dle mého lékaře on.
Taky říkal, že pokud se k tripplům pošlou výsledky z toho prvního screeningu, je falešná pozitivita podstatně nižší - takže záleží, jestli tvůj doktor poslal i tyto hodnoty, nicméně pokud říkal že by tě na plodovku nehnal, byla bych v klidu.
Zrovna Downa totiž pozná dle obrazu na UZ v tom první screeningu - chybí nosní kůstka a je jiná hodnota šíjového projasnění
to mi po přečtení příspěvku od Brokianaa není až tak jasné
(že pokud je I. trimestrální screening v pořádku…)
uvidíme zítra no, plodovky jako takové se nebojím, jen kvůli tomu mému rh ![]()
Saroya píše:
na tripple testy bych teda zkusila nehledět, moc nechápu, proč ti je dělali, když jsi byla na 1trimestrálním screeningu. Já půjdu jen na utz po 20tt, ty rozštěpové vady se zjišťují tam.
Věřím, že tě to parádně rozhodilo, ale zkus zachovat klid, aspoń do toho ultrazvuku a ať je to v pořádku
zítra jdu na ten vleký UZ a nesu tam tu zprávu z tripple testu, tak se uvidí, už vidím za vším hrůzy zase
jem po ZT v prosinci a teď mě děsí snad uplně všechno
kate02 - falešně pozitivní falešně negativní, úspěšnost 65 nebo 95 % to je síla… akorát člověka rozhodí, já bych na amnio šla, já už to mám jednou za sebou, tak vím do čeho bych šla, jenže se bojím toho mého rh faktoru, aby nezpůsobil paseku - u prvního to snad tolik nevadí, nebo nevim, už se mi pátrat nechce, už takhle jsem z toho magor