Změna jména u dvouleté dcery

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
15.2.16 12:39

Změna jména u dvouleté dcery

Ahoj,

prosím poraďte mi v mé situaci. Krátce po narození mé dcery Sofie jsem začala vztah s novým partnerem (biologický otec mě bohužel za zády podváděl a o dceru nikdy nejevil zájem, tedy jiného otce, než mého nového přítele nemá a nikdy neměla). Přítel mou dceru bere také jako vlastní. Za 3 měsíce máme svatbu a já s malou přijmeme jeho příjmení. On sám však má osmiletou dceru, která se jmenuje stejně, tedy Sofie. A vzhledem k vývoji okolností i tu budeme mít ve vlastní péči. Chceme obě holčičky vychovávat spolu a vytvořit jim klasickou rodinu, bez rozdílu a se společným příjmením nás všech. Je mi jasné, že se nemohou jmenovat stejně. Měnit jméno v 8 letech je nereálné, proto vidím jako jediné řešení změnit jméno mladší z holčiček, která z toho ještě nemá moc rozum. Je mi to také proti srsti měnit už narozenému dítěti křestní jméno a také můžete podotknout, že jsem na to měla myslet dřív, jenomže ze začátku vztahu by bylo ode mne hloupé a naivní měnit dceři jméno a navíc jsme ani nevěděli, jestli budeme mít druhou holčičku v naší péči, nebo ne. Je to nepříjemná situace a proto hledáme nejlepší řešení.

Můžeme buď mladší Sofince přidat ještě jedno křestní jméno a používat to - například Sofie Anna, Iva Sofie,… Jenže i u této varianty mi to nepřijde zrovna šťastné, pořád to bude takové divné mít dvě dcery Sofie, i když jedna se dvěma jmény. Tedy možná bude lepší změnit jméno úplně, na něco celkem podobného, například Žofie, nebo Josefína,… Co byste poradili? Moc děkuji, teď nám je každá rada drahá =).

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30901
15.2.16 12:42

Dala bych Zofii, je to krasne jmeno a vas problem by to elegantne vyresilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
15.2.16 12:43

Radila bych neměnit a když už, tak přidat druhé křestní :nevim: a holkám to prostě později vysvětlit - té malé, ta velká to chápe :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
15.2.16 12:43

Sofie a Žofie, to je nářez :-) Dej ji prosímtě nějaké rozumné jméno, ne takovýhle paskvil, vždyť to by bylo něco jako Pat a Mat. Jinak asi není problém, na matrice to možná udělají i zadarmo, protože je zde důvod hodný zvláštního zřetele. Holka si zvykne rychleji, než si dovedeš představit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27247
15.2.16 12:44
@Anonymní píše:
Ahoj,

prosím poraďte mi v mé situaci. Krátce po narození mé dcery Sofie jsem začala vztah s novým partnerem (biologický otec mě bohužel za zády podváděl a o dceru nikdy nejevil zájem, tedy jiného otce, než mého nového přítele nemá a nikdy neměla). Přítel mou dceru bere také jako vlastní. Za 3 měsíce máme svatbu a já s malou přijmeme jeho příjmení. On sám však má osmiletou dceru, která se jmenuje stejně, tedy Sofie. A vzhledem k vývoji okolností i tu budeme mít ve vlastní péči. Chceme obě holčičky vychovávat spolu a vytvořit jim klasickou rodinu, bez rozdílu a se společným příjmením nás všech. Je mi jasné, že se nemohou jmenovat stejně. Měnit jméno v 8 letech je nereálné, proto vidím jako jediné řešení změnit jméno mladší z holčiček, která z toho ještě nemá moc rozum. Je mi to také proti srsti měnit už narozenému dítěti křestní jméno a také můžete podotknout, že jsem na to měla myslet dřív, jenomže ze začátku vztahu by bylo ode mne hloupé a naivní měnit dceři jméno a navíc jsme ani nevěděli, jestli budeme mít druhou holčičku v naší péči, nebo ne. Je to nepříjemná situace a proto hledáme nejlepší řešení.

Můžeme buď mladší Sofince přidat ještě jedno křestní jméno a používat to - například Sofie Anna, Iva Sofie,… Jenže i u této varianty mi to nepřijde zrovna šťastné, pořád to bude takové divné mít dvě dcery Sofie, i když jedna se dvěma jmény. Tedy možná bude lepší změnit jméno úplně, na něco celkem podobného, například Žofie, nebo Josefína,… Co byste poradili? Moc děkuji, teď nám je každá rada drahá =).

Já osobně bych zašla na matriku a tam se zeptala, jak postupovat. Nechtělo by se mi měnit jméno, maximálně bych přidala, ale i to je divný. Každopádně Žofie pochází ze jména Sofie, takže to je možná cesta nejmenšího odporu, každopádně bych začala jednat co nejdřív, protože dvouletá už je na jméno jistě zvyklá a reaguje na něj. Sama bych asi neměla problém s tím, že by se holky jmenovaly stejně, prostě tato situace nastala, 8 letá už to snad nějak pochopí a mladší dospěje do věku, kdy to pochoppí taky. Okolí si zvykne. Teď jde jenom o to, jak to ošetřit na tý matrice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
15.2.16 12:45

A proč by se nemohli obě jmenovat Sofie? :think:
Jasné, když se plánuje jméno pro sourozence, tak stejné nedáš, ale tohle je úplně jiná situace, jméno bych neměnila. I dvouleté dítě je už na jméno zvyklé.
Doma je rozeznáte jednoduše, každé můžete říkat jinak třeba zdrobnělinou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32861
15.2.16 12:45

No, popravdě já bych asi přidala malé Sofii ještě jedno jméno, ale hlavně bych nepřijímala příjmení chlapa, ale nechala si s dcerkou to původní, které máte teď.
Teda to jsou náhody, pěkně blbé. Nedávno tu jedna řešila, že má syna Petra a její nový přítel trvá na tom, aby jejich společné dítě, nejspíš to bude kluk, se jmenoval Petr, protože je to u nich tradice. Tohle je úplně napalici a doufám, že se dohodli jinak. Tady se to už moc měnit nedá, děti už reálně existují a jména mají.
Co starší říká na to, že bude mít/má malou nevlastní ségru stejného jména? Oslovujete každou jinak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
15.2.16 12:49

A jde jen o pproblém na matrice nebo s tím máte nějaký problém i vy? Už spolu žijete ne? Mají s tím problém děti? Já bych jméno dvouleté už neměnila, maximálně bych přidala další jméno a tím vyřešila problém u matriky. Říkala bych jim dál jak jsou zvyklé, starší už chápe, tam se dá vysvětlit a mladší to časem vysvětlíte taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
500
15.2.16 12:50

Žofie je super nápad, malá si skoro nevšimne :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85225
15.2.16 12:53

A ja bych jmeno nemenila. Rozhodne ne za Žofii, pozdeji to stejne zjisti a muze byt hodne nastvana za zmenu jmena na Zofii. Jednu bych oslovovala jen zdrobnelinou anebo pridala jeste jedno krestni jmeno a pouzivala to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
15.2.16 12:53

Ahoj v takovém případě bych určitě buď přidala křestní jméno např. ana sofie apod nebo jestli netrváš na přijmení, po svatbě měla svoje přijmení a tedy i dcera.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
15.2.16 12:55

Nechápu proč ho měnit, do teď snad také každé říkáte jinak, ne? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3248
15.2.16 12:55

Kamarádka se jmenuje Lenka a její máma si našla muže s dcerou Lenkou…nikomu to asi divné nepřišlo…spíš úsměvné :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9180
15.2.16 12:56

Dala bych změnu, ale ne Žofii, dala bych jiné jméno začínající na S
Silvie, Stela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
736
15.2.16 12:56

Asi bych menší dala druhé za začala používat to, jako hlavní. Jinak „podobná“ jména jsou Sylvie, Jozefína, Jůlie, Stefanie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze