Změna jména u dvouleté dcery

Napsat příspěvek
Velikost písma:
224
15.2.16 13:26

@Kobliha51 Jedná se o zákon o matrikách, jménu a příjmení, ale teď jsem si všimla, že zakladatelka nebude dceru manžela osvojovat, jen ji bude mít manžel ve své péči, takže se jí tato povinnost netýká. Pak můžou mít jména stejná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
381
15.2.16 13:28

Přesně jak píšeš. Není dobré nechávat stejná jména. Vždyť i po letech, když už se třeba odstěhují, tak budeš říkat - volala Sofie, ta starší? 8o Je to taková hloupá situace, ale nejvhodnější řešení vidím takové, jaké jsi navrhla. Sofie Anna je krásné spojení. A pokud si starší vybere další jméno, může to vzít jako výhodu. Možnost, kterou jenom tak nějaká holčička nemá. Snad si nevybere úplnou šílenost. Osmiletá holka je už dost velká, zkuste jí to společně vysvětlit a navrhnout jí tu variantu, že by si také mohla vzít další jméno. Poradit se s ní - možná s ní probrat i druhé jméno pro mladší dceru (kdybys netrvala na té Anně). A pak si můžou vybrat, jak si chtějí nechat říkat. Ale v papírech oficiálně budete mít něco jiného a víc variant na rozlišení, už třeba jenom když o nich někde budete mluvit =). Hodně štěstí a přeji, abyste opravdu mohli být šťastná rodina a vyšlo vám to. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
15.2.16 13:29
@Anonymní píše:
@heheheVím, také, jak jsem psala, mi to je proti srsti, změnit jméno, které jsem pečlivě vybírala. Ale zkus se na to podívat jiným pohledem - oběma se nám rozpadla vysněná rodina. Teď věřím, že ji konečně budeme mít - je to pro nás všechny druhá šance. A v jedné rodině mít stejná jména pro sourozence to se prostě nedělá. Možná jsem to špatně vyjádřila, nejde v první řadě o to, co si pomyslí lidi, ale o to, co je nejlepší pro děti a pro naši rodinu! Když jsou malé, dá se říkat přezdívkami. Ale co potom? Nemůže být celý život jedna Sofí a druhá Sofinka, atd. Když budeme o jedné mluvit, pořád vysvětlovat, kterou máme na mysli? Nejsou to přece jenom známí a přátelé, ale u doktora, ve škole, na kroužkách… kdyby byly holky starší, ale pořád jsou to malé holčičky, které s námi pravděpodobně ještě řádku let budou. A já plánovala oslovovat dceru, až bude starší, základním tvarem. A to pak budu furt říkat Sofie mladší, Sofie Starší? Nebo jim neříkat jménem vůbec? To mi nepřijde vhodné. Možná nakonec vidím nejlepší variantu dát oběma druhé jméno. Starší by si ho mohla vybrat sama - tedy vzala by to asi i jako zábavu. A mladší ho vybereme asi my - nejvíc se mi líbí asi ta Sofie Anna. Navíc Anička byla moje babička, tak by to bylo takové pěkné. Ještě to musíme pořešit doma a zkusit opravdu najít to, co je nejlepší po všechny. Je toho teď nějak moc - starší si musí zvyknout, chystá se svatba, stěhování - je to těžké, ale snad se nám podaří to překonat a mít šťastnou rodinu =).

Asi už chápu, jak to cítíš…
V tom případě asi opravdu nejlepší varianta zvolit druhá jména pro obě. Nebude tam pak ten pocit, že ses toho jména své dcery vzdala, ani že si jí ho sebrala. Sofie Anna zní pěkně. Ale stejně, neumím si představit najednou té malé začít říkat Anno Aničko. :think: Třeba bude spíš fakt ta starší nadšená a bude požadovat ať jí říkáte tím druhým, ale pak zase co ve škole atd. Podle mě se to nepřeučíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
957
15.2.16 13:29

Víš kolik bude ve školce a škole Sofií?
Vlastnímu dítěti bych nezměnila. Max. tedy druhé jméno. Ať si jako větší může vybrat.
A lidi neřeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16267
15.2.16 13:30

Já mám známého, kterému se nastěhovali kolem dvoje sousedi s malýma Sofiema, takže na zahradě vlastně pořád slyšel volat „Sofíí, Sofinko“. On malou Sofii vyženil, a tak ho to štvalo, že malé říká Fionko, naštěstí se to doma chytlo a všem se to líbí.
Já bych taky jméno neměnila, maximálně doplnila. Ta starší to pochopí, a ta mladší si v průběhu dospívání sama zvolí, ale nebude mít pocit, že přišla o kus identity kvůli nevlastní sestře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44207
15.2.16 13:30

A co když se s přítelem za 5 let rozejdeš a najdeš si jiného? Zase budeš přejmenovávat dceru. Promiň, ale přijde mi to uhozené, i u dvouletého dítěte, které je už se svým jménem ztotožněné. Jako daleko menší problém mi přijde vychovávat dvě holčičky stejného jména, když jste se seznámili až po jejich narození.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
15.2.16 13:31
@WaIl píše:
Ty jo, to je dobrý.. Tak když tu byla nedávno diskuze o dvou Petrech v jedné domácnosti, všichni se mohli zbláznit, že mít dva Petry není normální :mrgreen:, ale když jsou dvě Sofie, tak většina je pro to nechat? 8o 8o 8o

Tu diskuzi si pamatuju… podle mě je rozdíl v tom, že
ty Sofie nejsou pokrevní - to že se rodiče momentálně rozhodli sestěhovat a být spolu je něco jiného, než když žena porodila Petra a za dva tři roky má porodit dalšího Petra… ti kluci budou mít společnou mámu = jsou pokrevní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3074
15.2.16 13:31

Jméno bych rozhodně neměnila. Taky to cítím tak, jako bys vyměnila dítě. Vhodný kompromis mi přijde dát oběma druhé jméno. Jednou by na tebe tvoje dcera mohla být naštvaná, že jí jste jméno změnili a její nevlastní sestře ne. Mohla by to cítit jako křivdu. Když budou mít každá dvě, bude to fér a můžou si vybrat, jak se jim bude říkat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
957
15.2.16 13:32

U nás v rodině je tradice Jaroslavů. Vždycky se říkalo Jarda velkej, Jarda malej… A žádný problém nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
15.2.16 13:34
@monikek píše:
Podle zákona nemůžou mít sourozenci stejná jména. Je jedno, zda jde o sourozence pokrevní nebo sourozence, kteří se stali sourozenci novým sňatkem rodičů.Jméno bych změnila té mladší. Zvykne si lépe. Nedávala bych variantu podobnou, zkuste se malé zeptat, jaké jméno by se jí líbilo. U nás v rodině jsme měli stejný případ. Oba kluci se jmenovali stejně, tak mladší dostal jméno po novém otci (novém manželovi).

to je ale nesmysl že? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
@WaIl píše:
Ty jo, to je dobrý.. Tak když tu byla nedávno diskuze o dvou Petrech v jedné domácnosti, všichni se mohli zbláznit, že mít dva Petry není normální :mrgreen:, ale když jsou dvě Sofie, tak většina je pro to nechat? 8o 8o 8o

ale to byla úplně jiná situace! Kandidát na Petra II. byl ještě v břiše. Kdežto těmhle Sofiím už jsou dva a osm a jejich rodiče se náhodně dali dohromady, když už byly obě na světě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285

Mam triletou dceru a neumim si predstavit ze bych napriklad z Lucie udelala Julii.. Nechala bych je obe a kazde rikala jinak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2442
15.2.16 13:35

Já bych tedy jméno neměnila, když už, tak přidala ještě jedno jméno. Absolutně si nedovedu představit, že by náš Kryštof měl najednou jiný jméno. A jak se to bude všude vysvětlovat? Jo, kdyby se to dítě teprve mělo narodit, tak by mě ani nenapadlo dávat mu jméno, co už dítě v mojí rodině má, ale takhle… tak jim každé vymyslete nějakou přezdívku. Jedna může být Fína, druhá Sofča. Možná tomu mladšímu dítěti by to bylo jedno, ale mě jako matce by to nešlo přes srdce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
15.2.16 13:35

Pak by ještě bylo možné dát oběma dcerám dvě jména, jedna by se jmenovala „Sofie Anna“ a druhá „Anna Sofie“ :-)

(to samozřejmě nemyslím vážně, to jen pro ilustraci, jaká je to všechno blbost)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
15.2.16 13:36
@monikek píše:
Podle zákona nemůžou mít sourozenci stejná jména. Je jedno, zda jde o sourozence pokrevní nebo sourozence, kteří se stali sourozenci novým sňatkem rodičů. Jméno bych změnila té mladší. Zvykne si lépe. Nedávala bych variantu podobnou, zkuste se malé zeptat, jaké jméno by se jí líbilo. U nás v rodině jsme měli stejný případ. Oba kluci se jmenovali stejně, tak mladší dostal jméno po novém otci (novém manželovi).

nesmysl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko