Změna jména u dvouleté dcery

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Flenka
16.2.16 19:31
@Anonymní píše:
Dobře, díky všem. Trochu mě mrzí, jak tu na to někteří nahlížíte, ale i o to mi šlo. Podívat se na to z více úhlů, tedy děkuji za všechny ohlasy.Dcera biologického otce v rodném listě nemá, protože ode mně odešel za jinou a poslal mě na potrat. Tak proč by měl být někde zapsaný jako otec? Malá je moje dítě a čistě moje rozhodnutí ji mít i přes okolnosti, které nastaly. Mimochodem měli jsme dlouholetý a z mého pohledu funkční a šťastný vztah, ale bohužel to vše byla jenom přetvářka. Tedy vím, že i takové věci se stávají. A mohou se stát i v dalším vztahu, i když věřím a doufám, že to tak nebude. Rozhodnutí změnit jméno není rozhodně z partnerovi hlavy, první jsem s tím přišla já. On by to ode mně nežádal - bere malou jako vlastní. Hledáme jenom to nejvhodnější řešení. Upřímně naprosto žádná varianta se mi nezdá úplně správná - nějakou však vyhodnotíme jako nejmenší zlo. Nevím, proč říkáte, že je to přetvářka pro okolí. Vždyť okolí ví, jak to je. A pochybuju, že starší Sofinka bude někde říkat, že jsem její máma já. Ona má oba rodiče a ví, jak to vše je. Zatím mi říká teto - tedy těžko si budeme někde před někým na něco hrát. Ale kvuli holkám a právě nejbližší rodině mi přijde lepší je odlišit i tím jménem. Aby se vědělo, o kom se mluví. Aby měla každá z holčiček vlastní identitu a nebyl v tom pořád jenom guláš, kdo je kdo. Nepřijde mi, že změnou jména vezmu dítěti identitu, pokud to bude jméno buď hodně podobné, nebo přidám ještě jedno jméno. Jak tady bylo zmíněno, nechci ze Sofie udělat Kláru. Nejspíše uděláme opravdu to, že oběma přidáme ještě jedno jméno. S tím, že starší si ho může vybrat, pokud nebude chtít, zvážíme to ještě jinak.

Ahoj jméno bych neměnila, holčička by ty to mohla jednou vyčítat. Jméno bych přidala oběma holčičkám (bude-li souhlasit maminka partnerovi dcerky). Ale i jméno Sofie má víc variant pro starší: Sofi, Sofča, Sofka. Pokud byste malé přidali jméno Anna, dalo by se jí říkat Sofianka. Obecně se to dá udělat se jménama začínajícími samohláskou, ale někdy i souhláskou.

Sofie Olivie - Sofiolka
Sofie Jolana - Sofiolka
Sofie Aneta - Sofietka
Sofie Olga - Sofiolka
Sofie Nina - Sofininka
Sofie Jana - Sofianka

Postupně by se jí mohlo třeba začít říkat tou druhou půlkou - Olka, Ninka, Anka. Nebylo by to najednou ze Sofie - Sofinky, Sofie Anna - Anička, to by bylo přeci jen divné.
Přeju ať vám vše vyjde. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
14642
16.2.16 19:34

Taky bych vlastnímu dítěti neměnila jméno, jenom proto, aby ustoupilo cizímu. Tvoje
dcerka už je v nevýhodě tím, že nemá vlastního tátu, tak jí neber ještě i jméno.
Jednou by ti to mohla vyčítat. Maximálné bych přidala druhé jméno oběma. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
BilaLilie
18.2.16 20:27

Asi jsem blázen, ale vám připadá divné, že mají stejné jména? Mi přijde divné: 1, měnit křestní jméno dvouletému dítěti, které už si a ním spojuje svoji osobu a mohlo by mu to poplést hlavičku. 2, starší Sofinka nebude u svojí maminky? To si fakt nedovedu představit :roll: 3, mladší Sofinka nemá svého otce v RL? :roll: 4, mladší Sofinka nebude mít příjmení svého otce? :roll: 5, oba dva vaši bývalí partneři byli hrozni padousi a vymazali jste je ze života, ale vy jste ti dobří a teď spolu vytvoříte šťastnou rodinu? :roll: Nechci být zlá, ale na tehle lžích asi těžko :zed: Jinak každý touží po šťastné rodině a přeju to každému, jenom myslím, že tohle je jedna velká přetvářka a na tomhle se to založit nedá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.2.16 20:56

@BilaLilie A proč hned tak ostře? 8o Nic jsme zatím neměnili, snažím se najít dobré řešení. Proto se radím i zde - více názorů nezainteresovaných lidí… Mladší Sofie opravdu nemá otce v rodném listě. Ne kvuli tomu, že mě podvedl, ale kvuli tomu, že on sám si to nepřál. Řekl, že si dítě nepřeje a že je to moje věc. Ještě ke konci těhotenství jsem se ho znovu zeptala, aby tam nešlo jenom o emoce. Chtěla jsem, aby Sofinka měla tátu a alespoń nějaký vztah s ním. Nestál o to, nechtěl ji ani vidět od doby, co se narodila. Jasné, můžeš namítnout, že jsem to měla udělat kvuli alimentům, ale ona je moje rozhodnutí a takhle mám jistotu, že na ní nemá žádná práva (když o ně ani nestojí). A tedy tím má i moje příjmení.

Pokud jde o maminku starší Sofie, nebudu tu o tom rozepisovat. Ale už to, že ji dostal do vlastní péče otec o něčem svědčí. Je to smutný příběh - a proto jsem psala o snu o šťastné rodině. Nevím, co je na tom za přetvářku :nevim:. Já si vezmu příjmení přítele, tak to příjmení dostane i naše malá, aby nebyla jediná s jiným příjmením. Kdyby byla starší, neměnila bych to už, nebo bych se jí zeptala, jak to chce. A pokud jde o křestní jméno, máš pravdu, že úplně měnit i kdyby na podobné, je špatný nápad. Čím víc o tom přemýšlím, tím více mi to je proti srsti. Ale přidat další jméno mi nepřijde vůbec špatné. A jak ji budeme oslovovat, to je přece už otázka dohody. Já nemůžu ze dne na den Sofince říkat Aničko - o to mi ani nešlo. A tedy navíc stejně používám různá oslovení, má i přezdívku. Ale z praktického hlediska jak doma, tak ve škole, u doktora, na úřadech atd,…mi přijde lepší, když bude mít ještě jedno jméno. A tedy nejspíš dáme to Sofie Anna.

• Citovat
  • Upravit
BilaLilie
18.2.16 21:02

No pokud je to takhle tak to zní rozumně. Asi bych jí tím pádem jak rikas jedno křestní přidala a neměnila to co má. :palec: Jenom mi to přišlo takové smutné ty věci kolem. Tak ať vám to vyjde :srdce:

• Citovat
  • Upravit
BilaLilie
18.2.16 22:09

Ale teda ta Žofie, to je jiná varianta téhož jména, a mi osobně se líbí více než Sofie. Tak já bych uvažovala i o téhle variantě. Některým maminkam tady se to nelíbí, ale Sofií je hodně a tohle je pěkné. Záleží taky co na to malá, už má taky svůj rozoumek :kytka:

• Citovat
  • Upravit
23
19.2.16 09:55

V rodině můžete holčičky odlišit tím, že důsledně zavedete oslovování jedné a druhé tak, aby se od sebe lišila. Máme v příbuzenstvu Mariniku, která je v matrice a pro zbytek světa Marie a jen v rámci rodiny Marinika. Například. Stejně tak můžete zavést, že se mladší bude říkat Žofinko, aniž by to měla v občance. Sofie je obecně přijatelnější, pokud bych uvažovala o tom, jak jí budou oslovovat cizí lidé v dospělosti. Děti jsou zvyklé, že jim rodiče doma říkají prostě trochu jinak. Není to nic neobvyklého. Pokud změnu v matrice, tak bych dala co nejkratší druhé jméno: Sofie - Anna, Ina, Dita, Eva, Bea, Lea, Iva…A dala bych ho spíš jen té mladší.
Ještě mě napadlo. Pokud jí teď říkáte „Sofi“, ještě je podobné „Soni“…ale ta úplná změna mi přijde stejně hrozně radikální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
19.2.16 12:18

Já bych v takovém případě jméno neměnila, ale ty ho chceš vyloženě změnit, tak bych změnila jedině na jména Sonja/Sonia/Soňa, která vznikla ze jména Sofija, takže spolu úzce souvisí a mají hodně podobné tvary - Sofinka - Soninka, Sofi -Soni, Sofča - Sonča, Sofino-Sonino, Sofka-Sonka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1577
20.2.16 21:49

Tchýně si dovezla dvě děti z DD, Pepíčka a Kristýnku.. Pepíčkovi bylo 4 a čtvrt, Kristýně 3 a půl.. Oběma změnili jméno.. na Joshuu a Violettu.. Ano, je to v něčem jiném, protože oni dostali nová jména od nových rodičů.. nicméně mi změna jména přijde schůdnější, než mít doma dvě Sofie..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Flenka
20.2.16 21:58
@Malvína86 píše:
Tchýně si dovezla dvě děti z DD, Pepíčka a Kristýnku.. Pepíčkovi bylo 4 a čtvrt, Kristýně 3 a půl.. Oběma změnili jméno.. na Joshuu a Violettu.. Ano, je to v něčem jiném, protože oni dostali nová jména od nových rodičů.. nicméně mi změna jména přijde schůdnější, než mít doma dvě Sofie..

Myslím že je to spíš jiné tím, že v tomto případě by holčička mohla v pubertě říkat, že jí nevlastní segra jméno ukradla. Jméno bych neměníla jsem pro druhé jak už jsem psala dříve.

• Citovat
  • Upravit
3HE
22413
21.2.16 23:27
@Malvína86 píše:

klobouk dolů před tchýní… ale ta nová jména… no, trochu úlet… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
22.2.16 09:13

@Malvína86 zlatej Pepíček a Kristína ale o to tu až tolik nejde :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1436
22.2.16 09:34
@Malvína86 píše: Oběma změnili jméno.. na Joshuu a Violettu

Nemůžou bejt všichni rozumný, to by byla na světě nuda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
22.2.16 11:18
@Malvína86 píše:

Tak to je úlet :lol: I když Violetta se mi hodně líbí a bylo i ve výběru jména pro moji dceru, neprošlo mi přes chlapa a ještě k příjmení by se hodil kratší tvar Viola, Violetta by bylo moc dlouhé, tak jsem na tom potom netrvala.

Já bych neměnila jméno ani dítěti, které bych si adoptovala nebo vzala do pěstounské péče(pokud by bylo starší než půl roku, už miminko dobře reaguje na svoje jméno).A to jsou jména, na která by si moje uši hodně špatně zvykaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6918
7.8.17 23:18

Zakladatelčin „problém“ mi přijde nicotný. Doma se lidi často oslovují zcela jinak. Jedné přece můžete říkat třeba Sofča, druhé Inka (Sofinka). Měnit jméno je nesmysl, osobně nevidím důvod proč přidávat jméno druhé. Život vás takto svedl, důležitý jsou jiný věci, a o tom, zda budete onou vytouženou rodinou či ne, jméno nerozhoduje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze