Změna konzistence stolice po odplenkování
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Změna konzistence stolice po odplenkování
ahoj maminky,
trochu ekel téma, ale co už ![]()
Sebrala jsem prckovi plínky a do tří dnů pochopil, že do nočníku se čůrá, doma je bez pleny a z venku se vrací suchý. Na spaní plínku má.
Ovšem problém má s kakáním, do nočníku ne a ne, první tři dny jsem ho posazovala, jak jsem viděla náznak tlačení, přemlouvala, nabízela odměny, nechala, at ho začne tlačit do slipů a v kritickém okamžiku posadila a on se zarazil a už nešel ani do plíny. A vykakal se třeba těsně po spaní do plenky nebo taky ten den vůbec. Když se do plínky vykadil, byl to větší tvrdý bobek, který se při manipulaci s plínou rozpadl na „králičí“. Od včera ho nechávám, at si kaká, kam chce, nechci, aby měl blok. No a tak to udělal už 2× do slipů a to „králičí“ bobky.
Jenže když měl plíny, kadil jednou denně pastovitou až kašovitou hmotu jak moje plná hrst, ted jde jednou denně a má bobek jak pinpongový míček a ještě tvrdý.
Dělá mi to starost, taková náhlá změna konzistence, když se kromě plen vůbec nic nezměnilo. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
No protože to drží a tím se ucpává.
Syn to měl vychytaný, kadil buď do odpolední či noční spací plíny, jakmile přestal spát odpolko, tak byl problém. Teď jde tak jednou za 2-3dny, bobky tvrdý, přitom vylemtá denně tak 1,5l.
Zkus mu dát vlákninu, já koupila v DM vlákninu s probiotiky, namíchala jsem mu to se šťávou a dala polévkovou lžící, zapil to ještě větším množstvím pití a druhý den se bobky nekonali, bylo v plíně a rozhodně to nebylo formované ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty jo, náš mladej to měl taky. Já si to vysvětlila tím, že v plínce si bobek vždycky rozsedl a „rozčvahnňal“
Navíc nevím jak vy, ale já teda většinou nekadím kašovitě. To je téma ![]()
Ale to co říká Gladys zní logicky.
Děti s kaděním do nočníku mívají problém. Kamarádka naučila kluka, aby si vždycky o plínku na bobek řekl. Přišlo mi to sympatické - a hlavně dítě to nestresovalo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Toto řešíme od odplenkování (cca ve 26 měsících) s mladším stále
Kakání zadržuje, způsobuje si tím zácpu. Snažím se nedávat mu k jídlu věci, které vznik zácpy podporují, naopak míváme pro něj doma zásoby švestkové šťávy, ta mu, myslím, docela pomáhá. No ale je to boj, na nočník ho kvůli kakání pak stejně musím posadit a přidržet
Nedávno dvakrát šel sám úplně bez problémů, myslela jsem, že je vyhráno, ale asi ještě úplně ne. Držím palce, ať to brzy vyřešíte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Úplně stejné jako u nás. Dokud měl plínu byl přesný jako hodinky - každé dopoledne kašovitá nálož. Jak jsem mu plínu sebrala, tak okamžitě změna a boban 1× za 2-3 dny s řevem, přemlouváním, vysazováním atd.
Trvalo to asi půl roku, než se to zlepšilo. Když jsem viděla, že to na něj jde, tak přestože se hádal, že nechce jít dělat bobana, tak jsem ho vysazovala na WC na redukci (nočník u nás vůbec neprošel) a motivovala odměnou v podobě zvířátkové sušenky (ty od Hami, mohl si vybrat zvířátko jaké chtěl). Zadek jsem mu utírala vlhčeným toaleťákem, případně mázla Bpantenem (hulákal totiž, že ho to bolí, no bodejď z toho zadržování měl velký tvrdý bobany…).
Kombinace tvrdohlavého vysazování z mé strany, motivování sušenkou, velkou pochvalou, utírání vlhčeným toaleťákem a mazáním mastičkou podle mě vedla ke zlepšení situace. Ale jak říkám, skoro půl roku to trvalo…
Edit: jo a ještě jedna věc. Když jsem mu dala švestkovou či hruškovou šťávu (teď nevím jestli od Hippu?), tak neměl šanci to zadržet. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No tak to jste mě holky, moc nepotěšily
![]()
Zkusím ještě tu vlákninu, co to udělá.
Gladys - jaká přesně - název, z DM to byla?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ywett píše: …Kamarádka naučila kluka, aby si vždycky o plínku na bobek řekl. Přišlo mi to sympatické - a hlavně dítě to nestresovalo.
Já naopak měla strach, aby to u nás takto nedopadlo. Aby pak třeba ještě ve 3 letech nevyžadoval na kadění plínu…
(sebrala jsem je ve 2 a 1/4 roce). To mi přišlo nesympatické. Prostě je to další životní krok, naučit se to musí, nechtěla jsem mu dělat „úlitbu“ takovým řešením.
(nekritizuji postup jiných jen říkám svůj postoj)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Wiollo, tak to je super, že už jste tenhle problém překonali, vzpomínám si, že už jsme si o tom v jedné diskusi povídaly ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
MaryClementine píše:
No tak to jste mě holky, moc nepotěšily![]()
![]()
Zkusím ještě tu vlákninu, co to udělá.Gladys - jaká přesně - název, z DM to byla?
Když už v tom DM budeš, kup i tu hruškovou či švestkovou šťávu! Uvidíš, že mu to pomůže. Klidně mu můžeš dát obojí, jak tu vlákninu, tak tu šťávu. Tím nic nezkazíš…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
luon píše:
Wiollo, tak to je super, že už jste tenhle problém překonali, vzpomínám si, že už jsme si o tom v jedné diskusi povídaly
Fakt si to pamatuješ?
Je pravda, že já z toho byla dost na mrtvici… ![]()
Lepší to bylo asi po 1/4 roce, vyřešilo se to úplně asi do 1/2 roku. Teď si sám řekne, sám jde (nachystá redukci, sundá kalhoty, vyleze nahoru, sedne si, udělá bobana, zavolá ať ho přijdu utřít (btw to se dětí učí kdy, utřít se samy?), sleze, obleče se, spláchne, zhasne, jde si umýt ruce) a to bez finální sušenky, pouze ho pochválím.
Od části „sleze“ to občas nevychytává sám a musím to na něj volat (třeba z kuchyně): spláchl si? zhasl si? umyl ses? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Wiolla píše:
(nekritizuji postup jiných jen říkám svůj postoj)
V pohodě beru. Proto se to tady jmenuje diskuzní fórum ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Wiolla píše:luon píše:
Wiollo, tak to je super, že už jste tenhle problém překonali, vzpomínám si, že už jsme si o tom v jedné diskusi povídalyFakt si to pamatuješ?
Lepší to bylo asi po 1/4 roce, vyřešilo se to úplně asi do 1/2 roku. Teď si sám řekne, sám jde (nachystá redukci, sundá kalhoty, vyleze nahoru, sedne si, udělá bobana, zavolá ať ho přijdu utřít (btw to se dětí učí kdy, utřít se samy?), sleze, obleče se, spláchne, zhasne, jde si umýt ruce) a to bez finální sušenky, pouze ho pochválím.Je pravda, že já z toho byla dost na mrtvici…
Od části „sleze“ to občas nevychytává sám a musím to na něj volat (třeba z kuchyně): spláchl si? zhasl si? umyl ses?
Pamatuju, tím, že to řeším stále, tak si snažím pamatovat různé rady a tipy z diskusí, kde na tohle téma přišla řeč ![]()
Utírání na záchodě jsme začali se starším řešit tak ve 4,5. Ale jeho takové ty provozní věci moc nezajímají a nebaví, tak věřím, že jiné děti to zvládají mnohem dřív
Navíc on teprve v tom věku nastupoval do školky, dřív jsem až tak nepotřebovala, aby to zvládal.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jako chceš říct, že ten skoro 3-leťák ti to pořád bojkotuje?
Lumpík jeden!
![]()
Já měla strach, co s mladým udělá narození mimina. Aby se nechtěl opičit, zmiminkovatět. A dobrý teda, uf! Jen máme pořád plínu na spaní. Odpolední i noční. Když mu ji nedám, je mokrá postel. Zkoušla jsem už několikrát. Je ve věku, kdy už se s ním dá o tom i mluvit, a vypadá to, že se vzbudí až počůranej.
A to přitom klidně půl dne nejde čůrat, ale odpolední 2hodinové spaní nezvládne. Přitom než jde do postýlky, tak se musí vyčůrat! Jako fakt nechápu… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jéje, noční odplenkování je další téma… Starší se v noci nebudí na čůrání, jsem zvědavá, co na to řekne doktorka na preventivce v 5 letech, jestli nás už bude chtít poslat na urologii
. Mladší se taky nebudí, na rozdíl od staršího ale se taky téměř nikdy v noci nepočůrá. Četla jsem, že u některých dětí nastupuje později produkce hormonu, který by měl zajišťovat nižší tvorbu moči ve spánku. Taky tenhle problém mají děti s tvrdým spánkem. Myslím, že má váš malý ještě čas ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já mu plínu jen na kadeni davat nechci, notabene to do ni stejne neudela, to by ji musel mit celej den.
Jen jsem si myslela, ze kdyz ho necham byt, nebudu ho cpat na kadeni na nocnik a nebudu nijak komentovat bobek ve slipech, ze se to vrati k normalu a ono ne.
![]()
Wiollo - on teda jí ovocné přesnídávky, celohruškové, švestkové a tak a stejně po odebrání plen nic. Do plen nikdy s bobkama nebo zácpou problém nebyl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit