Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Vero Nika21 píše:
Ahojky. S manželem čekáme holčičku-Nyní jsem 30+2 tt. Přibližně od Vánoc jsme měli vybrané jméno Gabriela. Oslovovat Gabinko nebo Gabi se mi líbilo.
Jenže teď se mi zdají sny, ve kterých se naši malé děti ve školce posmivaji a volají na ni: Gábino bábino.
Navíc k tomu jsme se dívali tak týden zpátky v TV na pořad, kde byla paní co se jmenoval Gabriela a jinak než Gábino ji neřekli. Osloveni Gábino se mi ale hrozně moc nelíbí-přijde mi to hrozné tvrdé, a evokuje to ve mě nadávku. Bohužel jsme o tom, ze máme vybrané jméno Gabriela už svému okolí řekli. Nyní když jsem se manželovi svěřila, ze se mi to jméno díky osloveni Gábino nebo Gabčo(babčo) nelíbí, tak mi řekl, ze ji tak nikdo stejně oslovovat nebude. Ale co když ano? Ja bych osobně byla naštvaná, kdybych měla takové jméno a většina okolí mě pak takhle oslovovali. Zmínila jsem se o tomhle i před mou maminkou a ta byla až skoro naštvaná, ze uvažují o změně jména- ze už je na Gábinku zvykla, říká ji tak a ti ji nikdo Gábino říkat nebude. Manžel mi řekl, ze je to blbé, měnit jméno, když už všichni v okolí očekávají Gábinku.
Ale já si říkám- Vždyť to bude naše dítě. I kdybychom řekli 10 jmen a nakonec jsme malé dali úplně jiné jméno, tak je to jen a jen naše rozhodnutí, naše věc. Teď zpětné lituji, že jsme vůbec říkali jméno předem.
Trapim se teď, co dělat.
Prosím poraďte- Co byste dělali vy? Jsem blbá a řešit to nemám a ja se s tím mám nějak vyrovnat?Děkuji předem mnohokrát za vaše názory.
Pokud ti to jmeno ted uz moc nesedi tak bych to radsi zmenila. Pokusila bych se premluvit manzela a pokud s tim manzel bude souhlasit tak se nemusis trapit jak ostatni pribuzni budou na zmenu reagovat. Radsi bych to zmenila nez, aby te to potom mrzelo. Samozdrejme te to mrzet nemusi pokud to nezmenite, ale je dulezite aby se ti to jmeno libilo a to nejen v tom zakladnim tvaru. Ja jsem o zmene moc nemluvila pred porodem akorat jsem se zminila prarkrat, ze si tim jmenem nejsem tak jista a pak na porodnim sale, kdyz mi dali dceru poprve do naruce tak jsem rekla, ze citila ze to jmeno nesedi a rekla jsem to manzelovi, ze chci jmeno zmenit, ale on rekl ne. Problem se zmenou by v porodnici nebyl, rodila jsem v zahranici a tam je to v pohode. Do dnes me to mrzi, ze jsem se nesnazila manzela presvedcit. Kdybych to resila drive a ne az na porodnim sale a nebo i pak potom po porodu, tak by se urcite nechal presvedcit. To jmeno ji v anglictine vubec nesedi v ceske verzi ano, ale ona si chce aby jsme ji rikali anglickou verzi, jelikoz zijeme v zahranici. Do dnes mi to jmeno na ni nesedi. Ale ona je s nim ted uz spokojena.
Preji hodne stesti s vyberem. At jste s vyberem spokoni a hlavne at je spokojena vase holcicka.
@Vero Nika21 takhle. Skoro na každé jméno najdeš nepěkný/nelichotivý tvar nebo rým…S tím musíš počítat…Já teda Gabriely oslovuju „Gábi, Gabčo“, ale když o nich mluvím, tak o Gabči nebo o Gábině. Gabriela je prostě dlouhé…
Na druhou stranu., změna jména v průběhu těhotenství není nic neobvyklého, má to tak řada rodičů. Pokud se ti zalíbilo nějaké jiné, klidně ho změn a okolí vůbec neřeš…Je to vaše dítě, nenech se vydírat nebo manipulovat ostatními.
@Afrikana píše:
@g.sandova Jsem z kraje, kde se treba Marii rikavalo bezne Mareno a Radce Raduno, takze Veruna mi prislo taky normalni. Nevidim v tom moc rozdil oproti treba Bohdane
mě teda Veruno a Mařeno hanlivé přijde, i Raduno není nic moc…Radko, Verčo, Maru/ško, to mi přijde ok…
Bohdana není moc libozvučná, ale je to holt základní tvar jména.
My jsme také měnili jméno. Rodině jsme řekli, že to bude Magdalenka, shodli jsme se na tom hned zpočátku těhotenství, všichni o malé mluvili jako o Magdičce, Majdě a mně se to jméno přestalo líbit, hlavně ty zdrobněliny, manžel naštěstí na tom jméně zas tak moc netrval, ale rodině jsme stejně až ke konci těhotenství řekli, že to asi Magdalenka nebude, měli řeči proč jako ne, že už si zvyklí
Ale dali jsme jiné, které nás zaujalo později a rodina si zvykla a nyní to jméno chválí ![]()
@Vero Nika21 píše:
Ahojky. S manželem čekáme holčičku-Nyní jsem 30+2 tt. Přibližně od Vánoc jsme měli vybrané jméno Gabriela. Oslovovat Gabinko nebo Gabi se mi líbilo.
Jenže teď se mi zdají sny, ve kterých se naši malé děti ve školce posmivaji a volají na ni: Gábino bábino.
Navíc k tomu jsme se dívali tak týden zpátky v TV na pořad, kde byla paní co se jmenoval Gabriela a jinak než Gábino ji neřekli. Osloveni Gábino se mi ale hrozně moc nelíbí-přijde mi to hrozné tvrdé, a evokuje to ve mě nadávku. Bohužel jsme o tom, ze máme vybrané jméno Gabriela už svému okolí řekli. Nyní když jsem se manželovi svěřila, ze se mi to jméno díky osloveni Gábino nebo Gabčo(babčo) nelíbí, tak mi řekl, ze ji tak nikdo stejně oslovovat nebude. Ale co když ano? Ja bych osobně byla naštvaná, kdybych měla takové jméno a většina okolí mě pak takhle oslovovali. Zmínila jsem se o tomhle i před mou maminkou a ta byla až skoro naštvaná, ze uvažují o změně jména- ze už je na Gábinku zvykla, říká ji tak a ti ji nikdo Gábino říkat nebude. Manžel mi řekl, ze je to blbé, měnit jméno, když už všichni v okolí očekávají Gábinku.
Ale já si říkám- Vždyť to bude naše dítě. I kdybychom řekli 10 jmen a nakonec jsme malé dali úplně jiné jméno, tak je to jen a jen naše rozhodnutí, naše věc. Teď zpětné lituji, že jsme vůbec říkali jméno předem.
Trapim se teď, co dělat.
Prosím poraďte- Co byste dělali vy? Jsem blbá a řešit to nemám a ja se s tím mám nějak vyrovnat?Děkuji předem mnohokrát za vaše názory.
Já teda říkám Gabrielám zásadně Gábi, na každé jméno se dá najít oslovení, co se ti líbit nebude, ale pokud jsi z toho fakt nešťastná, tak změnit, ale nikomu nic neříkat až pak bude malá na světě a všichni se dozví jak se vlastně jmenuje už vám snad nic říkat nebudou. ![]()
Kdybych ti ukázala náš těhotenský deník u druhé dcery - co týden, to jiné jméno. Lidi se smáli a pokaždé, když nás viděli, ptali se na jméno.
U první dcery jsme měli jméno od 21tt, kdy jsme zjistili, že je to holčička a u druhé to bylo neustále něco jiného… Emily, Evelyn, Gabriela (taky jsme ji měli ve výběru), Viola, Tereza, Dita, Edita, Justýna, Klaudie, Emílie, Lída,… Jo to byly nervy.
Nakonec jsme do kalendáře napsali jména s tím, že si dítě vybere dle toho, v jaký den se narodí a jaké jméno tam zrovna bude napsané (z našeho výběru) a tak si vlastně dcera vybrala do jisté míry sama (do jisté míry, páč to byl muj favorit, být to mužův, tak nevím nevím
)