Změnit práci na úkor rodinné pohody?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21311
25.1.24 16:42

A co na to říká manžel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8980
25.1.24 16:43
@Kfětoslava píše:
Pul uvazek je 80 h za mesic.

Ježíš jo, já jsem pako, tech mých 20 hodin je týdne. Pardon, zatmění mozku :oops: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
25.1.24 16:54
@Anonymní píše:
Počkat, počkat. Asi jsem to špatně napsala.

Ja tu nejsem žádná vykořisťovaná manželka. Ja tu přes týden koukám na Ulici a chodím s kamoškama na kafe. Protoze co si budeme povídat, pokud jste z týdnu 4 dny doma, tak máte naklizeno od půdy až po sklep.
A chlap samozřejmě funguje jak může, když mám ranní nebo odpolední tak normálně děti vozí a vyzvedává. A o víkendech funguje na 100%.

Takhle jsme se domluvili, když jsme zakládali rodinu, že já se budu starat o domácnost, manžel nás bude živit. Ja jsem s tím v pohodě.

Ale. Teď prostě přišla takhle nabidka. Vlastně to všem znesnadním, jen sobě pomůžu.

Ale cítím to tak, jak píšete. Děti už nejsou malé, navíc je vedeme k samostatnosti. A ja prostě chci žít normální život = práce pondělí až pátek a a víkend volno, protože pravdou je, že na obyčejném víkendovém výletě jsme nebyli ani nepamatuju, protože jsem pořád v práci :roll:.

Ale jsi a vůbec si to neuvědomuješ, každá žena, která ustoupí z vlastní práce kvůli pohodlí muže, je vykořisťovaná a souhlas s tím nemá co dělat.
Navíc v 21. století je tenhle přístup dost přežitý. Ale občas tito jedinci najdou ženu, která je ochotna na to přístoupit a ukazovat tento model dětem. Doufám, že ti doplácel více peněz na důchodové spoření a máte smlouvu, která ti v případě rozchodu zajistí výživné, když si přál, abys ekonomicky tratila. On když tedy preferuje přístup jako z 19.století, tak se vším všudy, včetně tohoto.

Příspěvek upraven 25.01.24 v 16:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6296
25.1.24 16:55
@Anonymní píše:
Ahojky všem, jdu si sem po dlouhé době pro názory lidu :mrgreen:.

Naskytla se mi teď nabídka změny práce a já váhám.
Pracuji v podobném,,podniku" jako je lidl, ranní, odpolední, celodenní, víkendy, svátky. Mám jen poloviční úvazek (kvůli dětem 8 a 6 let), to znamená že dělám jen 80 hodin měsíčně. Výplatu mám kolem 16 tisíc čistého, ale to jen díky tomu, že chodím do práce hlavně o víkendu. Do takovéhle práce chodím hlavně kvůli tomu, že manžel jako živitel rodiny a vedoucí oddělení prostě nemůže každý den vozit deti ze školy a do školy.
Práce jako taková mě absolutně nenaplňuje, mám větší ambice, říkám si, jednou až holky odrostou…

Nicméně teď jsem natrefila na zajímavý inzerát, odpověděla jsem na něj, včera byla na pohovoru a jsem nadšená. Náplň práce si myslím, že by mě bavila, konečně bych zase vytvářela nějaké hodnoty.

Jenže. Je to práce jen pondělí - pátek, tudíž by manzel musel převzít párkrát do týdne obsluhu dětí, tudíž by si svou práci musel vzít domů a celkově náš rodinný život by dostal úplně jiný raz. Teď jsme zvyklý, že já tu dopoledne uklidim, navařím. Takhle bych tu nebyla.
Ale to hlavní - Jsou finance. Tady bych šla na plný úvazek a finančně bych si zase o tolik nepolepšila. Vedoucí říkal, že jsou placeni hlavně podle,,praxe", kterou já nemám. A taky mi chybí vzdělání, které bych si doplnila, s tím problém není. Ale do té doby bych prostě měla jen o pár tisícovek víc.

A teď. Babo raď. Co byste dělali na mém místě? Šli byste do práce pondělí-patek, a znesnadnili tím vlastně fungování celé rodiny, kvůli takovéhle nabídce? Jasný, práce je a bude pořád, ale co když lepší nabídka nepřijde?? Náplň mé stávající práce mě těžce nenaplňuje a ta nová nabídka vypadá víc než lákavě. Ale není to ode mě moc sobecké, když to vlastně rodinnému rozpočtu nepřinese nic moc navíc??? :think:

Vše je o domluvě. Já takhle nastoupila do práce, když byl syn ve školce, protože to byl sen a fakt to omezovalo manžela v tom vyzvedávání, jelikož jsem musela do práce pak za tu a tu… a moje peníze byly malé. Právě píšeš, že bys neměla o moc více, jak těch 16, takže záleží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6296
25.1.24 17:01
@Mariane.B píše:
Ale jsi a vůbec si to neuvědomuješ, každá žena, která ustoupí z vlastní práce kvůli pohodlí muže, je vykořisťovaná a souhlas s tím nemá co dělat.
Navíc v 21. století je tenhle přístup dost přežitý. Ale občas tito jedinci najdou ženu, která je ochotna na to přístoupit a ukazovat tento model dětem. Doufám, že ti doplácel více peněz na důchodové spoření a máte smlouvu, která ti v případě rozchodu zajistí výživné, když si přál, abys ekonomicky tratila. On když tedy preferuje přístup jako z 19.století, tak se vším všudy, včetně tohoto.Příspěvek upraven 25.01.24 v 16:56

Zase píše, že teď má 16 a neměla by o moc víc, manžel by musel na home office.. Omezí to i jeho aon je ten, kdo živí tu rodinu. Sama píše, že omezí jeho. Toť otázka. Já si takhle hlavu kdysi postavila a manžel pak padal na hubu přestával zvládat, takže jsem musela práci změnit. Jelikož z mého platu by se nedala platit hypotéka, rekonstrukce a xx dalších věcí. Určitě musí zvážit vše oni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
25.1.24 17:04

A až doplnis vzdělání, budeš na tom finančně líp?
Já takhle práci změnila. Čekají mě 2 roky studia, je to fakt kolotoč. Ale zatím nelituji. Manžel musí fungovat víc, ale on pracuje doma, tak o to to máme jednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.24 17:05

Zakladatelka

@Tichošlápek píše:
A co na to říká manžel?

Aktivně to řešíme od včerejšího pohovoru, mám jeho plnou podporu.
Nejvíc řešíme ty finance, jestli ta cena za tu větší týdenní nepohodu není moc velká, respektive moc malá. Jestli nám prostě za to těch pár tisíc navíc stojí :nevim:.

@Mariane.B píše:
Navíc v 21. století je tenhle přístup dost přežitý. Ale občas tito jedinci najdou ženu, která je ochotna na to přístoupit a ukazovat tento model dětem. Doufám, že ti doplácel více peněz na důchodové spoření a máte smlouvu, která ti v případě rozchodu zajistí výživné, když si přál, abys ekonomicky tratila. On když tedy preferuje přístup jako z 19.století, tak se vším všudy, včetně tohoto.Příspěvek upraven 25.01.24 v 16:56

Pardon, ale tohle je dle mého úplně mimo. My jsme se s mužem takhle domluvili, oba jsme s tím v naprosté pohodě. Žádnou smlouvu na to nemáme. Jsme dva normálně smýšlející lidé, kteří se rozhodli mít společně rodinu, kdy jeden z rodičů pracuje víc a druhý míň. Já jsem nijak ekonomicky netratila…

• Citovat
  • Upravit
6296
25.1.24 17:10
@Anonymní píše:
Pardon, ale tohle je dle mého úplně mimo. My jsme se s mužem takhle domluvili, oba jsme s tím v naprosté pohodě. Žádnou smlouvu na to nemáme. Jsme dva normálně smýšlející lidé, kteří se rozhodli mít společně rodinu, kdy jeden z rodičů pracuje víc a druhý míň. Já jsem nijak ekonomicky netratila…

To musíte promyslet vy no. My po čase nebo spíš krátké době zjistili, že to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
25.1.24 17:10

A jaké vzdělání by jsis doplnila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
25.1.24 17:13

Ještě se zamysli takhle - do takové práce, kde ses teď, se můžeš vždycky vrátit nebo sehnat něco podobného. Ale taková příležitost, co máš teď, se opakovat dlouho nemusí. Litovala by jsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14007
25.1.24 17:17

To, aby tě práce bavila a posouvala, je třeba pro mě základ. V nové bys měla potenciál růstu, tady mas jistotu stagnace. 🤷‍♀️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.24 17:19

Zakladatelka

@nikitice píše:
To musíte promyslet vy no. My po čase nebo spíš krátké době zjistili, že to nejde.

Toho se přesně bojíme…jasný, že člověk si zvykne na cokoliv, ale za jakou cenu, že? Proto jsem přesně zakládala tuhle diskuzi, abych vyslechla názor ostatních, třeba tuhle vaši zkušenost.

@Trojlístek píše:
A jaké vzdělání by jsis doplnila?

Vyšší odbornou školu, to vidím jako tu nejmenší překážku. Po třech letech studia bych měla o platební třídu výš, plus peníze za odpracované roky.
Ale to bude až za 3 nebo třeba 4 roky. Jaké budou??

Zase ale nechci skončit v té práci, kde jsem teď.
Jasně, že pracovní trh je nasycený nabídkami, ale tahle nová práce má i další výhody, jako je pružná pracovní doba - mohla bych vozit děti do školy, blízkost manželovi práce - tudíž by nám stačilo jedno auto jako doposud.

Příspěvek upraven 25.01.24 v 17:29

• Citovat
  • Upravit
6381
25.1.24 17:26
@Mariane.B píše:

Souhlasím. Mě tohle vždy šokuje a nechápu, že na to ty ženy přistoupí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6296
25.1.24 17:28
@Anonymní píše:
Vyšší odbornou školu, to vidím jako tu nejmenší překážku. Po třech letech studia bych měla o platební třídu výš, plus peníze za odpracované roky.
Ale to bude až za 3 nebo třeba 4 roky. Jaké budou??Zase ale nechci skončit v té práci, kde jsem teď.
Jasně, že pracovní trh je nasycený nabídkami, ale tahle práce má i další výhody, jako je pružná pracovní doba - mohla bych vozit děti do školy, blízkost manželovi práce - tudíž by nám stačilo jedno auto jako doposud.

Popravdě, já nastoupila do fitka a dělala si trenérský kurz. Jenže to nebylo tak jednoduché vše, musela jsem za nemocnou trenérku a pak zas směna jiná a pak manžel musel často z práce, babičky daleko. A manžel táhnul vše. Taky bych se vypracovala časem a neměla základ, ale stálo to fakt ty nervy, že přijde o práci manžel a to by fakt nešlo pak. Je fakt rozdíl, když má chlap trojnásobek a platí vše, než jen mé sny v tu dobu. Zvažovala jsem v tu dobu i hlídačku, ale to se mi taky nelíbilo, že by tam byla místo mě. Tak jsem si pak našla něco jiného a trenérkou už teda nebyla. I tak mám kolena a kotníky bolavé i bez toho :mrgreen: Nebyl to ústupek na úkor chlapa, jak píše Mariane. Já bych hypotéku, rekonstrukci a vše dohromady opravdu nezaplatila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
25.1.24 17:30
@Anonymní píše:
Jestli nám prostě za to těch pár tisíc navíc stojí

Jako že bys v té nové práci na plný úvazek měla jen o pár tisíc víc než v Lidlu za půl úvazku? To zase moc smysl nedává.
Každopádně nepíše co za super job to je, jestli tam bude aspoň nějaká možnost home office nebo flexibilní pracovní doba, takže těžko soudit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat