Změnit práci na úkor rodinné pohody?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše:
Ale já nemám žádnou náročnou práci, proto můžu doma dělat ten,,full servis", nechci po chlapovi, aby se strhal v práci a pak přišel domů a vařil, pral a uklízel. Ale my jsme se takhle na začátku domluvili, nikdo to po mě nechtěl, jako nějaký alfa samec. A chlap normálně funguje, když já jsem v práci, stará se o domácnost i o děti stejně jako já.
Pokud nemáš náročnou práci a chlap se zapojí, máš čas na koníčky, peníze ti stačí, tak bych zůstala tam, kde jsem. Nic se nevyrovná pohodě doma. Já byla také na rozcestí. Dělala jsem jako ty, u mě to hodně dělala taková ta hladovost po práci po RD. Takže mi po roce přestal poloviční úvazek stačit. Krátce na to jsem povýšila na vedoucí pozici. Aktuálně pracuji ve firmě dohromady 5 let. Začínám být vyhořelá, mám krásné peníze, funkci, bez buzerace od vedení, stálé volno. Ale jsem fyzicky unavená a psychicky. Domácnost vede manžel po chlapsku, takže stejně o volno mě čeká hromada prádla a úklidu. Často vzpomínám na časy, kdy jsem odcházela z práce s čistou hlavou a dnes by mi stačilo i méně peněz, než mám. Bohužel je problém za mě najít náhrada, mám docela velkou zodpovědnost a dost věcí na na zaučení a plno se do toho nechce, nebo to vzdají. Není to kancelářská práce. Kdybych měla měnit úplně obor, musím studovat a to se mi teď nechce, ani nemám motivaci. Děti mám školní. Toto je můj pohled z té druhé strany. Dnes mám zkrátka jiné priority, než se honit za práci, která mi přináší radost, abych se měla jak posouvat na úkor sama sebe
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Pokud nemáš náročnou práci a chlap se zapojí, máš čas na koníčky, peníze ti stačí, tak bych zůstala tam, kde jsem. Nic se nevyrovná pohodě doma.Já byla také na rozcestí. Dělala jsem jako ty, u mě to hodně dělala taková ta hladovost po práci po RD. Takže mi po roce přestal poloviční úvazek stačit. Krátce na to jsem povýšila na vedoucí pozici. Aktuálně pracuji ve firmě dohromady 5 let. Začínám být vyhořelá, mám krásné peníze, funkci, bez buzerace od vedení, stálé volno. Ale jsem fyzicky unavená a psychicky. Domácnost vede manžel po chlapsku, takže stejně o volno mě čeká hromada prádla a úklidu. Často vzpomínám na časy, kdy jsem odcházela z práce s čistou hlavou a dnes by mi stačilo i méně peněz, než mám. Bohužel je problém za mě najít náhrada, mám docela velkou zodpovědnost a dost věcí na na zaučení a plno se do toho nechce, nebo to vzdají. Není to kancelářská práce. Kdybych měla měnit úplně obor, musím studovat a to se mi teď nechce, ani nemám motivaci. Děti mám školní. Toto je můj pohled z té druhé strany. Dnes mám zkrátka jiné priority, než se honit za práci, která mi přináší radost, abych se měla jak posouvat na úkor sama sebe
No nevím jak ty, ale pohodu doma si představuji poněkud jinak, než že o víkendu trčím v práci a tudíž žádné rodinné výlety a podobně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dollorres píše:
Souhlasím. Mě tohle vždy šokuje a nechápu, že na to ty ženy přistoupí.
Já s tím taky souhlasím, ale dopadnu úplně stejně. Minimálně dva roky budu na částečným úvazku, abych mohla obstarávat děti. Takže mě čeká plat zhruba 16 tisíc a nízký důchod.
Pak se to snad zlepší. Chlap má plat 90 v čistým, to by byla prostě ekonomická sebevražda, aby on si zkrátil úvazek na půl a já budovala kariéru.
Zakladatelko, na tvém místě bych práci změnila. Ony ty děti jsou už taky velké a pocit seberealizace je důležitý. Souhlasím a ostatními.
- Citovat
- Upravit
Ale to byl zatím jen pohovor a práce ještě jistá není ne? Jinak teda z polovičního úvazku na celý bych nešla kdyby tomu neodpovídal plat. Píšete, že byste měla jen o pár tisíc víc. Co třeba v současné práci pracovat míň o víkendu a víc normálně přes týden, to by nešlo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ano, přesně takhle to jí vnímám. Ono je opravdu rozdíl, když se dva rodiče honí v práci na plný úvazek, mají 2 děti, hypotéku a vydělává každý třeba 30 tisíc, než když má jeden možnost vydělat těch 60 najednou, ale má s tím samozřejmě víc práce. Ale ten druhý teda může zůstat doma a zajišťovat chod domácnosti.Jenže, já to co dělám nyní na ten 1/2 úvazek, nechci dělat 40 let až do důchodu. A ta nabídka, která se naskytla teď může přijít za dalších 5 let zase a nebo taky nemusí.
Ale to není váš případ, pokud potřebujete abys jela plnou směnu doma a pak ještě po víkendech hákovala v nějakém skoroLidlu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Já s tím taky souhlasím, ale dopadnu úplně stejně. Minimálně dva roky budu na částečným úvazku, abych mohla obstarávat děti. Takže mě čeká plat zhruba 16 tisíc a nízký důchod.Pak se to snad zlepší. Chlap má plat 90 v čistým, to by byla prostě ekonomická sebevražda, aby on si zkrátil úvazek na půl a já budovala kariéru.
Zakladatelko, na tvém místě bych práci změnila. Ony ty děti jsou už taky velké a pocit seberealizace je důležitý. Souhlasím a ostatními.
Já v práci působím mimo svou agendu taky jako jedna z ambasadorek rovnosti, diverzity a inkluze, během dvou let se nám podařilo prosadit transparentní mzdy. To vedlo k dorovnání mezd, opravdu teď může naše společnost říct, že má rovné podmínky.
Kdyby se to dělo všude, takhle přemýšlet bys nemusela. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelka
@cestovatelka 1 píše:
Ale to byl zatím jen pohovor a práce ještě jistá není ne? Jinak teda z polovičního úvazku na celý bych nešla kdyby tomu neodpovídal plat. Píšete, že byste měla jen o pár tisíc víc. Co třeba v současné práci pracovat míň o víkendu a víc normálně přes týden, to by nešlo?
Domluvili jsme se, že zítra mi vedoucí zavolá. A ja musím v pondělí dát výpověď ve stávající práci. Takže je to aktuální, musím se nějak rozhodnout. Hrozně se to ve mě pere. Proto takhle diskuze, chtěla jsem slyšet názor ostatních, jiný pohled na věc.
Kdyby šlo chodit normálně do práce přes týden a min o víkendu, tak bych to dávno praktikovala. Ale nejde to. Reálně tenhle týden jsem v práci byla v pondělí a jdu v neděli. Takže tu přes týden čumím do zdi v prázdném bytě, a v neděli budu vstávat ve 4 a hurá do práce.
- Citovat
- Upravit
@Dollorres píše:
Já v práci působím mimo svou agendu taky jako jedna z ambasadorek rovnosti, diverzity a inkluze, během dvou let se nám podařilo prosadit transparentní mzdy. To vedlo k dorovnání mezd, opravdu teď může naše společnost říct, že má rovné podmínky.
Kdyby se to dělo všude, takhle přemýšlet bys nemusela.
To je ale něco úplně jiného. Ty tu mluvis o rovnosti mezd na stejných pozicích, za to palec nahoru. Ale když chlap pracuje ve vyšším management a na účtu ma měsíčně 200K, tak nic přeci nezaruci jeho ženě učitelce, ze bude mít taky 200. 🙈
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, máme to hodně podobně. Akorát já dělám od po-pá 7:30-14. Manžel cca 6-17. Vše kolem dětí obstarávám já. Mám volno i celé prázdniny, takže pro mámu k dětem ideál, jenže jak píšeš, chybí mi nějaká realizace. Manžel vydělává 2× víc než bych vydělala já za celý úvazek, proto jsem se rozhodla po RD přizpůsobit rodině, ale letos jsem se konečně rozhodla pro změnu, už chci dělat i něco pro sebe. Snad se mi zadaří sehnat zkrácený úvazek, celý bohužel zatím nedám, musela bych dětem zrušit kroužky, což nechci. Dětem je 9 a 7 let..Takže za mě, jdi do nové práce👍
- Citovat
- Upravit
@medvidka píše:
No nevím jak ty, ale pohodu doma si představuji poněkud jinak, než že o víkendu trčím v práci a tudíž žádné rodinné výlety a podobně.
Hele já jsem takhle zvyklá odjakživa. V týdnu mám zas 3 dny volno, pokud mám 1× za 14 dní pracovní víkend. Dá se to pak skloubit s prázdninami, nemocemi, i já si vše zařizuji o všední den. Kdysi jsem zkusila pracovní dobu od pondělí do pátku a nevyhovovalo mi to. Chápu, že to každému nevyhovuje. Mě by zas nevyhovovalo mít jen dva dny v týdnu volno, a ve všední dny končit v práci ve čtyři. Každopádně reagovala jsem hlavně ohledně mé zkušenosti, kdy jsem měla potřebu realizovat se, něco si nejspíš dokázat a vypracovat se. Teď bych si nejraději nafackovala, že jsem co nejdéle nezůstala na polovičním úvazku a užívat si zbytek volného času. Kariéru můžu dělat, až budou děti puberťáci
Příspěvek upraven 25.01.24 v 22:15
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Domluvili jsme se, že zítra mi vedoucí zavolá. A ja musím v pondělí dát výpověď ve stávající práci. Takže je to aktuální, musím se nějak rozhodnout. Hrozně se to ve mě pere. Proto takhle diskuze, chtěla jsem slyšet názor ostatních, jiný pohled na věc.
Kdyby šlo chodit normálně do práce přes týden a min o víkendu, tak bych to dávno praktikovala. Ale nejde to. Reálně tenhle týden jsem v práci byla v pondělí a jdu v neděli. Takže tu přes týden čumím do zdi v prázdném bytě, a v neděli budu vstávat ve 4 a hurá do práce.
Si to hlavně představuješ s tím studiem dost jednoduše.
Studovala jsem VŠ při práci a dvou dětech.
No…
Takových tam bylo…
Do cíle jsme s těmito podmínkami došly pouze 2.
Ostatní pouze bez děti, nebo děti odrostlé.
Tak jen abys měla představu, než to uspechas.
Předpokládám, že se jedná o práci ve státním sektoru a ráda bych ještě připomenula, že prijmací zkoušky taky není zanedbatelná podmínka.
Budeš cedit krev.
A tyhlety hr nabídky na rychlo obyčejně není oč stát.
Takže předpokládám, že jsis zajistila proč tam jdes, za koho tam jdeš a jaké jsou vize a cíle.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ale já nemám žádnou náročnou práci, proto můžu doma dělat ten,,full servis", nechci po chlapovi, aby se strhal v práci a pak přišel domů a vařil, pral a uklízel. Ale my jsme se takhle na začátku domluvili, nikdo to po mě nechtěl, jako nějaký alfa samec. A chlap normálně funguje, když já jsem v práci, stará se o domácnost i o děti stejně jako já.
A tady vnímám kámen úrazu.
Vy jste se tak domluvili.
V okamžiku, kdy se z toho stane pravidlo a on bude častěji zavaleny doma, protože do teď to bylo jen občas, tak se mu to přestane líbit.
Osobně nemám vize mít extra realizaci, z toho jsem tak nějak vyrostla upachtěná tím, že bych chtěla zvolnit, ale není to úplně možné.
Chtěla jsem jen zkrácený úvazek, který nějak bobtná. Chtěla bych v klidu chodit do práce a mít čistou hlavu a to úplně tak nejde, jsem zjistila.
Protože jak jednou člověk skočí do tohoto typu kolotoče, tak se těžko zastavuje a vyskakuje a není to úplně jen o tom, tak to zkusím a uvidím…
Začneš studovat, učit se, vkládat do toho peníze a HLAVNĚ čas všech. A taky budeš ve vleku toho, že ti někdo věří, že tě vzali a budou očekávat přesně to, co jste si domluvili a dost často i něco navíc…
A ta škola ti vezmeme na dlouhou dobu ten zbytek. Víkendy, noci, svátky.
Nechci tě odrazovat, jen si uvědom všechny důsledky, které nastanou.
A bude to dlouho… za minimální motivaci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Počkat, počkat. Asi jsem to špatně napsala.Ja tu nejsem žádná vykořisťovaná manželka. Ja tu přes týden koukám na Ulici a chodím s kamoškama na kafe. Protoze co si budeme povídat, pokud jste z týdnu 4 dny doma, tak máte naklizeno od půdy až po sklep.
A chlap samozřejmě funguje jak může, když mám ranní nebo odpolední tak normálně děti vozí a vyzvedává. A o víkendech funguje na 100%.Takhle jsme se domluvili, když jsme zakládali rodinu, že já se budu starat o domácnost, manžel nás bude živit. Ja jsem s tím v pohodě.
Ale. Teď prostě přišla takhle nabidka. Vlastně to všem znesnadním, jen sobě pomůžu.
Ale cítím to tak, jak píšete. Děti už nejsou malé, navíc je vedeme k samostatnosti. A ja prostě chci žít normální život = práce pondělí až pátek a a víkend volno, protože pravdou je, že na obyčejném víkendovém výletě jsme nebyli ani nepamatuju, protože jsem pořád v práci.
Mně ta nová nabídka jako terno nepřijde
I když se nedivím, že Tě ta práce neuspokojuje. Kdybys v ní vytvářela hodnoty a viděla za sebou výsledky, byla bys za menší úvazek ráda.
Nechceš využít ten čas, když máš práci, ze které chodíš s čistou hlavou, na studium? A až potom hledat práci, kde budeš vytvářet hodnoty?
Studovat s dětmi a při práci není nic jednoduchého, míra úspěšnosti záleží i na osobních dispozicích.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky si myslím, že teď vidíš jen pozitiva. Ale ani v té nové konstelaci volné víkendy příliš mít nebudeš, protože během nich si budeš dodělávat vzdělání.
Plus další věc je ta, že školní děti mají poměrně dost prázdnin, které teď s nimi můžeš trávit mnohem víc, než kdybys pracovala na full time.
Hodně zvaž, jestli ti pocit seberealizace stojí za to, abys žila v konstantním kolotoči práce-děti-vlastní škola. S pracovně vytíženým manželem to nebude žádná selanka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit