Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Co změnit doktora? Očividně v něj nemáš důvěru a vždy je dobré vyřešit problém, než budeš mít v plánu děti. Nemůže ti zadanku na hormonální profil vystavit zatím obvoďák? Vysvětlila bych mu situaci, že gynekolog to odmítá, prestoze máš problémy.
Co se týče ovulace, tak bych zase testovala a až bude carka sílit, vzala bych digitální na následující dny. Hlavně testuj nejdříve odpoledne (netestovat ráno) a snaž se +- ve stejnou dobu.
Ten hormonální profil si můžete nechat udělat i jako samoplátce, nepotřebujete žádanku. Ale porozhlédla bych se po jiném gynekologovi. Ten váš bude zřejmě ten typ, co bude chtít všechno řešit až za 5 minut 12. Což by mohl být problém, kdyby se nakonec ukázalo, že je to jedna z těch dost obtížně řešitelných věcí - třeba PCOS (PMOS).
Ahoj ženy, chci se zeptat, zda jste některá nezažila něco podobného.
Je mi 25 let a odjakživa trpím na silné PMS (hlavně nalitá a bolestivá prsa). Před 5 lety se k tomu ze dne na den přidaly i silné bolesti při ovulaci. Tehdy jsem kvůli tomu absolvovala i kolonoskopii, protože jsem vůbec netušila, co to je, a všude na mě koukali jako na blázna. Až když jsem to s lékaři vzdala, začala si to zapisovat, a sama jsem vypozorovala, že jde nejspíš o ovulaci. Cyklus jsem měla dřív 26 dní, pak se v době, kdy ty bolesti začaly, rozházel na (20–28 dní) a teď se ustálil na 24–25 dnech.
Poslední půlrok mi ale bolesti při ovulaci úplně zmizely (nebo jsou jen nepatrné) a hlavně mi kompletně zmizely veškeré příznaky PMS, které mě provázely celý život.
Mám strach, jestli jsem nepřišla o ovulaci a nemám teď anovulační cykly. Zkoušela jsem dva měsíce ovulační testy, ale nikdy nebyla testovací čárka stejně silná jako kontrolní – aspoň dle mého úsudku (vím, že ani pozitivní test stoprocentně neznamená, že k ovulaci reálně došlo).
Můj gynekolog mě vždy objedná na náhodný den cyklu, řekne, že na ultrazvuku nic špatného nevidí, a dál to neřeší. Žádanku na hormonální profil mi dát nechce. Cítím, že v těle zkrátka něco není v pořádku. Jak mě každý doktor odbývá, ztratila jsem důvěru a přijdu si pokaždé jako blázen. Tělo sice není robot, ale popravdě mě to už začíná děsit.
Napadlo mě, jestli se mi jen neustálily hormony, ale když si čtu o anovulačním cyklu, udává se tam právě absence PMS. Žádnou životní změnou (stres, strava, váha) jsem neprošla, žiju pořád stejně, nemocná jsem nebyla a nezačala jsem brát ani žádné nové vitamíny. Nad celou věcí sice víc dumám a stresuju se až poslední měsíc, ale ty změny v cyklu trvají už půl roku.
Neměla jste to některá taky tak? Co za tím u vás reálně stálo? Budu moc vděčná za konkrétní zkušenosti a příběhy. Děkuju!