Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, synátor už třetí noc zavádí novou praxi. Tak kolem 6 ráno začne střídavě plakat, kňourat, plakat, pak je chvíli zticha, pak zase pláče, kňourá, mne si očka, že by chtěl asi spinkat, ale nespí. Měl by věk na zoubky, ale protože je alergik na bílkovinu kravskýho mlíka a teprve 4. večer dostává kaši s lepkem, tak si říkám, jestli to nemůže být alergie. Na kůži nic nemá, jako bolesti bříška, který měl při kolikách, to taky nevypadá. Kaši baští tak mezi 7-9 večer, pak se v noci ještě budí na mlíko (tak kolem 4-5). Stýskání to asi není, plakal i u nás v posteli, když sme ho ráno přenesli. Doteď spal naprosto bezproblémově, je to chrupan, tak nevím. Na dásničky sem mu ještě nešahala, ty zoubky mě napadly až dneska ráno.
Nase mala, kdyz ma boleni bricha kdykoli udelame dietni chybu zacina s placem MNOHEM driv. Usne v osm, spi tak 3 -4 hodiny, kdy se vyspi z nejvetsi unavy a pak to zacne. Tipovala bych vas problem na neco jineho nez bolest bricha.
A neprojevila by se ta alergie na lepek později, než po 4. dnu podávání. Nevím, jen mě to napadlo, možná jsem to kdysi četla…? Já myslím, že to zoubky být můžou, mě se Natálka budila taky nad ránem, často pak plakala i u mě v posteli. Namázla jsem dáseň Mundisalem a byla tuhá…
Alergie na lepek se muze objevit klidne i po 4 dnech Pokud je to klasicka alergicka reakce zprostredkovana IgE. Celiakie je neco jineho a ta se projevuje pozdeji, az ve chvili, kdy se poskodi sliznice streva lepkem.
já sem právě četla, že alergie na lepek přijde relativně hned, celiakie až za pár měsíců.
tak večer asi zkusím bezlepkovou jáhlovou kaši, tu máme vyzkoušenou, a uvidíme. jinak je veselej, v pohodě, akorát teď ty rána propláče, že chce spinkat a nemůže