Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@ka2ka píše:
Hele co vím tak se tady endokrinolog nepotuluje a to to je dost mudr, upřímně ani oni ti neřeknou nějakou přesnou hranici, protože u štítný šíleně závisí i na člověku já beru šílenou dávku a nová mudr z ní šla do kolen a chtěla vysazovat jsem řekla že ne po testech zjistila že to mám dávku tak akorát
on ti to žádný mudr prostě nepoví jaká je dávka dobře a jaká špatně
jsi hodně upnutá na to že za to může štítná no nemusí to tak být
Přesně to se snažím říct
Zejména poslední věta ![]()
@ka2ka
ale me vubec nejde o davku leku, tak je mi celkem putna, je jasny, ze na kazdeho fungje neco jineho. ovsem vliv TSH na plod - tam uz se da usuzovat, ze to bude podobnejsi. takze kdyz uz, tak mi jde o hodnotu TSH
tak ja se ridim mou lekarkou a ta mi ve dvou tehotenstvich zvedla davku vzdy o 20%. Presne dle doporuceni, ktera mluvi o 20-50% na jedno navyseni. tudiz cekam, ze priste ji zvedne zas o tech 20%, pokud budou vysledky podobne jako ted
a stitka mi nikdy nelitala, byla vzdy vysoko nebo pak akorat. v tehotenstvi se vzdy zhorsila. az ted se mi rozlitala
ja se na tu stitnou neupinam, pro me by bylo lepsi, kdyby byl duvod jinde a ne ze nevyslo neco, kde vime, ze je problem a ma to byt hlidane
@Fiducia
a tady jste holky obe uprimne vedle. ja bych naopak byla rada kdyby to tak nebylo
vzijte se do me - dva roky litani po ivf, kde vam rok cpou darovana vajicka, ktera nechcete. pak otehotnite spontanne. a skonci to. hloubkova genetika ukaze, ze problem je jinde nez si doted vsichni mysleli - tudiz nejaka interni zalezitost. pokud je ale problem jinde, tak ani DV pak nic neresi, protoze se problem muze opakovat
predstava, ze spatne mohlo byt neco, co je hlidane moc prijemna neni. a vse, co mate hlidane bylo v norme, jen toto ne. pritom na zaklade jineho lekare vam udelali testy, ktere ukazovali, ze ta kompenzace ani na zvysene davce neni optimalni. a kdyz kontaktujete sveho lekare, tak vas serve jak male dite, ze ty odbery jsou zbytecne a nic se menit nebude. no a pri dalsich odberech uz vite, ze byli delane, kdyz miminko uz nebylo.
uprimne - taky byste z toho nebyli nadsene, ale spis nastvane
a resim to proto, aby se to priste treba lepe ohlidalo. zaroven se snazim zjistit, kde jinde by mohl byt treba problem, aby se to zase ohlidalo. je i jasne, ze ta pricina vubec nemusela se SZ souviset. napr podavani miniheparinu, kdyz je Leidenska mutace
taky muze byt problem jinde, treba nejaka skryta infekce o ktere nevim. proto me zajimaji zkusenosti ostatnich, jestli nenarazim na neco, co by treba mohlo pomci v ramci vysetrovani - tak jak jste treba na zacatku zminili genetiku, imunologii atp
@Anonymní píše:
@ka2ka
ale me vubec nejde o davku leku, tak je mi celkem putna, je jasny, ze na kazdeho fungje neco jineho. ovsem vliv TSH na plod - tam uz se da usuzovat, ze to bude podobnejsi. takze kdyz uz, tak mi jde o hodnotu TSHtak ja se ridim mou lekarkou a ta mi ve dvou tehotenstvich zvedla davku vzdy o 20%. Presne dle doporuceni, ktera mluvi o 20-50% na jedno navyseni. tudiz cekam, ze priste ji zvedne zas o tech 20%, pokud budou vysledky podobne jako ted
a stitka mi nikdy nelitala, byla vzdy vysoko nebo pak akorat. v tehotenstvi se vzdy zhorsila. az ted se mi rozlitala
ja se na tu stitnou neupinam, pro me by bylo lepsi, kdyby byl duvod jinde a ne ze nevyslo neco, kde vime, ze je problem a ma to byt hlidane
tak je určitá hladina která se doporučuje při těhotenství a tu jsi teda měla takže to je v pořádku, na kontrole jsi měla hladinu vyšší jakou??? hele předpokládám že jsi neměla hladinu by byla nějak dramaticky mimo normu ono se to zvedá hlavně kvůli tomu aby dítě nebylo retardovaný kdyby jsi byla hodně mimo normu bylo by ti zle a to by nejspíš zt zavinilo ale pokud jsi krapet mimo tak to fakt nejspíš není důvod zamklého
Štítnou máš hlídanou ze všech stran léky ti zvedli tak proč myslíš že je to tím?
@ka2ka
zakladatelka ty hodnoty pise v uvodu.
jinak ja se take se stitnu zlazou lecim, tehotenstvi bylo stran toho bez problemu
@Toluma píše:
@ka2ka
zakladatelka ty hodnoty pise v uvodu.jinak ja se take se stitnu zlazou lecim, tehotenstvi bylo stran toho bez problemu
no ona neměla katastrofický hodnoty prostě bych se neupínala že za to mohla štítná při kontrole po měsíci měla hodnoty dobrý ty léky nějakou dobu zabírají takže ty po 14 dnech jsou z doby kdy léky nezabrali
upřímně rychleji jí žádné léky nezaberou takže si nemyslím že byli nasazený pozdě nebo v malý dávce
@ka2ka
ja samozrejme nevim, jestli je to tim nebo ne.
vychazim z toho, ze se uvadi 3 nejcastejsi duvody - z az 80% genetika plodu (vylouceno), nejakych 15% muze byt SZ ci trombofilni mutace (oboji ve sledovani), zbytek ostatni jako nejake infekce atp
a ta stitna zlaza nebyla ani po navyseni zkompenzovana, ba vysledky po 14 dnech ukazali, ze se TSH jeste zvysilo. takze logicky me napada, ze by to treba mohla byt pricina. ale nevim to a ani vedet nebudu a rada bych samozrejme vyloucila i jine duvody - Leiden, infekce, imunita - ta zakladni byla ok, ale to uz je dva roky a po ZT se pry muze zmenit
@ka2ka píše:
no ona neměla katastrofický hodnoty prostě bych se neupínala že za to mohla štítná při kontrole po měsíci měla hodnoty dobrý ty léky nějakou dobu zabírají takže ty po 14 dnech jsou z doby kdy léky nezabrali
upřímně rychleji jí žádné léky nezaberou takže si nemyslím že byli nasazený pozdě nebo v malý dávce
Tak kdyby nevedela, ze plod byl geneticky zdravy, tak by se temi ZT nezaobirala. Ja mam 2 ZT za sebou a duvodem jsou spatna vajicka, tudiz geneticke vady, kdybych toto nevedela, tak taky resim co by to mohlo byt, zvlast, kdyz by mne v CAR tlacili do DV.
@Anonymní píše:
@ka2ka
ja samozrejme nevim, jestli je to tim nebo ne.vychazim z toho, ze se uvadi 3 nejcastejsi duvody - z az 80% genetika plodu (vylouceno), nejakych 15% muze byt SZ ci trombofilni mutace (oboji ve sledovani), zbytek ostatni jako nejake infekce atp
a ta stitna zlaza nebyla ani po navyseni zkompenzovana, ba vysledky po 14 dnech ukazali, ze se TSH jeste zvysilo. takze logicky me napada, ze by to treba mohla byt pricina. ale nevim to a ani vedet nebudu a rada bych samozrejme vyloucila i jine duvody - Leiden, infekce, imunita - ta zakladni byla ok, ale to uz je dva roky a po ZT se pry muze zmenit
jak jsem psala po 14 dnech ti ty léky ještě nestihly zabrat, a nikomu tak rychle prostě nezaberou kdyby ti je po těch 14 dnech zvedla tak tě těžce předávkuje
tam prostě je ten měsíc minimum když jsi těhotná, kdyby ti dala vyšší dávku tak zase budeš předávkovaná ![]()
jako nenapadá mě jak by se to měla udělat aby ti štítnou srovnali v den kdy zjistíš těhotenství
@ka2ka
no me ale neprijde, ze se na to upina, ale ze chce znat pricinu, proc se to stalo, aby se to uz neopakovalo ![]()
a osobne si myslim, ze TSH reaguje vcelku rychle a ze kdyby bylo navyseni dostatecne, tak by se to za tech 14 dni projevilo. nerikam, ze by hodnoty uz byly optimalni do tech doporucovanych 2,5 pro tehule, ale cekala bych, ze budou prinejhorsim stejne, spis o neco lepsi
kdyz ma ted po revizy tech leku moc, tak se to take v odberech projevilo uz za 2 tydny
cimz nerikam, ze ta SZ muze za ZT, nicmene ta kompenzace leky urcite idealni nebyla. me to v tehotenstvi vyskocilo z nejakych 2 na nejake 4, navyseni take bylo o 20% a na kontrole uz sem mela nejakych 2,3. a tehotenstvi zdarne pokracovalo dal, ne jak u zakladatelky, kde ta dobra hodnota je z doby, kdy uz mela ZT. spis je videt, ze jeji telo na to tehotenstvi hned reaguje - zvysenim v tehotenstvi a okamzitym snizenm, kdyz tehotenstvi skonci. protoze hodnota 0,18 je fakt malo
@ka2ka píše:
jak jsem psala po 14 dnech ti ty léky ještě nestihly zabrat, a nikomu tak rychle prostě nezaberou kdyby ti je po těch 14 dnech zvedla tak tě těžce předávkuje
tam prostě je ten měsíc minimum když jsi těhotná, kdyby ti dala vyšší dávku tak zase budeš předávkovaná
jako nenapadá mě jak by se to měla udělat aby ti štítnou srovnali v den kdy zjistíš těhotenství
podle me uz trochu prehanis. zakladatelka prece nikde nepise, ze chce mit vysledky srovnane hned, kdy zjisti tehotenstvi. jen se snazi najit pricinu a opakovane ti tu pise, ze se neupina jen na SZ, ale ze se snazi najit pricinu
a ani se ji nedivim, na radu jineho lekare se odberu udelali drive a nebyli ok, leky se nenavysili a na kontrole uz byla hodnota ok. mela strach, sla na utz a tam zjistila ZT. tak je jasne, ze tu stitnou zlazu podezira a ze chce zjistit pricinu. zvlastne po tom, ze uz ma evidentne neco za sebou a jeste ji toho dost ceka
ty muzes snad zarucit, ze to tou stitnou zlazu neni?
@Sarik12 to je to co jsem psala několikrát ona neměla ty hodnoty nijak extrémní, myslím že ty hodnoty nemohli za to co se stalo
nevím osobně bych pátrala i jinde i když štítná v tu chvíli neměla ideální hodnoty ![]()
Za prve se kolikrat u ZT proste pricina nevi, nezjisti… Muzes mit vse vysetrene, spravne davkovani leku na stitnou zlazu a stejne se to stane. Takze je to opravdu vesteni z koule :/ Na druhou stranu jsem mela v endokrynologickem ustavu take spatnou zkusenost s lekarkou ohledne otehotneni a stitna zlaza je opravdu sv*ne, jak uz tady nekdo psal. Myslim, ze je potreba tam opravdu narazit na nekoho, kdo se zamysli i nadtim, ze nejsi jen tehotna, ale ze take prochazis IVF a zohledni to, ze se s ni lecis. Lecba IVF ti take mohla hodnoty rozkolisat.