ZT a štítná žláza

Anonymní
28.6.21 14:31

ZT a štítná žláza

Ahoj, zajímal by mě vaše zkusšenosti s vlivem autoimunitního zánětu štítné žlázy a ZT.
Se štítkou už se léčím několik let - kompenzace ok, poslední TSH před těhotenstvím 2,4. Po otěhotnění jsem šla hned na odběry a TSH vylétlo na 6,1. Byla mi tedy navýšena léčba o 20%. Po 14 dnech mi v práci v rámci preventivní prohlídky TSH nabrali a hodnota byla 7.6. Volala jsem na endo a dostala jsem vynadáno, žepo tak krátké době nemá smysl odběr dělat, že mi léky nenavýší a at jdu normálně za dalších 14 dni na kontrolu s odběry. Tam už byla hodnota 2,5. Měla jsem ale špatný pocit, jedno ZT už jsem měla a tak jsem asi za týden šla na utz. No a miminku už nebylo :srdce:. Dle velikosti plodu došlo k ZT někdy v době té kontroly. Šla jsem na revizy a 14 dní po ní jsem šla na kontrolní odběry. TSH pouze 0,18. Takže velmi nízká hodnota a léky mi byli sníženi.
Ptala jsem se dr, jestli toto mohla být příčina ZT. To si prý nemyslí. Což je pochopitelné, jinak by musela přiznat chybu. Prý nejspíš špatná genetika plodu. Jenže plod se na genetiku posílal, dělalo se i podrobnější vyšetření a vše bylo ok. Dle genetika byla příčina jinde
A já se nemohu zbavit dojmu, že za to opravdu třeba může ta štítná žláza. Protože hodnota TSH klesla do normy v době, kdy těhotenství zamlklo a po revizy dokonce kleslo téměř na nulu

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35420
28.6.21 15:20

Je mi líto tvojí ztráty :hug:
Bohužel zt je běžné, jednou, dvakrát si potratem projde většina žen. Pravděpodobně nejde vůbec o chybu lékaře. Šž způsobuje problémy zpočátku, než se správně kompenzuje, ty se léčíš spoustu let. Příčina byla nejspíš jinde.
Mám za sebou dlouholetý komplikovaný léčení štítné žlázy, autoimunitní zánět, hypothyreozu, a, další autoimunitní onemocnění. Udržet těhotenství nemám problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
28.6.21 15:23

Ahoj, nemam osobnu skusenost, ale pri hladani nejakych informacii na webe som narazila na tuto spravu jednej dnes uz maminky. Mozno ti to pomoze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.21 15:51

@Fiducia
ja vim, toto uz je ale druhe ZT po sobe. problem je vetsinou v nahodne vznikle geneticke vade u miminka, ale to u nas tentokrat bylo podrobnymi testy vylouceno
Ano SZ mam kompenzovanou, ale tehotenstvi mi ji okamzite rozhodi. Mam autoimunitni zanet, ktery mi drivejsi endokrinolozka nelecila a ani jednou neudelala utz. pak se hodnoty zhorsili, ja sla jinam, udelal se utz a zjistili se velke zmeny na zaklade te autoimunity. Vyladit davku pak trvalo rok a pul.

me ani tak nejde o chybu lekare jako o pricinu. aby se to priste neopakovalo.

Co podle tebe muze byt jinak pricinou? genetika to neni, trombofilni mutace jsem ve sledovani a krevni vysledky v norme. pak uz z tech nejcastejsich pricin zbyva prave stitna zlaza a ta proste uplne v pohode nebyla
pri minulem tehotenstvi jsem mela hodnotu po otehotneni lepsi nez ted a navysila mi lecbu uplne stejne. a je zajimave, ze hodnoty se nelepsili, az v dobe kdy doslo k ZT :think:

• Citovat
  • Upravit
27765
28.6.21 16:01
@Fiducia píše:
Je mi líto tvojí ztráty :hug:
Bohužel zt je běžné, jednou, dvakrát si potratem projde většina žen. Pravděpodobně nejde vůbec o chybu lékaře. Šž způsobuje problémy zpočátku, než se správně kompenzuje, ty se léčíš spoustu let. Příčina byla nejspíš jinde.
Mám za sebou dlouholetý komplikovaný léčení štítné žlázy, autoimunitní zánět, hypothyreozu, a, další autoimunitní onemocnění. Udržet těhotenství nemám problém.

náppdobně já už štítnou nemám a těhotenství není problém, zakladatelko doporučuju snížit hladinu ještě před otěhotněním oni jsou tam ty hladiny přísnější v těhotenstsví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35420
28.6.21 16:03
@Anonymní píše:
@Fiducia
ja vim, toto uz je ale druhe ZT po sobe. problem je vetsinou v nahodne vznikle geneticke vade u miminka, ale to u nas tentokrat bylo podrobnymi testy vylouceno
Ano SZ mam kompenzovanou, ale tehotenstvi mi ji okamzite rozhodi. Mam autoimunitni zanet, ktery mi drivejsi endokrinolozka nelecila a ani jednou neudelala utz. pak se hodnoty zhorsili, ja sla jinam, udelal se utz a zjistili se velke zmeny na zaklade te autoimunity. Vyladit davku pak trvalo rok a pul.

me ani tak nejde o chybu lekare jako o pricinu. aby se to priste neopakovalo.

Co podle tebe muze byt jinak pricinou? genetika to neni, trombofilni mutace jsem ve sledovani a krevni vysledky v norme. pak uz z tech nejcastejsich pricin zbyva prave stitna zlaza a ta proste uplne v pohode nebyla
pri minulem tehotenstvi jsem mela hodnotu po otehotneni lepsi nez ted a navysila mi lecbu uplne stejne. a je zajimave, ze hodnoty se nelepsili, az v dobe kdy doslo k ZT :think:

Když to tak napíšu opravdu blbě, tak máte v druhém zt vstupenku k dalším vyšetřením.
Genetika, imunologie. Tam může být příčina a těch příčin je bohužel tolik :?
Mám v rodině případ, kdy je pár prostě nekompatibilní :nevim: Prošli čtyřmi, nebo pěti ztrátami na přelomu prvního trimestru. A těch potíží je u obou víc, řešitelných, ale než se na to přišlo :? Vždycky to není jen výběr z nejběžnějších příčin :?
Pokud je jeden endokrinolog nevyhovující, druhý taky, tak asi nebudeš zrovna lehký případ :( A nebo je postup správný a hledáme příčinu, kde není :think: To nemyslím nijak útočně! Píšu proto, že je pochopitelný, že hledáte viníka, ale že ta štítka v tom může být nevinně :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.21 16:06

@ka2ka
no hodnota pred otehotnenim byla 2,4, takze v norme i pro tehotne nebo planujici

nemam problem otehotnet ani nekrvacim, nespinim, vse ok. jen pak po nejake dobe prestane tlouct srdicko

a dle genetika by bylo dobre zjistit pricinu, nez to skuzime znovu

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.6.21 16:12

@Fiducia
s prvni endokrinolozkou problem btl - ta totiz nedelala nic a zanedbala to. nynejsi je v pohode, nemam s ni problem. ani nemyslim, ze nutne udelala chybu, mozna mohla leky zvednou vic nebo navysit v mezidobi, ale jinak bezny postup a doporuceni dodrzela. me jde ciste o to, jak pripadne postupovat priste a jestli si na tu SZ at vetsi pozor

kompatibilni asi budeme, uz mame ditko doma :D jinak genetiku, imuno, hematologii, to uz mam vse za sebou, to je ohlidane
ackoli ta SZ se nejevi jako problem, tak je to jedina vec, ktera byla spatne

• Citovat
  • Upravit
27765
28.6.21 16:18
@Anonymní píše:
@ka2ka
no hodnota pred otehotnenim byla 2,4, takze v norme i pro tehotne nebo planujici

nemam problem otehotnet ani nekrvacim, nespinim, vse ok. jen pak po nejake dobe prestane tlouct srdicko

a dle genetika by bylo dobre zjistit pricinu, nez to skuzime znovu
štítná je svi. ně ale nenapadá mě jak dokázat že za ato může ona
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35420
28.6.21 16:30
@Anonymní píše:
@Fiducia
s prvni endokrinolozkou problem btl - ta totiz nedelala nic a zanedbala to. nynejsi je v pohode, nemam s ni problem. ani nemyslim, ze nutne udelala chybu, mozna mohla leky zvednou vic nebo navysit v mezidobi, ale jinak bezny postup a doporuceni dodrzela. me jde ciste o to, jak pripadne postupovat priste a jestli si na tu SZ at vetsi pozorkompatibilni asi budeme, uz mame ditko doma :D jinak genetiku, imuno, hematologii, to uz mam vse za sebou, to je ohlidane
ackoli ta SZ se nejevi jako problem, tak je to jedina vec, ktera byla spatne

No jak postupovat? Dbát rad lékařů, kterým důvěřujete. Samoléčba dle rad z internetu asi nebude to pravý :? Pokud vím, při potížích s udržením v jakémkoli stádiu je klasický postup s čerstvým testem nízkomolekulární heparin, Utrogestan, endokrinologie a modlení. Když banda lékařů na nic nepřišla, co ti pomůže nedostudovaná porodní asistentka :nevim:
Můžete se objednat na konzultaci do CAR. Můžeš si zajet na konzultaci do endokrinologickýho ústavu. To neznamená podstupovat hned ivf, nebo měnit stávající lékařku. Second option je běžná služba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.21 17:28

@Fiducia
tak se samolecbou nepocitam. pocitam s tim, ze hned s pocuranym testem pobezim na odbery, jak i ted a podle toho se uptavi lecba. ale jestli tu lecbu v pripade potreby navysit radeji treba o vic nez 20% nebo udelat kontrolni odbery treba drive :think: aby si proste byl clovek jist, ze je to opravdu idealne ohlidane
ja nerikam, ze na nic neprisli, ale ze o tech problemech vim a jsou hlidane, vse bylo v norme az na tu stitku. dr v trombocentru (mam Leidena) davat clexan nechce, kdyz jsou vysledky srazlivosti ok a nemala jsem zadny problem zadny problem - ve smyslu trombozy v minulosti. jedno dite IUGR a jedno ZT pro ni jeste nebyl duvod, uvidime co ted

V CARu uz jsme. a prave dr z endokrinologicke ustavu tu stitku zanedbala.
me by proste zajimalo, jestli se s tim treba nekdo setkal, ze pricinou byla ta stitka a jake byli hodnoty. Treba kdyby mi sem 3 endokrinologove napsali, ze TSH pod 10 je v pohode, ze tam ZT nehrozi. nebo naopak, ze uz mel takove pacienty 3 a meli TSH mezi 5-8

protoze nechci nic zanedbat do budoucna, at stran te SZ, tak i toho, ze proste pricina muze byt jinde. protoze z genetikou se neda nic delat, to je proste smula, ale ostatni veci, pokud o nich vic, jsou podle me resitelne :think:

• Citovat
  • Upravit
35420
28.6.21 18:00
@Anonymní píše:
@Fiducia
tak se samolecbou nepocitam. pocitam s tim, ze hned s pocuranym testem pobezim na odbery, jak i ted a podle toho se uptavi lecba. ale jestli tu lecbu v pripade potreby navysit radeji treba o vic nez 20% nebo udelat kontrolni odbery treba drive :think: aby si proste byl clovek jist, ze je to opravdu idealne ohlidane
ja nerikam, ze na nic neprisli, ale ze o tech problemech vim a jsou hlidane, vse bylo v norme az na tu stitku. dr v trombocentru (mam Leidena) davat clexan nechce, kdyz jsou vysledky srazlivosti ok a nemala jsem zadny problem zadny problem - ve smyslu trombozy v minulosti. jedno dite IUGR a jedno ZT pro ni jeste nebyl duvod, uvidime co ted

V CARu uz jsme. a prave dr z endokrinologicke ustavu tu stitku zanedbala.
me by proste zajimalo, jestli se s tim treba nekdo setkal, ze pricinou byla ta stitka a jake byli hodnoty. Treba kdyby mi sem 3 endokrinologove napsali, ze TSH pod 10 je v pohode, ze tam ZT nehrozi. nebo naopak, ze uz mel takove pacienty 3 a meli TSH mezi 5-8

protoze nechci nic zanedbat do budoucna, at stran te SZ, tak i toho, ze proste pricina muze byt jinde. protoze z genetikou se neda nic delat, to je proste smula, ale ostatni veci, pokud o nich vic, jsou podle me resitelne :think:

Hele, jestli a jak navýšit léčbu, kdy co odebrat je v rukou lékaře. Jinak to teda podle mě je samoléčba :mrgreen:
Samozřejmě chápu, že se snažíte předejít dalšímu smutku, ale bez znalosti kompletní anamnézy by ti nikdo radit neměl. Tím méně lajk na netu :nevim: Můžeme psát zkušenosti, navrhovat vyšetření, ale poslední slovo má ošetřující lékař, jestli to v tvém případě je vhodné. Chodíš na endokrinologii, hematologii, gynekologii, imunologii, genetiku, víc oborů mě nenapadá :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.21 18:14

@Fiducia
tak samozrejme na odbery pujdu dle lekare. ted mam ordinvano (coz ostane bylo vzdy), ze hned po otehotneni jit na testy a dalsi den volat o vysledky a dle toho lecba. To nebylo tak, ze si udelam dle sebe :lol: to navyseni vim, ze dela zpocatku o 20%, to mi i rikala, tak proto uvazuju, jestli by nebylo lepsi dat treba rovnou 30%, samozrejme dle tech odberu a po porade s lekarem

jako o rady ani nestojim, spis o zkusenosti, jestli se stim nekdo setkal nebo mel treba u sebe. ja nepocitam, ze mi tady nekdo napise, hele tak az otehotnis, pridej si 50 mg Euthyroxu a ja to udelam. jde spis o doporuceni, kdy mi nekdo rekne - hele ja mela 3× ZT a pak mi zjistili ureoplasmu. dostala jsem ja i chlap atb a ted nam tu spinka mimco. ja se pak zeptam lekare, co si o tom mysli a dle toho se zaridim

jinak o lecbe SZ v tehotenstvi existuji mraky prehledovych clanku, ta lecba neni nijak slozita - odber a dle toho pripadna uprava medikace, vestinou se navysuje o tech 20% a kontrola pak za mesic. na tom nic neni a jako zdravotnik bych si to umela osefovat i sama. coz nechci, chci to mit od lekare
jde o to, abychom se ted neupinali na to, ze je to treba tou SZ, ktera za to nemusi moct. to uz se nedozvim. Doted se vse svadelo na genetiku. a ejhle udelali se velmi podrobne testy a genetika za tim neni
a v tomto momente se mi pak nechce transferovat tezce vydobyta geneticky testovana embrya, kdyz se ZT muze opakovat

• Citovat
  • Upravit
27765
28.6.21 18:47

Hele co vím tak se tady endokrinolog nepotuluje a to to je dost mudr, upřímně ani oni ti neřeknou nějakou přesnou hranici, protože u štítný šíleně závisí i na člověku já beru šílenou dávku a nová mudr z ní šla do kolen a chtěla vysazovat jsem řekla že ne po testech zjistila že to mám dávku tak akorát
on ti to žádný mudr prostě nepoví jaká je dávka dobře a jaká špatně
jsi hodně upnutá na to že za to může štítná no nemusí to tak být

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27765
28.6.21 18:50
@Anonymní píše:
@Fiducia
tak samozrejme na odbery pujdu dle lekare. ted mam ordinvano (coz ostane bylo vzdy), ze hned po otehotneni jit na testy a dalsi den volat o vysledky a dle toho lecba. To nebylo tak, ze si udelam dle sebe :lol: to navyseni vim, ze dela zpocatku o 20%, to mi i rikala, tak proto uvazuju, jestli by nebylo lepsi dat treba rovnou 30%, samozrejme dle tech odberu a po porade s lekarem

jako o rady ani nestojim, spis o zkusenosti, jestli se stim nekdo setkal nebo mel treba u sebe. ja nepocitam, ze mi tady nekdo napise, hele tak az otehotnis, pridej si 50 mg Euthyroxu a ja to udelam. jde spis o doporuceni, kdy mi nekdo rekne - hele ja mela 3× ZT a pak mi zjistili ureoplasmu. dostala jsem ja i chlap atb a ted nam tu spinka mimco. ja se pak zeptam lekare, co si o tom mysli a dle toho se zaridim

jinak o lecbe SZ v tehotenstvi existuji mraky prehledovych clanku, ta lecba neni nijak slozita - odber a dle toho pripadna uprava medikace, vestinou se navysuje o tech 20% a kontrola pak za mesic. na tom nic neni a jako zdravotnik bych si to umela osefovat i sama. coz nechci, chci to mit od lekare
jde o to, abychom se ted neupinali na to, ze je to treba tou SZ, ktera za to nemusi moct. to uz se nedozvim. Doted se vse svadelo na genetiku. a ejhle udelali se velmi podrobne testy a genetika za tim neni
a v tomto momente se mi pak nechce transferovat tezce vydobyta geneticky testovana embrya, kdyz se ZT muze opakovat

ono léčba štítný není tak jednoduchá jak píšou v různých časopisech
to že zvednou dávku o dvacet procent nemusí být pravda však vidíš na sobě jak ti štítná lítá
mě jí dávali dohromady pět let a se štítnou souvisí spousty další problémů a hormonů takže hurá po pěti letech mám štítnou o. k. ale další hormon co k tomu patří je totálně špatně takže jedu další kolečko jak to srovnat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí