Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Sarik12 píše:
podle me uz trochu prehanis. zakladatelka prece nikde nepise, ze chce mit vysledky srovnane hned, kdy zjisti tehotenstvi. jen se snazi najit pricinu a opakovane ti tu pise, ze se neupina jen na SZ, ale ze se snazi najit pricinua ani se ji nedivim, na radu jineho lekare se odberu udelali drive a nebyli ok, leky se nenavysili a na kontrole uz byla hodnota ok. mela strach, sla na utz a tam zjistila ZT. tak je jasne, ze tu stitnou zlazu podezira a ze chce zjistit pricinu. zvlastne po tom, ze uz ma evidentne neco za sebou a jeste ji toho dost ceka
ty muzes snad zarucit, ze to tou stitnou zlazu neni?
tak zakladatelka dostala navýšené léky a za 14 dní štítná nebyla srovnaná za dalších 14 dní už ano takže trvalo měsíc než se jí srovnala to je podle mě dost rychlý, ale psala jsem žefakt nevím jak to udělat aby se jí srovnala hned jak si ty léky začne brát
ono to může být i ze stresu že se nedaří nebo laidenem nebo zánětem, ta štítná byla prostě srovnaná rychle na těhotenské hodnoty
nebo to může být prostě jen neštastná náhoda že se nepovedlo
@Sněhurka18 píše:ámen
Za prve se kolikrat u ZT proste pricina nevi, nezjisti… Muzes mit vse vysetrene, spravne davkovani leku na stitnou zlazu a stejne se to stane. Takze je to opravdu vesteni z koule :/ Na druhou stranu jsem mela v endokrynologickem ustavu take spatnou zkusenost s lekarkou ohledne otehotneni a stitna zlaza je opravdu sv*ne, jak uz tady nekdo psal. Myslim, ze je potreba tam opravdu narazit na nekoho, kdo se zamysli i nadtim, ze nejsi jen tehotna, ale ze take prochazis IVF a zohledni to, ze se s ni lecis. Lecba IVF ti take mohla hodnoty rozkolisat.
@Anonymní píše:
Tak kdyby nevedela, ze plod byl geneticky zdravy, tak by se temi ZT nezaobirala. Ja mam 2 ZT za sebou a duvodem jsou spatna vajicka, tudiz geneticke vady, kdybych toto nevedela, tak taky resim co by to mohlo byt, zvlast, kdyz by mne v CAR tlacili do DV.
presne tak, proto se to snazim vyresit. a je jedno jestli za to muze SZ nebo neco jineho
@ka2ka
no jenze ona nebyla za mesic srovnana. protoze v dobe te kontroly uz probehlo to ZT, ktere evidentne take stalo za tim poklesem. protoze do dalsi kontroly (kdy uz teda bylo celou dobu ZT a pak revize) vyklesalo az na 0,18, coz uz je take spatne
a ja nikde nevidim, ze by psala, ze chce, aby se to srovnalo hned - to ani nejde. chce zjistit, jestli se to priste da ohlidat nejak lepe
a ano pricina muze byt samozrejme jinde, ale to tu zakladatelka pise. ze se snazi zjistit kde. a snazi se zjistit, jestli ma nekdo s necim zkusenosti, co by to treba mohlo byt. ty pises o Leidenovi - tam je tez sledovana a vysledky pise, ze byli ok, takze teoreticky by tam problem mit nemel (je to stejne jako s tou SZ, take byla sledovana a dle tebe adekvatne lecena). dale pises o nejakem zanetu. to by asi napsala, kdyby ji neco bylo, takze neco bezpriznakoveho. pak jde o to co a jestli by se ji teda nemeli udelat testy, aby se to vyloucilo. tady by ji asi pomohlo napsat, jake infekce ![]()
@Sněhurka18
tak ono se to casto nezjisti, protoze se ani nezjistuje. v nemocnici se mnou bylo par holek tez se ZT. na genetiku se posilao jen me. myslim, ze holky se z nicim nelecili a ze v planu ani zadne vysetreni nebylo - jen klasika histologie
ale ano, uvedomuju si, ze na pricinu nemusime prijit. ale rada bych proste vyloucila vse z tech beznych veci, co se vyloucit da. k cemu mi je platne otehotnet 2,3× za rok, kdyz to skonci ZT
@Anonymní píše:
@Sněhurka18
tak ono se to casto nezjisti, protoze se ani nezjistuje. v nemocnici se mnou bylo par holek tez se ZT. na genetiku se posilao jen me. myslim, ze holky se z nicim nelecili a ze v planu ani zadne vysetreni nebylo - jen klasika histologie
ale ano, uvedomuju si, ze na pricinu nemusime prijit. ale rada bych proste vyloucila vse z tech beznych veci, co se vyloucit da. k cemu mi je platne otehotnet 2,3× za rok, kdyz to skonci ZT
My jsme meli vysetrene uplne vse (stravili jsme 4 roky v CAR) a stejne jsem mela zamlkle. I genetika embryi se dela jen na nektere vady a spoustu jich netestuji, ta pravdepodobnost je tam velika
Podle toho, co pises, tak si myslim, ze uz ti tu nikdo moc neporadi, prijde mi, ze toho uz mate vysetreneho hodne a vic nez lekar asi nevymyslime. Napada me uz jen zmena lekare v CAR a opravdu se zamyslet znova nad zmenou lekare na stitnou zlazu, jestli myslis, ze priste nic nezmeni. Uz jsem videla vickrat, ze jiny lekar = jina vysetreni, ktera pomohla.
@Sněhurka18
s tou genetikou - ano u embryii, pokud se nehleda neco jineho se dela jen klasicky karyotyp. my ted meli genetiku podrobnou
genetik mi pak vse vysvetlil a rikal, ze proste na 99,9% to genetikou nebude. protoze v tom 1 trimestru nachazi vetsinou vady celych chromosomu, nekdy i vice. coz jsou tak zavazne vady, ze jsou neslucitelne se zivotem a casto vedou k tomu, ze se embryjko nemuze spravne vyvijet a dojde k ZT.
probirali jsme i ruzne delece a syndromy. je mi jasne, ze nemuze byt otestovano vse. ale rekl mi, ze ty zavazne delece mame vysetrene a ze syndromy bezne nevedou k ZT v 1 trimestru. ze sice zneprijemnuji zivot pacientum, ale jsou slucitelne se zivotem. probirali jsme i nejakou tezkou vrozenou vadu, ktera by nebyla na genetickem podklade. treba srdecni vada se muze a nemusi s genetikou pojit. ale opet rikal, ze ty tezke vady byvaji spojene s genetikou a i kdyz nejsou, tak nevedou k ZT v 1 trimestru. ze se na ne prijde pri screeningu, vetsinou az druhem a pak se treba doporuci ukonceni, protoze je to vada neoperovatelna
takze jasne nemuze to byt vylouceno na 100%, ale pravdepodobnejsi je neco beznejsiho. rikal, ze to klidne mohla byt ta leidenska mutace, kdyz jsem nemela zadne redeni a ze zas takto brzy vetsinou nic neprinese ani histologie, protoze je proste brzo a neni to videt
Ja mam podobnou zkusenost. Po bezvyslednem snazeni o miminko cca 3 roky jsem pred rokem mela 2× ZT (1× po KET, 1× prirozene), bez zjevne priciny (embryo se prestalo vyvijet, jednou v 7tt i s pomalou srdecni akci, podruhe v 5-6tt, nasli pouze gestacni vacek). Lecim se nekolik let v CARu, testy na stitnou zlazu jsem mela kazdy rok v poradku, ale nikdy mi je nedelali pocas tehotenstvi.
Zacatkem tohto roku poprve zachytili ve vysledcich z krve TSH 3.8, co je porad v norme, ale muj doktor je chtel mit pod 2.5 a poslal me na endokrinologii. Ultrazvuk stitne zlazy byl v poradku a doktorka mi ani nechtela nasadit leky, pouze jod. Ukecala jsem ji na nizke davky Letroxu vzhledem na opakovane potraty a div se svete - hned druhy cyklus pote jsem otehotnela prirozene a ted jsem v 18tt.
Nejzajimavejsi na tom ale je, ze tehotenstvi jsem zacinala na 0.5 tbl Letroxu obden pri krasne hodnote TSH 1.47 v 4+0tt (v den vynechane menstruace a pozitivniho TT). Bez upravy davky leku se mi TSH dal rychle zvysovalo (4+4tt TSH 1.64; 5+6tt TSH 2.91). Tyhle odbery jsem si dala delat jako samoplatce a na zaklade toho posledniho jsem volala endokrinolozce, ktera mi navysila davku na 1 tbl denne. Pak TSH zase kleslo a uz se drzelo bez velkych vykyvu (6+5tt TSH 1.58; 7+2tt TSH 1.53; 8+4tt TSH 1.00; 10+2tt TSH 1.46; 12+5tt TSH 1.34). Pak jsem uz prestala chodit na odbery, jelikoz tvoreni TSH prevzala placenta.
Moje laicke podezreni je, ze moje telo proste nevytvari dostatek TSH na udrzeni ranniho tehotenstvi, predtim, nez zacne fungovat placenta. Na „bezny provoz“ to staci, ale v tehotenstvi ne. Sdilela jsem tuhle teorii s gynekologem v CARu i endokrinolozkou a moc se na to netvarili, ale zaroven mi nikdo doted za ~4 roky lepsi duvod opakovanych nezdaru nerekl. V dalsim tehotenstvi urcite budu ze zacatku chodit jako samoplatce na odbery krve a konzultovat vysledky s lekari, ale nenecham to na kontroly jednou za trimestr.
Pozn.: V CARu nam delali kompletni genetiku mne i partnera, imunologii, pruchodnost vejcovodu, spermiogram atd. atd. - nic by nam v otehotneni branit nemelo. Do CARu jsem uz prisla s tim, ze se mi pocas snahy o dite nekolikrat spozdila menstruace cca o tyden a mela jsem sama podezreni na ZT, ale v CARu se to potvrdilo az minuly rok.