Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Historka ze školy, 6. třída. Akce: návštěva divadelního představení v krajském městě. Já kvalifikovaný dozor. Přesun naplánován vlakem a MHD.Po příjezdu na vlakové nádraží jsem zakoupila příslušný počet jízdenek MHD. Protože vlak měl mírné zpoždění, rozhodla jsem se, že doběhneme na přijíždějící tramvajku. Uvnitř jsem začala rozdávat jízdenky, jedna mi zbyla. Krev mi ztuhla v žilách. Málem už jsem prosila řidiče, aby to otočil
Když se ozvalo:„Paní učitelko, já jsem i koupil lístek sám.“ A tak se mi nepodařilo ztratit dítě v MHD.
No je to děs. Ten můj miláček jde se školkou koncem října do divadla a ještě jsem tedy nezjišťovala, jak pojedou zda MHD nebo vlastním busem. V každém případě obdivuji učitelky, že si to na zodpovědnost vůbec vezmou - pojede celá školka - tři třídy z toho ta naše nejmenší - 15 tříleťáků, kteří začali chodit do školky 1. září ![]()
Musí to být hrozný. Já jsem byla v so na pouti a zrovna tam kolotočář vyvolával, že se ztratil devítiletý chlapeček a čeká na maminku u labutí. Až jsem to tam sama obrečela. Při představě, že by se tam někde zamotal ten náš…
Příspěvek upraven 02.03.20 v 09:26
Holky, ani vlastní autobus nezaručuje, že drahé paní učitelky Vám dítě uhlídají. Mě se tohle stalo minulý rok.
Zapomněli mi malého v autobuse, který je vezl z výletu a všimli si toho až po obutí přezůvek a nikoli učitelka, ale má švagrová, která tam čekala na synovce, kluci chodí spolu do školky. Jedna učitelka na nervy, druhá se smála!!! Že to je jako strašná sranda. Obíhali školku, zahradu a pak je napadlo zavolat do té dopravní firmy, tak řidič pak zjistil, že mé dítě tam v klidu spí na sedačce, takže ho cca po 15min dovezli zpátky. Ještě že to bobek prospal. A my jsme pak udělali vítr ve školce, já jsem se klepala ještě týden…napadlo mě „kdyby“ asi na milion způsobů a všechny končili špatně. Učitelky pak na mě byly ještě naštvané, že jsem si šla stěžovat řediteli. Snad to pak pro ně bylo ponaučení si děti více hlídat.
Tak já znám případ, kdy dítě místo toho aby ve školce šlo se svou třídou a paní učitelkou na zahradu, odešlo přes dvě hlavní a docela dost frekventovaný silnice domů. Nikdo na to nepřišel, až když si pro něho jako by nic přišla maminka, tak si učitelka všimla, že kluk není
![]()
Já si teda tohle taky nedokážu přestavit, že učitelka ztratí dítě. Sama jsem učitelka a jsem občas nucená se přesunout někam se skupinou dětí, ale jdu vždy tak, abych děti měla pod dozorem a viděla jsem, že některé někam zašlo. Po výletě jsem teda super vyčerpaná, protože děti neustále počítám. Když vídám ve městě školku, tak chodí s dětma pořádně, buď jedna vepředu druhá vzadu nebo jedna vzadu.
Hlavně my máme takové vedení, že by nás při ztracení dítěte (jedno jak starého školka, škola) zadupalo do země a možná by přišla na řadu i výpověď. Stačí si děti pořádně kontrolovat a hromada příhod se nemůže stát.
Vidim že je tady veeeelká skupina velni chytrych Matek, které všechno znaji a vědi nejlepe…vedle takových jsme my neschopne učitelky uplné hňupky a nuly
![]()
Nechapu jak muže praci se skupinou 25 déti posuzovat někdo, kdo má třeba problém zvladnout svoje 2-3 doma. Děti si neumi samy utřit zadek a sopel až do 6 let, musíme je naučit obracet oblečení z rubu na líc, jist přiborem…
ale pořád jsme krávy, které je nutí spát když nechtějí, nutíme ji jist hnusné věci nebo je volně chodit po městě a HLAVNĚ nejvic milujeme cestování MHD! Proto s nimi stale nekam lezeme, přestože rodiče o to vubec nestoji… ![]()
Milá děvčata---vaše děti miluju---ale tady ty přechytralé MATKY ROKU bych kolikrat nejraději nakopala do…
![]()
Nejlepší je když si to pujdete zkusit, když je to tak samozřejmé
a nebo si ty svoje děcka nechate doma až do 20
![]()
@Uju píše:
Tak já znám případ, kdy dítě místo toho aby ve školce šlo se svou třídou a paní učitelkou na zahradu, odešlo přes dvě hlavní a docela dost frekventovaný silnice domů. Nikdo na to nepřišel, až když si pro něho jako by nic přišla maminka, tak si učitelka všimla, že kluk není![]()
![]()
![]()
Odpoledne na školkové zahradě bývá víc tříd…u nás všechny tři (v ex školce v Praze) to znamená cca 50-70 dětí…na 3!!! učitelky (odpoledne je v každé třídě 1 učitelka)…je takřka nemožné zjistit, že ti chybí dítě…děti běhají mezi sebou, nelze spočítat „vlastní“ děti…a svolávat je každou půlhodinu nejde…tím nechci říct, že to omlouvám…jen, že je to opravdu nereálné…zahrada MUSÍ být zabezpečená proti útěku dětí (dveře na bzučák nebo aspoň háček a zodpovědné rodiče, kteří za sebou opravdu zavřou bránu) a oči na šťopkách…párkrát se mi stalo, že dítě vidělo přicházet mámu dřív než já a schovalo se (velká legrace)…já byla na mrtvici…hledali jsme, volali…dítě v keřích schované, vysmáté…kromě toho, že jsem si připadala jako kráva nebeská, už nikdy nechci zažít ten pocit bezmoci…
@emino myslím, že to trošku přeháníš. Já teda určitě nejsem matka roku a nehraju si na ní, ale práci učitelek učitelkám nikdo nenutil a když už tuhle práci dělají, tak jí musí zvládat a když ztratí dítě v autobuse nebo kdekoliv jinde, tak se pak není čemu divit, že jsou rodiče naštvaní. Já jsem teda byla, naštvaná a opravdu ty nervy bych nikomu nepřála a jediná jejich výmluvva byla, že to házela jedna na druhou a to že spolu ty dvě nevychází MĚ NEZAJÍMÁ.
Jinak před učitelkama smekám, já bych tuhle práci dělat nemohla, nechtěla, a proto jí nedělám. Mě stačí jedno dítě doma. Ať tuhle práci dělají takové učitelky, které mají svou práci rády…máš svou práci ráda?
A ještě jeden dotaz, co by jsi řekla učitelce, která by ti ztratila dítě? Šla by jsi jí poděkovat?
@Jitka1976 tvůj přístup se mi líbí a tvůj slogan taky
je mi jasné, že učitelky jsou jenom lidi a na té zahradě to musí být masakr, naše školka má jen 25 dětí, málo kdy jsou tam všechny a učitelky máme dvě.
@villa
Myslíš můj „podpis“…??? A to jsem ještě před cca 5 lety tvrdila, že mě práce nijak nepoznamenává…
![]()
@villa kdybych svou praci rada nemela, tak bych ji hlavne kvuli rodicum nedelala. delam ve skolce pres 20 leta zazila jsem kde co…verte me, ze pri tech nekolika prusvizich vim jiste ze se ucitelky nikde neflakaly nebo nekafraly. Proste nektere situace jsou opravdu tezko ovlivnitelne, ale pak za to muze ucitelka…
Jednou mi vytkla jedna matka, ze jsem nepoznala, ze jeji dite ma otravu krve z puchyře na patě. puchyř mu udělala matka o vikendu na vyletě ![]()
Ja se mam zrovna za dobrou učitelku. Pro děti bych udělala prvni posledni. Hraju si s nimi, vzdělávám je, utěšuju, utirám zadečky a blinkání, míním se rozkrájet.
proto mˇ hrozně dopalují diskuze tady na emiminu kde se do učitelak všechny jen obouvají. nikdy tady neni pochvalná diskuze
![]()
@emino to bude asi tím, že nemáme ve školce učitelku jako jsi ty a to nemyslím urážlivě, myslím to pravdivě, i když je fakt, že už rok tam máme novou a ta je moc fajn, sama má teď malé děti a ty naše jí mají rády, kreslí si s nimi, vyrábějí, zpívají více písniček, ale bohužel má nad sebou tu starší učitelku, která si pořád jen stěžuje na svět kolem sebe a kolik má práce-tohle slyšíme několikrát týdně - bohužel ![]()
Jinak jsem ostatně narazila na několik kolegyn, které si poradnou kritiku opravnene zaslouzi a ja sama bych je jako rodič roznesla na kopytech. nekdo by to delat opravdu neměl ![]()
Ale u nas ve skolce byly kolegyne dokonale a klidne bych jim vlastni dite sverila! A to je co rict, protoze jako matka jsem taky narocna!
Mam 3 deti a vsechny mely ve skolce uraz nebo se jedno ztratilo na vylete, ale prezily to a jako ucitelka mam proste vic pochopeni.
Kazdopadne si jeden zlomil ruku a druhy se ztratil na vanočnich trzich a treti vyrazil zub… I kdyz si hrali jen sami doma nebo jsem je drzela za ruku. ![]()
Asi je zbytečné se rozčilovat a lepši je na takoveto diskuze vubec nechodit
![]()
@emino píše:
Vidim že je tady veeeelká skupina velni chytrych Matek, které všechno znaji a vědi nejlepe…vedle takových jsme my neschopne učitelky uplné hňupky a nuly![]()
![]()
Nechapu jak muže praci se skupinou 25 déti posuzovat někdo, kdo má třeba problém zvladnout svoje 2-3 doma. Děti si neumi samy utřit zadek a sopel až do 6 let, musíme je naučit obracet oblečení z rubu na líc, jist přiborem…![]()
ale pořád jsme krávy, které je nutí spát když nechtějí, nutíme ji jist hnusné věci nebo je volně chodit po městě a HLAVNĚ nejvic milujeme cestování MHD! Proto s nimi stale nekam lezeme, přestože rodiče o to vubec nestoji…
Milá děvčata---vaše děti miluju---ale tady ty přechytralé MATKY ROKU bych kolikrat nejraději nakopala do…![]()
![]()
Nejlepší je když si to pujdete zkusit, když je to tak samozřejmé
a nebo si ty svoje děcka nechate doma až do 20
![]()
ty už to děláš dlouho, viď???
tvůj výlev mi připomíná stesky prodavaček, které považují zákazníky za otravný hmyz ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.