Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka protože má nohy a když hrozí, že tam koloběžka zůstane, tak můžou jít pěšky?
@kacz píše:
@lucenka protože má nohy a když hrozí, že tam koloběžka zůstane, tak můžou jít pěšky?
tak já mám taky nohy, ale do práce nechodím pěšky… a za to, že tam koloběžka zůstane mohou i rodiče, kteří si mezi sebou nejsou schopni předat informaci, že dítě ráno jelo na koloběžce
Ja bych ji to odpustila a proste porad pripominala a kontrolovala, bez emoci. Nekdo se to nauci vedome az jako pubos.
Nedela to schvalne nebo z nedbalosti, proste to asi zatim nejde udrzet v hlave. Posuzuji podle sebe. Mama ze me byla nestastna. Jako mala jsem ztratila vsechny destniky, pak destniky vsech v rodine, cepice ty neexistovaly, latkove kapesniky si tata tajne schovaval (prozradil mi to). Radeji jsem nikam nic nebrala. Cele detstvi jsem z toho byla nestastna, neslo to, ted nezapomenu nikde nic, vedome si hlidam veci, veci ostatnich.
Je to nesmysl, v tomhle věku. Nekupuj jí tak drahé věci a je to. děckám je to fuk - kšiltovka od vietnamců anebo kdovíjaká. A věci jako koloběžku hlídat.
@radkka @kacz @inkakřivák
Kšiltovka za pětikilo, pokud nemá žádnou jinou funkci, než obyčejná kšiltovka za pade, je samozřejmě nesmysl. Ale některé děti (a ostatně i dospělí) holt potřebují funkční věci, které třeba lépe chrání před sluncem, mají termoregulační funkci, omezují pocení apod., které jsou dražší. Naše děti tyhle kšiltovky taky měli - děti jsou světlounké, s pihami a citlivou kůží, velmi snadno se spálí. Jasně, můžu jim dát ty obyčejné kšiltovky za pade, ostatně je mám doma zadarmo, poděděné po dětech z rodiny. Jenže pak na jejich kůži musím vypatlat víc opalovacího krému, který, když to sečtu za celou sezónu, mě stojí víc, než ty kšiltovky. Budou víc zapocení, takže se jim budou dělat na kůži potničky, praskat kůže za ušima do krve, bude je to svědit, bolet, budou si to škrabat a tím pádem mám na každý večer postaráno o zábavu s promazáváním podrážděné kůže (další peníze za krémy navíc), což děti nemají rády. Takže jim radši koupím funkční kšiltovky (drahé), bambusová trika (drahá), v zimě co jde, tak z merino vlny (to už radši co můžu, tak upletu sama, jinak bych se nedoplatila) a mám klid, děti mají zdravou, nepodrážděnou kůži a nemusím je až na výjimky ničím mazat a lítat na dermatologii. Kluci naštěstí zatím nic neztratili. Švagrová tyhle věci taky považuje za rozežranost, synovec nosí věci z flísu a PES, na kožním jsou pečení vaření a minimálně jednou do měsíce mažou kortikoidy, synovec je doškrabaný jak od vzteklé kočky.
A kolik prodřou ve školce tepláků a bačkor fakt neřeším, to je úplně něco jiného.
Příspěvek upraven 19.04.18 v 17:19
Kvalitni ksiltovka mi jako rozeranost neprijde. Take u vietnamce nenakupuji. Kdybych nemela penize, tak mi nic jineho nezbyde, nestitim se, ale kvalitni obleceni je proste na noseni nesrovnatelne pohodlnejsi. Dokud si to muzu dovolit, koupim kvalitni, dite nemusi za kazdou cenu vyrustat v levnych hadrech, aby se usetrilo.
A ted si predstav, ze tehle vsech ztrat a mnohych dalsich je schopen i muj manzel! Myslim, ze s miminkem klades na dceru vetsi naroky, nez kolik muze zvladnout. Treba s tim MHD to skoro vidim, jako zrikani se Tvoji vlastni zodpovednosti.
Mam tri deti blizko po sobe a porad vsechno hlidam ja. Jen pred odchodem odkudkoliv se ptam, jestli maji vsechno a nutim je si to v tech hlavickach prebrat. Na otazku „kde mam“ odpovidam „tam kde sis to nechal“ a kdyz vi, ze je nikdo nezachrani, tak si to hlidaji. V komplikovanych situacich (presuny) eliminuju veci ke ztraceni.
A teď mi řekni, jak by se tobě líbilo, kdyby ti někdo dal dárek a pak řekl sory, ale prodám to na netu? Jako tohle fakt nechápu, hanba by mě musela fackovat. Je to dítě a evidentně je roztržitá, to hold děti bývají. Nevím jestli bych za něco takového vůbec trestala. Maximálně bych jí zdůraznila, že co ztratí, tak nové nedostane. A pokud ti jde o peníze, tak jí kupuj levné věci.
Lego bych klidně prodala. když si s ním nehraje. Vůbec mi to nepřijde přehnané. Každopádně bych si ale dávala bacha, čím vyhrožuju. Dala bych jí vybrat, jestli chce druhou kšiltovku neo něco jiného, protože ji stejně ztratí.
Nicméně dohlížet ještě musíš - není na to dost velká.
@Hoa Mai Pokud vím, že jich holka ztratí 5 za léto, vyhlídnu jí v akci… Nebo to prostě hlídám, když je to prk mě tak zásadní, abych pak pětiletýmu dítěti nemusela vyhrožovat, že prodám jeho hračku…
Já jsem celé dětství něco ztrácela, byla jsem neštastná a všichni neštastni ze mě. Dnes už jen věci hledám, ale naštěstí vždycky najdu. Věděla jsem, že je to špatně, mrzela mě ztráta, snažila jsem se je hlídat a nešlo to.
@radkka píše:
@Hoa Mai Pokud vím, že jich holka ztratí 5 za léto, vyhlídnu jí v akci… Nebo to prostě hlídám, když je to prk mě tak zásadní, abych pak pětiletýmu dítěti nemusela vyhrožovat, že prodám jeho hračku…
S tím prodáváním hračky máš pravdu, ani já bych to nedělala a hlídala bych víc. To jsem ostatně psala v příspěvku výše určeném zakladatelce. Tobě jsem jen vysvětlovala, k čemu dítě potřebuje kšiltovku za pětikilo. Mmch, až natrefíš a některou z mnou zmíněných věcí v akci, budu ti velmi vděčná. Mně se to povede velmi, velmi výjimečně a to je sleduju pravidelně a celoročně. Jo, kdyby tak na ně byly slevy stejně často, jak na hadry z Lidlu, to by bylo bájo.
Holky, neblbněte s tím legem. vždy't je holčičce ukradené. Nehraje si s tím, a mámě řekla, ať ho prodá. Bude doma o nehranou hračku míň ![]()
@lucenka píše:
tak já to beru jako prostředek k přepravě někam, takže jsme ji v klidu nechávali ve školce.
Tak pokud ji tam mate kam pripoutat, tak to je lepsi
my ne, nechavat to tam volne nechci, mame to kousek tak ji klidne ponesu. Lepsi nez nedovolit vubec, na co pak ty kolobezky deti maji…
@harpyje píše:
Holky, neblbněte s tím legem. vždy't je holčičce ukradené. Nehraje si s tím, a mámě řekla, ať ho prodá. Bude doma o nehranou hračku míň
Jo tak at ho proda, ale da penize holce na jinou hracku, nebo neco, co neztrati tak snadno. Dat ji darek, a pak ho prodat a koupit nahradu za ztracenou vec, to neni moc fer. To je jako kdyby treba zakladatelka ztratila klice, a manzel by ji prodal kabelku kterou ji koupil, aby mel penize na novy zamek. Nehlede na to, ze tu novou ksiltovku zase muze ztratit. Kdyz vi, jaka holcicka je, tak bud to chce levne veci, co nevadi kdyz ztrati, nebo teda ty drazsi hlidat a sledovat a kontrolovat co par metru, jestli to porad ma na sobe/u sebe.